PDA

Tüm Versiyonu Göster : Yemler

tepreş
27-07-2006, 06:59
Sübye (Sepia officinalis)
Bir adı da mürekkep balığıdır. Rengi kirli sarı, siyah şeritleri ile, kahverengine çalar. Şeritler veya halkalar halinde kesilerek mercan, çipura karagöz gibi balıkların avında kullanılır. Küçükleri bütün olarak levrek sürütmesinde kullanılır. Paraketeler içinde iyi bir yemdir. Eti sert olduğundan iğneden kolay alınamaz.

tepreş
27-07-2006, 07:00
Kalamar (Loligo vulgaris)
Konik ince uzun bir vücudu ve vücudunun kafa tarafında ikisi uzun, diğerleri o kadar uzun olmayan on ayağı vardır. Ayakları vantuzludur. İri gözleri vardır. Açık pembe benekli derisinin altında neredeyse saydam bir eti vardır. Hem yiyecek hem de olta yemi olarak değerlidir. Eti sert olduğundan iğneden zor alınır. Baş ve iç tarafı paraketede veya küçükleri bütün olarak sürütmede levreğe kullanılır. Kolları mercan, çipura, karagöz avında kullanılır.

tepreş
27-07-2006, 07:02
Kan Sülüğü (Hirudinea Pharyngobdellae)
Kumlu, kıyılarda sığlıklarda kum üzerinde istiridyeye benzer ufak kabuklu yumuşakçaya tarak denir. Yukarıda temsili bir resmi var. Bunlar kum üzerinden kolayca elle toplanırlar. Midye gibi bıçakla açılması zor olabilir bu nedenle genelde kabuğu kırılarak içi alınır. İçinde sert beyaz eti vardır. sağlam dokulu olduğundan iğneden zor alınır. Midye ile avlanan balıkları avlamakta kullanılabilir. Ama midye kadar başarılı sonuçlar alınmaz.

tepreş
27-07-2006, 07:03
Sivrisinek Larvası (Anopheles gambiae)
Sazan ailesi için sonbahar ve kış aylarında ideal yemdir. Toplanması ve temini oldukça zordur. Çamurlu dere veya göl dipleri kazınarak toplandıktan sonra özel eleklerle birkaç kez yıkanarak süzülür. Son süzme ve yıkamadan sonra sivrisinek larvaları süzgeç içinde kalacaktır. Baştan sona su içinde yapılan bu işlemler özellikle soğu havalarda yürütüldüğünden hem çok yorucudur hem de romatizmaya davetiye çıkartır. Özel ince elekler ve malzeme gereği de düşünüldüğünde temininin zorluğu daha iyi anlaşılır. Yurdumuzda şimdilik pek kullanılmamaktadır, veya yöresel olarak kullanımı varsa bunu bilemiyorum. Yanda bir grup larva görülmektedir, koyu olan tarafları baş taraflarıdır. İğneye kuyruk tarafından takılır ve uzun süre canlı kalabilir, Kullanılacak iğnenin ince telli olması şarttır.

tepreş
27-07-2006, 07:05
Karasinek Larvası (Musca domestica)
Karasinek Larvası : Ülkemizde pek kullanılmayan ancak Avrupalı amatörler arasında oldukça yaygın olan ve balık malzemesi satan dükkanlarda da satılan bu yem özellikle sazan ailesi için bahar ve yaz aylarında çok iyi yemdir.

tepreş
27-07-2006, 07:06
Böcekler
Su kıyılarında bulunabilen çekirge, uç uç böceği, Mayıs böceği gibi böcekler canlı veya ölü olarak yem amaçlı kullanılabilir. özellikle alabalık avında böcekler iyi yemdir, ancak diğer balıklarda böcek yeme vurur.

tepreş
27-07-2006, 07:11
Bütün Ölü YemHemen hemen bütün takımlarda kullanılabilir. En yaygın şekilleri üstteki gibidir (ortadaki ve alttaki resim). Orta resimdeki şekilde yemin takılabilmesi için uzun bir iğne veya ince şiş gereklidir. Bu iş için özel üretilmiş yem takma iğneleri olsa da Türkiye'de bulmak pek mümkün değildir ve bulunabilecek en iyi aalet şemsiye telidir. Şemsiyelerin en uç yay tellerinin hem boyu gayet uygundur hem de hemen ucuna yakın yerde bir deliği vardır. Bu delik iğne deliği gibi kullanılır. Bu telin deliğine tutturulan beden, telin balığın sırtından saplanarak orta kemiğe paralel sürülmesi ile ağızdan çıkartılır. Bundan sonra şemsiye teli geri çekilir. Beden de balığın ağzından dışarı doğru yavaşça çekilerek iğnenin balığın etine iyice oturması sağlanır. İğne yeterince uzun saplı, balık kısa ise iğne palası balığın ağzından çıkar. Balık uzun ise (uskumru örneği) iğne palası da balığın içinde kalır sadece beden dışarı çıkar. Bu şekilde takılan yem sürütme takımlarında kullanılacak ise ağzı siyah iplikle dikilmelidir. Bir başka yol da iğneyi balığın ağzından sokup solungaç kapağı altından çıkardıktan sonra yan çevirerek balığın sırt etine saplayarak ucunu diğer yandan çıkartmaktır. Balıklar kısmında daha farklı takma yöntemleri de anlatılmaktadır.

Bütün olarak kullanılacak yem balıklar öldükten sonra su içinde tutulursa özellikle istavrit kıvrılıp şekil değiştirerek bütün olarak kullanılmaz hale gelir, eti de yumuşar. En iyisi balıkları ıslak biz bez altında hafif rutubetli saklamaktır, veya balıkçı esnafının yaptığı gibi açıkta duran yem balıkların üzerine zaman zaman deniz suyu serpilmelidir.

tepreş
27-07-2006, 07:13
--------------------------------------------------------------------------------

Canlı Yemler
Bırakma ve özellikle sürütme takımlarında yem balığın canlı takılması başarıyı oldukça arttırır. İğneye canlı takılacak balıklar ne yöntem kullanılırsa kullanılsın fazla hırpalanmamalıdırlar. Ağzı sağlam dudakları yumuşak ve körüklü olmayan balıklar için en iyi yöntem iğneyi alt çeneden saplayarak üst çeneden çıkarmaktır (en üst resim). Bu şekilde yem balık uzun süre canlı kalabilir. İğnenin özellikle sürütmede tek çeneye takılması doğru olmaz. İğne yüzünden ağız kapanmadığından sürütülen balığın ağzından dolan kontrol edemediği su, midesini şişirerek balığı çabucak öldürür. Bırakma takımlarda ve paraketelerde bu yöntem uygulanabilir. Ağzı yumuşak balıkları sürütme de pek kullanmamak gerekmektedir. canlı yem balığa herhangi bir şekilde ikinci bir iğne daha batırılabilir ama bu balığı ciddi şekilde hırpalayarak çabucak ölmesine neden olacaktır. Yine de mesele sinarit sürütmesinde sinarit vurup yem balığın yarısını alır ve iğnede kalan kısma bir daha dokunmaz. Bu durum sürütme sırasınca sık sık tekrarlanıyorsa tabii ki ikinci bir iğne kullanmak gerekli olacaktır. Ben bu durumlarda hemen kuyruk boğumuna veya sağlam etli kalın derili bir balık ise hemen derinin altına bir iğne daha iliştirilmesini tavsiye ederim. İğnenin balığın omuriliğine veya yanal çizgisine dokunmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde balık çabucak ölür.

