PDA

Tüm Versiyonu Göster : Giridalar Giridalar

Rauf
30-07-2007, 12:35
Kıymetli site arkadaşlarım sevgili amatör balıkcılar ne diyoruz amatörce yaptığımız avlarda mümkün olduğu kadar sirkülere uyalım belirtilen ölcülerde avcılık yapalım yazılı olan miktarlarda yakalayalım yasak olan türleri yasak kalkıncaya kada tutmayalım.Peki bu sirkülerleri kim hazırlamıştır devlet dimi yani bir bakıma avlanma kanunu gibi bir şey buna uyulup uyulmadığını kim kontrol edicek yani devlet bunu hangi merciye vermiş o bellimi yok hadi verdi diyelim mesela belediye zabıtasına gıdayla ilgili yaaa peki elemanını eğitmişmi yok hic zannetmiyorum.isterseniz belediye zabıtasına bir sorun böyle bişiden haberi varmı.Bakın bunları niye yazıyorum aşağıda resmini eklediğim girida veya orfoz ile lagos balıkları alanya (Makro) mağazasında cekilmiştir gecen hafta Alanya (Migros )mağazasındada aynı ölcülerde balıklar var idi bu gün öğlen gittiğim Alanya (Tansaş) mağazasındada aynı ölcülerde balıklar satılıyordu peki bu nasıl oluyor lagos balığının en az (30cm) girida veya orfozun en az(60cm) olması gerekirken bunlar nasıl oluyorda böyle büyük marketlere bolca miktarlarda gelebiliyor ve satılıyor.o zaman akla şu soru geliyor.
girida veya orfoz cinsi balıklarda artık balık ciftliklerindemi üretiliyor.? bunu öğrenmek izmirli üyelerimize düşüyor zira büyük miktarda ciflik balığı üretimi oralarda yapılıyor.Zira bu kadar cok miktarda ve aynı boyda balıkları paragatla yakalamak türkiye capında satmak normal değil.
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Shot with DSC-S500 ([Only Registered Users Can See Links]) at 2007-07-30

Hasan BALIKÇI
30-07-2007, 13:30
rauf abıcım benım duyduğum kadarıyla evet çıftlıklerde bunlarda üretılıyor hatta mercan dahıl olmak üzere hemde tüm türlerı

saygılar sevgıler

Selimiyeli
30-07-2007, 13:57
Orfoz,lagos.mercan,fangri,sinarit,eşkina,karagöz.. . bu balıklar da artık çiftlikte üretilmektedir fakat orfoz ve lagos balığını sadece akuvatur isimli marka üretiyor ve tezgahta gördüğünüz balık eğer çiftlik balığı ise solungacına takılı kağıtta çiftlik ismi yazıyor üstteki balıklar malesef kaçak olarak avlanmış.

discus
30-07-2007, 14:11
evet konu açıldığı andan itibaren üretim hakkında yazıl bir döküman aradım ancak bulamadım.fakat bende üretimlerin olduğu duyumunu daha önceden biliyodum.fakat resmi kaynaklarda ben sadece levrek çupra orkinos alabalık ve sazan a rastladım..anılın dediği bilgi doğruysa eğerki bence doğru vay halimize:( :(

Anıl ÜNALAN
30-07-2007, 14:53
Bir balığın alıcısı olursa avcısıda olur.Bu balığı alıyorlarsa (çiftlik değilse) bu balığın avcısı çoğalıcak ve katliama yükselicektir ki şuan belkide öle yapılıyor.
Eğer çiftlikse hiç bir sorun yok ama çiftlikte üreten insan bu balığı bu kadar ufakken kaldırmaz biraz daha bekler ve iyi bir hasat ister..
Herhangi bi bilgiye rastlıyamadım ama sanırım bunlar denizden avlanmış , katledilmiş balıklar :( ..

Rauf
30-07-2007, 19:55
Orfoz,lagos.mercan,fangri,sinarit,eşkina,karagöz.. . bu balıklar da artık çiftlikte üretilmektedir fakat orfoz ve lagos balığını sadece akuvatur isimli marka üretiyor ve tezgahta gördüğünüz balık eğer çiftlik balığı ise solungacına takılı kağıtta çiftlik ismi yazıyor üstteki balıklar malesef kaçak olarak avlanmış.

