PDA

Tüm Versiyonu Göster : genetiği değiştirilmiş oyuncaklar

elmexicano
19-05-2008, 14:41
inanmıyorsanız ağaşıdaki adrese bakın. ama önce lütfen derin bir nefes alınız....:'(

[Only Registered Users Can See Links]

iyi günler,

Ahmet Can

Anıl ÜNALAN
19-05-2008, 16:52
inanmıyorsanız ağaşıdaki adrese bakın. ama önce lütfen derin bir nefes alınız....:'(

iyi günler,

Ahmet Can

Bunun ne oLduğunu ben anLıyamadım eğer siz anLadıysanız açıkLar mısınız ?

Teaser
19-05-2008, 18:42
Hatta çok tehlikeli.Sözüm ona çocuklara teknoloji yoluyla ileride genetikçiler sayesinde ( gerek gıda gerekse insanlar üzerindeki deneyleri) doğabilecek veya mutasyona uğratılacak hayvan,bitki ve hatta insanlara şimdiden çocuklara göz aşinalığı sağlayabilecek ve onların bu fikirlere alışmasını sağlayabilmeleri amacıyla üretildiğini düşündüğüm iğrenç bir oyuncak.Komplo teorisi gibi algılanabilir , bence mahsuru yok.Çünkü oyuncak denen nesnenin amacı çocuklara zeka seyivesinin artmasına yardımcı olmak,sevgi,bilgi,sosyaliteye vs. alıştırılabilmesi için yapılan eğlenceli malzemelerdir.En önemlisi de hayatta birebir bulunan canlı veya cansızların küçük kopyalarıdır çoğunlukla veçocukların hayata adaptasyonunu sağlar.Tabi farklı olarak çocuğun yaratıcı gücünü ortaya çıkarabilecekler var ki onlar da bir araya getirildiğinde farklı şekiller ortaya çıkaranlar olarak söylenebilir.Şimdi bence daha iyi düşünmek lazım.Bu oyuncağın amacı ne olabilir ?Herkesten özür dilerim ama savunanın karşısındayım.Saygılarımla...

elmexicano
19-05-2008, 23:35
verdiğim adreste gördükleriniz, tamamiyle gerçek şeyler. yani insan ve tavşan embriyolarının birleştirilmesi ile elde edilen, küçük canlılar. etli, kanlı şeyler bunlar. tek farkı elektronik bir sisteme bağlılar. ama etli kanlılar. sayfayı iyica gezerseniz, 1 yıllık ve 3 yıllık olanları da göreceksiniz.

ABD`de satışı başladı bunların. Türkiye`de açık pazar konumunda.

Eklemeden geçemeyeceğim, ayrıca bu canlılar (oyuncaklar) duygusallık da gösteriyor. sahibine duygusal olarak bağlanıyor.

şimdiden çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerini düşünmek, tartışmak lazım derim.

Saygılar,

Ahmet Can

iskorpit
20-05-2008, 08:34
bence cok gereksiz ve bi okadar iğrenç şeyler cocuklar için ne işe yarıyacaksa oda tartışılır yani,üzerinde durmaya bile değmez..SEVGİLER

Caner BALIKÇI
27-05-2008, 00:30
Çok gereksiz icatlar bunlar.........
Saygılar

walras
27-05-2008, 07:51
çok iyi de reklam yapmışlar bunlar oyuncak değil gerçek diye bangır bangır bağırıyorlar. işin içinde abd olunca NEDİM YILDIRIM'a katılmamak içten bile değil..bence bu masum bir oyuncaktan öte birşey.. büyük bir projenin altyapısı...

Lethe
27-05-2008, 14:50
canlı değil, bildiğimiz oyuncakmış bunlar :) sanırım birileri ortalığı karıştırmak istedi ..
bkz:

elmexicano
28-05-2008, 06:57

sayfayı sizin için tercüme ediyorum:

orjinali:

Say Hello to the all New Genpets™ from Bio.Genica!
The Genpets™ are Pre-Packaged, Bioengineered pets implemented today!