Özellikle sandaldan kulanılan dip takımları söz konusu olduğunda bazen iğne balığın sidikliğinden saplanıp bir müddet sürüldükten sonra yan tarafından çıkartılır. (üstten ikinci resim) Bu şekilde iğneye takılan balığın ciddi şekilde yaralanması söz konusu olduğundan çabuk öleceği düşünülebilir ama yem, çevredeki iri balıkların titreşimleri fark edip yemi bulmalarına kadar canlı kalacaktır. Yöntemin en avantajlı yanı iğnenin duruşu nedeni ile canlı yeme kafadan saldıracak büyük balığın ilk vuruşta yüksek bir ihtimalle yakalanacağıdır. Bu tür yemler sürütmelerde ve savurma takımlarda kullanılamaz ayrıca bütün ölü yemlerde yumuşayan karınları nedeni ile bu şekilde takılamaz. Her ne yöntem olursa olsun canlı yem için kullanılacak iğneler kalın telli olmamalıdır. Çapraz iğneler de canlı yem balığı fazla hırpalayabilir. Özellikle orkinos gibi iri balıklara canlı yem takarken iri iğnenin balığı ciddi şekilde yaralayarak çabucak ölmesine neden olmamak için iğne doğrudan balığa saplanmaz altta anlatılan şemsiye teline benzer yem takma iğnesi yardımı ile iğneye bağlı halka şeklindeki kısa ip balığın burun delikleri hizasından bir taraftan saplanıp diğer taraftan çıkartılır. iğne üzerine halka ipin sarılması ile de yem takma tamamlanmış olur.

Bütün Ölü YemHemen hemen bütün takımlarda kullanılabilir. En yaygın şekilleri üstteki gibidir (ortadaki ve alttaki resim). Orta resimdeki şekilde yemin takılabilmesi için uzun bir iğne veya ince şiş gereklidir. Bu iş için özel üretilmiş yem takma iğneleri olsa da Türkiye'de bulmak pek mümkün değildir ve bulunabilecek en iyi aalet şemsiye telidir. Şemsiyelerin en uç yay tellerinin hem boyu gayet uygundur hem de hemen ucuna yakın yerde bir deliği vardır. Bu delik iğne deliği gibi kullanılır. Bu telin deliğine tutturulan beden, telin balığın sırtından saplanarak orta kemiğe paralel sürülmesi ile ağızdan çıkartılır. Bundan sonra şemsiye teli geri çekilir. Beden de balığın ağzından dışarı doğru yavaşça çekilerek iğnenin balığın etine iyice oturması sağlanır. İğne yeterince uzun saplı, balık kısa ise iğne palası balığın ağzından çıkar. Balık uzun ise (uskumru örneği) iğne palası da balığın içinde kalır sadece beden dışarı çıkar. Bu şekilde takılan yem sürütme takımlarında kullanılacak ise ağzı siyah iplikle dikilmelidir. Bir başka yol da iğneyi balığın ağzından sokup solungaç kapağı altından çıkardıktan sonra yan çevirerek balığın sırt etine saplayarak ucunu diğer yandan çıkartmaktır. Balıklar kısmında daha farklı takma yöntemleri de anlatılmaktadır.

Bütün olarak kullanılacak yem balıklar öldükten sonra su içinde tutulursa özellikle istavrit kıvrılıp şekil değiştirerek bütün olarak kullanılmaz hale gelir, eti de yumuşar. En iyisi balıkları ıslak biz bez altında hafif rutubetli saklamaktır, veya balıkçı esnafının yaptığı gibi açıkta duran yem balıkların üzerine zaman zaman deniz suyu serpilmelidir.

tepreş
27-07-2006, 07:15
tavuk göğsü çiğ kullanılıyor. Ava gitmeden birgün önce 250 gr al tavuk göğsü, bunları ince uzun olarak kestir. Sonra üzerine tuz ek ve buzluğa koy..Ertesi günde al git balığa.
Dayım çok kullanır bu yemi, mırmır,çipura,vb. birçok balık gelir..Bu arada tabi eti küp küp keseceksin balığa gitmeden
Rasgele

tepreş
27-07-2006, 07:18
yayın ve sazan yemleri

--------------------------------------------------------------------------------

YAYIN YEMLERİ

1.FARE: Canlı olan su faresi, sıçan, fındık faresi asma olta ile kullanılır. İğneye belinden iple bağlanan fare suyun üzerinde bir ağaç dalına veya suya uzatılan bir çatal sopaya asılır. Fare suyun üzerinde yüzer vaziyette kalmalıdır. GARANTİLİ.(Ölü olarak da dip oltasıyla kullanılabilir, ancak verim azalabilir.)
2.KURBAĞA Fare gibi asma oltada canlı olarak kullanılır. BANKO
3.MİDYE: Tatlı su midyesi ile iğneye bolca takılır.
4.SOLUCAN: İri, kalın solucanlarla iğne doldurulur. Küçük solucanları ufak balıklar didikliyor. Ancak saat 22.00-23.00'den sonra ufak balıklar çekiliyor. Bu saatten sonra solucan daha uzun süre iğnede kalabilir. Kalın solucanlar genelde bahçe ve tarla topraklarından çıkıyor.
5.KEREVİT: Tatlı su kereviti canlı olarak iğneye bağlanırsa bütün gece canlı olarak kalabiliyor.
6.SÜLÜK: İri, siyah sülük dayanıklı bir yem. Ancak, oltaya takmadan önce, vantuzlarını jiletle kesmek gerekiyor. Yoksa bir taşa yapışıp, hiç kıpırdamayabilir. Kenarı çamurlu, pis akan derelerde, kanallarda bulunabilir.
7.YENGEÇ: Tatlı su yengeçleri canlı olarak bağlanıyor.
8.SERÇE: Ölü serçe tüyleri ile birlikte çalı,çırpı ateşinde hafifçe tütsülenip, tüyleri yakılıyor. Yanık kokusu yayan serçe iğneye takılıp, dip oltası ile kullanılıyor. Yayın nerede olursa,olsun kokuyu alıp gelirmiş.
9.BALIK(Ben, gümüş, kızılkanat, v.b.): Küçük balıklar sırtından takılıp dip oltası ile atılıyor.
10.TAVUK CİĞERİ: Balığa girmeden 1-2 gün önce ciğerler güneşli ve rüzgarlı bir yere bırakılıp, kuruması ve kokuşması sağlanır.
11.HİNDİ CİĞERİ: Tavuk ciğerine oranla biraz daha sert oluyor, iğneden çabuk düşmüyor.
12.TAVUK BAĞIRSAĞI: Oltada sağlam duruyor. Kokusunu da biraz bekleterek artırabilirseniz iyi yem olur. Köy tavuğunun ki daha iyi kokuyor diyorlar.
13.TAVUK KAFASI: Tüyüyle birlikte tütsülenmiş olarak kullanılıyor.
14.TAVUK KANADI: Bunu da tüyüyle tütsüleyip kullanıyoruz.
15.GÜVERCİN: Meriç nehrinde kullanılıyormuş. Ölü güvercin 2-3 gün suda bekletiliyor. İyice şişip, koktuktan sonra, kanatları hariç tüyleri yolunuyor. Daha sonra suyun üzerinde kalacak şekilde asma olta ile kullanılıyor. Akıntılı suda tüylü olan kanatları oynadıkça, şişmiş olan kuşta koku yaydıkça balığı cezbediyor.
16.CİVCİV: Ölü civcivler tüyüyle birlikte veya tütsülenip oltaya takılabilir.
17.DALAK: Kanlı olması nedeniyle suda koku salıyor. Dayanıklı bir yem.
18.KANLI SÜNGER: Sık gözenekli bir parça sünger, kana bulanıyor. Güneşte kurutulup, iğneye takılıyor. Suda eriyen kan, akıntıyla birlikte ince ince yayılıyor. Balık kokuyu takip edip, geliyor.
19.KAN: Mezbahadan bir kova kan dolduruluyor. Üstü iyice kuruduktan sonra kova yan yatırılıp eğimli bir yere dökülüyor. Alttaki kurumamış kanda akıp kurumasında sonra, elle macun gibi karıştırılıyor. Dah sonra pide,lavaş gibi açılıp buzluğa konuluyor. Balığa gidileceği zaman şeritler halinde kesilip oltaya takılıyor. Akıntıda yavaş yavaş eriyip koku salıyormuş.
20.İŞKEMBE: Biraz kokutup, takmakta fayda var. Sağlam bir yem.
21.SUCUK: En ucuzunu takmak lazım. Daha iyi koku salar.
22. ET: 2-3 gün önceden kokuşturmak gerekiyor.
19.TAVUK YÜREĞİ,TAŞLIĞI: Tavuk ciğeri aldığınızda içinden çıkıyor, eğer ciğeri küçük balıklar didkliyorsa kullanılabilir.
20.SALAM,SOSİS: Parça parça takılabilir.

