Tüm Versiyonu Göster : Gun dogmadan baliga cikmakla gun batarken baliga cikmak arasindaki fark?
Merhabalar,
Ben merak ettigim bir iki seyi sormak istemistim. Kisa da olsa yanitlarsaniz cok sevinirim. Bu ozel bir merak, balik avi ile ugrasmiyorum dogrusunu isterseniz. Akyaka'da balikci barinaginin orada bir balikci kadin ile tanismis ve kisaca sohbet etmistik. Sonra aklima takildi. Cevremde bu konuyu dogru bildigine inandigim kimseyi bulamadigim icin buraya yazmak istedim.
Sabah gun dogmadan baliga cikmakla aksam gun batarken - ya da ogleden sonra aksama donerken - baliga cikmak arasinda ne fark var? Bir de gun batarken baliga cikanlarin topladiklari agda baliklar sabah ayiklanana kadar teknede bekliyor mu oylece? Bunun baliga bir zarari yok mu?
Aslinda ogrenmek istedigim gun dogmadan baliga cikmakla gun batarken baliga cikmak arasinda ne fark var? (Kucuk balikci tekneleri icin soruyorum)
Tesekkur ederim.
Herkese kolayliklar,
Burcu
Merhabalar,
Ben merak ettigim bir iki seyi sormak istemistim. Kisa da olsa yanitlarsaniz cok sevinirim. Bu ozel bir merak, balik avi ile ugrasmiyorum dogrusunu isterseniz. Akyaka'da balikci barinaginin orada bir balikci kadin ile tanismis ve kisaca sohbet etmistik. Sonra aklima takildi. Cevremde bu konuyu dogru bildigine inandigim kimseyi bulamadigim icin buraya yazmak istedim.
Sabah gun dogmadan baliga cikmakla aksam gun batarken - ya da ogleden sonra aksama donerken - baliga cikmak arasinda ne fark var? Bir de gun batarken baliga cikanlarin topladiklari agda baliklar sabah ayiklanana kadar teknede bekliyor mu oylece? Bunun baliga bir zarari yok mu?
Aslinda ogrenmek istedigim gun dogmadan baliga cikmakla gun batarken baliga cikmak arasinda ne fark var? (Kucuk balikci tekneleri icin soruyorum)
Tesekkur ederim.
Herkese kolayliklar,
Burcu
Burcu merhaba hoş geldin aslında her iki zaman arasında fark yoktur bazı balıklar için akşamadan ag bırakıp sabah toplarlar bazı balıklarda sabah daha iştahlıdır oltaya gelirler bazılarıda akşam gün batımında iştahlıdır.
genelde akşamdan ag atanlar sabah gidip toplarlar ve sabah erkenden akyakadaki kooperatife getirirler ben oraları bilirim bazılarıda marmaristeki otellere verir. tabii bu sıcak havlarda teknede bekletilen balık saglıklı olmaz.
o yörenin balıkçıları hatırladıgım kadarı ile bazıları ailece balıga çıkarlar ve teknelerinde hem ag bulunur hemde paragat bırakırlar 48 saat ten fazla denizde kalanlar olurdu... suyun içinde ağa takılmış veya paragata takılmış ölü balık uzun süre suda kalırsa suyun içinde de olsa gözleri beyazlaşır/donuk ve mat bir görünüm alır bu onun taze olmadıgını gösterir..tavsiye etmem...
inşallah bu balıkçılık merakına bulaşırsın.:)
kolay gelsin
HALDUN YALIMLI
28-07-2007, 12:30
Burcu aramıza hoşgeldin. Gün doğarken ve gün batarken balık avlamak, en bereketli saaler olduğu için tercih edilir. Çok ilgisiz görünebilir ama şu örneği değerlendirmeni isterim. Günün en yoğun olduğu dönemler sabah ve akşam trafikleridir. Balıklarda yoğunluğu bu saatlerde gösterirler. Kimi balıklar beslenmeye çıkarlar, kimi balıklarda beslenmekten dönerler.
Ağ konusuna gelince, Sabah yada akşam ağ atan balıkçılar, ağlarını topladıklarında ya dönüş yolunda tayfaya temizletirler yada kıyıya vardıklarında temizlerler. O insanlar içinde balık ne kadar taze ve pırıl pırıl kasaya konup tezgaha giderse onlar için o kadar iyidir.
Bu konuyu Tartışma ve Sohbet kısmına taşıyorum.
Anıl ÜNALAN
28-07-2007, 12:45
Merhabalar..
Mesela bugünden örnek verelim..
Saat 5:20 civarı hava aydınlanmaya başladı az az bi tane hasan abimiz aldı çipura.
1 saat geçti serkan abi bir tane aldı.
1 saat geçmeden taygun ve arkasından ben bir tane aldık..
Ondan sonra kalan 3 saatten fazla sürede hiç ama hiç birşey alamadık..
Demekki erken saatte balık yem yiyor..
Bilimsel açıklamasını tam olarak bilemesemde sabah suyunda balığın daha çok yeme saldırdığı ve akşam üzerininde belli bir iştah gösterdiğini biliyorum tamamen tecrübelere dayanarak sölediğim bişeydir..