Arkadaşım bu kadar balığı türkiye capında bütün marketlerde satmak olanak dışı kaldıki sadece alanyadaki süper marketlerde toplam sayısal olarak 100 adet vardı sonra hepsi aynı boy bu mümkün değil hasanın dediği doğry kaliba devlet bu cinsler icin teşvik bile vermiş.selamlar

Rauf
30-07-2007, 19:57
Bir balığın alıcısı olursa avcısıda olur.Bu balığı alıyorlarsa (çiftlik değilse) bu balığın avcısı çoğalıcak ve katliama yükselicektir ki şuan belkide öle yapılıyor.
Eğer çiftlikse hiç bir sorun yok ama çiftlikte üreten insan bu balığı bu kadar ufakken kaldırmaz biraz daha bekler ve iyi bir hasat ister..
Herhangi bi bilgiye rastlıyamadım ama sanırım bunlar denizden avlanmış , katledilmiş balıklar :( ..

anıl bütün marketlerdemi bende sana bir yerde hak veriyorum bu balığı üretiyorlarsa bu kadar ufakken satmazlar karmaşık bir durum.

nevzat
30-07-2007, 21:14
Çiftlik te olsa doğal da olsa sonuçta ekonomik değer olarak büyük kayıp diye düşünüyorum.Düşünsenize onlarca kilo olacak bu balıkları 100-200 gr iken yakalamak,ya da çiftlik olsa bile bu kadar ufakken satışa sunmak bence pek mantıklı değil.

freediver
30-07-2007, 21:18
Ben böyle fotograflar gördümmü cilgina dönüyorum!Bunlarin denetiminden de Tarim ve Köy Isleri Md. sorumlu olmali.....

Bu baliklari alana satana öyle bir ceza keseceksin ki adam ömür boyu balik yiyemeyecek...
Arz talep olayi...Talep oldugu sürece bu baliklar katledilmeye devam edilecek

Ciftlik olayina gelince!Anil üretildigini yazmis.Ama ben hic sanmiyorum.Cünkü Grida familyesi baliklari cok hassas ve yasam bölgesi cok önemli olan türler.denizin dip kisminda yada kayalik yerlerde yasarlar.digerleri gibi cabuk büyüyen baliklar degil ......

Selimiyeli
01-08-2007, 09:35
internette ufak bi araştırma yapmanı tavsiye ederim burda yer dolsun diye bilgi vermiyor kimse...

Anıl ÜNALAN
01-08-2007, 09:51
Ben böyle fotograflar gördümmü cilgina dönüyorum!Bunlarin denetiminden de Tarim ve Köy Isleri Md. sorumlu olmali.....

Bu baliklari alana satana öyle bir ceza keseceksin ki adam ömür boyu balik yiyemeyecek...
Arz talep olayi...Talep oldugu sürece bu baliklar katledilmeye devam edilecek

Ciftlik olayina gelince!Anil üretildigini yazmis.Ama ben hic sanmiyorum.Cünkü Grida familyesi baliklari cok hassas ve yasam bölgesi cok önemli olan türler.denizin dip kisminda yada kayalik yerlerde yasarlar.digerleri gibi cabuk büyüyen baliklar degil ......

Biliyorum abi.Bende nasıl bunları çiftlikte yaşattıklarını merak ediyorum zaten.Sürekli dip zeminde yatan kayaların arasında yaşıyan bir balık..
Ayrıca abi bu kadar küçük gerçekten kaldırmazlar hasadı.Çupra için 1 seneden bekliyen insanlar bu balık için daha fazla bekler diye tahmin ediyorum..

mufi
01-08-2007, 12:50
internette ufak bi araştırma yapmanı tavsiye ederim burda yer dolsun diye bilgi vermiyor kimse...

Anıl kardeşim yukarıdaki mesajında hangi üyemize tavsiyede bulunduğunu belirtirsen daha anlaşılır olur
teşekkürler

Selimiyeli
01-08-2007, 12:54
freedivera söyledim...

freediver
02-08-2007, 04:04

Anil seni mi kiracam :) .Arastirdim simdi internette!

Senin ismini verdigin Akuvatur adli firma Lahoz,orfoz,grida vs. üretmiyor.
Lahoz üretimi teorik olarak mümkün ve bunun icin fizibilite raporu da var.
Ama yapan yok!Cünkü 600-1000 g. icin min. öngörülen süre 9 ay ortalama ise 12 ay. Ve yilda 2 kez hasat yapilabiliyor.
Senin anlayabilecegin sekilde söylemek gerekirse "Kurtarmiyor"

[Only Registered Users Can See Links]

Hatta ve hatta Tarim ve Köy Isleri Bakanligi üretim yapanlara destek dahi veriyor!Yavru balik basi 5 kurus.

