PDA

Tüm Versiyonu Göster : KÖPEK BALIĞI: eşsiz üreyebiliyor

cumhur
03-12-2007, 09:21
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
[URL=[Only Registered Users Can See Links]][IMG][Only Registered Users Can See Links]

Çekiç başlı köpekbalıklarının eşsiz üremesi üzerine yapılan bir araştırma, dişi köpekbalıklarının kendi kendilerine yumurtlayabildiğini ve erkek spermine gerek kalmadan doğum yapabildiğini ortaya koydu.Kuzey İrlandalı ve ABD’li zoologlar, 2001 yılında Nebraska’daki bir akvaryumda dünyaya gelen köpekbalığının, DNA analizlerinde hiçbir erkek kromozomuna rastlanmadığını açıkladı. Akvaryumda yaşayan 3 dişinin en az 3 yıldır, erkek çekiç başlıyla temasta bulunmadığını belirten uzmanlar, eşsiz üremenin bazı böcek ve nadiren balık türlerinde görüldüğünü; memeli türlerinde ise bu durumun hiç görülmediğini söylediler. Bu çalışmadan önce köpekbalıklarının, memeliler gibi sadece çiftleşerek üreyebildiği ve dişi köpekbalıklarının uzun bir süre çiftleşmese bile, son çiftleşmesinden spermleri depoladığı görüşü kabul görüyordu. Ancak DNA analizleri bu ihtimali de tamamen ortadan kaldırdı. Köpekbalıkları, evrim zincirinin en eski halkalarından biri. En az 450 milyon yıldır süren bir evrimi temsil eden köpekbalıkları, dinozorların var olmasından yaklaşık 100-200 milyon yıl öncesine kadar dayanıyor.

not: AYMİRA'dan alıntıdır, esra tan a tşk.

ender
03-12-2007, 10:51
Selamlar cumhur hocam.
Kaplumbağa.ıstakoz.allahtan bu azdı çabuk bitti hızlı okumayı söktüm.ilginç olunca bırakamıyorda insan üç konu içinde teşekkürler.
Memeliler içinde çift cinsiyetli ( hermofrodit ) yok olduğunu biliyordum. insanlarda bazen görülebilen çift cinsiyetlilikte cinsiyetlerden birinin aktif olduğunu diğer cinsel organın işlevsel olmadığı görüşü kabul görüyordu.
ancak köpek balıkları evrimini tamamlamış canlılardan kanser hücreleri üreyemiyor.alzeimmer hastalığı oluşmuyo yani ilginç canlılardan.o yüzden yazıyı okuyunca fazla şaşırmadım.demekki bunuda başarmışlar.
Selamlar saygılar.

Aziz Gerzeli
03-12-2007, 12:35
sevgili cumhur ellerine sağlık fakat bari 1 - 2 saat ara verde soluk alalım şaka şaka ellerine sağlık tebrik ederim

cumhur
03-12-2007, 20:14
(Kaplumbağa.ıstakoz.allahtan bu azdı çabuk bitti hızlı okumayı söktüm.ilginç olunca bırakamıyorda insan üç konu içinde teşekkürler.)

endercim ömrünle bin yaşa emi beni iyi güldürdün, sende ömrünce hep gülesin, işin gerçeği siteleri gezerken bende okumak için öyle ekrana yapışıyorumki , hanım bile hazırlık yap dedi, neye dedim göz doktoruna çünkü yakında gözlük takmaya başlıyacaksın?. ama şu gerçekki haberlere o kadar aç milletizki, şahsen ben ilginç konuları görünce okumadan edemiyorum vede bunları sizlerle paylaşmakda çok güzel, ilgilerinize teşekkür ederim.