Merhabalar..
Mesela bugünden örnek verelim..
Saat 5:20 civarı hava aydınlanmaya başladı az az bi tane hasan abimiz aldı çipura.
1 saat geçti serkan abi bir tane aldı.
1 saat geçmeden taygun ve arkasından ben bir tane aldık..
Ondan sonra kalan 3 saatten fazla sürede hiç ama hiç birşey alamadık..
Demekki erken saatte balık yem yiyor..
Bilimsel açıklamasını tam olarak bilemesemde sabah suyunda balığın daha çok yeme saldırdığı ve akşam üzerininde belli bir iştah gösterdiğini biliyorum tamamen tecrübelere dayanarak sölediğim bişeydir..
Anıl ne iş bugün balık felan hani detaylar??? kim kimdiniz kim ne tuttu anlatın bakalım
Anıl ÜNALAN
28-07-2007, 13:34
Anıl ne iş bugün balık felan hani detaylar??? kim kimdiniz kim ne tuttu anlatın bakalım
Pişşştt Pişşşttt yanlış oldu ağzımdan kaçırdım çaktırma muvaffak abi , bekleyin üstad dönünce rapor verilicek..
Tehlikeli bir gündü :deli:
freediver
28-07-2007, 20:02
Selam
Kücük Balikci tekneleri aglarini genelde aksama dogru atarlar ve sabah toplarlar.
Günbatimi balga cikanlar aglarini atip limana döner ya da mevsime göre gece avina kalir!Aglar sabah cekilirken ayiklanip baliklar kasalanir ve limandaki mezata girer.Yani birsey olmaz.
benimde bildiğim balık ağdayken tazeliğini ve diriliğini koruması , kurumaması için balık dönüş yolunda belirli aralıklarla sürekli ıslatılır.
Anıl ÜNALAN
29-07-2007, 11:10
benimde bildiğim balık ağdayken tazeliğini ve diriliğini koruması , kurumaması için balık dönüş yolunda belirli aralıklarla sürekli ıslatılır.
Bazı zamanlarda ağların üzerine kürekle buz atıldığınada şahit olmuştum..
Taygun KOCABIYIK
29-07-2007, 17:47
Balıkçı tekneleri ağlarını akşamüstü hava kararmasına yakın sıralarda atarlar ve sabah gün doğarken toplarlar. Ağlar toplanırken balık olan kısım ayrı bir tarafa koyulur böylece ağın balıksız yerleriyle uğraşmadan değerli balıklar kısa sürede ağdan alınır hatta bir yandan ağlar toplanırken bir yandan balığı alınmaya başlanır limana dönene kadar bilemediniz döndükten kısa bir süre sonra satılacak balıklar ağdan çıkartılmış olur. Daha sonra ağlardaki pislik-yosun-değersiz veya yemeklik balıklar temizlenir.
Yanit veren herkese cok tesekkur ederim :)
Benim tanistigim kadin, kocasi oldugu icin tek basina baliga cikiyormus ve yuzme bilmiyormus! Dert olmustu icime. Aksama dogru atiyor da agini, daha az mi balik aliyor acaba demistim. Gerci herkes baligin da "eskisi gibi" olmadigini her firsatta dile getiriyor. "Eskiden evlerimize goturdugumuz baliklari bugun kooperatife satiyoruz" demisti Semiha Abla. Bir de girgirlar supurge gibi supuruyormus baligi anladigim kadariyla ondan yakinmisti.
Herkese kolayliklar dilerim.
Anıl ÜNALAN
01-08-2007, 09:49
Yanit veren herkese cok tesekkur ederim :)
Benim tanistigim kadin, kocasi oldugu icin tek basina baliga cikiyormus ve yuzme bilmiyormus! Dert olmustu icime. Aksama dogru atiyor da agini, daha az mi balik aliyor acaba demistim. Gerci herkes baligin da "eskisi gibi" olmadigini her firsatta dile getiriyor. "Eskiden evlerimize goturdugumuz baliklari bugun kooperatife satiyoruz" demisti Semiha Abla. Bir de girgirlar supurge gibi supuruyormus baligi anladigim kadariyla ondan yakinmisti.
Herkese kolayliklar dilerim.
Gerçekten popülasyon çok düştü bunu gerçekleştiren her zaman gırgırlar değil gırgırlar sadece sürü balığına müdale edip sürüyü kaldırabiliyor genelde uzatma ağcıları(Örnek verdiğiniz Semiha abla gibi) etkilemez. Çünki uzatma ağcıları dipteki balıkları yakalıyabiliyor; Karides, dil , çupra(nadir olarak) tavuk balığı felan, gırgırlar orta suda sürü halinde gezen balıkları avlar o yüzden pek katledici değildir.Katledici olan TROL'lerdir arkalarından attıkları büyük torba şeklindeki ağ ile dip zemini tararlar dipte ne var ne yok alırlar ufak taşlar, orta boy taşlar, balık yuvaları ,yavru balıklar vs. yani asıl katledici olan gırgır değil troldür..
Saygılar.
Tekrardan aramızda hoşgeldiniz umarım her daim bizimle olursunuz...
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.