Tüm Versiyonu Göster : Hangi Kamış
Her kamışın kendi içinde değişik markaların ürettiği kamışların tanıtımını yapmak istiyorum bu konu başlığı altında.
Bu ilk kamış Shımanonun surf kamışı surf kamışları genelde 390-500metre arasında ve 100-300gr atarlı olan kamışlardır bu kamışlarla inanılmayacak uzaklıklara atabiliriz kurşunu bu kamışların ağır olması nedeni ile at çek yapmak güçtür ve tavsiye edilmez.
Shımano super aero technıum sf
3.parça ve taşıma uzunluğu 150cm
uzunluğu 420cm
480gr ağırlığında
200gr kurşun atarlı
7 tane Fuji SIC halkalı
gövdesi Carbon(kohlefaser)xt 250
aserkansatı
19-01-2006, 07:19
Bu kamışların ortalama fiyatları hakkında da bilgi verebilirmisin Selim.En azından fikrimiz olur...
Anıl ÜNALAN
19-01-2006, 07:25
Evet selim abi bi ara açık deniz sırtıcılığı yaparsak çok lazım olur...
Serkan ben kamış çeşitlerini tanıtmak amacı ile bu konuyu açtım markalar önemli değil bu kamış 200euro civarında ama bu çeşit yani surf kamışlarını çok ucuza da alabiliriz mesela 20 euro,ya bile bu tür kamışlar var tabiki yeni yanlız ne kadar ucuz olursa kalitede o kadar düşüyor.
Feeder kamışları genelde üç tane değişik ağırlık atan uçlara sahiptir bu kamışlar Medium-az atarlı ve heavy- çok atarlı olmak üzere iki katagoride satılır.
Daiwa Pro Heavy Feeder
3 tane uçlu
0-120 gr atarlı
titanium SIC halkalı
1.26 metre taşıma uzunluğu
315gr ağırlığında
Carbon gövdel
3.6metre uzunluğunda
Turna ve dip oltası bu kamışlar ismi üzerinde turna avında ve dip oltası ile kombine edilebilir bence en uygun olanı 3 metre ve 40-80gr atarlı olanları.
Balzer magna silver PIKE
3.3metre uzunluğunda
50-100gr atarlı iki parça
1.7metre taşıma uzunluğu
carbon gövde
SIC halkalı
Sazan kamışı(boile kamışı) bu kamışlar 3.6metreden 4.2metreye kadar uzunluğu olan ve 2 Ibs ile 3.5 Ibs atarlı olan(1 Ibs 30 gr yapar)kamışlardır ve genelde kamışların uzun olmalarından dolayı boile ile sazan avlarken kulanılır.
bu kamışın sadece kurşun atarını ve uzunluğunu yazacağım çünki bu kamışın kalitesi zaten isminden bellidir.
SPORTEX Exclusive Carp
3.5Ibs atarlı
3.60 metre uzunluğunda
Match kamışları(yani yarışma kamışı olarakta çevirebiliriz tam türkcesini bilmiyorum) balık avının en can alıcı noktalarından biridir bu kamışla avlanmak bu kamışlar genelde 3.6metreden 4.2metre uzunluğunda olabilir ve en fazla 5-30 gr atarlı olurlar bu kamışlarla çok güzel ve kolay şamandıra ile balıkavı olur bu kamışların atarı az olduğundan şamandırayı çok uzaklara atma imkanı olur bu kamışlara genelde ufak makinalar takılıp ince misina kulanılır.
Shımano catana Match AX 420 FA
420cm uzunluğunda
3 parça
146 taşıma uzunluğu
255gr ağırlığında
en fazla 20gr atarlı
aserkansatı
19-01-2006, 08:47
Bunlarla küçük mepsleri de uzağa atıp çekme yapabiliriz herhalde...
Zokka ve tekne kamışları olarak adlandırılan bu kamışlar tekneden kulanılmak için üretilmişlerdir zokka kamışları genelde 2.4-3 metre arası ve 80-200gr atarlıdır tekne kamışları 1.8metre ile 2.4 metre arasında olup 200-700gr atarlıdır birinci resim DAM,ın tekne kamışı ikincisi YAD,ın zokka kamışı
DAM Sumo Royal Big Fısh
250-500gr atarlı
2.4 metre uzunluğunda
1,26m taşıma uzunluğu
450gr ağırlığında
MX 12 Carbon gövdeli
Titanium SIC halkalı
-------------------
YAD
80-150gr atarlı
2.85 uzunluğunda
Carbon gövdeli
SIC halkalı
Spin ve jig kamışları yani spin(at çek) jig(ucuna kurşun takılmış silikon balık veya başka yem)bu kamışlar 2.5 metreden 3 metreye kadar uzunlukta ve 40gr ma kadar atarlı olan kamışlardır ismindende belli olduğu gibi yapay yemlerle ve meps,lerle at çekte kulanılan kamışlardır bence en uygun olanı 2.7 metre ve 5-35gr atarlı olanıdır.
Sportex Black Arrow
2.70 metre uzunluğunda
40-80gr atarlı
SIC halkalı
250gr ağırlığında
Stipp kamışları Bu kamışın Türkcesi halkasız kamış olabilir bu kamışlarda halka olmaz ve bu kamışlarda makina kulanılmaz kamışın boyu kadar köstek ile ve şamandırayla balık avı yapılır bu kamışlar 5metreden 16 metreye kadar olur kamış suya uzatılarak balıkavı yapılır.
Son olarak teleskopik kamışlar bu kamışlar hakkında fazla bir şey yazmayacağım çünki hiç kulanışlı değildir yanlızca taşıma kolaylığı vardır.
Balıkcı dostlar şimdi kamışlar hakkında sorunuz olursa fiyat yada herhangi bir konuda size yardım etmeye çalışırım.
aserkansatı
19-01-2006, 09:43
Match kamışları(yani yarışma kamışı olarakta çevirebiliriz tam türkcesini bilmiyorum) balık avının en can alıcı noktalarından biridir bu kamışla avlanmak bu kamışlar genelde 3.6metreden 4.2metre uzunluğunda olabilir ve en fazla 5-30 gr atarlı olurlar bu kamışlarla çok güzel ve kolay şamandıra ile balıkavı olur bu kamışların atarı az olduğundan şamandırayı çok uzaklara atma imkanı olur bu kamışlara genelde ufak makinalar takılıp ince misina kulanılır.
420cm uzunluğunda
3 parça
146 taşıma uzunluğu
255gr ağırlığında
en fazla 20gr atarlı
Serkan ilk soru senden geldiği için bende senin sorunu öncelikli olarak cevaplıyacağım meps,silikon balık vs gibi at çek için spın ve jig kamışları uygundur match kamışları genelde şamandıra ile avlarda verim verir.
selim abi tek kelime ile müthişsin:)
ben şu daiwa kamışı merak ettim. kıyıdan at-çek (deniz) için iyi midir? uzunluğu ve fiyat aralığı nedir? bir de bunların action değerleri ne derece önemlidir?
Sevgili Mert kardeşim kıyıdan at çek için Serkana dediğim gibi spin ve jig kamışları uygundur senin sormuş olduğun kamış daha çok kıyıdan dip oltasında kulanılır Daiwa heavy feeder normal fiyatı 179 euro ama biraz eski model olduğu için 69euroya bulunabiliyor geçen gün ebay,de 51 euro,ya satıldı kamışların aktion,una gelince bir çok aktionlu kamış türü vardır ama genelde kamış uc aktionlu,yarı aktionlu ve tüm kamışı kapsayan aktion olmak üzere kısaca üç bölüme ayırabiliriz bence en iyi aktionlu kamış tüm kamışı kapsayan olanıdır ama bu mesela senin beğenmiş olduğun Daiwada öyle değil bu kamış kendi katagorisinin özelliği nedeni ile uç aktionlu.
Teşekkürler Selim Abi, bir ara yeni bir kamış bakıcam ama sanırım daha biraz zamanı var:)
Bu hafta almış olduğum kamışı sizlerle paylaşmak istedim,kamış shimano 210cm uzunluğunda 5-20 atarlı özel karbondan imal edilmiş(Diaflash) 148gr ağır spın kamışı,aslında bu kadar küçük boyutta kamış almam ama bu kamışı derelerde alabalık için yada denizde küçük wobbler yada kaşıkla kulanmak için aldım piyasa fiyatı 80-90 euro ben ise 20 euroya aldım tabiki kulanılmamış yeni ambalajı ile kamış o kadar hafifki kulanırken farketmiyor insan şimdi bu kamışa göre küçük bir makina gerek.
Selim Abi güle güle kullan, umarım güzel balıklar yakalarsın bununla da :) ...
Anıl ÜNALAN
08-06-2006, 19:20
Selim abi dükkanın malzemeleri tamamlandı herhalde artık açarsın bi dükkan :D
Selim Abi güle güle kullan, umarım güzel balıklar yakalarsın bununla da :) ...
Doğrusunu söylemek gerekirse bu kamışı alırken küçük rapala ile çinekop,sarıkanat veya lüfer avlamayı düşünerek aldım,spin avında kamış ve makina ne kadar hafif olursa yorulma imkanımız o kadar azalır,ağır malzemeler çabuk yorulmamızı sağlar.
Selim abi dükkanın malzemeleri tamamlandı herhalde artık açarsın bi dükkan :D
Tabi yakında selim balıkavı bayisi emrinizde son model malzemelerle donatacağım dükkanı.
Abi benim de benzer bi amaçla yaptığım bir takımım var, ağırlıklı levrek amaçlı yapıldı.
