PDA

Tüm Versiyonu Göster : Kiyidan Surf Atislarda Savurma Yükü

BORNOVALI
29-03-2008, 11:00
Enternetten alinti / TERCÜMEDIR

Sayin arkadaslar ,

Uzun süredir gerek burada , gerekse farkli portallarda , köstek ve beden üzerine yapilan yorumlari takip etmekteyiz. Gelgelelim Sunumlar hernekadar tecrübelere dayali , kreatif , gelistirilebilir fütürist görüsleri ihtiva etselerde ,,YINEDE KIYIDAN ATISLARIMIZDA ,, unutulmamasi ve dikkat edilmesi gereken bir gercegide beraberlerinde getirmektedirler .
Bu gercek , savurma aninda beden ve kösteklerin , MERKEZKAC itme yükünü direk olarak paylastiklari an ortaya cikar ki ,, cogu zaman tabii geleneksel yemlerimizin fiziken rahatsiz edilmis bir sekilde kullanilmasina neden olur .
Iste bu durumda devreye giren bir görüs ,, ani ve müthis bir hizla yayilan bu yükü , bu iki parca üzerinden mümkün oldugu kadar alip baska bir elemana vermenin daha dogru olacagi görüsüdürki , bilhassa Surf-Casting metoduyla avlananlar icin kacinilmazdir .
Bu nedenle gerek görsel (video) gerekse yazili bir linki ekleyerek ,, gerek savurma aninda ignenin yemle birlikte yardimci bir elemanla , fazla kipirdamadan yol almasini ve suyla temas ettigi anda yine bu eleman ratafindan serbest birakilmasini saglayan "bait release clip" veya "Impact Shields" sistemi yaninda , hassas yemleri igneye baglayan cok ince elâstiki bir ipin varligindan bahsetmek ihtiyacini duydum .
Her iki konu hakkinda izahat ve link ilisiktedir .

…………………………
Yabanci kaynaktan aldigim bu görüs , komple misina hattinin 4 elemandan olustugunu savunmakta .
1 -Spinn makinede yahut Cikrikta bulunan ANA misinamiz . (350 m 0,30 - 300 m 0,35 yahut 240 m 0,40 vs. gibi )
2 -8 ila 10 metre uzunlugunda savurma yükünü kaldiracak misina .
( Bizde literatürde yeri varmi bilmiyorum ama , su anda ASKI / TAMPON demeyi uygun gördüm .. fakat ne denirse densin , beden ve köstek 0,40 / 0,35 olarak düsünülmüsse ASKI / TAMPON da 0,60 veya 0,70 olarak düsünülüyor )
3 -Beden ve köstek (leri) ihtiva eden "MONTAJ" parca .
4 -Kursun

Savurna aninda olanlara gelince ;
Surfcasting avlanma seklinde , 100 gr lik bir kursun , bagli oldugu cekeri +-20Kg olan 0,25 örgü misina ile , 16 kg ma varan bir koparmayla ve kamis ucunun dogrultusunda 200 km varan bir süratle atilir ! Ingilizlerin kabaca dedikleri sekilde (10 LBS / 1 Ons) oraninda !!
Yani KURSUNUN her 28 grami 4,530 kiloluk bir gücle itilmekte ! Simdi 180 gr agirlik koyan bir arkadasimizin önce atis anindaki savurma yükünü sonrada kullanmasi gereken MISINALAR konusunda bir yorum getirmeye calisalim . Bir defa savurma kuvveti 180:28 = 6,4 x 0,453 gr x 10 = 28 kg dan fazla !
Pekii ya misina ? O' nunda cekeri tabiatiyle 30 kg üzerinde … Yani 0,40yahut 0,50 örgü misina kapasitesinde !
Velhasil Prensipte , kursun agirlastikca , ASKI / TAMPON misinanin cekeri yüksek olanina ihtiyac duyacagiz ! Yani cekeri 32 kg olan 0,40 örgü misinanin 200 grama kadar agirliklara uygun düstügünü bildigimiz kadar , 180 gr icinde SINIRA yakin bir yerde oldugunu unutmayacagiz .
Pekiii ,, bu ASKI / TAMPON misinanin uzunlugu ne kadar olacak dersek ,, buda Spinn yahut cikrik makinamizla yapilacak 6 turluk sarim uzunlugu + kamis ucuna kadar olan uzunluk + kamis ucundan köstekleri tasiyan bedene olan uzakligi ihtiva etmekte . Yani ,, makinemizin her turda 90 cm sardigini düsünürsek , 5,40 M makinde + 3 M kamis ucuna kadar + 1 M uctan köstek bedenine kadar olsa toplam + - 10 M yi buluyor .
Simdi bazi arkadaslarimiz , savurma aninda, ANA Misinaya bagli bir diger misinanin halkalar arasindan gecerken problem cikarip cikarmayacagini düsünebilirler . Dogruda , surf kamislarinda genelde birinci yahut hem birinci hemde ikinci halka yatirilarak calisilabilir . Bu avantaj bize en fazla 4 ilâ 5 genis halkadan calisma yapabilme olanagi tanir ! Ayrica Bu is icinde yapilmis HAZIR - ASKI / TAMPON misinalardan faydalanmak mümkündür. Zira bunlarin bitis taraflari fare kuyrugu gibi incelen bir görüntüdedir .
Yooo,,, Benim gibi hem göl , hem deniz hemde surf casting'i cekerleri yüksek HEAVY FEEDER bir kamisla basarmaya calisiyor ise , suya batan tipten 0,30 yahut 0,40 örgü misina kullanir , 14 halkadan gecen ipi 120 - 150 gr. Lik kursunlar kullanmak suretiyle iyi sayilabilir bir uzakliga atabilir !