That’s right, Genpets are not toys or robots. They are living, breathing genetic animals.

We use a process called "Zygote Micro Injection" which is quickly becoming a favourable method to combine DNA, or to insert certain proteins from different species. Most notably it was used in 1997 to splice mice with bioluminescent jellyfish (link) and has since been used to create glowing rabbits, pigs, fish, and monkeys (link). Since then, human DNA has been injected into rabbits, chimpanzees, spider DNA into sheep.

tercüme:
Bio.Genica`da üretilen yeni Genpet`lere merhaba deyin!
Genpetler, biyomühendislikle ön-paketlenmesi yapılmış, günümüzde tamamlanmış evcil hayvanlardır.
Doğrudur. Genpetler ne robottur ne de oyuncak. Onlar yaşayan, nefes alan genetik hayvanlardır. Farklı türlerden çeşitli proteinleri eklemek veya DNA ile birleştirmek için yeni bir yöntem olan "Zigot Mikroinjeksiyon" işlemini kullanıyoruz. Bu yöntem ilk olarak 1997`de fare ve parlak deniz anasını hibritleştirmek için kullanıldı. Ve bugune kadar kendiliğinden parlayan tavşan, domuz, balık ve maymun oluşturulmasında kullanıldı. artık bu yöntem insan DNA`sının tavşan, şempanze`ye, örümcek DNA`sınında koyunlara aktarılmasında kullanılmaktadır.

kimsenin ortayı karıştırmak istediği falan yok. Lütfen araştırmanızı güvenilir kaynaklardan yapınız, ve okuduğunuza dikkat ediniz.

ayrıca, aşağıdaki adresi de incelemenizi isterim. genpetlerle ilgili ilginç ayrıntılar var.

genpetlerin oyun oynayabildiği, öğrenebildiğini söylüyor. tüm bilgiler, genpet`in ana sayfasındandır. taklitlerinden kaçınınız. :)

Teaser
28-05-2008, 11:59
Tercümede anlatılan şeyler çok mu doğal be güzel kardeşim?İnsanoğlu kendi beynini kontrol altına alamamışken,yaradılışın ve evrenin sırlarını çözememişken(ki çözebileceğine de inanmıyorum) elindeki imkanlarla nasıl olacak da bu yaratıkların DNA sına hükmedebilecek.O nükleik asitlerin yapısını tam olarak çözemeden yerini değiştirerek yarattıklarını düşünüyorlar.İşin kötüsü bunu ticarete döküp çocuklarımızla duygusal bağ kurmalarını bekliyorlar.Lütfen bunun altındaki gerçekleri iyi analiz edelim."Peki ya o yaratıklar çevredeki herhangi bir kimyasal olaydan mutasyona uğrayıp çocuklara zarar verirlerse ne olacak ?" düşüncesi bile ard niyetin yanında çok masum kalmakta.Zaten doğanın dengesini bozmaya çalışmak bilimadamlarının görevi olmaya başladı.Hadi şu kanseri yok etsinler,kırım-kongo virüsünü yok etsinler.Daha gribin çaresini bulamadılar.Bulamıyorlarmış çünkü grip virüsü başka bir insana geçtiğinde yapısı değişiyormuş:rolleyes:.Değil virüs DNA yı çözen siz değilmisiniz ki.Değil ortalık, kavramlar bile karıştırılarak insanlarla dalga geçiliyor.Hani radikal filan değilim ama sonumuz Lut Kavminden beter olacak gibi.Çok kaba olacak ama bunu yapan bilimadamları asli görevlerini unutmuşlar ve feci kaşınıyorlar.Allah onların cezasını bir an önce versin...

Lethe
28-05-2008, 13:41

sayfayı sizin için tercüme ediyorum:

orjinali:

Say Hello to the all New Genpets™ from Bio.Genica!
The Genpets™ are Pre-Packaged, Bioengineered pets implemented today!

That’s right, Genpets are not toys or robots. They are living, breathing genetic animals.