Remixon Double Bllack 2.10 m 20-40 atarlı kamış
Shimano Hyperloop 2000RK makine
her ikisi de oldukça hafif malzemeler. kullanırken hiç yormuyor gerçekten.
Tabi yakında selim balıkavı bayisi emrinizde son model malzemelerle donatacağım dükkanı.
Para var huzur var malzeme var balık var .....biz garibanlar ne yapsın.... :'(
Para ile imanın kimde olduğu belli olmaz Sami benimkisi gizli yatırım,buzdağının görülmeyen tarafı önemlidir.
arkadaşlar benim balıkta kullandıgım makina ve kamışları görseniz...
aglarmısınız/gülermisiniz bilmem ama herhalde çok şaşırırsınız..... :D :D
arkadaşlar benim balıkta kullandıgım makina ve kamışları görseniz...
aglarmısınız/gülermisiniz bilmem ama herhalde çok şaşırırsınız..... :D :D
Mufi abi makina ve kamış neki :soru: :'(
sami kardeş.kamış desen 4 metre tatlısu kamışı en ucuzundan alba vs.. .üzerine 4 adet porselen halka ve makina yuvası montjı yaptınmı..oldu sana ucuz ve enek bir kamış... makina desen alba milenyum elli yada 5 sene önceki bir sıradan makina...yalpa/yalpa hale iş görüyor..
dostlar balık geldimi.10 ytllik kamış ta iş görür 50 ytl lik.kamışta..ben bunu bilirim bunu söylerim çünkü hep yaşadım..
elimde daiwa nın 3 parçalı 4 metrelik surf master (eski model) kullanılmamış. sahil sopası vardı..100/300 gr. kumsaldan yüklen gitsin.. çek gelsin. 5/10 kg balıgı.
aylar önce Faruk kardeşime verdim. acaba bu güne kadar kaç tane balık tuttu. bilmem...
millet tahtaya sarılı 50 m. lik 0,60 misina ucunda küspe +4 igne .. 5/10 kg lık sazanları tutuyor..
yıllar önce istanbul avcılarda iken.. bulgar göçeni soydaşlar la balıga giderdik. yaz gecesi çatalcada çakılgölde kalınırdı. adamların ellerinde para veripte almıyacagınız rus malı 2 parçalı 1,5 metreleik tel gipi sopalar ve avuç içi kadar makinalar ne bilye var ne bir özellik..6/7 tane sopayı yanyana dizip suyuda yemledilermi.
sabaha kadar sırayla sazanları küspeyle alırlardı her biri 2 den 5 kg a kadar..
o uyduruk takımlarla (((hani şimdilerde plastik ambalajlarda satılır set olarak..ta çocuklara oyalansın diye alınır...işte onladan)))
iş balık olsun. mesele orda..
Taygun KOCABIYIK
09-06-2006, 18:31
selim abi online satış sistemini ben ayarlarım :)
Şaka bir yana insan görünce dayanamıyor aldıkça alası geliyor sana hak vermemek mümkün değil inşallah arzuladığın lüferleri çinekopları yakalarsın bu kamışla
Halkasız kamış, kamışın üzerinde bir tek bile halka yok,kamış 450cm uzun 100-200gr atarlı üç parçalı,misina kamışın üçüncü parçasından takılıyor ve son parçanın ucundan çıkıyor,kamışta halka olmadığından sürtünmede çok az miktarda olduğu için uzak mesafelere atma şansı doğuyor.
Selam Selim abi,bu aralar taktım kafaya yeni bir kamış almak istiyorum.Kıyıdan uzağa atabilmek için(surf modeli).Ama bu kamışlar 3 mt ve üzeri oluyor sanırım.Bende 3 mt lik karbon bir kamış var ama nedense 2,70 lik kamışlarla da aynı mesafeye ve hatta daha uzağa atabiliyorum(50-60 gr.lık kurşunları)2,70 olan 40-80 gr atarlı,3 mt olanı 100-300 gr.Bunu sebebi 50-60 gr.lık kurşunun 3 mt lik kamışa az gelmesi olabilir mi? Biraz araştırma yaptım aklıma birkaç model takıldı.Yardım ederseniz çok sevinirim.
1)Pelican istanbul peliscopik/330 cm./100-200 gr.atarlı/6 parçalı/445 gr.(avantajı : sap kısmı uzayıp kısalabiliyor)
2)Albastar 3234 leader/300 cm./100-300 gr.atarlı/6 parça/dolgu uç/mantar sap/%100 karbon-çelik sargı(avantajı : dolgu uçlu ve karbon-çelik sargı olduğu için sanırım diğerlerine göre daha sağlam)
3)Albastar 2787 enrico/390 cm./100-250 gr.atarlı/4 parça/ana gövde fiber,gerisi %60 karbon
4)DAM spezipowertele 2480 301/300 cm./100-200 gr/6 parça/460 gr/eva sap(ne demekse)
5)ERMA 4007 üniversal/300 cm./5 parça/fiber/3 değişik uçlu(1.uç 20-40 gr/
2.uç 50-80 gr/3.uç 80-120 gr atarlı)(avantajı : 3 farklı ucu olması)(dezavantajı : fiber olması)
Selam Selim abi,bu aralar taktım kafaya yeni bir kamış almak istiyorum.Kıyıdan uzağa atabilmek için(surf modeli).Ama bu kamışlar 3 mt ve üzeri oluyor sanırım.Bende 3 mt lik karbon bir kamış var ama nedense 2,70 lik kamışlarla da aynı mesafeye ve hatta daha uzağa atabiliyorum(50-60 gr.lık kurşunları)2,70 olan 40-80 gr atarlı,3 mt olanı 100-300 gr.Bunu sebebi 50-60 gr.lık kurşunun 3 mt lik kamışa az gelmesi olabilir mi? Biraz araştırma yaptım aklıma birkaç model takıldı.Yardım ederseniz çok sevinirim.
1)Pelican istanbul peliscopik/330 cm./100-200 gr.atarlı/6 parçalı/445 gr.(avantajı : sap kısmı uzayıp kısalabiliyor)
2)Albastar 3234 leader/300 cm./100-300 gr.atarlı/6 parça/dolgu uç/mantar sap/%100 karbon-çelik sargı(avantajı : dolgu uçlu ve karbon-çelik sargı olduğu için sanırım diğerlerine göre daha sağlam)
3)Albastar 2787 enrico/390 cm./100-250 gr.atarlı/4 parça/ana gövde fiber,gerisi %60 karbon
4)DAM spezipowertele 2480 301/300 cm./100-200 gr/6 parça/460 gr/eva sap(ne demekse)
5)ERMA 4007 üniversal/300 cm./5 parça/fiber/3 değişik uçlu(1.uç 20-40 gr/
2.uç 50-80 gr/3.uç 80-120 gr atarlı)(avantajı : 3 farklı ucu olması)(dezavantajı : fiber olması)
Merhaba onur ilk önce seninde yazmış olduğun gibi 100-300 gr atarlı bir kamışa 60 gr takıp atmaya çalışırsan haliyle çok uzaklara atamazsın hatta dediğin gibi 2.70 lik bir kamışla 60 gr kurşunu daha uzağa atma şansın var bu nedenle 100-300gr atarlı kamışa en az 100 en fazla 240 gr kurşun takarsan bu kamıştan tam verim alırsın,kamışların atarının %20 sinden daha az kurşun takarsan bu kamıştan tam verim alırsın,onur sana bir kamış tavsiyesine gelince surf tipi kamış almak istediğini yazmışsın doğrusunu söylemek gerekirse bu vermiş olduğun kamışların hiç birini kullanmadım ama 3-no.lu vermiş olduğun albastar 2787 enrico surf için iyi gözüküyor,ama dediğim gibi bu kamışlardan hiç birini kullanmadım,onur sana kamış alımında bol şanslar dilerim bu birazda şans işi iyi kamış alırsın montajı iyi yapılmamıştır bir yerinden çat diye kırılır ucuz bir kamış alırsın senelerce kullanırsın ama vermiş olduğun notlarla albastar surf için iyi gözüküyor,,,rastgelsin.
Selim abi benim kafama şu fiber olayı takılıyor açıkcası.Yani malum teknoloji geliştikçe karbonu çıktı çelik sargısı çıktı....5 nolu kamışta gönlüm kaldı ama onun da fiber olması beni korkutuyor.Acaba ağır kurşunla atarken ya da 6-7 kg.luk balık gelirse nolucak diye.Çünkü o heyecanla kamışı kırarım diye korkmuyor değilim hani.Bir de şu albanın 3234 modeli (karbon/çelik sargı)sağlam gibi geldi bana.Aslında benim istediğim sağlam,çok pahalı olmayan ve özellikle sap kısmı ince(hani kalem gibi derlerye-belgesellerde ya da av kanallarındaki gibi) olan ve benim için vazgeçilmez olucak,iştahımı tıkıycak bir kamış arıyorum.Engin tecrübelerinize dayanarak sizin önereceğiniz benim de tamam işte budur diyebileceğim bir kamış var mı?
Onur şunu hemen belirteyim fiber kamış karbon kamıştan daha sağlam olur,karbon kamışların seçilmelerinin yegane nedenlerinden biri daha hafif olmaları dikkat edersen büyük balık yani tekneden marlin yada benzeri balıkları tutmak için kullanılan kamışlar fiber yada karbon karışımlı fiberden imal edilir,çelik sargılı kamışlardan elini çek bunlar genellikle son zamanlarda türkiyede piyasaya sürülmüş aslında ucuz ama piyasada pahalı satılan D.A.M in kamışları,şunuda yazayım hem ucuz hemde kaliteli bir kamışı türkiyede nereden bulacağını bilmiyorum işin gerçeği bu,ben almanyada yaşadığım için buradan bir kaç kamış markası önerebilirim,sportex kamışları dünyaca ünlü kamışlardır hem kaliteli hemde pahalıdır bu kamışlar,shimano,daiwa,balzer,spro ve dam iyi kamış üretiyorlar sana ben şöyle bir kamış önereyim bir kere iki yada üç parçalı olsun alacağın kamış yani teleskopik olmasın,atarı 50-150 gr olsun boyu 3-3.6m olsun bu kamışla her türlü balık avlayabilirsin karadan,markası ve fiyatını sen kendine göre ayarlarsın artık.
Selim abi önerilerin için çok teşekkür ederim.Doğru sandığım şeylerin yanlış olduğunu öğrendiğim çok iyi oldu.İşte bu siteyi bu yüzden seviyorum.Saygılar...
Sevgili Onur,Selim in yazmış olduğu bir kaç markayı İzmir de de bulman mümkündür.Shimano,Daiwa,Shakespeare ve Dam ın hem deniz hemde tatlı su için olan modelleri satılmaktadır.Şimdi asıl mesele, bu işe ne kadar bir bütçe ayırmış olman.Fiyat performans bazında olayı irdelersek,her markanın bir uygun kamışı bulunmaktadır.Örneğin, Selim in yukarıya fotoğrafını koymuş olduğu halkasız kamışlardan Chakal markası adı altında birkaç ay öncesine kadar 2.70 likleri 37 YTL ye satılmaktaydı.Kurşun hesabı doğrudur,lakin kişinin fiziksel yapısıda bence önemlidir.Kısa boylu ile uzun boylu birisinin savurma momentleri elbette farklı olacaktır.Senin oldukça rahat kullanacağın bir kamışı, bir başkası için sıkıntıdan öteye gitmeyebilir,bunlarıda ancak deneme yanılma yolu anlamak mümkündür.Tipini severek almış olduğum birkaç kamışı, kullanma zorluğu çektiğim için rafta duruyor.Şayet çok bulutlu-yağmurlu havalarda da avlanacaksan, Carbon kamışların yıldırımı çekme özellikleri vardır,aman dikkat,sevgilerimle
(1 Ibs 30 gr yapar)
Selim Hocam
Bir yanlış anlaşılma olmasın lbs = pound olarak mı değerlendiriyorsunuz? Eğer böyle ise 454 gr yapması lazım. ~30 gr olan ounce olması lazım.
Selim abi selamlar,en sonunda aldım bi kamış.LINEAEFFE spring 3,90 mt.üzerinde action 3 lbs yazıyor.libreyi gr.a çevirirsek 1362 gr.yapıyor,yanlış hesaplamadıysam.peki bu ne demek abi.yani bu kamışın atarı mı oluyor.Saygılar.
Onur benim bildiğim 1 Ibs,30 gr yapıyor en azından benim almış olduğum kamışlarda bu böyle ve benim hesabıma göre senin almış olduğun kamış 90 gr atarlı olması gerek,bu arada almış olduğun kamış hayırlı olsun.
Selim abi teşekkür ederim.Şu libre olayı kafama takıldı.lb ile lbs farklı birimler mi.
internette araştırdım 1 lbs=454 gr yapıyor du.Bi yanlışlık olmasın abi.Yani kamış 4 metre nerdeyse ama sadece 90 gr.mı atarlı.Abi gözünü seveyim şu olaya son noktayı koyun.Doğan'a madara oldum valla.:'(
Murat ve Onur arkadaşlarım şimdi ben ingiliz ağırlık birimlerini fazla bilmem doğrusu benim bildiğim bu Ibs genellikle sazan için yapılmış ve sazana boile atmak için olan kamışlarda ve bot için yapılmış kamışlarda belirtiliyor,bunu bende bir boile kamışı alırken malzemeci arkadaşa sormuştum ve kendisi bana bu kamışın yani 3 Ibs yazan kamışın 90 gr atarlı olduğunu söylemesi idi ve ayriyetten bende kamış yapımı için olan kitaptada okumuş olduğum bir Ibs 30 gr eşit olduğu,ayrıca sizlerin dediği gibi 450 gr eşit olursa,50 Ibs lik bot için kamışlar 20 kg atarlı olmalı ki bunun nasıl olacağını bilmek isterdim,çünki 20 kg lık bir kamışın atarı bence çok saçma kim atar 20 kg kurşunu,,tabiki ben burada atarından bahsediyorum kamışın ama onur aksiondan bahsetmiş bu acaba o kamışta atarınamı eşit yoksa başka bir konuyamı onuda kamışı tanımadığımdan bir şey diyemeyeceğim.
Arkadaşlar bende bulunan kamış yapımı ile ilgili olan kitaba şimdi baktım tekrardan 1 Ib=30 gr yapıyor ve elimde bulunan kamışlara ait katalogdada 90 gr ve daha küçük sazan kamışlarında Ibs yazıyor bana biraz zaman verin sizlere resimli olarak göndereyim bu konuyla ilgili resimleri.
Tamam arkadaşlar hemen hemen çözdüm işi kısaca şimdi anlatayım sonra resimlerle anlatmaya çalışacağım,ilk önce onur senin almış olduğun kamış 1362 gr ucuna takılınca kamışın ucu 90 derece eğilir ama bu kamış genede 90 gr atarlıdır,şöyleki kamışlar testkurve(kısaca TC)ile ölçülür atışağırlığı 1 Ibs 30gr ma eşittir.
Selim Abi biz iki gündür bu konuyu tartışıyoruz gerçekten. Çözdün ya bu işi Allah senden razı olsun :D.
Doğan duydun mu? Mancınığın kapasitesi belli oldu :P :D...
.....,ayrıca sizlerin dediği gibi 450 gr eşit olursa,50 Ibs lik bot için kamışlar 20 kg atarlı olmalı ki bunun nasıl olacağını bilmek isterdim,çünki 20 kg lık bir kamışın atarı bence çok saçma kim atar 20 kg kurşunu,,tabiki ben burada atarından bahsediyorum kamışın ama onur aksiondan bahsetmiş bu acaba o kamışta atarınamı eşit yoksa başka bir konuyamı onuda kamışı tanımadığımdan bir şey diyemeyeceğim.
Üstad, atarı değil de çekeri olmasın. Bir de kafa takılan konu siz "Ibs" olarak belirtiyorsunuz, ben "lbs" olarak biliyorum. Acaba Ibs'nin açılımı nedir?
Selam arkadaşlar,konuyu yeni okudum,şimdi
1 Kg=2,20462 pound ( advp) (Ib)
1 Ib = 16 oz =0,4536 kg.
1 oz = 28,35 gr.
umarım yardımcı olabilmişimdir,sevgilerimle
aganta borina borinata
07-12-2006, 08:02
öyleyse aldığımız mancınıkların:D lbs ile verilmiş atarını 1 lbs = 30 gr. varsayarak hesaplayacağız... öyleyse onurun almış olduğu şey 50-150 gr atarlıların arasına giriyor...ama bu da enteresandır...atarını hesaplamak için akademik araştırma yaptıran bi kamış:P ...
hayırlı olsun...:artist:
rastgelsin...
HALDUN YALIMLI
07-12-2006, 08:33
Arkadaşlar yukarıda yazılan "lbs" ile "lb" birbirine karıştırlmış. Selim abininde yazdığı gibi genelde sazan kamışlarının üzerinde "lbs" ibaresi bulunmaktadır. Bu "lbs" ölçü birimi İngiliz kökenli olup "pi" sayısı gibi sabit bir rakamla ifade edilmektedir, bu rakam "28,4". Gram cinsinden atarı belli olmayan kamışlarda mutlaka "lbs" yazmaktadır.
Bu tip kamışların atarını hesaplamakta şu şekilde oluyor.
KAMIŞ BOYU*LBS (BELİRTİLDİĞİ MİKTAR)*28,4= ATAR AĞIRLIĞI +/- %15 hata payı
Birkaç gündür Onur'un yeni aldığı kamışın atarının tesbitini yaparsak
boy :3.90 cm.
lbs sayısı :3 lbs
lbs sabit :28,4
3.90 cm.*3 lbs*28,4=332,28
+/- %15 hata payı buda 49.84' tekabül ediyor. Ortalama 300 gr. atarlı bir kamış olduğu sonucuna varabiliriz.
Haldun büyüksün abi...İçime su serptin valla..Bilgi için çok teşekkür ederim..Abi bilginin kaynağı nedir?Bi de onu söylesen tam süper olucak..;)
Şimdi sıra ile resimlerle kitaplardan çeviri yaparak bu konuyu açıklamaya çalışacağım,birinci resimde bir katologtan aldığım sazan için olan kamışın özelliklerini anlatan bir resim.
İkinci olarakta kamışın almancada testkurve olarak geçen ve kısaca kamışlarda TC olarak belirtilen kamışın çekerini çeviri yaparak anlatmaya çalışacağım,testkurve kısaca TC olarak belirtilen kamışlardaki işaret ingilizceden gelme bir terimdir bu hep ingiliz ağırlık birimi pfund(pound,kısaca Ib yada Ibs)ile ölçülür bir Ib 454 gr eder,şimdi resimdeki şablonu anlatmaya çalışacağım,bir kamışın ucuna belirli bir ağırlık takılırsa ve bu kamışta 90 derece eğilirse bu kamışın çekerine sabittir,aynı zamanda TC olarak belirtilen kamışın atarını anlatır,bunun formülünü şöyle açıklamış kitap,, Ib(454 gr):15=30,2gr yani 1 Ib eşittir TC 30 gr eder,3 Ib lik bir kamışın atarı 90 gr dır.
Bu resimdede (TC ve atışağırlığını)Ib tabelasını gösteriyor.
Üstad, atarı değil de çekeri olmasın. Bir de kafa takılan konu siz "Ibs" olarak belirtiyorsunuz, ben "lbs" olarak biliyorum. Acaba Ibs'nin açılımı nedir?
Murat bendeki kılavye ''I'' harfini böyle yazıyor,yoksa senin yazmış olduğun Ibs le benim yazmış olduğum aynı.
Selim Abi hala dönüştürme işinde 1 lb = 30 g kısmına takılmış olsam da kitapta yazıyorsa öyledir herhalde. Balıkçıların ölçüleri bile av hikayelerine benziyor demek ki :D. Bizim mühendislik kitaplarında farklı çünkü. Bu arada resimli açıklamalar için teşekkürler...
HALDUN YALIMLI
08-12-2006, 10:24
Haldun büyüksün abi...İçime su serptin valla..Bilgi için çok teşekkür ederim..Abi bilginin kaynağı nedir?Bi de onu söylesen tam süper olucak..;)
Onur'cum sitemizin eski üyelerinden ilim irfan sahibi ve Çağlarav'ın olta balıkçılığı üstadı Faruk abi ile bu konuyu konuştum. Lb ve lbs arasındaki farkı, lbs ölçü biriminin pi sayısı gibi sabit 28,4 olduğunu ve bu hesaplama formülünü Faruk abi anlattı.
Selim abi, Mert'te bahsetmiş benimde kafama takıldı ölçü birimleri değişim tablolarındada 1lb=454 gr. olarak veriyor. Gösterdiğin tablodada 1lb=30 gr. gösteriyor.
Haldun 1 Ib 454 gr ediyor bu kamışın çekeri atış ağırlığıda belirtilen Ib yada Ibs bu ölçü birimiyle alakası yok,yani şöyle daha basit anlatayım 3 Ibs li bir kamışın çekiç gücü 1362gr bu atarına gelince 3 Ibs 90 gr ediyor,çekerine göre ayarlandığı için bu kamışın atışağırlığıda Ibs olarak belirtiliyor doğrusu fazla karışık değil ama çekeri ile atarı karıştırılıyor galiba,,bunları isterseniz almanca olarakta kitaptan siteye resimleyebilirim.
Selim Abi bizim bildiğimiz libre (lb, pound) ile buradaki lbs'nin aynı olmadığı konusunu anlamış olduk böylece. Buradaki lbs TC (test curve = test eğrisi) değeri ile ilgili farklı bir ölçü imiş. Bakalım bu balıkçılık bize daha neler öğretecek, Allah sonumuzu hayretsin :D...
Selim Abi bizim bildiğimiz libre (lb, pound) ile buradaki lbs'nin aynı olmadığı konusunu anlamış olduk böylece. Buradaki lbs TC (test curve = test eğrisi) değeri ile ilgili farklı bir ölçü imiş. Bakalım bu balıkçılık bize daha neler öğretecek, Allah sonumuzu hayretsin :D...
Mert hergün öğreniyorsan sorun yok senin geleceğinde ,bak bende bu gün senden bir şey öğrendim ,,Test Eğrisi,,bende kaç gündür düşünüyordum bunun türkcesi ne diye,çünkü almancadan kurve kelimesini tam türkceye çevirirsek köşe gibi bir anlamı var yada yollardaki yolun kıvrılan yeri gibi bir anlamı var,boşuna dememişler öğrenmenin yaşı ve sonu yoktur diye,birde şunu eklemek istiyorum,3 Ibs lik bir kamışın TC olarak belirtilen test eğrisi 1362 gr olsada bu kamışla 10-15 kilo balık çekemeyiz anlamına gelmez,öğle olsaydı sazan kamışları bu ağırlıktaki balıkları çekerken kırılıp doğru çöpe giderdi.
Taygun KOCABIYIK
08-12-2006, 18:47
Uzun süredir konuyu takip ediyorum sadece okumakla yetiniyorum ama artık Selim abime teşekkürlerimi sunmak istiyorum gerçekten işin ilmini bilimini öğretti bize :)
Selim Abi sağol, balık çekme konusuna aynen katılıyorum, TC değeri aksiyon ile ilgili anladığım kadarıyla, yoksa kamışın esnekliği ve toplam çekeri çok daha yüksek oluyor...
Thordius
08-12-2006, 21:02
merhaba;
Benim kullanmakta olduğum bir kamış var ve oldukça memnunum ama atarının kaç olduğunu bilmiyorum.Bunu öğrenmek istemiştim.
Alba-star VISION 2001 (1,80)marka bir 2 parça ve ultra light bir sopa tam kaşık sopası.Çift çelik sargı.
ancak üzerinde yazan yazıda atar belli değil(length 1.80m 100% carbon c.w 10-60)
bu yazanlara göre atarını hesaplayabilirmiyiz?
saygılar....Rastgele....
Taygun KOCABIYIK
08-12-2006, 21:10
Atarı 10-60 gr anladığım kadarıyla ama emin değilim ayrıca işini görüyorsa ve memnunsan sorun yok Ertuğcum
merhaba;
Benim kullanmakta olduğum bir kamış var ve oldukça memnunum ama atarının kaç olduğunu bilmiyorum.Bunu öğrenmek istemiştim.
Alba-star VISION 2001 (1,80)marka bir 2 parça ve ultra light bir sopa tam kaşık sopası.Çift çelik sargı.
ancak üzerinde yazan yazıda atar belli değil(length 1.80m 100% carbon c.w 10-60)
bu yazanlara göre atarını hesaplayabilirmiyiz?
saygılar....Rastgele....
Yüzde tüz emin değilim ama senin kamış galiba 10-60gr atarlı.
Thordius
08-12-2006, 21:13
teşekkür ederim bana gerekenden fazla ama işimi fazlası ile görüyor.
saygılar...rastgele...
Selim Abi sağol, balık çekme konusuna aynen katılıyorum, TC değeri aksiyon ile ilgili anladığım kadarıyla, yoksa kamışın esnekliği ve toplam çekeri çok daha yüksek oluyor...
Mert benim başımdan geçen bir olayı anlatayım sizlere,ben bir sazan kamışı almıştım kamış 2.5 Ibs atarlı tabi o zamanlar bende anlamıyorum Ibs ağırlığından takarım kamışa 100 gr lık kurşunu atmaya çalışıyorum ama kamış istediğim gibi atmıyor yada atamıyorum,yanımdaki arkadaşında bilgisi yok bu konuda tabi ertesi gün aldım soluğu benim malzemecide durumu anlattım malzemeci güldü ,,iyiki kamışı kırmamışsın dedi,,sorunu bana açıkladı senin almış olduğun kamış 2.5 Ibs yani 75gr atarlı dedi ve ekledi bundan sonra üzerinde Ibs yazan bir kamış alırsan ortalama 1 Ibs 30 gr eder diye telkinde bulundu,o zamanlardan aklımda kalmıştı 1 Ibs in 30 gırama eşit olduğu,tabiki sonradan mecbualardan ve kamış yapımı adlı kitaptan okuyarak öğrendim sizlerin sayesinde yoksa bende açıp ilgilenmemiştim bu konu ile,çünkü malzemeciden öğrenmiştim 1 Ibs in 30 gr ettiğini,son olarak şunu söylemek istiyorum hangi kamış olursa olsun kamışın üzerinde yazan gerçek atarından %20 daha az ağırlık takıp atarsak daha iyi verim alırız kamışlardan,denemek serbest.
c.w 10-60
c.w: Casting Weight = Atış (savurma) Ağırlığı
Kamışınız 10 - 60 gr atarlı
aganta borina borinata
11-12-2006, 10:43
arkadaşlar bu ölçüler konusunda geçen hafta içerisin de epey bi araştırmalar yaptık...yeni şeyler öğrendik...
benim bulduklarım içerisinde de enteresan şeyler var...
pound = librea = libre = lb (LB) = lbs (LBS)
(parantez içerisin de büyük harfle yazdım ki kullanılan harfler net olarak belli olsun)
yazdığım ağırlık ölçülerinin hepsi birbirine eşit ölçülerdir...kullanılan birim "libre" dir... lb - lbs onun kısaltmalarıdır... kimi yerde lb kimi yerde lbs olarak kullanılır... lbs basitce lb nin çoğul hali lb(s) olarak kullanılmaktaymış (ingilizce yazım kuralı)... yani lb ve lbs farklı birimler değilmiş...
ancak selim abi yazımında "Ibs" olarak kullanmış... kullanılan harf "l (L)" harfi değil... burada ya yanlış bi yazım sözkonusu ya da Ibs farklı bi birimdir...bu birim testkurve denen eğilme testinin bi birimimidir...
selim abiden sonra testkurve konusunu bende çok merak ettim ve biraz nette dolandım...testkurve (TC - test curve) olarak bi çok bilgi var hatta bazı kamışlarda özellikle bu testin yapıldığı vurgulanıyor...genelde de hep sazan kamışlarında çıktı karşıma...ben de almanca yazılmış bi linke rastladım selim abinin verdiği ölçüler hakkında bilgi veren...ancak orada değerler biraz farklıydı...paylaşmak istedim...
[Only Registered Users Can See Links]
Doğan ilk vermiş olduğun link ingilizce,ikincisi almanca fazlada benim anlattıklarımdan farklı ölçüler değil,vermiş olduğun almanca linkte 2,5 ıbs 71 gr ediyor,benim vermiş olduğum tabelada 2,5 ıbs 75 gr ediyor bu normal ben zaten yazarken aşağı yukarı bu ağırlık ediyor demiştim vede ayrıca tabelayı kamış yapımı hakkında bende olan bir kitaptan çeviri yaparak verdim artık karar sizlere kalmış,bendeki klavye ,,ı,, harfini büyük yazınca,,I,, bu şekilde yazıyor yoksa sizin yazmış olduklarınızla bir farkı yok.
aganta borina borinata
11-12-2006, 12:33
ilk linkte libre hakkında bilgiler var...bunu eklemek istedim çünkü lb ve lbs nin arasında birimsel bi fark olmadığıyla alakalı... ki yukarıda farklı birimler olduğuna dair zihinlerde bi karmaşa kalmaması için eklemek istedim...
ikinci linte ise bahsedilen testkuve (TC) hakkında bilgiler var... yukarıda vermiş olduğunuz formulle alakalı bi farklılık vardı...formullerin uygulanmasından dolayı çıkan farklar cok önemli görünmüyor ki bu linki vermemdeki amacım ( hiç almanca bilmiyorum fakat anladığım bu) tabloda sizin vermiş olduğunuz birimlere ek olarak hesaplama sonucu kamışın maksimum atarının bulunduğu ve ek bi hesaplamaylada minimum atarının hesaplanabileceğinin anlaşılmasıydı...bi kamışın maksimum atarının % 20 si kadar eksiğiyle takımın hazırlanmasının daha randımanlı olduğunu da sizin yazmış olduğunuz bi konudan tecrübe edindim... ikinci linki de bu konuda daha fazla bilgi edinilebilmesi açısından ekledim...
ek olarak klavyenizde "ı" harfini büyük yazınca "I" olduğunu yazmışsınız...söz konusu birimde kullanım "l" yani "L" harfinin küçüğüdür...
birde formüllerde geçen "2,50 x 454g :?" rakamı belki daha net bulabilirseniz memnun olurum 15 mi yoksa 16 mı...ki tekim malum buralarda bu tür konular pek bilinmiyor...ki ben hayatımda ilk defa duydum...bu konuda en açık bilgiler genelde almanca...
ilginiz için teşekkür ederim...
rastgelsin...
ilk linkte libre hakkında bilgiler var...bunu eklemek istedim çünkü lb ve lbs nin arasında birimsel bi fark olmadığıyla alakalı... ki yukarıda farklı birimler olduğuna dair zihinlerde bi karmaşa kalmaması için eklemek istedim...
ikinci linte ise bahsedilen testkuve (TC) hakkında bilgiler var... yukarıda vermiş olduğunuz formulle alakalı bi farklılık vardı...formullerin uygulanmasından dolayı çıkan farklar cok önemli görünmüyor ki bu linki vermemdeki amacım ( hiç almanca bilmiyorum fakat anladığım bu) tabloda sizin vermiş olduğunuz birimlere ek olarak hesaplama sonucu kamışın maksimum atarının bulunduğu ve ek bi hesaplamaylada minimum atarının hesaplanabileceğinin anlaşılmasıydı...bi kamışın maksimum atarının % 20 si kadar eksiğiyle takımın hazırlanmasının daha randımanlı olduğunu da sizin yazmış olduğunuz bi konudan tecrübe edindim... ikinci linki de bu konuda daha fazla bilgi edinilebilmesi açısından ekledim...
ek olarak klavyenizde "ı" harfini büyük yazınca "I" olduğunu yazmışsınız...söz konusu birimde kullanım "l" yani "L" harfinin küçüğüdür...
birde formüllerde geçen "2,50 x 454g :?" rakamı belki daha net bulabilirseniz memnun olurum 15 mi yoksa 16 mı...ki tekim malum buralarda bu tür konular pek bilinmiyor...ki ben hayatımda ilk defa duydum...bu konuda en açık bilgiler genelde almanca...
ilginiz için teşekkür ederim...
rastgelsin...
Doğan ilk önce teşekkür ederim,bende i harfiyle yazmaya çalışıyordum lbs olarak belirtilen ölçü birimini okunuşuna göre yazdığım için,gelelim o vermiş olduğun almanca olarak belirtilen sitenin konusuna,bendeki kitap 454 bölü 15 =30,2gr senin vermiş olduğun sitede 454 bölü16=28 küsür ediyor ben burada fazla bir fark olmadığı için ikisinide normal karşılıyorum bir iki gıramın önemli olmadığını düşünüyorum,kamışın üzerinde yazan atarından %20 daha az kurşunla daha çok verim alındığıda bu bendeki kitapta yazıyor oradada okudum senin vermiş olduğun sitedede belirtilmiş.
Doğanın bulmuş olduğu almanca menşeili sitedeki bilgilerin türkçeye çevrilmiş halini ekliyorum arkadaşlar,umarım faydası olur...Saygılarımla...
Sadece test kavisinin lbs (amerikan poundu 1lb = 454 g) üzerinden verildiği kamışın takribi atış ağırlığını tayin etmede ufak bir yardım :
Dönüşüm şu formül ile yapılmakta :
Lbs üzerinden test kavisi x 454 gram : 16 = Azami atış ağırlığı
İdeal ve tavsiye edilen atış ağırlığı için azami atış ağırlığından % 20 çıkartılması gerekir.
Azami atış ağırlığı x 0,8 = tavsiye edilen atış ağırlığı
Hesaplama örneği : 2,50 lbs’li test kavisli bir sazan balığı kamışı
Azami atış ağırlığı :
2,50 x 545 g : 16 = 71 g
Tavsiye edilen atış ağırlığı :
71 g x 0,8 = 57 g
Burada, hesaplamak için tembel olanlara bir liste :
---------tavsiye edilen ağırlık------------- azami ağırlık
1,50 lbs = ----------35 g --------------43g
1,75 lbs = ----------40 g --------------50g
2,00 lbs = ----------45 g --------------57g
2,25 lbs = ----------50 g --------------64g
2,50 lbs = ----------57 g --------------71g
2,75 lbs = ----------62 g --------------78g
3,00 lbs = ----------68 g --------------85g
3,50 lbs = ----------80 g --------------99g
Bu veriler genel dönüşümlerdir. Ara sıra bazı “hesaplayanlar”, azami atış ağırlığının şu şekilde hesaplanabileceğini de söylerler:
Test kavisi x 30 g = azami atış ağırlığı
Kaba taslak bu da geçerli sayılır ve genel kullanım için bu temel veriler ile de yeterlilik sağlanabilir. Her kamışın kendine has bir atılımı vardır ve atış ağırlığı sadece baştan ve götürü olarak test kavislerine bağlı olarak sabitlenemez.
Bunun için iyi bir örnek SPORTEX sazan kamışlarıdır. Bu Blankler (sade şekiller) malumunuz olduğu üzere daha sert ve dikler. Benim 3lbs-SPORTEX sazan kamışım da herhalde 125 g’lık bir kurşun ile deniz dalgalarının vurduğu sahillerde rahat edebilirdi.
aganta borina borinata
26-12-2006, 15:28
ellerine sağlık onur...
rastgelsin...
Eline sağlık onur,çeviri yapmış olduğun sitedede belirtilen sportex kamışları piyasanın en iyilerindendi,ama malesef onlarda 2005 senesinde iflas etmişler ve ockert diye bir firma sportex,tica ve climax üçlüsününün hisselerini satın alıp bu üç firmayı bir çatı altına almış.
Kıyıdan at çek için en az 3,60 mt. boyunda uzağa atabileceğim OKUMA IM-65 makine ile kullancam... Ne tavsiye edilir?
Halkasız kamış, kamışın üzerinde bir tek bile halka yok,kamış 450cm uzun 100-200gr atarlı üç parçalı,misina kamışın üçüncü parçasından takılıyor ve son parçanın ucundan çıkıyor,kamışta halka olmadığından sürtünmede çok az miktarda olduğu için uzak mesafelere atma şansı doğuyor.
Selim abi selamlar...bu aralar surf makina almak için araştırma yapıyorum...
aslında benim bir çıkrık bir de surf makinaya ihtiyacım var...ancak teknede genellikle katiti avcılığı yapıyorum....sırtıyı sadece av merasına giderken ya da dönerken yapıyorum...diyorum ki çıkrık yerine sağlam dişli yapısına sahip bir surf makinası alırsam hem uzak atış için hem de katiti için işimi görürmü...
sonuçta surf makinalarının kafa çapları oldukça büyük oluyor yani bir turda normal makinalara göre daha fazla misina sarıyor...makina ihtiyacımı kamışlar bölümünde yazmamın sebebi,halkasız kamışınızın fotoğraflarında gördüğüm makina sanırım D.A.M. quıck space FD modeli....benim almayı düşündüğüm makinalardan birisi de bu...sizin kullandığınız makina kaçlık olanı ve bana biraz makinadan bahsederseniz çok sevinirim...
bu makina dışında üzerinde durduğum diğer modeller şunlar :
shakespeare K2 powerplay FD 7000,cormoran seacor big ben 6pi 6000,
cormoran match master feeder 6pi,DAM distance 860 FD,balzer tidec II veeee
tabiyki gönlümde yatan aslan shimano xt 10000 ama buna param yetmez abi:( ...
aslında benim bir çıkrık bir de surf makinaya ihtiyacım var...ancak teknede genellikle katiti avcılığı yapıyorum....sırtıyı sadece av merasına giderken ya da dönerken yapıyorum...diyorum ki çıkrık yerine sağlam dişli yapısına sahip bir surf makinası alırsam hem uzak atış için hem de katiti için işimi görürmü...
sonuçta surf makinalarının kafa çapları oldukça büyük oluyor yani bir turda normal makinalara göre daha fazla misina sarıyor...makina ihtiyacımı kamışlar bölümünde yazmamın sebebi,halkasız kamışınızın fotoğraflarında gördüğüm makina sanırım D.A.M. quıck space FD modeli....benim almayı düşündüğüm makinalardan birisi de bu...sizin kullandığınız makina kaçlık olanı ve bana biraz makinadan bahsederseniz çok sevinirim...
Onur bende bulunan bu dam makinaları türkiyede bıraktım geçen sene,malum kayınçoda balıkcı,benim sana surf için önerebileceğim bir makina,doğrusunu söylemek gerekirse türkiyede hangi markaların makinaları mevcut bir bilgi sahibi değili cormoran tavsiye etmem sormuş olduğun makinayı kullanmadım ama cormoranın ürünlerini tutmuyorum açıkcası,balzer veya dam olabilir ama sen genede izmirli değerli dostlarımızada danışarak veya birlikte giderek al makinanı.
Onurum katiti için çıkrık al derim, spin makineden çok farklı oluyor. Beraber bir avda bir dene benim çıkrığı sonra karar ver istersen...
Kıyıdan at çek için en az 3,60 mt. boyunda uzağa atabileceğim OKUMA IM-65 makine ile kullancam... Ne tavsiye edilir?
Marka ve model söyleyemeyeceğim şu anda ama öncelikle bu iş için ayırdığınız bütçe önemli. bu bütçeye göre;
1. Hafif (at-çekten kullanacağınız için),
2. Atarı düşük (5-25 g olabilir veya az çok bu civarlarda),
3. Mümkünse parçalı
bir kamış almanızı tavsiye ederim. ama öncelikle işin mali yönü belirleyicidir tabi...
Onur bende bulunan bu dam makinaları türkiyede bıraktım geçen sene,malum kayınçoda balıkcı,benim sana surf için önerebileceğim bir makina,doğrusunu söylemek gerekirse türkiyede hangi markaların makinaları mevcut bir bilgi sahibi değili cormoran tavsiye etmem sormuş olduğun makinayı kullanmadım ama cormoranın ürünlerini tutmuyorum açıkcası,balzer veya dam olabilir ama sen genede izmirli değerli dostlarımızada danışarak veya birlikte giderek al makinanı.
Selim abi çok teşekkürler...Saygılar...
Onurum katiti için çıkrık al derim, spin makineden çok farklı oluyor. Beraber bir avda bir dene benim çıkrığı sonra karar ver istersen...
Gittik o kadar ama bikere bile vermedin ki abicim deneyelim...:D :P :D
Öncelikle herkese merhaba.Aranıza yeni katıldım.Kamış almaya niyeliyim.Ben akıntının çok fazla olduğu Sarayburnu'nda avlanmayı düşünüyorum.Malum orada da akıntı çok fazla.Bana önerilen kurşun ağırlığı 100-150 gr arası.Bu ağırlık aralığında takacağım kurşuna göre 40-90 gr çekeli bi kamış almam mantıklı mı?Ya da bu ağırlıkta kurşun kullanmak akıllı bi yöntem mi?Yardım ederseniz çok sevinirim...
Taygun KOCABIYIK
31-01-2007, 16:59
100-200 gram atarlı bir kamış ile en iyi verimi alırsınız
40-90 gram atarlı bir kamışla o kurşunları kullanırken yeterince verim alamazsınız
Bu kurşunu kullanmak yerine göre normal olabilir akıntılı bir yerdede gayet normaldir
bu arada imzanızıda doldurursanız sizi daha iyi tanımış oluruz
Öncelikle herkese merhaba.Aranıza yeni katıldım.Kamış almaya niyeliyim.Ben akıntının çok fazla olduğu Sarayburnu'nda avlanmayı düşünüyorum.Malum orada da akıntı çok fazla.Bana önerilen kurşun ağırlığı 100-150 gr arası.Bu ağırlık aralığında takacağım kurşuna göre 40-90 gr çekeli bi kamış almam mantıklı mı?Ya da bu ağırlıkta kurşun kullanmak akıllı bi yöntem mi?Yardım ederseniz çok sevinirim...
Eran hoşgeldin kardeşim...imza kısmına adını yaşını ve bulunduğun şehri yazarsan nasıl hitap edeceğimizi daha kolay anlarız...ama sanırım istanbuldasın...kullanıcağın ağırlık 100-150 gr arasındaysa en uygunu max.180-190 gr. atarlı bir kamış kullanman gerekiyor...çünkü kullandığın kamışın atarının %80 i en ideal atar ağırlığı oluyor...örneğin max.180 gr.atarlı bir kamışla 140-150 gr.civarı bir ağırlık kullanırsan kamıştan max.randıman alırsın...kamşın çekerine gelince...aslında böyle birşey yoktur ama uçta taşıma kapasinden sözedebiliriz...bunu da (kaliteli kamışlar için söylüyorum) luxor metoduna göre hesaplıyoruz...buna göre bir kamışın max.atma kapasitesi kamışın uçta taşıma gücünün 1/50 si kadardır...sanırım aldığın kamışın max.atarını bu formüle oturtursan kamışın taşıma kapasitesini de kolaylıkla bulabilirsin...saygılar...
Öncelikle ilginiz için gerçekten içten teşekkürlerimi sunuyorum.Profilimi düzenledim,eksik varsa uyarılarınızı beklerim.Size en kısa zamanda oluşturmak istediğim olta setini göstericem.Dğerli yorumlarınızı tekrar beklicem.En kısa zamanda görüşmek umuduyla...
Kamış: Albastar 3234 Leader kamış ( 6 parçalı, 100-300gr atarlı, 84 cm kapalı boy, 300cm, %100 karbon, dolgu uç, çapraz çelik tel örgü sistemi, mantar gövde, vidalı metal dip, bez kılıf hediye, Fiyat: 22,36TL )
*Karbon olması,parça sayısı,dolgu uç olması ve mantar gövdesi olması ne ifade ediyor?
Makine: DR 60 Albastar Makine ( Devir 4:1, 470gr, 2bilya, kapasite 0,35-290m, 2 adet grafit kafa, esnek saplı grafit gövde, sonsuz dönüş kapasitesi, çarpmalı kapanma sistemi, sarsıntısız rahat çalışma, alttan sıkmalı fren sistemi, misinayı bükmeyen sarım özelliği, takım atmayı kolaylaştıran kitleme, sağ-sol dönüşümlü kol sistemi, arkadan kalama, Fiyat: 21,26 TL )
*Devir ve bilya sayısı, gövde ve kafa malzemesi, kalama olayı ne ifade ediyor?
Misina: Albastar beta misina 0,35mm 10000gr çekerli, 2,43 TL
*Misina kalınlığı uygun mu?
Kurşun: 125gr'lık armut kurşun
*Kurşun ağırlığı uygun mu?
Fırdöndü: 2 No'lu 4cm
*Doğru seçim mi?
Çapari: 10'lu singapur ince floş çapari ve tüy çapari
*Doğru seçim mi?
Dediğim gibi ben bu oluşturmayı düüşündüğüm seti akıntının fazla olduğu Sarayburnu veya boğazda kullanmayı düşünüyorum.Daha önce kamış ve makineyle hiç balık tutmadım,sadece misinayla tuttum.Yani amatörden daha amatörüm.Balık tutmaya öncelikle gümüş,istavrit,hamsi gibi küçük balıklardan başlamayı düşünüyorum.Yukarıdaki olta parçaları bunun için ideal mi?Sorularıma cevap verirseniz ben de uyanan bu balıkçılık merakını körükleyeceğinizden emin olun.Başlamışken bu olaya sizlerin yardımıyla doğru şekilde başlamayı düşünüyorum.Ayrıca bu sete 50 TL ayırdığım için seçimlerimi fiyat kriteri çok etkiledi.Bunu da bilmenizi isterim..
Akıntının çok olduğu yerde yassı kurşun kullanın,sizin 150 gr kurşun kullandığınız yerde ben 80-90 gr yassı kurşunla daha iyi verim alırım,akıntı olan yerde yuvarlak kurşun kulanıyorsunuz buda daha ağır kurşun kullanmanıza neden oluyor,şayet yassı kurşun bulamıyorsanız,yuvarlak kurşunu bir çekiçle vurarak yasılaştırın ama ağır ağır vurun yoksa kurşun çatlama yapar,deneyin göreceksiniz akıntılı yerlerde yassı kurşundan daha çok verim alacaksınız.
aganta borina borinata
01-02-2007, 07:46
Akıntının çok olduğu yerde yassı kurşun kullanın,sizin 150 gr kurşun kullandığınız yerde ben 80-90 gr yassı kurşunla daha iyi verim alırım,akıntı olan yerde yuvarlak kurşun kulanıyorsunuz buda daha ağır kurşun kullanmanıza neden oluyor,şayet yassı kurşun bulamıyorsanız,yuvarlak kurşunu bir çekiçle vurarak yasılaştırın ama ağır ağır vurun yoksa kurşun çatlama yapar,deneyin göreceksiniz akıntılı yerlerde yassı kurşundan daha çok verim alacaksınız.
bilgi için teşekkürler selim abi...vallahi mesajları okurken yassı kurşun tavsiye edeyim diye düşünmüştüm...sen daha iyi bi ifadeyle anlatmışsın...
ek olarak... biz burada eskiden seyhan nehrinde akıtmaç (kıyıdan akıntının yukarısına atarak akıntıya kapılan oltayla balık yakalama) yapabilenlere usta balıkçı derdik...eğer akıntıda balık yakalayamıyorsa ne yaparsa yapsın ne kadar balık yakalarsa yakalasın sen ustasın demezdik:D ...tabi burası tatlı su...ancak denizde de kıyıdan avlanırken akıntıdan faydalanılabilir...akıntının hareketine kapılan takım güzel balıklar getirebilir...ben kıyıdan akıntılı yerlerde kurşunun oturmasından hoşlanmam aksine akıntıyla birlikte gezecek ama suyun üzerinde kalmayacak kurşunlar tercih ederim...
eran...aramıza hoşgeldin...
rastgelsin...
Taygun KOCABIYIK
01-02-2007, 08:55
Kamış: Albastar 3234 Leader kamış ( 6 parçalı, 100-300gr atarlı, 84 cm kapalı boy, 300cm, %100 karbon, dolgu uç, çapraz çelik tel örgü sistemi, mantar gövde, vidalı metal dip, bez kılıf hediye, Fiyat: 22,36TL )
*Karbon olması,parça sayısı,dolgu uç olması ve mantar gövdesi olması ne ifade ediyor?
Makine: DR 60 Albastar Makine ( Devir 4:1, 470gr, 2bilya, kapasite 0,35-290m, 2 adet grafit kafa, esnek saplı grafit gövde, sonsuz dönüş kapasitesi, çarpmalı kapanma sistemi, sarsıntısız rahat çalışma, alttan sıkmalı fren sistemi, misinayı bükmeyen sarım özelliği, takım atmayı kolaylaştıran kitleme, sağ-sol dönüşümlü kol sistemi, arkadan kalama, Fiyat: 21,26 TL )
*Devir ve bilya sayısı, gövde ve kafa malzemesi, kalama olayı ne ifade ediyor?
Misina: Albastar beta misina 0,35mm 10000gr çekerli, 2,43 TL
*Misina kalınlığı uygun mu?
Kurşun: 125gr'lık armut kurşun
*Kurşun ağırlığı uygun mu?
Fırdöndü: 2 No'lu 4cm
*Doğru seçim mi?
Çapari: 10'lu singapur ince floş çapari ve tüy çapari
*Doğru seçim mi?
Dediğim gibi ben bu oluşturmayı düüşündüğüm seti akıntının fazla olduğu Sarayburnu veya boğazda kullanmayı düşünüyorum.Daha önce kamış ve makineyle hiç balık tutmadım,sadece misinayla tuttum.Yani amatörden daha amatörüm.Balık tutmaya öncelikle gümüş,istavrit,hamsi gibi küçük balıklardan başlamayı düşünüyorum.Yukarıdaki olta parçaları bunun için ideal mi?Sorularıma cevap verirseniz ben de uyanan bu balıkçılık merakını körükleyeceğinizden emin olun.Başlamışken bu olaya sizlerin yardımıyla doğru şekilde başlamayı düşünüyorum.Ayrıca bu sete 50 TL ayırdığım için seçimlerimi fiyat kriteri çok etkiledi.Bunu da bilmenizi isterim..
Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.
Kamışın karbon olması hafiflik ve sağlamlık sağlar fakat bulutlu havalarda paratoner gibi yıldırımı çekebilir bu konuya dikkat edin. Parça sayısı pek birşey değiştirmez sanırım şimdilik bu dolgu uç ve parça sayısı 2. planda kalsın. Mantar gövde ise süngere göre daha konforlu olur diye düşünüyorum sünger saplılar benim içimi gıcıklamıştır hep :)
Makina konusunda bişey diyemiycem ama biraz daha bütçe ayırabilirseniz 35-36 ytl ye albanın delta 60 modeli var kendim kullanıyorum gayet güzel çaparidede kullandım dip oltasındada hepsinde iyi sonuç verdi tavsiye edebilirim.
Misina 0,35 olduğu için pek pahallıya kaçmaya gerek yok normal alba star misinalarda iş görebilir 1 ytl civarı oluyor onlar.
Kurşun konusunu selim abi çok güzel açıklamış bana söylenecek birşey bırakmamış.
Fındöndü farketmez hepsi olur :)
Çapari için ise doğru seçim mi onu balık bilir :) civardakileri gözlemlemek en güzel çözüm ama balık her gün farklı çapariye atlayabiliyor mümkün olduğunca fazla çeşitte çapari bulundurmanızda fayda var.
Yanlışım varsa abilerim gerekli düzeltmeyi yapıcaktır.
bilgi için teşekkürler selim abi...vallahi mesajları okurken yassı kurşun tavsiye edeyim diye düşünmüştüm...sen daha iyi bi ifadeyle anlatmışsın...
ek olarak... biz burada eskiden seyhan nehrinde akıtmaç (kıyıdan akıntının yukarısına atarak akıntıya kapılan oltayla balık yakalama) yapabilenlere usta balıkçı derdik...eğer akıntıda balık yakalayamıyorsa ne yaparsa yapsın ne kadar balık yakalarsa yakalasın sen ustasın demezdik:D ...tabi burası tatlı su...ancak denizde de kıyıdan avlanırken akıntıdan faydalanılabilir...akıntının hareketine kapılan takım güzel balıklar getirebilir...ben kıyıdan akıntılı yerlerde kurşunun oturmasından hoşlanmam aksine akıntıyla birlikte gezecek ama suyun üzerinde kalmayacak kurşunlar tercih ederim...
eran...aramıza hoşgeldin...
rastgelsin...
Doğan aslında arkadaş bu kurşunla sarayburnunda,at çek yaparak avlanmak istiyor bunu göz önünde bulundurursak o zaman yassı kurşundan ne kadar verim alırız oda tartışılır,,ama benim anlamadığım bir konu var,bende üsküdardan at çek yaparak balık avlamaya çalışıyordum yaz aylarında izinde olduğum zamanlar ve hiç bir zaman 100 gr kurşundan ağır kullanmadım,akıntıda ne bu anlatılanlar gibi kurşunu alıp götürdü nede başka bir balıkcının oltasına karıştırdı,bu ne akıntıymış böyle anlamadım,,bunu şunun için söylüyorum,türkiyedeki bir akrabamda 100-300 gr atarlı kamış soruyor durmadan,kandillide avlandığını söylüyor çok akıntı varmış hafif kurşun durmuyormuş attıkları yerde,onun içindirki denildiği gibi bir akıntıyı görmeden bende tam bir tavsiyede bulunamayacağım,yazmış olduğum yassı kurşunu direk olarak arkadaşa değilde tüm sularda avlanan balıkcı dostlara ek bilgi olsun diye yazdım,burda av şekline göre uyarlanmış bir çok kurşun şekli mevcut ama türkiyeye hatta istanbula uyarlı çapari için daha bir kurşun icat olmadı demekki çünki istanbuldaki balıkcı dostların çapari yaparak balık avlamaları bence bambaşka bir katagoriye giriyor,düşünsene uzağa atacaksın,kurşun ağır olacak ve bunu at çek olarak yapacaksın,,uzağa atmak istersen kurşun ağır olabilir,,de at çeki nasıl uzun bir müddet yapacağız o bir muama çünki böyle bir sistemle at çek yapmak isteyen,arka arkaya en fazla 10 hadi kuvvetli bir arkadaş 20 kere atsın,,yani balıkavı yarım saat sonra biter,tatlısuda dediğin gibi akıntıda avlanmak zordur ayrıca her balık akıntıda olmaz,buna göre av şekileri oluşturmak gerek.
Birde karbon kamışlar hakkında bir kaç satır yazmak istiyorum,,,bir kere her karbon kamış iyidir diye bir şey yok,bu gün 10 euroyadan 1000 euroya hatta üstüne karbon kamış mevcut,iyi bir kamışı ucuza almak çok zor,bende bulunan kamışların %80 karbon kamışlar bu kamışlar yazdığım gibi 20 eurodan 200 euroya kadar değişik meblalarla alınmış kamışlar,8 tane spin kamışın her birinin aksiyonu atarı değişik,bunların içinde en çok geçenlerde almış olduğum SPORTEX KEV TURBO SPIN doğrusu en pahalı olanda bu kamışım atarı 0-30gr boy 2,75m ağırlığı 210 gr bu kamışla hiç korkmadan 50 gr atabilirsin bu sadece sportexe ait bir olay,her kamış üreticisi üzerindeki atarının üstüne çıkmamanızı tavsiye eder,sportex başka,son olarak şunu eklemek istiyorum,maddi olananağı olan arkadaşlar iyi karbon kamış alsınlar,yok olanağı iyi olmayanlarda sağlam yapılmış kamışlar alsın bu karbonda olabilir fiberglasda.
aganta borina borinata
01-02-2007, 11:36
at çek bu ağırlıkla dediğin gibi akıl karı değil..yapanları tebrik ederim...
selim abi...nehirlerin denize karıştığı alanlarda kurşun çok rahat alıp başını gidebiliyor...tabi istanbulda nasıldır bilemem...burada bu tipyerlerde işi bilenler kurşunun asla dipte bi yerlerde sabit kalmasını istemezler...ki zaten 500 gr. kurşunda kullansanız akıntı alıp kıyıya yanaştırıyor...öyleyse zaten bu tip yerlerde(nehirlerin deniz karıştığı) çok ağır kurşunları kullanmanızın pek anlamı kalmıyor...bu tip yerlerde at çek yapar gibi sürekli oltayı çalıştırmak gerekiyor...olta kıyıya yanaşınca tekrar atıyorsunuz...
rastgelsin...
Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.
