Tüm Versiyonu Göster : Tekrar akdeniz palamutu üzerine
biliyorsunuz bu balık icin cok şey yazıldı bu konulara ek olarak akdeniz palamutu denen aslında yazılı orkinos olarak bilinen bu balık ile bizim karadenizden egeye kadar uzananan bölümde tutulan palamut balığı cinsini ikisini bir araya getirdiğiniz zaman görünüş olarak cok ufak ayrıntılar ile bir birinin aynı olmadığı anlaşılır.tabi eti ve lezzeti bakımındanda farkı tartışılmaz.burada ekliyeceğim resimde akdeniz palamutunun kemik yapısı hakkındada bilgi sahibi olur sunuz.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) URL=[Only Registered Users Can See Links]][Only Registered Users Can See Links][/URL]
aganta borina borinata
05-01-2007, 15:20
paylaşım için teşekkürler rauf abi...daha iyi gösterilemezdi vallahi...
bu arada bu balığı iskelet haline sen mi getirdin abi:D ...
rastgelsin...
HALDUN YALIMLI
05-01-2007, 16:01
Rauf abi ilkönce tebrikler sonra afiyet olsun. Ne diyeyim ben bu aralar ava gidemiyorum böyle avlanan balıkların resimleriyle idare ediyorum. Teşekkürler Rauf abi.
yalcinicli
05-01-2007, 16:10
Rauf ağabey, harika bir konuya değindin. Bu süper oldu.
Gerci tüm baliklar gözüme mücevher gibi gözükse de, bir kac ay önce bir palamut pilaki yaptim (söylemesi ayip olmasa gerek)
Resmen dilimlenmis kavak ağacindan farki yoktu. Ne lezzet ne yag. :(
Ama ondan bir önceki aldigim ve yine ayni sekilde hazirladigim palamut tek kelimeyle harikaydi.
Soracagim şudur ki, nedir bu baliklari ayirt edebilmenin sirri ?
Ekledigin fotograflarda feno tip olarak farkliliklar cok rahat görülüyor.
Bu konuya bir de sözlü olarak bir seyler ekleyebilirsen çok memnun olcağim.
Simdiden cok tesekkür ediyorum.
Emegine saglik...
Rauf abi dikkatle bakılınca arasındaki farklılık gözüküyor,harika balıklar afiyet olsun.
Taygun KOCABIYIK
05-01-2007, 16:54
Rauf abi teşekkürler şimdi hangisi hakiki lezzetli palamut hangisi akdeniz palamutu???
Rauf Abi yine döktürmüşsün. Açıkçası ben bir Egeli olarak her zaman için beyaz etli balıkları tercih ederim :). Ama palamutun lezzetlisi de kuzey bölgelerden gelen oluyor, nedeni soğuk denizlerde balığı daha fazla yağlanması...
paylaşım için teşekkürler rauf abi...daha iyi gösterilemezdi vallahi...
bu arada bu balığı iskelet haline sen mi getirdin abi:D ...
rastgelsin...
Doğancım tabiki ben şey ettim bu balığın iskeletinin böyle olduğunu allah rahmet eylesin şükrü ağbim vardı kamptan --oğlum onlar palamut değil bak sen gelibolulusun senin orada palamutun omurgası böylemi olur değince uyandım
CaTSiLeNcE
05-01-2007, 18:03
2 balık arasındaki 5 farkı bulun :D :D sanırım alttaki akdeniz olanı ..Gerçekten güzel bir konuya elatmışsın abi teşekkürler..
Rauf Abi yine döktürmüşsün. Açıkçası ben bir Egeli olarak her zaman için beyaz etli balıkları tercih ederim :). Ama palamutun lezzetlisi de kuzey bölgelerden gelen oluyor, nedeni soğuk denizlerde balığı daha fazla yağlanması...
Mert haklısın maalesef akdenizin belli başlı bir kac balığı haric ne kadar marmara ve karedenizde cıkan balık varsa misal ızmarit,kıraca veya ıstavrit,kolyos (zaten tadı olmaz) mırmır,ıspari hatta kupez bunların lezzetleri akdenizde cıkanlarla tutmaz.selamlar
2 balık arasındaki 5 farkı bulun :D :D sanırım alttaki akdeniz olanı ..Gerçekten güzel bir konuya elatmışsın abi teşekkürler..
Ersen hemşerim doğrudur bana derlerdiki burada da bağzan karadeniz palamutu cıkar ama inanmamıştım tsadüf bu sene acıkta sıtıya vurdu o resimdeki cıpınışından bile fark ediyordu.
Rauf abi ilkönce tebrikler sonra afiyet olsun. Ne diyeyim ben bu aralar ava gidemiyorum böyle avlanan balıkların resimleriyle idare ediyorum. Teşekkürler Rauf abi.
Haldun bende aynı senin gibi balığa cıkamıyorum malum havalar bozuk bende düşünüyordum bu zamanda siteyede pek yazı gelmiyor aklıma geldi bu konuyu actım.selamlar
Rauf ağabey, harika bir konuya değindin. Bu süper oldu.
Gerci tüm baliklar gözüme mücevher gibi gözükse de, bir kac ay önce bir palamut pilaki yaptim (söylemesi ayip olmasa gerek)
Resmen dilimlenmis kavak ağacindan farki yoktu. Ne lezzet ne yag. :(
Ama ondan bir önceki aldigim ve yine ayni sekilde hazirladigim palamut tek kelimeyle harikaydi.
Soracagim şudur ki, nedir bu baliklari ayirt edebilmenin sirri ?
Ekledigin fotograflarda feno tip olarak farkliliklar cok rahat görülüyor.
Bu konuya bir de sözlü olarak bir seyler ekleyebilirsen çok memnun olcağim.
Simdiden cok tesekkür ediyorum.
Emegine saglik...
Yalcın kardeşim seni aydınlatmaktan zevk duyarım şimdi bu akdeniz bölgesinde belli başlı iki cins var 1-Akdeniz palamutu denir yöresel olarak.Ama asıl adı (Yazılı orkinos dur) eti beyaza yakın olur tercihen ufak olanları daha bir yenebilir lezzettedir.cingene palamutu büyüklüğünde.bu balık benim duyduğuma göre 10-15 kiloya kadar büyüyor cins olarak diğer orkinoslar gibi 100 kilo olmuyor.2-tombik palamut denen bir cins daha var üzerindeki cizgiler olsun vucut yapısıyla olsun hemen fark edilir eti de esmer olur kestiğiniz zaman etinin kırmızı olduğunu görürsünüz işte palamut cinslerinin icinde en lezzetsiz balık budur buda 10 kiloya kadar olanlarını gördüm.3-karadeniz den başlayarak egeye kadar uzanan kesimde zamanı gelince bolca yakalanan palamuta ise kısaca karadeniz palamutu diyoruz öbür palamutların yanında bunun eti lüfer eti sayılır .yeni ekliyeceğim resimde görülen balık tombik palamutudur evvelki mesajımdaki resmin üstündeki balık karadeniz palamutu alttaki akdeniz palamutudur.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Rauf abi dikkatle bakılınca arasındaki farklılık gözüküyor,harika balıklar afiyet olsun.
Selim almanyalı gurbetci kardeşim selamlar bende almanyada 19 senem gecti kötü günler değildi bağzen aramıyor değilim orada mulheim an der ruhr şehrinde kıraftverk union adlı fabrikada frezeci olarak calıştım türbün fabrikası idi (kern kraft werk) sen neredesin.herhalde oradaki ücüncü generasyon oluyorsundur.balıkcılığa meraklı olduğuna göre ya tatlı suda yada hamburg gibi şehirlere yakınsan deniz balıkcılığı yapıyorsundur.oralarda fuar zamanları yaklaşıyor zannedersem yakınlarında olursa bizleri bilgilendir oralardan yeni şeylerin resimlerini falan isteriz.
Rauf abi ellerine sağlık,böylece artık ne yakaladığımızı daha iyi biliceğiz,teşekkürler.
Rauf bey akdeniz balıklarının tümü diğer deniz balıklarına göre farklılık gösteriyorlar,en basiti karadeniz mezgiti ile akdeniz mezgiti arasında ki fark bir bakışta belli.Akdeniz balıkları diğer deniz balıklarına göre daha açık renkli olurlar bunun sebebide akdenizin çok tuzlu olmasından kaynaklanmaktadır.Ayrıca lezzet farkıda çok fazla.
Selim almanyalı gurbetci kardeşim selamlar bende almanyada 19 senem gecti kötü günler değildi bağzen aramıyor değilim orada mulheim an der ruhr şehrinde kıraftverk union adlı fabrikada frezeci olarak calıştım türbün fabrikası idi (kern kraft werk) sen neredesin.herhalde oradaki ücüncü generasyon oluyorsundur.balıkcılığa meraklı olduğuna göre ya tatlı suda yada hamburg gibi şehirlere yakınsan deniz balıkcılığı yapıyorsundur.oralarda fuar zamanları yaklaşıyor zannedersem yakınlarında olursa bizleri bilgilendir oralardan yeni şeylerin resimlerini falan isteriz.
Rauf abi ben senin dediğin gibi üçüncü generasyondanım,bulunduğum yere gelince baverya eyaletinde audi firmasının bulunduğu Ingolstadt ta oturuyorum,abi fuar bu sene kasselde idi gitmek isterdim ama vakit olmadığından gidemedim ama bir mecbuada(Fisch und fang)dvd verdiler fuardan bazı malzemeleri gösteren bununla idare ettik bu sene kısmetse vede çok uzak olmazsa seneye gitmek istiyorum.
Rauf abi teşekkürler şimdi hangisi hakiki lezzetli palamut hangisi akdeniz palamutu???
Taygun arkadaşım sorduğun soruya diğer mesajlarda cevap verdim saniyorum selamlar arkadaşım.
Rauf abi ellerine sağlık,böylece artık ne yakaladığımızı daha iyi biliceğiz,teşekkürler.
Erol bey dediğim gibi bir şeyler yazayım dedim şu kötü giden havaların yüzünden arkadaşlar icin değişiklik olur oyalanırız gibisinden .selam eder hayırlı işler dilerim.
Rauf bey akdeniz balıklarının tümü diğer deniz balıklarına göre farklılık gösteriyorlar,en basiti karadeniz mezgiti ile akdeniz mezgiti arasında ki fark bir bakışta belli.Akdeniz balıkları diğer deniz balıklarına göre daha açık renkli olurlar bunun sebebide akdenizin çok tuzlu olmasından kaynaklanmaktadır.Ayrıca lezzet farkıda çok fazla.
mehmet bey haklısınız hem tuzundan hemde deniz suyunun sıcaklığınında etkisi var sanıyorum.madem mezgit dediniz size akdenizde dişli mezgit diye bilinen balığın resimlerini ekliyorum kuyruğu kesik olan ben cekerken bir başkası tarafından ısırıldı.[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
eşref sürek
06-01-2007, 02:19
ne güzel bilgi bunlar yeni birşey öğrendim sayende hele birde balıkla ilgili olunca böyle bilgileri paylaşmak harika teşekkürler
aganta borina borinata
06-01-2007, 13:06
rauf abi...ellerine sağlık...acaba mezgit i ısıran ne ola ki...
rastgelsin...
Abi ne mezgitlermiş onlar ya, maşallah. Isıranı da beraber çeksen çok güzel olacakmış :D. Çocukken bir arkadaşım yakalmıştı öyle, gamit (kefal yavrusu) çekerken arkadan palaz bir çıplak atlamıştı, ikisini de almıştık :D...
rauf abi nasıl yedin öyle yaaaa( he he he )
Valla arekadaşlar neyin ısırdığını bilmiyorum ama dişli bir balık olduğu kesin belki köpek balığı olabilir.yanlız bir keresinde hic unutmam ızmarit balığını cekiyordum birazda hızlı cekiyordum kaliba yermi değiştirecektim yada biraz ilerde balık oynanımı görmüştüm onun icinmi acele ediyordum tama hatırlamıyorum gelicek balığa bakıyordum bir baktım peşinde koyu kahve rengi devasa bişi peşinden geliyordu teknenin altına kadar takip etmişti sonra daldı oda zannedersem köpek balığı idi.selamlar arkadaşlar.
gokseldbuga
06-01-2007, 23:33
Rauf abi sayende yeni birşeyler daha öğrendik. 88 lerden başlayarak Istanbuld aikamet ettim, Mayısta memleketim Izmire döndüm. Çinekop hariç hiçbir Marmara balığını yemekten zevk almadım, hele palamut, yağlı, kayış gibi, balık yeme zevkimi öldürdü diyebilirim. Bir çipuranın,bir mırmırın lidakinin tadı nerdeeeee Marmara yada daha doğrusu Kuzey balıklarının tadları nerde. Bir anlayamadığımda şu olmuştur, köprüden, Sarayburnundan, R.Hisarından avladıkları kraça, istavrit vsvs avlamaktan ne zevk alırlar çözemedim fakat yanılmıyorsam 88 de Heybelide okurken şehir hatları vapur kaptanının Heybeliada iskelesinden 1 saat içinde 10-15 tane lüfer çektiğini ağzım sulanarak seyretmiştim. Ben " yahu okulun güzelliğine bak burda ne balık yakalarım" diye düşünürken balık avlamanın yasak olduğunu öğrenince çok büyük hayal kırıklığı yaşamıştım fakat tüm cezaları göze alarak gizli gizli, Kıbrıs cezalısı gemi topunun altından olta salladığımı da belirtmek isterim :dans:
Rauf hocam sagolasın..verdiğin bilgilere..
bence tüm denizlerimizin kendine has olan balıklarının tadları farklıdır ama hepsideeee...güzeldir..