We use a process called "Zygote Micro Injection" which is quickly becoming a favourable method to combine DNA, or to insert certain proteins from different species. Most notably it was used in 1997 to splice mice with bioluminescent jellyfish (link) and has since been used to create glowing rabbits, pigs, fish, and monkeys (link). Since then, human DNA has been injected into rabbits, chimpanzees, spider DNA into sheep.

tercüme:
Bio.Genica`da üretilen yeni Genpet`lere merhaba deyin!
Genpetler, biyomühendislikle ön-paketlenmesi yapılmış, günümüzde tamamlanmış evcil hayvanlardır.
Doğrudur. Genpetler ne robottur ne de oyuncak. Onlar yaşayan, nefes alan genetik hayvanlardır. Farklı türlerden çeşitli proteinleri eklemek veya DNA ile birleştirmek için yeni bir yöntem olan "Zigot Mikroinjeksiyon" işlemini kullanıyoruz. Bu yöntem ilk olarak 1997`de fare ve parlak deniz anasını hibritleştirmek için kullanıldı. Ve bugune kadar kendiliğinden parlayan tavşan, domuz, balık ve maymun oluşturulmasında kullanıldı. artık bu yöntem insan DNA`sının tavşan, şempanze`ye, örümcek DNA`sınında koyunlara aktarılmasında kullanılmaktadır.

kimsenin ortayı karıştırmak istediği falan yok. Lütfen araştırmanızı güvenilir kaynaklardan yapınız, ve okuduğunuza dikkat ediniz.

ayrıca, aşağıdaki adresi de incelemenizi isterim. genpetlerle ilgili ilginç ayrıntılar var.

genpetlerin oyun oynayabildiği, öğrenebildiğini söylüyor. tüm bilgiler, genpet`in ana sayfasındandır. taklitlerinden kaçınınız. :)

Verdiğin bilgiler için teşekkürler Ahmet Can kardeşim.
Yanlız, günlük iş yaşamında sürekli Teknik İngilizce yazışma yapan birisi olarak, okuduğumu anlıyacak kadar İngilizce biliyorum. Ayrıca, konu burada açılmadan önce de genpets 'den haberim vardı. Amacım polemik yaratmak değil. Sadece bunlar canlı değil, teknolojinin nimetlerini bünyesinde barındıran birer oyuncak. Ayrıca verdiğim linkte birtakım plastik komponentlerden ve elektronik devrelerden nasıl imal edildiği anlatılan şeyin; nasıl olup da DNA hibritleştirilmesi gibi bir kavramla bağdaştırarak canlı olduğu idda ediliyor, orasını anlayamadım. Bu iş bir oyuncak yapıp piyasaya sürmek kadar kolaysa, bu ileri genetik teknolojisi neden kanser, aids, salgın hastalıklar vb. sorunların çözülmesinde bu kadar etkin kullanılamıyor? Bırakın deniz anası ile başka bir canlının genlerini birleştirmeyi, neden kendi türünden DNA 'sından kopyalanan canlıların hayatta kalma oranı bu kadar düşük ve yaşam süreleri kısa? Amacı ilginç bir pazar yaratıp bu oyuncakları satarak yüksek kazanç sağlamak olan şirketlerin her söylediğine inanmak ne kadar doğru?Bu gibi soruların listesini uzatmak da mümkün..
Saygılarımla. :)

elmexicano
28-05-2008, 13:59
Merhabalar tekrar,

zaten bu konuyu açmamdaki amaç, şimdiden bir biliçlendirmeyi sağlamaktır. bu şeyler turkıyede de satılmaya başlanacak ve ne gibi etkilerinin olacağını, sizin de söylediğiniz gibi, kestiremeyiz.

Genetik ve moleküler biyoloji üzrine çalışan biri olarak, bu tür üretimlerin ne gibi zararlarının olabileceğini fark edebiliyorum, ve çocukların bunlarla oynamaması gerektiğini düşünüyorum. Fiziksel ve kimyasal zararları olacaktır. ayrıca, psikolojik etkileri değerlendirilmelidir. istediğin zaman öldürüp, istediğin zaman canlandırabileceksin. Bu, ayrıca çocuk üzerinde din, tanrı kavramlarını da sarsacaktır (bu söylediğim lütfen yanlış anlaşılmasın).

görüyorum ki, rastgelsin.org camiası bu konuda duyarlı. amacım buydu, sizlerde yakınlarınıza, tanıdıklarınıza bunun yanlışlığını, alınmaması gerektiğini anlatırsanız çok yararlı olur.

