PDA

Tüm Versiyonu Göster : Yavru Balık Satma, Görürsen de Alma


MAVİ FENER
24-01-2012, 23:08
[Only Registered Users Can See Links]

Bakanlık, 'Daha Küçüğünü Avlamayalım, Satmayalım, Almayalım' Sloganlı Afişler Hazırladı

Yasal sınırların altında yapılan balık avının önüne geçebilmek için çalışma başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hem avcıları hem de tüketiciyi bilinçlendirme amacıyla harekete geçti.
Denetim sürecine vatandaşın dahil edilmesini amaçlayan bilinçlendirme çalışması ile tüketicinin tezgahlardaki küçük balığı alması önlenecek. Av yasağına aykırı şekilde avlanan balıkları tezgaha koyanların da ihbar edilmesi sağlanacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca balıkların yasal avlanabilir boy ölçüleri "Daha küçüğünü avlamayalım, satmayalım, almayalım" sloganıyla afiş haline getirilerek dağıtılmaya başladı.
Afişte avlanması yasak (koruma altında) balıklara da yer verildi. Kamuoyundaki bilgi kirliliğini önlemek ve farkındalığı artırmak amacıyla hazırlanan afişler ile balıkların yasal avlanılabilir asgari boy ölçülerinin toplumun tüm kesimlerine anlatılması hedefleniyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü ile Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı web sitesinde de yer alan afiş, ilgili kooperatiflere, birliklere, hallere, büyük teknelere ve satış yapılan yerlere dağıtılacak. Afişlerin asılması mecburi hale getirilecek. "Daha küçüğünü avlamayalım, satmayalım, almayalım" sloganıyla hazırlanan afişlerde, 174 Alo Gıda, 158 Alo Sahil Güvenlik, 156 Alo Jandarma ihbar telefonlarına da yer verilerek denetimlere vatandaşların aktif olarak katılımlarının sağlanması hedeflendi.
Böylelikle vatandaşların tezgahta yavru balık görmesi halinde bunun yetkililere bildirilmesi sağlanacak. Afişlerde yer alan balıkların daha küçüğünü avlayanlar ve satanlar hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği ürünlerine el konulacağı ve para cezası uygulanacağı uyarısı da yer alıyor.iha

ustam18
25-01-2012, 10:34
Değerli üstad ım :bizler gibi iç kesimlerde yaşayanlar taze balığı zaten zor görüyoruz.balık yeni geldiyse vede tazeyse kimse boyuna bakmıyor .geçenlerde bir yazımda da değinmiştim.büyük bir markette istavritin içinde küçük çinekoplar vardı.tezgahtara sordum "ben bilmem ne verirlerse onu tartar müşteriye veririm" dedi.satınalma sorumlusuyla konuştuğumda ise "5 kasa istavritin yanında 2 kasa çinekop almazsam balık vermiyorlar ne yapayım alıp karıştırıyoruz,yakalayanlara ceza versinler " dedi.hani bir atasözümüz var ""Aşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen bıyık""yakalayan el altından satacak alıcı da taze diyerek alacak.
İlla yakalayanın vicdanına kalmış bir olay.tonlarca ufak balık çıkmış ağdan geri dökemiyor mazot parası cebe saracak,kıyıya çıkaramıyor ceza yiyecek,illa ki irinin içine karıştırıp satacak.
Avlarınız bereketli olsun Rastgele.

Ahmet TARİH
25-01-2012, 14:37
Gelişmiş sonar takip sistemleri ile avlanan günümüz balıkçıları daha ağ atmadan balığın kaç metrede ve ne irilikte olduğunu biliyorlar. Hatta tutulacak balığın ortalama kaç ton geleceğini bile daha ağ atmadan hesap ediyorlar. Nerede ise kan tahlili bile yapacaklar.
Bütün bu olanaklara rağmen hala küçük balığa ağ atıp sonra da "ne yapalım bukadar mazot yaktık emek harcadık" demek ne anlama geliyor altını siz doldurun artık.
Herşey tesadüf ile bile gerçekleşmiş olsa limit altını tutmayıp zararı siğnesine çekecek. Neticede buda bir ticaret. Karda hak, zararda. Beklenenden çok balık ağlara dolunca nasılki bu kadarı fazla yarısını bırakayım demiyor ise küçüğüne ağ atmayacak, atmışsada salacak.

turna
25-01-2012, 16:06
Bakanlık ne yaptığını bilmiyor ki, bir sirküler çıkartıyor sonra kendine göre değişiklikler yapıp buna göre avlanın diyor, yani karanlıkta göz kırpıyor niye görmedin diyor, Lüfer ne zaman 20 cm oldu ? Tekir in boyu ne zaman 13 de 11 cm küçüldü ? yoksa suda fazla dolaşınca boyumu çekti ? Aynı saçmalık tatlısu balıklarında alabalık için de var.