TABLOMUZA GELINCE , ilk kolon kursun agirligini , diger kolonda savurma anindaki "koparma kuvvetini" göstermekte.
Poids du plomb Résistance de l'Arraché
50g 8 kg
80g 12.8 kg
100g 16 kg
110g 17.6 kg
120g 19.2 kg
130g 20.8 kg
150g 24 kg
175g 28 kg
200g 32 kg

*

Herkeze Rast gelsin ,

Saygilarimla ,

omurcelik
01-04-2008, 07:00
bu güzel çalışmaya ve emeğe tesekkurler..

giritli
01-04-2008, 07:07
Boran bey bu faydalı paylaşımınız için çok teşekkürler ama linki göremiyorum...

Tekrar eklemeniz mümkün mü ?

Salih Reis
01-04-2008, 07:24
hemşehrim teşekkürler :)

mufi
02-04-2008, 07:48
bu konu bir şey hatırlattı 8/9 sene önce
İstanbul yıllarımda boğaz kalabalık hafta sonu ana baba misali..millet omuz omuza istavrite çapari atıyor.. balık çok .. dizi dizi .ve bir yandan da karışan çapaileri açanlar..kızanlar vs..bu arada sag taraftan bir görüntü.. çapariyi yeni baglamış ve ilk atışı yapan bir amatör..
-kurşunu arka tarafına yere destekliyor veeee savurdu....
o anda bir ses.. '''şırraakkk''
ahanda misina koptu..10 iğne+ kurşun hepsi/yallah denize....makinanın telini açmayı unutmuş..garibim..:D misin :'( mısın..

ibrahimz35
02-04-2008, 08:50
Bornova'lı Boran abi teşekkürler,emegine ugraşına saglık.

Teaser
02-04-2008, 11:21
Aynı şekilde ben de bayağı pahalı bir Rapala'mı göndermiştim.İşin kötüsü geceydi ve gittiğini yöne baksamda birşey göremedim.Sonra da sinir bozukluğu..Neyse Boran Abi'mize bu değerli bilgileri bizlere ilettiği ve emeği için çok teşekkür ederiz.

BORNOVALI
02-04-2008, 19:38
" çok teşekkürler ama linki göremiyorum "

Sayin Sengün ,

Link , su anki * sin yerideydi . Fakat , Web Admin' ce kaldirildi .
Yazinin en altindaki (Bu mesaj en son " 29-03-2008 " tarihinde saat 12:02 itibariyle DzzY tarafından düzenlenmiştir.... Neden: RekLam içerikLi mesaj. )
ifadesi bunu kanitlamaktadir . Bana göre,, Medenice tartisilabilir bir yetki mes'elesi ve degerlendirmeyi iceren , hatta asilmasi gerektigine inandigim bir kültür konusudur .
Mail yoluyla , tesekkürlerimle basladigim cevabimda , yazimin bilgi destegi iceren en önemli kisminin silindigini , bu nedenle yazinin tamaminin kaldirilmasinin daha dogru olacagini iletmistim .
Ama , gördügüm kadariyla , asmayi uygun bulmuslar .
…….

Simdi ,,, Buradan cikan önemli sonuca gelirsek ,,,
sonuc , konuyu hem kasiyip hemde kabugunu kaldirmaya calismadan , bu gibi tuzaklara herkezin kolayca ve tüm samimiyetiyle farkinda olmadan
düsebilecegidir. Ikincisi ise,, silip gecmeninde bir cözüm yolu olmadigidir !

Bildigim tek sey , 21 ci yüzyilda bu konuyu ne yapip yapip asmamizdir . Zira , Bilgi ,, herseyin önüne gecen yegâne kavramdir ve sosyo - kültürel tecrübelerin kazanilmasindaki en büyük etkendir !

Bu durumda Sayin Sengün , Cevabinizda E-Mail adresinizi yazmanizi rica edecegim .

Kalin Saglicakla ,