[Only Registered Users Can See Links]

Daha önce yazdigimi bildiklerime dayanarak arastirmadan yazmistim.Simdi arastirip da yazdim!

Gördügün gibi ezbere yazmiyorum.

Selamlar

Selimiyeli
02-08-2007, 14:17
Sevgili freediver sanırım siteyi dikkatli okumadın lahoz ve orfoz balığı üzerinde ar-ge çalışmaları sürüyor ve ayrıca geçen sene hürriyet gazetesinde yaklaşık 2 tam sayfa haber halinde lahos ve orfoz akuvatur tarafından yetiştirlmeye başlandığı ve eğer başarılı olursa yakında piyasaya sürüleceği yazıyordu ben böyle okudum.Ayrıca sanırım bi yanlış anlama var ben o resimlerdeki balıkların kaçak avlanmış olduğunu söyledim çiftlik olduğunu değil.Şunuda söylemek isterim kilosu restoranlarda 80 ytl ve 90 ytl dolaylarında gezinen bir balığın kurtarmaması gibi bir problem olacağını da sanmıyorum.Bide üstte verdiğin linklerle neyi anlattığını anlamadım yardımcı olursan sevinirim saygılar:helal:

Selimiyeli
02-08-2007, 14:34
Tarih: 4.08.2005 Saat: 11:38 Gönderen: gidasanayii

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Hoşsu ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur'un, Lahoz balığının ülke koşullarında yetiştirilmesi için yaptığı çalışmalar olumlu sonuç verdi.

Çipura ve Levrek'den sonra lahoz balığı yetiştiriciliğinin de alternatif bir tür olarak Türkiye'de yapılabileceğini açıklayan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Hoşsu, üreticiler için yeni bir gelir kapısı olacak lahoz balığı yetiştiriciliğinin, dünyada da yeni keşfedilmeye başlandığını ve Endonezya Bali adasında gerçekleştirilen Dünya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kongresi'nde ülkemizi başarıyla temsil etmenin haklı gururunu yaşadıklarını açıkladı.

Ege ve Akdeniz'de yetişiyor
Taşlık, kayalık, kum ve çamurlu diplerde yaşamlarını sürdüren lahoz balığı ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında 20-300 metre derinlikte bulunuyor. Levrekle aynı familyada bulunmasına rağmen, lahoz hızlı bir büyüme potansiyeline sahip.

tarihtende anlaşılacağı gibi 2 senelik bir haber....

freediver
02-08-2007, 23:26
Tarih: 4.08.2005 Saat: 11:38 Gönderen: gidasanayii

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Hoşsu ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur'un, Lahoz balığının ülke koşullarında yetiştirilmesi için yaptığı çalışmalar olumlu sonuç verdi.

Çipura ve Levrek'den sonra lahoz balığı yetiştiriciliğinin de alternatif bir tür olarak Türkiye'de yapılabileceğini açıklayan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Hoşsu, üreticiler için yeni bir gelir kapısı olacak lahoz balığı yetiştiriciliğinin, dünyada da yeni keşfedilmeye başlandığını ve Endonezya Bali adasında gerçekleştirilen Dünya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kongresi'nde ülkemizi başarıyla temsil etmenin haklı gururunu yaşadıklarını açıkladı.

Ege ve Akdeniz'de yetişiyor
Taşlık, kayalık, kum ve çamurlu diplerde yaşamlarını sürdüren lahoz balığı ülkemizde Ege ve Akdeniz kıyılarında 20-300 metre derinlikte bulunuyor. Levrekle aynı familyada bulunmasına rağmen, lahoz hızlı bir büyüme potansiyeline sahip.

tarihtende anlaşılacağı gibi 2 senelik bir haber....

Anilcim yukarida verdigim ilk link lahoz üretimi isletme plani digeri ise Tar.Köy Is.. Bak. destek kosullari.
ben bunun mümkün oldugunu kabul ediyorum.Ama malesef isletmecilerimiz daha fazla kar getiren tarafa yöneliyorlar.Ama ne yalan söyleyim bende olsam bende daha kazancli olani secerdim.

Insallah bu yolda birileri ön ayak olurda yetistirirler.Gridalar benim en hassas oldugum balik türü.Hele o 300-500 g. lik Gridalari tezgahlarda görünce gercekten cok üzülüyorum.

Selamlar

Selimiyeli
03-08-2007, 09:20
haklısın kardeşim aynı duyguları bende yaşıyorum bıraksalar 40 belki 50 kg olacak balıkları avlıyorlar boy limitlerine bile uymadan..:hıııı: