PDA

Tüm Versiyonu Göster : beta


walras
17-09-2008, 20:28
arkadaşlar bir adet beta balık aldım..konuya yabancıyım..nasıl beslenir.. ne yem kullanılır? suyu kaç günde bir değişir vs..

walras
02-10-2008, 21:38
peki saolun... akvaryumlarla ilgilenenler olur diye düşünmüştüm :(

ibrahimz35
02-10-2008, 22:33
Alper bey,
Kusurumuza bakmayın mesajı yeni gördüm.
Alıntı yaparak cevap vermek istiyorum.
bettanızı malesef tek beslemelisiniz. yanına başka balık koymanızı tavsiye etmem.tankınız çok büyük olması şart değil ancak kesinlikle faunus ve benzeri 'hapishanelerden' uzak tutun balığnızı.ufak bir pipo filtre filtrasyon için yeterli gelecektir.daima mutlaka dinlenmiş su ekleyin.filtreniz fazla sirkülasyon yapmamalı.hava motoruna çok ihtiyacınız olmayacaktır.tankınızın çok büyük olmayacağnı ve kış aylarınıda göz önünde bulundurarak bir adet kaliteli ısıtıcınızda bulunsun el altında.

kuracağnız tank içinde bol bitki bulundurmanız hem balığnız mutluluğu için hemde görsellik açısından çok hoş bir görüntü verecektir.taban malzemesi olarak bir miktar dere kumu kullanabilirsiniz (zaten dikeceğniz bitkilere gerekecek).bu arada genelde betta akvaryumlarının tabanına nedense çok sık koyulan midye kabuğu vs gibi gereksiz dekorasyonlardan uzak durun derim.

yemlemeyi çok az miktarda yapabilirsiniz neticede tek yaşayacağı için tüketimide o oranda az olacaktır.besin olarak hayvansal besin tercih eder betta.özel üretilmiş yemlerden temin edebilirsiniz veya arada micro kurt gibi yemlerlende takviye edebilirsiniz.

dişi betta hiç beslemediğim için yanlış bilgi vermek istemem ancak bildiğim kadarıyla bu balık türü kendi dişisiyle bile sadece çiftleşme dönemi ufak alanda birlikte kalabiliyor ve daha sonra onunlanda dövüşmeye başlıyabiliyor.bettanızı güle güle besleyin derim ve şimdiden kolay gelsin size.selamlar.
__________________

walras
02-10-2008, 23:16
ibrahim bey bilgiler için çok teşekkür ederim; fakat balığı satan kişi bana faunusta beslememin sakınca yaratmayacağını söyledi. herhangi bir filtre kullanmıyorum. fakat 2 günde bir suyunu ( içmek için aldığımız bidon su ) değitiriyorum. faunus olduğu için bitki de yok .. sadece tabana misket koydum balığım sürtünerek zarar görmesin diye. yeterlimi sizce?

Taygun KOCABIYIK
02-10-2008, 23:44
Alper abi sadece su konusunda fikrim var içtiğimiz sular yerine dinlendirilmiş çeşme suyu koyabilirsin. Yeğenimde japon balığı var hayvan sevgisini aşılamak için aldılar arsenikli suda bile yaşıyor uzun süredir :)

ibrahimz35
03-10-2008, 09:20
Akvaryumcularda su bardağında dahi yaşayabiliyorlar. Ama hayvancaza eziyet etmeye vede hapishanede büyütmektense ufakta olsa bir akvaryum alıp beslemek daha iyi olur diye düşünüyorum.
Eskiden bendede beta vardı ve lepisteslerle birlikte besliyordum. Betaların akvaryumda yüzüşünü izlemek inanın çok zevkli.

walras
03-10-2008, 10:07
çiftleşme dönemleri, nasıl yapılacağı hakkında bilginiz varmı? paylaşırsanız sevinirim

ibrahimz35
03-10-2008, 10:37
1. AKVARYUM’UN HAZIRLANIŞI


Üretimde kullanılacak ideal akvaryum 30 lt. Altında olmamalıdır. Akvaryumun tabanı boş kalmalıdır. Ayrıca akvaryumu ikiye böleceğimizden bir adette, akvaryumun enine ve boyuna kesilmiş cama ihtiyaç olacaktır. Bu aşamada filitreye gerek kalmayacak. ( Köpük yuvayı, bozma ihtimali olduğu için). Tabiî ki akvaryum suyu mutlaka dinlendirilmiş ( 2 gün) su olmalıdır.


2. YEM SEÇİMİ & YEMLEME



Balıklardan verim alınması isteniyorsa kaliteli, pul yemler tercih edilmelidir. Ayrıca balıkların kondisyon kazanmasında, canlı yemler büyük rol oynar. ( Artemia salina, tubifex, su piresi… vb. ) Balıklarınızı günde 2 sefer besleyiniz. Ancak her gün aynı yemi yiyeceğinden, tek yönlü beslenme olacaktır, bu da randımanı olumsuz yönde etkiler. Örneğin 1. gün pul yem verilmiş ise 2. gün canlı yem verilebilir. Canlı yemin bulunmaması halinde, ev yapımı yemlerle de takviye yapılabilir. Haftada bir haşlanmış ıspanak verilmesinde fayda vardır.


3. ÜREME

Üretimde kullanılacak çift, 5 cm ‘den küçük ve rengini kaybetmiş olamamalıdır. Önceden hazırlanmış ve ikiye bölünmüş akvaryuma bir tarafa dişi, diğer tarafa ise erkek alınır. Isı 30 C ‘ye çıkarılır ve havalandırma durdurulur. Erkek, dişiyi karşısında görünce o günden itibaren köpük yuvayı yapmaya başlar. Bu 1 hafta kadar sürer. Bu sürede dişi çok iyi beslenmelidir özellikle canlı yemlerle. Dişinin hazır olduğunu karnının şişmesinden ve erkekle ortadaki cama gelip birbirlerine kur yapmalarından anlaşılabilir. 1 haftanın sonunda belirlenen saatte ortadaki cam, köpük yuvayı bozmayacak şekilde yavaşça kaldırılır. Dişinin hızla köpük yuvanın altına yüzdüğü gözlemlenir. Erkek hemen dişinin vücudunu sarar ve burnuyla dişinin karnına yavaşça dokunur. Bu sırada yumurtalar dökülmeye başlar aynı anda ise erkek de spermlerini salgılar ve döllenme gerçekleşir. Dişi bu arada 1–2 dk baygın kalır. Yumurtaların aşağı düştüğünü gören erkek hızla yumurtaları köpük yuvaya yerleştirir. Bu işlem bittikten sonra dişi mutlaka ayırılmalıdır yoksa erkek, dişiyi yumurtaları tehdit edecek unsur olarak göreceğinden dişiye zarar verecektir. Yumurtalar 3. günden itibaren çıkmaya başlayacak, erkek bu çıkan yavruları da hareket ettiğinden, içgüdüsel olarak zarar vermeye çalışacaktır. 3. günden sonra ise erkek yavrulardan ayırılmalıdır. Çıkan yavrular Artemia ya da toz yemlerle beslenmeli, ısı 30 C den, 28 C ‘ye düşürülmelidir. Yorgun düşen dişinin, tekrar üremesi için 1 ay beklenmelidir.

Taygun KOCABIYIK
03-10-2008, 11:06
Resminide ekleyelim tam olsun
[Only Registered Users Can See Links]

ibrahimz35
03-10-2008, 13:10
BETTA SPLENDENS


Beta, bilinen tüm akvaryum balıkları içinde en ünlü ve en yaygın türlerden biridir. Tecrübe düzeyi ne olursa olsun tüm akvaristlerin, hatta bu hobiyle hiç ilgisi olmayan birçok insanın bile tanıdığı ve hakkında bilgi sahibi olduğu bir balıktır. Bu ünlerini, güzel renklerine ve uzun yüzgeçlerine olduğu kadar; benzersiz davranış özelliklerine ve sert, kavgacı yapılarına da borçludurlar.

GİRİŞ:

Latince ismi
Bilinen ismi
İsimlendirilmesi
Anavatanı
Beslenme biçimi
Davranış biçimi
Maksimum boy
Yaşam süresi
Üreme biçimi
Cinsiyet ayrımı
Minimum tank hacmi
Sıcaklık toleransı
Sertlik toleransı
pH toleransı
Bakım zorluğu : Betta splendens
: Yaygın isimler; Siyam kavgacı balığı, beta
: Regan, 1910
: Güney Asya, Mekong Nehri havzası
: Karnivor
: Yarı agresif, kendi türüne karşı çok agresif
: 6,5 cm (İstisnai büyüklükte bireyler mevcuttur.)
: 2-3 sene
: Yumurta saçıcı, köpük yuva yaparak yumurtaları yerleştirir.
: Dişiler daha soluk renkli ve kısa yüzgeçli olur.
: 4 litre
: 24-28ºC
: 5-19 dgH
: 6-8
: Kolay, yeni başlayanlar için uygun.

Daha fazla bilgi için linki veriyorum
[Only Registered Users Can See Links]

walras
03-10-2008, 16:45
bu kadar bilgiye nickimi değiştir beta yaparım :) teşekkürler...muhittin size minnettardır(betamın adı)

ibrahimz35
03-10-2008, 17:15
Alper'cim muhittin nin resmi yok mu?
O na uygun gelin yada damat adayı bulalım.

walras
03-10-2008, 20:11
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])pek bi fotojenik.. yakışıklı dimi ibrahim abi:)

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

walras
03-10-2008, 20:26
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])[/URL][URL="[Only Registered Users Can See Links]"] ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])buda muhittin'in yaşama alanı.ilk fotoğrafta çakıl vardı akvaryumcunun bana verdiği. kuyruğunun zarar göreceği aklıma gelmemişti. misket ile değiştirdim tabanı.. eminim daha düzelteceğim çok şey vardır.

ibrahimz35
05-10-2008, 21:54
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

walras
07-10-2008, 17:07
inanılmaz güzel.. erkek sanırım, eş olsaydı keşke:)