NOT: Yayın avcılığında esas olan, yemin koku ve titreşim yaymasıdır. Yayın balığı hareketsiz balık olduğundan dolayı, kendisi pek gezerek yem bulmaz. Onu yemin yanına koku ve hareket ile çekmek gerekiyor. Bu nedenle kullanacağınız yemler ne kadar çok kokarsa o kadar verim artar. Bu maksatla hemen iğnenin yukarısına bir parça kibrit kutusu kadar sabun bağlanabilir. Akıntıda çözülen sabun, balıkları iğneye doğru çekecektir. Canlı yemler suyun içinde hareket ettikçe, yayacakları titreşim nedeniyle başarı oranını arttıracaktır.

SAZAN YEMLERİ

1. BOİLİ: Sazan için en birinci yem. Hazırlanması ve alıştırılması eziyetli, ancak verim oranı maksimum. Herkesin uygulamasını istemem, çünkü kullanımının artması halinde sazan popülasyonu azalabilir. Şaka bir yana gerçekten de etkili bir yem. Ama ilk balığınızı alabilmeniz için en az 2 günde bir olmak üzere, 3-4 hafta yemleme şart. Alıştırdıktan sonra bulunduğunuz çevrede efsane olabilirsiniz. Hazırlanması teferruatlı olduğu için daha sonra ayrı bir sayfada anlatmaya çalışacağım.
2. SOLUCAN: Sazanın dayanamadığı bir yem, bence boiliden sonra ilk numara. Olumsuz bir tarafı var, küçük sazanlar da bayılıyor. Ufak sazanların dolaşmadığı derinliklere atarsanız, büyük sazan yakalama şansınız artar.
4. MISIR: Konserve mısır, kolay iğneden kurtuluyor, ufak sazanlar, kızılkanatlar didikliyor. Koçanından koparılmış taze mısır daha verimli, ama her sezon bulunamıyor. Bir de küllü kart mısır var, daha iri taneli, daha sağlam. Hayvan yemi olarak kullanılan bir kilo iri taneli mısır, iki çorba kaşığı ağaç külü veya iki çay kaşığı karbonatla birlikte kaynatılıyor.(Zarını patlatıp, şişmesi için.) Taze olarak kullanılırsa daha iyi olur.
3.ET KURDU: Eti uzun bir süre açık havada bekletirseniz zaman kutlar oluşuyor. İğneye ucundan öldürmeden 2-3 tane takılırsa balık geliyor. Ama ufak balıklar çabuk atlıyor.
5. AYÇİÇEK KÜSPESİ: Kalın bir kibrit kutusu kadar kesilmiş preslenmiş ayçiçek küspesi etrafına serbest halde 6-7 ad.1-1,5 cm.lik köstekler bağlanıyor. İğnelere mısır veya solucan takılırsa verim artabilir. Malzemecilerde hazır olarak satılıyor.
6.YAYLI OLTA: Yay biçiminde hazırlanmış çakmak büyüklüğünde tellerin içine koku vermesi amacıyla hamur sıkılıyor. Ayçiçek küspesinde olduğu gibi köstekler takılıyor. İğnelere mısır veya solucan takılıyor.
7.KENDİR TOHUMU: Daha bu işi çözemedim. Aldığım kendir tohumları çok ufak, kaynatınca bile oltaya takılacak kadar olmuyor. Temin edebilirsem deneyeceğim.
8.HAMUR: Ekmek içi, mısır unu, un ile hazırlanıyor. Katkı maddesi olarak vanilya, karabiber, tuz, kakao, bal, zeytin yağı, çiçek yağı, bal, şeker, yumurta, akvaryum balık yemi, ayçiçeği küspe tozu, pekmez, misk-i amber,malzemecilerde satılan özel kokular v.s. kullanılabilir. Ağız tadınıza kalmış. Ekmek içiyle hazırlanan daha dayanıklı oluyor. Odunlu fırında pişmiş ekmek tercih edilmeli. Matador fırında pişmiş ekmeğin verimi düşük. Hazırlanan hamurların dayanıklı olması için hamuru karıştırırken içine pamuk katılabilir. İğneye takılacak kadar yuvarlak yemler hazırlanıp, 5 dk. sıcak suda pişirilirse uzun süre dağılmadan suda kalıyor.
9.ÇEKİRGE: Hiç yeminiz kalmazsa çevreden çekirge yakalayıp takabilirsiniz.
10.CANLI BALIK(BEN BALIĞI, GÜMÜŞ): Sazan irileştikçe vahşileşir. İri sazanların bulunduğu derin sulara atabilirseniz, tarih yazacak sazana denk gelme ihtimali var.
11.MISIR KÜSPESİ: Ayçiçek küspesi gibi kullanılır.
12.MAKARNA: Hafifçe haşlanmış düdük makarna kullanılıyor.
13.DANABURNU: İri sazanlar için geçerli.
14.KURU ÜZÜM: İri, siyah üzüm ile tutmuştum bir zamanlar.
15.İRMİK: Bulunduğunuz gölün suyuyla ıslatırsanız macun gibi olacaktır.
16.KAŞAR PEYNİRİ: Küp halinde kesilip takılıyor.
17.DUT: Eğer göl çevresinde dut ağaçları varsa bir deneyin, arkadaşım solucanla, mısırla tutamadı, dut ile rekora koşuyordu. Ama, göletin çevresi olduğu gibi dut ağacı ile çevriliymiş.
18.PATATES: Çiğ veya hafiçe haşlanmış olarak iğneye takılıyor.
19.HUBUBAT(Kuru fasulye, bakla, bezelye,nohut...): Denenebilir, eğer sık gittiğiniz bir gölse alıştırılabilir.
20.TAHIL(Buğday, arpa...): Küçük sazanlar çok geliyor. Ama, mısır taktığınız iğnenin ucuna geçirilebilir.

NOT: Sazan avında yemleme önem kazanmaktadır. Olta atmadan önce bölgeyi yemlerseniz balıkları o bölgede sabit tutabilirsiniz. Yemleme için un, küspe, tarhana, tavuk yemi, buğday, mısır, topları veya taneleri kullanılabilir. Genelde msırla yemleme yapılıyor. Yemlemede esas, balık doymayacak kadar, ama o bölgeden de ayrılmayacak kadar yemleme yapmaktır. Eğer mısır kullanılıyorsa, eski mısırla yemleme yapıp, oltaya taze mısır takmalıdır. Sazan ekşimiş eski mısırların arasından iğnedeki taze mısırı bulacaktır. Ben tarhana ile yemlemeyi tercih ediyorum. Tarhanayı hafifçe ıslatıp, top halinde oltayı attığım yere gönderiyorum. Kokusu cazip. Piyasada satılan veya sizinde yapabileceğiniz mazmozlama kafesleri kullanılabilir. Kurşun veya fırdöndüye yakın takabileceğiniz plastik veya telden hazırladığınız mazmozlama kafesinin içine koku verecek hamurlar takarak balıkları yemin bulunduğu yere doğru çekebilirsiniz.

tepreş
27-07-2006, 07:20
Yengeci tutmak zor birşey değildir, ister kafa büyüklüğünde olsun.. işin püf noktası yengeci arkadan karın bölgesinden yakalamaktır, yengeç karın bölgesine kıskaçlarını uzatamaz, böylece sende korunmuş olursun.

Avda yengeç kullanmak istiyorsanız, erik büyüklüğünde olanlar çok idealdir tek iğneye takımlık olarak kullanabilirsiniz ama okadar küçüklerini yakalamakta zor olur. Midye büyüklüğünde olanlarda çok iyi iş görür, hatta büyük olduğu için iğneyide tam kavrar ve kolay kolay ölmez canlılığını gören herhangi bir dip balığı mutlaka yakalanır.

Yengeçle en iyi çipura ve levrek avı yapılır bu arada bilginize.