1- hamsiyi bugulama/mangal/galeta/mısır ununda kızartma... fenamı olur???
2-lüfer şöyle ızgara yapmışsın yanında salata kayık tabakta..yada levrek veya çipura...yapsak...
3-palamut inceden dilimlenmiş zeytin yagında kızarmış yuvarlak tabakta.
bunların yanında salatası /rokası/ vede içeceği???
tüm bunların yanında diger kıymetli balıklarımız-kalkan/tekir/barbun/vs..vs
olsada hergün yesek....
Rauf hocam sagolasın..verdiğin bilgilere..
bence tüm denizlerimizin kendine has olan balıklarının tadları farklıdır ama hepsideeee...güzeldir..
1- hamsiyi bugulama/mangal/galeta/mısır ununda kızartma... fenamı olur???
2-lüfer şöyle ızgara yapmışsın yanında salata kayık tabakta..yada levrek veya çipura...yapsak...
3-palamut inceden dilimlenmiş zeytin yagında kızarmış yuvarlak tabakta.
bunların yanında salatası /rokası/ vede içeceği???
tüm bunların yanında diger kıymetli balıklarımız-kalkan/tekir/barbun/vs..vs
olsada hergün yesek....
İşte arkadaşım bunları ancak sizin dediğiniz gibi yöntemlerle yerseniz tadına varılmaz akdenizde cıkanlarıda böyle yapıyoruz tabi ama karadeniz marmaranın balığının tadı olmuyor tabiki.bende şahsen mesela bu akdeniz palamutundan veya kolyostan köfte yaparım yiyen arkadaşlar beğenirler bir günde onu tarif ederim iyi günler arkadaşım.
Rauf abi sayende yeni birşeyler daha öğrendik. 88 lerden başlayarak Istanbuld aikamet ettim, Mayısta memleketim Izmire döndüm. Çinekop hariç hiçbir Marmara balığını yemekten zevk almadım, hele palamut, yağlı, kayış gibi, balık yeme zevkimi öldürdü diyebilirim. Bir çipuranın,bir mırmırın lidakinin tadı nerdeeeee Marmara yada daha doğrusu Kuzey balıklarının tadları nerde. Bir anlayamadığımda şu olmuştur, köprüden, Sarayburnundan, R.Hisarından avladıkları kraça, istavrit vsvs avlamaktan ne zevk alırlar çözemedim fakat yanılmıyorsam 88 de Heybelide okurken şehir hatları vapur kaptanının Heybeliada iskelesinden 1 saat içinde 10-15 tane lüfer çektiğini ağzım sulanarak seyretmiştim. Ben " yahu okulun güzelliğine bak burda ne balık yakalarım" diye düşünürken balık avlamanın yasak olduğunu öğrenince çok büyük hayal kırıklığı yaşamıştım fakat tüm cezaları göze alarak gizli gizli, Kıbrıs cezalısı gemi topunun altından olta salladığımı da belirtmek isterim :dans:
Göksel kardeşim bu arkadaşların coğu emekli veya düşük gelirli insanlar büyük şehirde yaşamaya bir bakıma mecbur olmuş insanlar bu kıyı balıkcılığı onların artık yaşam bicimi olmuş hem balık yakalıyorlar hem oradaki edindikleri arkadaşlıkları var hemde tutukları balığı satarak bir ölcüde belki özel ihtiyaclarını gideriyorlar belkide bu uğraş onları kahve köşelerindende kurtarıyor birde böyle bakarsan konuya anlıyacağını umarım ancak bu kıraca veya ıstavritlerin lezzetide bizim akdenizde cıkanlara benzemez .şimdi şurda olsada yesek.selamlar göksel kardeşim.
MEHTERAN
07-01-2007, 09:44
Sayın rauf abim tecrübelerine herzaman ihtiyacımız var. 5 numara ince yağ çekmiyorum. senin gibi bir abi ile tanışmam benim ve bu site sakinlerinin en büyük şansı diyebilirim. ellerinden öpüyorum. saygılarımla.
Rica ederim gürkan saygılar sevgiler bizden genelde arkadaşlarımız burada pırlanta gibidir hepsi alcak gönüllü ve yardım severdirler bende seni tanıdığım icin şanslıyım selam eder hayırlı günler dilerim.
rauf abi kırmızı olsun 100 gr küçük olsun
rauf abi kırmızı olsun 100 gr küçük olsun
Eyvallah hüsnü kardeşim doğru söze başka ne denir.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.