çünkü, yakında bu şeyler türkiye`de satışa sunulacak.

muhabbetle,

Ahmet Can

Teaser
28-05-2008, 15:35
Bu oyuncak(?) ların ülkemizde satılmaması için her türlü girişime ve eyleme hazırım.Hukuki bir süreç de haliyle başlayacaktır.Saygı ve sevgilerimle...

er35han
28-05-2008, 18:49
ilginç bir oyuncak ama ben canlı olduklarını, hele hele insan dna'sı ile tavşanın veya başka bir canlının dna'sının sonucu olarak üretildiklerini hiç sanmıyorum. koyun doly'i hatırlarsınız, klonlanan ilk memeli olarak lanse edildi ve dünyanın her yerinden hem tepki aldı hemde övgü. hristiyan din adamları buna karşı çıktı ve hatta birçok bilim adamı. halen de tartışmaları sürüyor. bir firmanın tüm bunları aşıp böyle bir canlı üreterek piyasaya oyun cak diye sürmeside bana biraz hayal gibi geliyor. yapay zekaya sahip organiğe çok yakın bir robot oyuncaktır diye düşünüyorum.

elmexicano
28-05-2008, 19:19
değerli dostlar,

hem elektronik hem de biyolojik sistemlerin beraber kullanılması mümkündür. şu anki teknoloji ile bunlar yapılabilir. elektronik dediğimiz kısım, mikroçipler. ama tam olarak ne işe yaradıklarını ben de bilmiyorum. 10 sene öncesine kadar metal aksamlara siniz hücrelerinin yapışmasını sağlayacak çalışmaları hatırlarım.

bu konunun genetik tekniğine hakim olsam da, elektronik kısmı hakıkında fazla birşey diyemem.

ama şu anki teknoloji ile farklı canlıların DNA`larını brleştirmek, yeni varlıklar oluşturmak mümkündür. hatta sentetik olarak da DNA`nın üretilmesi söz konusudur. bu konularda, Craig Venter`a ait olan Celera Genomics firması önde gidenlerdendir.

bence, bu çalışmalar toplumu yeni şeylere hazırlamak adına yapılıyor. yapay zeka filmindeki gibi robotları alıp çocuk yetiştirmeyeceğimiz ne malum!! İşte bu konuda genetik mühendisliği önde gidiyor.

Son olarak, firma politikası olarak, bu oyuncakların canlı olduğu bildirilmiş olabilir. yalan söylüyor olabilirler. ama firma adı Biogenica. Biogenica gibi bir firma neden tahtadan yada plastikten üretilmiş oyuncaklarla uğraşsın ki! Çok anlamsız olurdu bence. Hani derler ya "bu işin için de bir iş var", aynen öyle!!!

herkese yorumları için teşekkür ederim. eğer üslübum biraz da olsa ağır kaçtıysa, affola.

Saygılar,

Ahmet Can

elmexicano
28-05-2008, 19:29
Verdiğin bilgiler için teşekkürler Ahmet Can kardeşim.
Yanlız, günlük iş yaşamında sürekli Teknik İngilizce yazışma yapan birisi olarak, okuduğumu anlıyacak kadar İngilizce biliyorum. Ayrıca, konu burada açılmadan önce de genpets 'den haberim vardı. Amacım polemik yaratmak değil. Sadece bunlar canlı değil, teknolojinin nimetlerini bünyesinde barındıran birer oyuncak. Ayrıca verdiğim linkte birtakım plastik komponentlerden ve elektronik devrelerden nasıl imal edildiği anlatılan şeyin; nasıl olup da DNA hibritleştirilmesi gibi bir kavramla bağdaştırarak canlı olduğu idda ediliyor, orasını anlayamadım. Bu iş bir oyuncak yapıp piyasaya sürmek kadar kolaysa, bu ileri genetik teknolojisi neden kanser, aids, salgın hastalıklar vb. sorunların çözülmesinde bu kadar etkin kullanılamıyor? Bırakın deniz anası ile başka bir canlının genlerini birleştirmeyi, neden kendi türünden DNA 'sından kopyalanan canlıların hayatta kalma oranı bu kadar düşük ve yaşam süreleri kısa? Amacı ilginç bir pazar yaratıp bu oyuncakları satarak yüksek kazanç sağlamak olan şirketlerin her söylediğine inanmak ne kadar doğru?Bu gibi soruların listesini uzatmak da mümkün..
Saygılarımla. :)