HALDUN YALIMLI
27-07-2006, 08:33
Değerli Tepreş imza kısmını doldurmadığın için bu şekilde hitap ediyorum kusura bakma. Verdiğin bilgiler için teşekkürler. :helal: :helal: :helal:

tepreş
27-07-2006, 08:38
Arkadaslar bizim burlarda ayrica sazan icin, köpek mamasi kullanilir. Ve emin olun müthis sonuc veriyor.Artik kokusundanmidir icindeki malzemelerdenmidir bilemiyorum ama sonuc süper. Simdi haliyle sorucaksiniz nasil olur nasil takilir diye.Evet bu köpek mamasi plastik ambalaj icinde üzerinde dalmacyali resmi var, yuvarlak tipki eskiden kullandigimiz mantar tabancalarindaki mantarlari andiriyor. Bu yemi igneye yandan baglayin arkadaslar, yani igneyi gecirmeyin, yada extra bir yöntem kisacik bir misina daha ekleyip igneden bir sm asagadan baglayin ve mümkünse 2 numara kahverengi igne kullanin.Aviniz bereketli olsun

tepreş
27-07-2006, 08:40
bende bulduğum bılgılerı paylaşmak ıstedım iyi avlar

tepreş
27-07-2006, 08:45
çıpra, mırmır ve mercanın bir numaralı yemi ama ben biraz daha değişik tuzluyorum
ilk baş orta boy bi kova altını ince çiviyle delikler açıyorum en alta gazete koyuyorum sardalyaları dizip kaya tuzu ile tuzluyorum her katın arasına 1 gazate yerleştiriyorum kovayı yarıya kadar sıkıştırmadan dolduyorum ve 2 litrelik pet şişede deniz suyunu kovanın içine boşaltıyorum (bunu mutlaka çatıda yada kovayı bekleteceğiniz açıkta yapın) kovanın kapağını kapatıp hava girmiyecek şekilde bantlıyorum
bu işlem bittikten sonra kovayı catıya çıkartıyorum mutlaka akkşam üstü yapıyotum bu işi yoksa güneşten dolayı balıklar tam yemlik olmuyor (kovanın hafif sıcakta kuruması yemin daha zor dağılmasını ve hafif cekici bi koku yaymasını sağlıyor) ve bu şekilde bırakıyorum ertesi sabah saat 8 gibi kovayı alıp buzdolabının normal gözüne koyup ortalama 48 saat bekletiyorum ve bir seferde ortalama 3-4 kilo sardalya tuzluyorum ve yem bozulmadan 1 ay kullanıyoruz

tepreş
27-07-2006, 08:46
Boru kurdunu bir SEZON kullanın

Aslında arkadaşlar daha fazlada kullanılır ama ben fazlasını denemedim.Çok iyi sonuc veriyo.ve kullandıgım yemler hem daha dayanıklı oluyo.Oltayı atarken veya küçük balığın tırtıklamasıyla falan düşmüyor.Evet yem hazırlamaya başlayalım.
1-Öncelikli iri boru kurtlarını tercih edelim.Normalde bir boru kurdu paketinde 12-13 tane var. 10 paket alalım veya sipariş edelim(daha fazlada olabilir size bağlı)
2-kurtları zarlarından çıkartalım(yani kum yuvalarından)
3-Gazeteye serelim
4-üzerilerine iri tuz atalım ve karıştıralım.
5-Kurtlar sulanacaktır başka bir kalınca gazeteye alalım ve tekrar tuzlayalım.
6-Veeeee böylece kurtları tuzlu bir şekilde ama mutlaka GÖLGEDE kurutalım.

Evet arkadaşlar yemler hazır sayılır.Yaklaşık olarak iki gün icinde kuruma olur.
en önemli noktaya geldi.Yemleri cam bir kapta saklayın.Balığa gittiğiniz zaman kurtları oltaya gelecek boyda bıcakla kesin.Kestiğiniz parcaları Küçük bir su kabında 3-5 dk bekletin ve oltaya takın.
Sallayın bakalım balık vuruyomu.?
Ben 12-13 tane boru kurdu ile 2 kiloya yakın balık aldım.Balık tutma bitince yeminizi tekrar cam kaba koyun ve ister buzdolabında isterse takım çantasında bırakın siz bilirsiniz.

tepreş
27-07-2006, 08:48
sülüne iki türlü çıkarılır

1- Sığ sularda ( deniz dibini iye görmeye yarayan bir aletle )
2- 5, 10 m derin sularda maske palet yardımıyla

1- Sığ sularda ( diz boyu sularda)
Öncelikle denizin dibini iyi görebilmek için bir basit bir maske yapmak gerekir. Bu maskeyi 100 lük pimaş boru, bir yağ tenekesi, konserve kutusu gibi bir nesnenin altına normal camı bir silikon ve ya cam macunu yardımıyla monte etmeliyiz. Bu aletle deniz dibindeki sülünenin yuvasını rahatlıkla görebileceğiz. (Sülüne yuvaları genellikle kumluklarda olmakla beraber yosun arasında da bulunabilir. Bu yuva anahtar deliğine ve 8 rakamına benzer. İki delikten birisi diğerinden küçük olur )
Daha sonra ise sülüneyi yuvasından çıkarma için bize bir şiş lazım.( Şiş ne çok yumuşak nede çok sert olmalıdır )Bu şişi yapmak içinde
a) 1-2 mm çapında bakır ya da çelik 50 cm den kısa olmayan bir tel
b) G3 tüfeğinin çekirdek mermisi (tabanca mermisinin de olur)
Merminin çekirdeğini bir demir maşa yardımıyla tutup aygazın üzerinde içindeki kurşunu eritiriz. Daha sonra demir bir ucunu şişimizi itina ile eriyen kurşuna batırırız ve donmasını bekleriz. ( donma esnesında uçtaki çekirdek ile şişin aynı hizada, doğrultuda ve uyumlu olmasına dikkat etmek gerekir )
Şimde elimizde suyun altını rahatça görecek bir maske ile ucunda bir mermi çekirdeği olan bir şiş var. Daha çok insan eli değmeyen kumluk alanlarda gezerek sülüne deliği arayabiliriz. Sülüne yuvasını bulmak için itinalı davranmak gerekir. Çünkü hızlı yürüyüp denizi bulandırırsak sülüne tehlikeyi sezer ve ağızını kapatır, bizim şişimiz de sülünenin içine geçmez ve bizde sülüneyi çıkartamayız. Ayrıca sülüne deliğini bulunca şişimizi yuvanın ağızında gezdirmeden seri bir hareketle deliğe geçirip ileriye itmemiz gerekir. Yoksa yuvanın ağızında şişi kararsız bir biçinde gezdirirsek sülüne kendisini kapatır ve şişimiz sülüneyi çıkaramaz.

2- Derin 5-6 m sularda ( Maske,palet ve şiş yardımıyla)

Yine paletlerimizi aldık, maskemizi taktık, şişimizde elimizde kıyıdan açıldık ve ince kumluk olana geldik. şimdide kıyıda yaptığımız işlemi derin sularda yapacağız. Yeteri kadar nefes alıp, dibe inip seri hareketlerle anahtar deliklerine şişimizi sokup çıkaracağız. nefesimiz ne kadar izin verirse aynı anda birden fazla sülüne çıkarabiliriz. Tabi önce sevdiklerimiz sonra sülüne yi düşünmeliyiz.
Sülüneler ince kumluk yerlerde olur. Aramaya karar verenler ince kumluk yerlerde arasın. zaten çevrenizde sülüne çıkarılan yerler bellidir. gereksiz maceraya girmeye gerek yok.

tepreş
27-07-2006, 08:57
Karides (Metapenaeus stebbing), Teke
Karides pek çok balığın avında kullanılabilen, balıkların severek yediği bir yemdir. Karagöz, levrek, mercan, tranca, orfoz, lipsoz gibi balıklar için hazırlanan takımlara canlı veya ölü olarak takılabilir. En makbulü İstanbul' da kanal karidesi olarak bilinen iri karideslerdir. Antalya'da yanıç derler. Bunları canlı temin etmek oldukça zordur. Karidesler özel karides sepetleri ile yakalanırlar. Günümüzde ise Trolle zamanlı zamansız avcılığı yapılmaktadır, bu nedenle Marmara' da kanal istavriti çok azalmıştır. Karides küçük balıklar için kabukları soyulup etleri ayıklandıktan sonra, iri balıklar için bütün ölü veya canlı olarak iğneye takılır.

Teke karidesin kıyılarda yaşayan akrabasıdır neredeyse şeffaftır. Yosunluklar, kıyılardaki otluklar, yosunlu kayalar, iskele ayakları gibi yerler ufak bir kepçe ile sıvazlanarak süzülürse tekeler kepçe içinde kalacaklardır. Sığlıklarda yaşayan tekeler kendileri gibi sığlıklarda yaşayan ve yemlenen levreğin en sevdiği yemlerdendir, hiç dayanamaz. Tekeler üstü açık su dolu kaplarda saklanırlarsa suyun içinden kabın dışına rahatlıkla sıçrayıp kaybolurlar, kabın üzerini havalanmayı engellemeyecek şekilde kapatmak ger

tepreş
27-07-2006, 08:58
Yengeç (Callinectes sapidus)
Özellikle çipura avının en iyi yemi kabul edilir. Yengeç yavruları teke toplar gibi otlar arasında gezdirilen kepçelerle toplanırlar. Gece el feneri ile yapılan aramalar daha verimlidir. Gece otların üzerinde dolaşmaya çıkan yengeç yavruları kolayca toplanırlar. Yengeçler deniz suyu ile ıslatılmış sünger arasında haftalarca canlı tutulabilirler. Süngerin sıkılıp bir gün tatlı bir gün tuzlu su ile ıslatılması durumunda üst kabuğu yumuşar, bu da daha iyi yem olma özelliği kazandırır.

tepreş
27-07-2006, 08:59
Mamun (Homarus Gammarus)
İstakozun küçüğü görünümündeki bu deniz canlısı 3 - 4cm., boyundadır. Pek çok amatör mamunu ıstakozun yavrusu zanneder. Mamunun boyu istakoz yavrusuna göre daha kısa, vücudu daha tombul, kuyruk yelpazesi daha kısa fakat geniştir. Rengi grimsi-yeşildir. 1 metre kadar derinlerde kumlu - humuslu bölgelerde toprağa gömülü olarak yaşarlar. Özellikle dere ağızları sevdiği yerlerdendir. Mamunun yaşadığı bilinen yerlerde gezinilerek mamunun toprağın dışına çıkması sağlanır daha sonra kepçe ile toplanır. Özellikle Ege bölgesinde çipura ve mercan avı için çok aranır, Marmara denizi ve İstanbul'da temini zor olduğun dan pek bilinmez ve kullanılmaz. İğneye karides gibi canlı olarak takılır. Takma şekli de hemen hemen aynıdır ama daha iri ve dayanıklı olduğundan karides veya teke kadar özen göstermek gerekmez.

tepreş
27-07-2006, 09:01
Tatlı Su Karidesi (Metapenaeus monoceros)Şeklen deniz karidesini andırır. Kullanımı da aynen olabilir. özellikle sudak için gayet iyi bir yemdir. Tatlı sularda daha çok karidesin etini kullanma alışkanlığı vardır, ama sudak için yapılacak sürütmede aynı canlı olarak da oltaya takılabilir.

tepreş
27-07-2006, 09:02
Kerevit (Astacus leptodactylus)Yanda görüldüğü gibi deniz istakozunun küçüğü gibidir ancak farklı bir türdür. Sığlıklarda taşların altlarında elle toplanabilir veya iki kişi tarafından bide sürülerek çekilecek kör gözlu bir ağ parçası ile de toplamak mümkündür. Eti özellikle yayın balığı için değerli bir yemdir. İstenirse karides gibi canlı olarak da takılabilir. Bu durumda kuyruk yüzgecini mutlaka dibinden kesmek gerekir. Çünki kerevid de kariden veya mamun gibi kuyruğunun sert bir hareketi ile anında gözden kaybolabilir. Kuyruk kesilmez ise takımı dolaştırarak zarar verir. Nemli tutulmak kaydı ile uzun süre canlı olarak muhafaza edilebilir. Kerevit aynı zamanda lezzetli eti ile sofralarımızın da değerli bir yiyeceğidir. Ekonomik değeri yüksektir.

tepreş
27-07-2006, 09:03
Yaprak (Fileto) Yem
Yem yapılacak balık keskin bir bıçakla tercihen file kesme bıçağı ile yan yüzgeçleri hizasından kuyruğa doğru orta kılçığın hemen üzerinden fileto keser gibi kesilir. Kuyruk boğumunda kesim bitirilerek kesilen parça ayrılır. Bu Parçaya yaprak yem denir. Kesim işlemi ters taraftan yani kuyruk boğumundan başlanarak da yapılabilir. Bu defa göğüs yüzgeci hizasına gelinince kesilen parça ayrılır. Yaprak yem kesmeden önce balığın içini temizlemeye gerek yoktur. Kesilen yem parçasının özellikle yumuşak karın tarafında parçalanmalar görülebilir, bu parçalanmış, bozuk görünüşlü kısımlar ya makas ya da bıçağın ucu ile düzeltilmelidir. Yaprak yemler genelde iğneye kuyruk tarafından takılmaya başlanır her seferinde bir kez döndürülerek tekrar iğneye saplanır. En son saplamadan sonra yemin parlak kısmının iğnenin ucuna doğru kalmasına dikkat etmek gerekir. İzmarit, istrongilos gibi pullu balıklar yem olarak kullanılıyorsa pullarının kazınmasında yarar vardır. Ayrıca bu balıkların sırt yüzgeçleri de kesilmelidir. Hemen hemen tüm olta takımları ile kullanılır. Yem kesme amacı ile sandallarda bir yem kesme tahtası bulundurulması gerekir.

tepreş
27-07-2006, 09:04
Tatlı sularda kullanılan tüm yemlerin arasında en geniş kullanma alanı olan yem hiç kuşkusuz solucandır. Turna hariç hemen hemen tüm tatlı su balıklarını solucan ile yakalamak mümkündür. Solucan özellikle bahar ve yaz aylarında iyi yemdir.

Toprak Solucanı (Oligochaeta)Toprak solucanı veya yağmur solucanı. Ilık gecelerde nemli çayırların üzerinde fenerle aranır. Toprağın dışına çıkmış olan solucan görüldüğünde elle toplanır. Ormanlık yerlerde nemli yaerleri dikkatlice kazarak da bulunabilir. Oldukça irilerini bulmak mümkündür. İğneye bütün veya parçalar halinde de takılabilir. İriliği neden ile özellikle yayın avında tercih edilir.

Gübre Solucanı (Oxyuris)
Genelde büyükbaş hayvanların en az bir haftalık beklemiş gübreleri altında bulunur. Taze gübre de bulunmaz. Gübre yığınının kürekle alt üst edilmesi sonucu bulunup toplanır. Pek iri değildir. Toplaması biraz zahmetlidir ama parlak kırmızı rengi ve kokusu ile ideal bir yemdir. İri balıklar için iğneye bir kaç tane takılabilir, küçük balıklar için tek tek de olur.

Yaprak Solucanı
Dere ve göllerin kıyılarındaki ağaçların dökülmüş ıslak yaprakları altında veya aralarında bulunur. Ufak boydadır, iğneye takılışı gübre solucanı gibidir. Ağaçlarla çevrili sularda bu solucanlar o suda yaşayan balıkların doğal yemi olduğundan toplanıp kullanılırsa çok başarılı sonuçlar almak mümkündür.

ykmk
27-07-2006, 10:29
Bu bilgileri bizimle paylaşan herkese çok ma çok teşekkürle.Çoğu yöntemi deneyeceğim sağolun.

Taygun KOCABIYIK
27-07-2006, 17:29
Çok güzel bilgiler özellikle bilimsel isimleri olması çok güzel teşekkürler.

tepreş
29-07-2006, 10:47
AKYEM: İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana gibi balıklardan elde edilen yeme "AKYEM" adı verilir,

AKYEM;
YAPRAK YEM: Balığın bir tarafının filetosu.
TEKGÖZ YEM: Balığın bir tarafının baş da dahil filetosu
ŞAKŞAK YEM; Balığın kafa yerinde ve tam durmak üzere iki tarafının filetosunun çıkarılıp kuyruk vr kılçığın uzaklaştırılması
LÖP YEM: YAPRAK YEM'in enine parçalar halinde kesilmiş hali.
SÜLÜK YEM: YAPRAK YEM'in ortadan boyuna iki parça halinde kesilmiş hali
KUYRUK ALTI: akyemlik balığın sidikliğinden kuyruğuna doğru anal yüzgecini de içeren ufak üçgen yem.

tepreş
29-07-2006, 10:48
Kurtçuklarla avlanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; kurtçuk iğneye takıldıktan sonra , balığın yemi iğneden çekip alabileceği şekilde fazlalık bırakmamaktır
Avlanmaya giderken hangi türden olursa olsun kurtçuklar bir kap içine doğal ortamları (çamur,su,cürümüş otlar vs.) ile beraber konurlar ve böylece uzun bir süre bozulmadan durmaları sağlanır

tepreş
29-07-2006, 10:49
Karides türleri (Marmara karidesi, çalı karidesi -teke-,kaplan veya Mersin karidesi) yem olarak kullanılırken eğer bütün olarak kullanılacaksa, muhakkak başının önünde yer alan sivri testere gibi boynuzu (Rostrum) kırmak gerekir.
Et olarak kullanılacağı zaman ise eğer karidesler taze ise direkt soyarak kuyruk kısmını, yok eğer taze değil iseler kısa bir süre kaynatmadan sonra yine soyarak kuyruk kısmı eti bütün olarak veya ufak parçalar kalinde kullanılır.

tepreş
29-07-2006, 10:51
Çift kabuklular - Bivalvia- yemli balıkçılıkta oldukça önemli bir yer kaplar. Sert kabuğun içindeki et birçok canlının iştahını çeker.Sulina, Pina, Kıllı midye,Kara midye ve İstiridye yer almaktadır.
Çift kabuklular bütün veya parça kullanılmadan kısa bir süre evvel ayıklanıp, ayılkanan etin suyu süzdürülüp, rüzgar veya güneşte bir süre kurutulmasında yarar vardır.

tepreş
29-07-2006, 10:52
EKMEK İÇİ

Ekmek içi ağızda ıslatılarak tükürük hamur haline getirilir ve top halinde iğneye uygulanarak kullanılır. ekmeği ortadan ikiye onuda 3 eşit parçaya böleriz dışı içinde kalacak şekilde üzerine kıbrıs sarmasını sararız kefal avlamada epey etkilidir

tepreş
29-07-2006, 10:53
Yemli oltada canlı yemler genelde, iğne ağız içinden geçirilerek hasar vermeden sağ veya sol galsamadan dışarı alınıp, tek seferde sidikliğin arka (kuyruğa doğru) tarafına enine yerleştirilir.
Sözlonusu yöntem yem olarak kullanılan balığın uzun süre canlı kalmasını sağlar.
Aynı yöntem tersinden de uygulanabilir, iğne yerleştirildikten sonra köstek galsamadan geçirilip, ağızdan dışarı alınır ve ondan sonra bağlanır.
Canlı yem olarak hangi balık kullanılırsa kullanılsın yöntem değişmez.

tepreş
29-07-2006, 10:55
turna avinda arkadasimin getirdigi ölü yem baliga sürülen kokuyu denedim hic de basarili olmadi.
Yilan baligi avinda solucanlari kokuya batirdik iyi oldu güzel yakaladik,
koku sicakta unutulmus bir kutunun icindeki solucanlar gibi les gibi kokuyordu.
yayin avinda koku degil ceviz büyüklügünde hazir yem kullaniliyor,yemin
icinde bol miktarda kan bulunuyor ve suyun icinde koku yayiyor.yayinlarin koku alma yetenekleri cok mükemmel cünkü gözleri cok kücük olduklari icin
görme yetenekleri pek iyi degil.
Genelde karanlikta avlandiklari icin koku yetenegini ve antenleriyle avini avliyor.
Uzun lafin kizasi bazi baliklarda basarili,bazilarinda terz tepki yapiyor.
Turna-Levrek gibi baliklara en iyisi canli balik kullanmak gerekiyor.

Sen bu kokulara benzer bir koku yapacagini yazmissin,gidalarda kullanilan
maddelerden baska sakina baska bir sey koyma yoksa baliklari ve kendini zehirlersin.
Mesala solucanlari bir kutuya koy,sicaktan bozulan solucanlar sivi haline
geliyor buna birazda balik kani kat bir siseye koy,lazim oldugunda oradan
solucana yada baliga sür yayin kokuyu alacagindan emin olabilirsin.
Bir gün bunu patent edip milyoner olursan beni de görürsün insallah

tepreş
29-07-2006, 10:56
Hamur
I. HAMUR

Malzemeler:
1/2 kg. Buğday unu
1 adet Yumurta
1 su bardağı Yoğurt suyu veya Peynir salamura suyu
1/5 tüp Ançues pasta (macun)
Hazırlanışı:
Un yumurta ile karıştırılır ve peynir salamura suyu veya yoğurt suyu ile kıvama getirilir ve Ancues karıştırılarak 2-3 saat bekletilir. Daha sonra ullanılacak iğneyi örtecek büyüklüklerde toplar halinde ayrılıp 1-2 dakika kaynayan suya atılır ve un dolu bir kaba kullanmak üzere istiflenir.
Bu şekilde hazırlanan hamur derin ve/veya akıntılı sularda uzun süre dağılmadan kullanılabilir.

II. HAMUR

Malzemeler:
1/2 kg. Kepekli un
1 bardak peynir salamura suyu
1 fincan ayçiçek yağı
1 fincan şeker
1 kaşık hardal
100 gr. Midye eti
Hazırlanışı:
Midye eti ve/veya balık eti bir mikseden geçirilerek macun kıvamında çekilir. Tüm malzeme karıştırılarak sert, kıvamlı bir hamur hazırlanır, dış tarafı bol unlu olareak bir tülbende sarılır ve parçalar kopartılarak yem olarak kullanılır.
Bu şekilde hazırlanan hamur yemlemede ve iğneye takıldıgında dağılarak balıkları çekmesi dolayısı ile yaygın olarak kullanılır.

tepreş
29-07-2006, 10:58
Belki bazılarınız yazılı ve görsel basındanda duymuşsunuzdur çekirge konservesini ama birde ben kurucusu olarak size bildirmek istedim.Özellikle avrupada tatlı su olta balık yemi olarak 1 numaralı yem olarak kullanılmaktadır.Denizde ise levrek çipura v.b. balıklarda çok sık kullanılmaktadır.Ülkemizde yeni yeni tanınan bu ürün kısa sürede av bayilerindeki yerini almış ve üstünlüğünü ülkemizdede kanıtlanmıştır

tepreş
29-07-2006, 11:00
Tam Yagli Cİvcİ Yemİ
Un Veya Misir Unu
Yumurta
Vanİlya (ne Kadar Fazla Olursa O Kadar İyİdİr

Not: Hamuru YoĞururken Kesİnlİkle Su Kullanmayin

Herkese Rasgele Bol Şanslar

Güven ÖZYELDAN
29-07-2006, 11:12
tesekkür ederim bilgilerinden dolayı zaman içinde sıkça sorulan sorulara harika açıklamalarda bulunmuşsun ...saygılar..rastgelsin

mufi
16-08-2006, 20:22
Tam Yagli Cİvcİ Yemİ
Un Veya Misir Unu
Yumurta
Vanİlya (ne Kadar Fazla Olursa O Kadar İyİdİr

Not: Hamuru YoĞururken Kesİnlİkle Su Kullanmayin

Herkese Rasgele Bol Şanslar

oranlarıda yazamısınız lütfen.
teşekürler:)

fried
13-09-2006, 12:27
Sayın Tepreş,
Hamur tarifi yapmışsın, çok güzel.
Ama tarifte geçen ançues nedir?
Adana da bütün marketleri gezdim, satıcılar dahi ne olduğunu bilmiyorlar.
Biz de yalnızca televizyondaki yabancı filmlerde adını duyduk.
Nasıl bulabiliriz?

Şimdiden teşekkürler...

katiti
13-09-2006, 14:54
ançues bizim bilidiğimiz hamsidir. sardalya da olur sanırım yerine...

murtoy
04-02-2007, 10:50
sazan yemlme yöntemlerinden bir tanesi de soğan çuvallarını bilirsiniz bunun içine ekmek fırınından aldığınız bayat ekmeklede yapabilirsiniz çuvalın içine 1 kg lik taş atmalısınız ki dipte kalsın bir iple kıyıya bağlayın avlanacağınız bölgeye 1 gün önceden bırakmanız yeterli ava başlayacağınız zaman ipi tutarak silkeleyin ve ava başlayın durdurmak mümkün olmayacaktır benim tavsiyem 2 m lik kamış derinliğe ve avlanma bölgenize göre ve şamandıra derinliği iyi ayarlamanız gerekli şamandıra bir miktar batıp tekrar çıktığı zaman derinlik ayarlaması iyi demektir ve hassas olur iyi avlar ;)

hagi
01-03-2007, 14:55
arkadaşlar haftasonu derede yüzdürme yapmayı düşünüyorum yem olarak ne kullanmamı tavsiye edersiniz?? yüzdürmede genellikle yılancık geliyormuş.solucan veya mısır uygun mudur??

mufi
01-03-2007, 16:09
arkadaşlar haftasonu derede yüzdürme yapmayı düşünüyorum yem olarak ne kullanmamı tavsiye edersiniz?? yüzdürmede genellikle yılancık geliyormuş.solucan veya mısır uygun mudur??

Serkancım yüzdürme derken neyi kastettin anlıyamadım ama şamandralı olta ile avlanacaksan her zamanki gibi tavsiyem o yörede önceden ne kullanılıyor ise onu kullanman ama hiç başvuracak kimsen yoksa o zaman yanına azar azar
çeşitli yemler al.. mesela 0,5 kg un al hamur yaparsın. ekmek nasıl olsa vardır.toprak solucanı götür.marketlerde satılan konserve mısır alabilirsin.
evde iri bugday haşla. akşadan kalan makarna da olabilir..çeşit çok..ta.. senin o balıklar ne cistir ve ne yer ?? onu bilmek lazım.:)

hagi
01-03-2007, 16:41
abi yüzdürmeden kastım dediğin gibi şamandıra.Buralarda genelde solucan kullanmak gerektiğini söylüyorlar ama ben dediğiniz gibi her yemden yanıma alıcam önerileriniz için teşekkürler..

murtoy
07-03-2007, 17:01
serkan yüzmese daha iyi balık ürker sazan çyle bir tip ki ani bir hareket
gitti

hagi
08-03-2007, 08:57
zaten gittiğimiz yerlerde yüzdürme pek işe yaramadı akıntı oldugundan yerınde durmuyor kursun ile dip attım gecen hafta 3 tane çıkarttım bakalım bu hafta havaya da bağlı belki sayıyı arttırabilirim :)

davutozdemir
24-04-2011, 22:33
arkadaşlar
macun kıvamında kötü kokan bir yem gördün birkaç sene önce , acayip balık geliyodu , adamın biri narlıdereden aldım dedi onu kim yapar bilen varmı?

Taygun KOCABIYIK
25-04-2011, 12:19
arkadaşlar
macun kıvamında kötü kokan bir yem gördün birkaç sene önce , acayip balık geliyodu , adamın biri narlıdereden aldım dedi onu kim yapar bilen varmı?

Çiftlik yemini suda biraz bekletip yumuşatıp kullanıyorlar. İçine sertleşmesi içinde yumurta akı vs. gibi değişik maddeler ekliyorlar.

antique
07-06-2011, 16:00
Ya bu başlı başına bir bilim dalı olmuş, valla epey ders çalışmak gerekecek, acaba bir üstadın yanında kurs mu alsak

BalıkcıGenc
20-09-2011, 19:10
yayın ve sazan yemleri

YAYIN YEMLERİ

1.FARE: Canlı olan su faresi, sıçan, fındık faresi asma olta ile kullanılır. İğneye belinden iple bağlanan fare suyun üzerinde bir ağaç dalına veya suya uzatılan bir çatal sopaya asılır. Fare suyun üzerinde yüzer vaziyette kalmalıdır. GARANTİLİ.(Ölü olarak da dip oltasıyla kullanılabilir, ancak verim azalabilir.)
2.KURBAĞA Fare gibi asma oltada canlı olarak kullanılır. BANKO
3.MİDYE: Tatlı su midyesi ile iğneye bolca takılır.
4.SOLUCAN: İri, kalın solucanlarla iğne doldurulur. Küçük solucanları ufak balıklar didikliyor. Ancak saat 22.00-23.00'den sonra ufak balıklar çekiliyor. Bu saatten sonra solucan daha uzun süre iğnede kalabilir. Kalın solucanlar genelde bahçe ve tarla topraklarından çıkıyor.
5.KEREVİT: Tatlı su kereviti canlı olarak iğneye bağlanırsa bütün gece canlı olarak kalabiliyor.
6.SÜLÜK: İri, siyah sülük dayanıklı bir yem. Ancak, oltaya takmadan önce, vantuzlarını jiletle kesmek gerekiyor. Yoksa bir taşa yapışıp, hiç kıpırdamayabilir. Kenarı çamurlu, pis akan derelerde, kanallarda bulunabilir.
7.YENGEÇ: Tatlı su yengeçleri canlı olarak bağlanıyor.
8.SERÇE: Ölü serçe tüyleri ile birlikte çalı,çırpı ateşinde hafifçe tütsülenip, tüyleri yakılıyor. Yanık kokusu yayan serçe iğneye takılıp, dip oltası ile kullanılıyor. Yayın nerede olursa,olsun kokuyu alıp gelirmiş.
9.BALIK(Ben, gümüş, kızılkanat, v.b.): Küçük balıklar sırtından takılıp dip oltası ile atılıyor.
10.TAVUK CİĞERİ: Balığa girmeden 1-2 gün önce ciğerler güneşli ve rüzgarlı bir yere bırakılıp, kuruması ve kokuşması sağlanır.
11.HİNDİ CİĞERİ: Tavuk ciğerine oranla biraz daha sert oluyor, iğneden çabuk düşmüyor.
12.TAVUK BAĞIRSAĞI: Oltada sağlam duruyor. Kokusunu da biraz bekleterek artırabilirseniz iyi yem olur. Köy tavuğunun ki daha iyi kokuyor diyorlar.
13.TAVUK KAFASI: Tüyüyle birlikte tütsülenmiş olarak kullanılıyor.
14.TAVUK KANADI: Bunu da tüyüyle tütsüleyip kullanıyoruz.
15.GÜVERCİN: Meriç nehrinde kullanılıyormuş. Ölü güvercin 2-3 gün suda bekletiliyor. İyice şişip, koktuktan sonra, kanatları hariç tüyleri yolunuyor. Daha sonra suyun üzerinde kalacak şekilde asma olta ile kullanılıyor. Akıntılı suda tüylü olan kanatları oynadıkça, şişmiş olan kuşta koku yaydıkça balığı cezbediyor.
16.CİVCİV: Ölü civcivler tüyüyle birlikte veya tütsülenip oltaya takılabilir.
17.DALAK: Kanlı olması nedeniyle suda koku salıyor. Dayanıklı bir yem.
18.KANLI SÜNGER: Sık gözenekli bir parça sünger, kana bulanıyor. Güneşte kurutulup, iğneye takılıyor. Suda eriyen kan, akıntıyla birlikte ince ince yayılıyor. Balık kokuyu takip edip, geliyor.
19.KAN: Mezbahadan bir kova kan dolduruluyor. Üstü iyice kuruduktan sonra kova yan yatırılıp eğimli bir yere dökülüyor. Alttaki kurumamış kanda akıp kurumasında sonra, elle macun gibi karıştırılıyor. Dah sonra pide,lavaş gibi açılıp buzluğa konuluyor. Balığa gidileceği zaman şeritler halinde kesilip oltaya takılıyor. Akıntıda yavaş yavaş eriyip koku salıyormuş.
20.İŞKEMBE: Biraz kokutup, takmakta fayda var. Sağlam bir yem.
21.SUCUK: En ucuzunu takmak lazım. Daha iyi koku salar.
22. ET: 2-3 gün önceden kokuşturmak gerekiyor.
19.TAVUK YÜREĞİ,TAŞLIĞI: Tavuk ciğeri aldığınızda içinden çıkıyor, eğer ciğeri küçük balıklar didkliyorsa kullanılabilir.
20.SALAM,SOSİS: Parça parça takılabilir.

NOT: Yayın avcılığında esas olan, yemin koku ve titreşim yaymasıdır. Yayın balığı hareketsiz balık olduğundan dolayı, kendisi pek gezerek yem bulmaz. Onu yemin yanına koku ve hareket ile çekmek gerekiyor. Bu nedenle kullanacağınız yemler ne kadar çok kokarsa o kadar verim artar. Bu maksatla hemen iğnenin yukarısına bir parça kibrit kutusu kadar sabun bağlanabilir. Akıntıda çözülen sabun, balıkları iğneye doğru çekecektir. Canlı yemler suyun içinde hareket ettikçe, yayacakları titreşim nedeniyle başarı oranını arttıracaktır.

SAZAN YEMLERİ

1. BOİLİ: Sazan için en birinci yem. Hazırlanması ve alıştırılması eziyetli, ancak verim oranı maksimum. Herkesin uygulamasını istemem, çünkü kullanımının artması halinde sazan popülasyonu azalabilir. Şaka bir yana gerçekten de etkili bir yem. Ama ilk balığınızı alabilmeniz için en az 2 günde bir olmak üzere, 3-4 hafta yemleme şart. Alıştırdıktan sonra bulunduğunuz çevrede efsane olabilirsiniz. Hazırlanması teferruatlı olduğu için daha sonra ayrı bir sayfada anlatmaya çalışacağım.
2. SOLUCAN: Sazanın dayanamadığı bir yem, bence boiliden sonra ilk numara. Olumsuz bir tarafı var, küçük sazanlar da bayılıyor. Ufak sazanların dolaşmadığı derinliklere atarsanız, büyük sazan yakalama şansınız artar.
4. MISIR: Konserve mısır, kolay iğneden kurtuluyor, ufak sazanlar, kızılkanatlar didikliyor. Koçanından koparılmış taze mısır daha verimli, ama her sezon bulunamıyor. Bir de küllü kart mısır var, daha iri taneli, daha sağlam. Hayvan yemi olarak kullanılan bir kilo iri taneli mısır, iki çorba kaşığı ağaç külü veya iki çay kaşığı karbonatla birlikte kaynatılıyor.(Zarını patlatıp, şişmesi için.) Taze olarak kullanılırsa daha iyi olur.
3.ET KURDU: Eti uzun bir süre açık havada bekletirseniz zaman kutlar oluşuyor. İğneye ucundan öldürmeden 2-3 tane takılırsa balık geliyor. Ama ufak balıklar çabuk atlıyor.
5. AYÇİÇEK KÜSPESİ: Kalın bir kibrit kutusu kadar kesilmiş preslenmiş ayçiçek küspesi etrafına serbest halde 6-7 ad.1-1,5 cm.lik köstekler bağlanıyor. İğnelere mısır veya solucan takılırsa verim artabilir. Malzemecilerde hazır olarak satılıyor.
6.YAYLI OLTA: Yay biçiminde hazırlanmış çakmak büyüklüğünde tellerin içine koku vermesi amacıyla hamur sıkılıyor. Ayçiçek küspesinde olduğu gibi köstekler takılıyor. İğnelere mısır veya solucan takılıyor.
7.KENDİR TOHUMU: Daha bu işi çözemedim. Aldığım kendir tohumları çok ufak, kaynatınca bile oltaya takılacak kadar olmuyor. Temin edebilirsem deneyeceğim.
8.HAMUR: Ekmek içi, mısır unu, un ile hazırlanıyor. Katkı maddesi olarak vanilya, karabiber, tuz, kakao, bal, zeytin yağı, çiçek yağı, bal, şeker, yumurta, akvaryum balık yemi, ayçiçeği küspe tozu, pekmez, misk-i amber,malzemecilerde satılan özel kokular v.s. kullanılabilir. Ağız tadınıza kalmış. Ekmek içiyle hazırlanan daha dayanıklı oluyor. Odunlu fırında pişmiş ekmek tercih edilmeli. Matador fırında pişmiş ekmeğin verimi düşük. Hazırlanan hamurların dayanıklı olması için hamuru karıştırırken içine pamuk katılabilir. İğneye takılacak kadar yuvarlak yemler hazırlanıp, 5 dk. sıcak suda pişirilirse uzun süre dağılmadan suda kalıyor.
9.ÇEKİRGE: Hiç yeminiz kalmazsa çevreden çekirge yakalayıp takabilirsiniz.
10.CANLI BALIK(BEN BALIĞI, GÜMÜŞ): Sazan irileştikçe vahşileşir. İri sazanların bulunduğu derin sulara atabilirseniz, tarih yazacak sazana denk gelme ihtimali var.
11.MISIR KÜSPESİ: Ayçiçek küspesi gibi kullanılır.
12.MAKARNA: Hafifçe haşlanmış düdük makarna kullanılıyor.
13.DANABURNU: İri sazanlar için geçerli.
14.KURU ÜZÜM: İri, siyah üzüm ile tutmuştum bir zamanlar.
15.İRMİK: Bulunduğunuz gölün suyuyla ıslatırsanız macun gibi olacaktır.
16.KAŞAR PEYNİRİ: Küp halinde kesilip takılıyor.
17.DUT: Eğer göl çevresinde dut ağaçları varsa bir deneyin, arkadaşım solucanla, mısırla tutamadı, dut ile rekora koşuyordu. Ama, göletin çevresi olduğu gibi dut ağacı ile çevriliymiş.
18.PATATES: Çiğ veya hafiçe haşlanmış olarak iğneye takılıyor.
19.HUBUBAT(Kuru fasulye, bakla, bezelye,nohut...): Denenebilir, eğer sık gittiğiniz bir gölse alıştırılabilir.
20.TAHIL(Buğday, arpa...): Küçük sazanlar çok geliyor. Ama, mısır taktığınız iğnenin ucuna geçirilebilir.

NOT: Sazan avında yemleme önem kazanmaktadır. Olta atmadan önce bölgeyi yemlerseniz balıkları o bölgede sabit tutabilirsiniz. Yemleme için un, küspe, tarhana, tavuk yemi, buğday, mısır, topları veya taneleri kullanılabilir. Genelde msırla yemleme yapılıyor. Yemlemede esas, balık doymayacak kadar, ama o bölgeden de ayrılmayacak kadar yemleme yapmaktır. Eğer mısır kullanılıyorsa, eski mısırla yemleme yapıp, oltaya taze mısır takmalıdır. Sazan ekşimiş eski mısırların arasından iğnedeki taze mısırı bulacaktır. Ben tarhana ile yemlemeyi tercih ediyorum. Tarhanayı hafifçe ıslatıp, top halinde oltayı attığım yere gönderiyorum. Kokusu cazip. Piyasada satılan veya sizinde yapabileceğiniz mazmozlama kafesleri kullanılabilir. Kurşun veya fırdöndüye yakın takabileceğiniz plastik veya telden hazırladığınız mazmozlama kafesinin içine koku verecek hamurlar takarak balıkları yemin bulunduğu yere doğru çekebilirsiniz.

abi nittin ya ne bulduysan takmışsın iğneye :D:D:D :deli::deli::deli: :D:D:D