Ulaş abimin de üzerinde durduğu gibi, bu iş piyasaya oyuncak sürmek kadar basitse neden hastalıkların tedavisinde kullanılmıyor. evet asıl sorun burda.

bazı ilaç firmalarının politikası şöyledir: Hastalığın kesin tedavisi bulunursa, ilaç bir süre satılmaz, çünkü hasta kalmaz. bu durumda tedavi süresini uzatmak için ilaç dozu azaltılır ve fiyat artırılır. ya da, hasta sayısının daha da artması beklenerek bir süre sonra ilaç piyasaya verilir. tabi bunun içinde sağlık bakanlığı onayı falan filan bürokratik işler var. onları saymıyorum bile.

genetik çalışmalar, hastalığa kesin çözüm bulsa bile, bence, hemen kullanılmayacaktır. yıukarı da bahsettiğim, para kazanma ya da güç kazanma yarışı buna sebep olmakta.

biz bunları tartışıyoruz, irdeliyoruz ama yine de, son sözü güç sahibi söylüyor. güç sendeyse insan sağlığıyla oynayabiliyorsun. değilse, bir şey yapamıyorsun.

muhabbetle,

Ahmet Can

walras
28-05-2008, 20:58
Bu tarz icatlar gündeme gelince nedense hep aklıma hollywood senaryoları gelir. Bu konuyu ilk okuduğum zaman CUCKY geldi...Oldum olası bu senaryoların bir gün gerçek olacağını düşünmüşümdür... Bu yeni oyuncaklar Chucky'nin gerçeklik temellerini oluşturuyor sanırım. Ahmet Can Berkyürek'in dediği gibi bu tarz oyuncakların çocuklarda tanrı din gibi kutsal saydığımız kavramları sarsmaması içten bile değil, bunların yanında sarsacağı pek çok kavram daha var bence... elbetteki teknolojiye karşı değilim ama bu kadar teknoloji bizi geleceğimizden, kendi kültürümüzden yoksun bırakacaktır. Ayrıca üretici ülkeye baktığımız zaman bu masum sayılan! oyuncakların ilerleyen zamanlarda sadece bir oyuncak olarak kalmaları mümkün değilmiş gibi görünüyor. Belkide 15-20 yıl sonra tezkereleri bu oyuncak askerler için onaylamaya başlarız!!! Çok mu paranoya oldu?:P

xnode
28-06-2008, 22:29
Bunu gönderen arkadaşa neden kızdığınızı anlamadım ?
Çocuk bişey bulmuş göndermiş. ??? Sanki bu arkadaş bu tür deneyler yapıyormuş gibi cevap vermişsiniz :)))

Link için teşekkürler.

hasanova
29-06-2008, 16:54
Arkadaşlar, bu oyuncaklar bir öğrencini tez konusu olarak ortaya çıkmış. Aslında sadece latex ten üretilmiş biblolar. Bir şekilde insanların dikkatini çekerek tezini tamamlamış oluyor genç arkadaşımız bizde burada ahlaki değer tartışıyoruz :P Link koyamadığım için (sebebini bilmiyorum) gerekli siteyi size gösteremiyorum. sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=genpets heh bu şekilde oldu sanırım :) başına gerekli şeyi ekleyin ve linki inceleyin. Gerekli bilgileri ve linkleri takib ederek cevabı göreceksiniz ;)