Kamışın karbon olması hafiflik ve sağlamlık sağlar fakat bulutlu havalarda paratoner gibi yıldırımı çekebilir bu konuya dikkat edin. Parça sayısı pek birşey değiştirmez sanırım şimdilik bu dolgu uç ve parça sayısı 2. planda kalsın. Mantar gövde ise süngere göre daha konforlu olur diye düşünüyorum sünger saplılar benim içimi gıcıklamıştır hep :)
Makina konusunda bişey diyemiycem ama biraz daha bütçe ayırabilirseniz 35-36 ytl ye albanın delta 60 modeli var kendim kullanıyorum gayet güzel çaparidede kullandım dip oltasındada hepsinde iyi sonuç verdi tavsiye edebilirim.
Misina 0,35 olduğu için pek pahallıya kaçmaya gerek yok normal alba star misinalarda iş görebilir 1 ytl civarı oluyor onlar.
Kurşun konusunu selim abi çok güzel açıklamış bana söylenecek birşey bırakmamış.
Fındöndü farketmez hepsi olur :)
Çapari için ise doğru seçim mi onu balık bilir :) civardakileri gözlemlemek en güzel çözüm ama balık her gün farklı çapariye atlayabiliyor mümkün olduğunca fazla çeşitte çapari bulundurmanızda fayda var.
Yanlışım varsa abilerim gerekli düzeltmeyi yapıcaktır.
Taygun'un söylediklerine genel olarak katılıyorum. Saptaki mantar ya da sünger sizin tercihinizle ilgili bence. Ucun karbon olması daha sağlam olmasını sağlar. Buradaki parça sayısı tamamen kamış uzunluğunu kaça böldükleriyle ilgili, ki sizin düşündüğünüz gibi teleskopik kamışlarda çok önem taşıdığını düşünmüyorum. Misina bence uygun ama unutmamanız gereken (makinenin kapasitesindeki gibi) bu kalınlıktan 290 m'yi makineye mutlaka sarmanız gerek performans kaybı yaşamamak için.
Genel olarak bu fiyata uygun olabilecek bir takım diyebiliriz sanırım...
Taygun KOCABIYIK
01-02-2007, 14:03
290 Metre atma gibi bir şansınız olmayacağı için alta 100 metre 0.40 misina sarıp üzerine 100 metre 0.35 sarmak daha mantıklı olur düşüncesindeyim. Az misina sarıldığında kafadan kayması zor olduğu için sürtünmeden mesafe kaybı yaşanıyor tecrübeyle sabittir :)
Yorumlarınız için çok teşekkürler.Anladığım kadarıyla bu olta setine OK'i veriyorsunuz.Bu arada Sarayburnu'nda hemen hemen yılın her zamanı müthiş bir akıntı vardır.Dediğiniz gibi at çek olayı burada geçerli oluyor...
Bu arada uyarılarınıza kulak verdim ve daha iyi modeller alma yoluna gitmeye karar verdim
Kamış:3234 leader kamış 400cm
Makine:Albastar Beta 60 makine.
Tekrar teşekkürler...
Tekrar merhaba herkese.Bir sorum daha olacak sizlere.Kamış boyu çok önemlimidr.Aynı model bi kamışta 3m ile 4m olanı arasındaki farklar nelerdir.Hangisi daha avantajlıdır?Şimdiden teşekkürler...
ismail çakır
04-02-2007, 08:15
Tekrar merhaba herkese.Bir sorum daha olacak sizlere.Kamış boyu çok önemlimidr.Aynı model bi kamışta 3m ile 4m olanı arasındaki farklar nelerdir.Hangisi daha avantajlıdır?Şimdiden teşekkürler...
erhan kardeş,
ben uzun zamandanberi kamış kullanıyorum. ve denizde en ideali 3 mt. dir. atçek de 2.75 de düşünülebilir. birde makinayı bağladığın en dipteki parçada halka olmasın. atışta misinanın çabuk açılmasını zorlaştırıyor. mümkünse olursa halkaları geniş olanları tercih et.
selamlar.
Teşekkürler İsmail abi.4mt uzun anladığım kadarıyla...
istanbulda çapari için,1.si uzun kamış şart çünkü nekadar uzağa atabilirsen büyük boy istavrit alabilirsin ancak, kanala yakın düşmeli. 2.si illaki 100gr.üstü kurşun olacak diye bir şart yok çünkü 100 gr ve üstü kurşun dibe çabuk iner çapari için iyi değil en ideali 75 gr. çaparinin dolması için yoksa 150gr at uzağa ama 1-2 tane gelir.3.sü ağır makina kullanıldığından hafif kamış kullanmak zor 100-250 veyahut 100-300 atarlı tercihan karbon kamış 4.sü bu takımlar ile selim abinin dediği gibi en fazla 10 -15 atış sonra mola. iyi kas yapanlar, hergün gidenler daha uzun süre dayanıyorlar.bende bunu düşünerek 4.20 mitchell parçalı spin 100-250 kamış aldım 265 dam da takınca 5-6 atışta bittim ve kamışı 3.90 enrico surf ile değiştirdim.makinada 60-65 lik kafa ama 30-45 lik misinayı biraz fazlaca alanlardan seçilmeli.unutulmamalıki boğaza 200 gr da kurşun atsan yine akıntıya gidiyor aksine sakıncalı bu durumda milletin oltasını topluyor çünkü yanınızdakiler 60-100 gr aralığı kullanıyor hepsi aynı oranda akıntıdan etkilenirken sizin atacağınız ağır kurşun hepsini toplar gelir.ağır kurşunlar ilede bedeni köstekleri kalınlaştırmak gerekiyor buda avcı olmaktan çıkıyor yada beden,köstekler çok iyi misinadan olacak bu seferde milletinkiyle karışınca evde yapıldığı için insan üzülüyor.
selim abi ,sen sazan ve turna için atar-boy hangi ölçüleri kullanıyorsun ?
Değerli dostlar
Forma ilk defa üye oldum, herkese selam ve sevgiler.. Bende at çek için bir rod arayışına girdim ve en sonunda shakespeare ugly stik 3 metre 180 gr atarlı iki parçalı bir kamış getirttim dışardan valla çok memnunum gerçekten çok duyarlı kamışlar 3 metre almamın sebebi ise boğaz sularında rog lu yada rapala atışını biraz daha uazağa atmak... buna ek olarak makinam shimano stella 4000.. eğer arkadaşlar alabilirlerse mutlaka shimano alsınlar,evladiyelik makinalar..
Herkese RASTGELSİN
Taygun KOCABIYIK
08-08-2007, 11:54
Hoşgeldiniz tavsiyeler için teşekkür ederim.
Arkadaşlar benim önümüzdeki günlerde maddi açıdan fırsatı ilk yakalagım anda
aşagıdakilerden bir adet makina ve kamış alacagım
tavsiye ederim kıyı balıkçılıgı açısından uzak atışlarda elverişli olacaktır.birde buna en iyisinde 028/030 misina da sardınmı salla 150 metre
emsallerine göre de ucuz sayılır bunlar
Kısık balıkçılıktan:
kamışlar:
-yo zuri duel kamış 420 / 3 parçalı 100/150 gr
-2787 enrico surf casting kamış 420 100/250 gr teleskop
-2785 ALBASTAR KAMIŞ 420CM 150/200 gr teleskop
makinalar:
- FIESTA 65 ALBASTAR MAKİNE
-MARS 70 ALBASTAR MAKİNE
-GENERAL 70 ALBA STAR MAKİNE
GevrekLevrek:)
12-08-2007, 15:02
Her kamışın kendi içinde değişik markaların ürettiği kamışların tanıtımını yapmak istiyorum bu konu başlığı altında.
Bu ilk kamış Shımanonun surf kamışı surf kamışları genelde 390-500metre arasında ve 100-300gr atarlı olan kamışlardır bu kamışlarla inanılmayacak uzaklıklara atabiliriz kurşunu bu kamışların ağır olması nedeni ile at çek yapmak güçtür ve tavsiye edilmez.
Shımano super aero technıum sf
3.parça ve taşıma uzunluğu 150cm
uzunluğu 420cm
480gr ağırlığında
200gr kurşun atarlı
7 tane Fuji SIC halkalı
gövdesi Carbon(kohlefaser)xt 250
Selim bey, bu kamısla 100-300 gr agirligin 390-500 m atılabileceginimi kastediyorsunuz?? Eger boyleyse bu surf kamısı bir cok yerde sadece surf oldugu yerde degil ama farklı amaclar icinde kullanılabilir, dogrumu efendim? Eger dogruysa bu kamısı nerden ve nasıl temin edebilecegimiz konusunda bilgi verebilirmisiniz? Eger sadece yurt dısından temin mümkün oluyorsa hangi şehirden ve hangi fiyatla ve daha ekonomik bir yolu olabilirmi? Tesekkür ederim.
NOT: Selim bey, bu kamışla nasıl bir makara ve misina tavsiye ediyorsunuz ( tabiiki balıgın cinsine gore ) Tekrar tesekkürler.
12-08-2007, 15:04
Selim bey, bu kamısla 100-300 gr agirligin 390-500 m atılabileceginimi kastediyorsunuz?? Eger boyleyse bu surf kamısı bir cok yerde sadece surf oldugu yerde degil ama farklı amaclar icinde kullanılabilir, dogrumu efendim? Eger dogruysa bu kamısı nerden ve nasıl temin edebilecegimiz konusunda bilgi verebilirmisiniz? Eger sadece yurt dısından temin mümkün oluyorsa hangi şehirden ve hangi fiyatla ve daha ekonomik bir yolu olabilirmi? Tesekkür ederim.
Sanırım 390-500 cm demek istediniz. Biraz düşününce 390-500 m lik bir atış yapmanın imkansızlıgını anladım :) Neyse kamış hakkındaki bilgileri bekliyorum.
12-08-2007, 15:10
420cm uzunluğunda
3 parça
146 taşıma uzunluğu
255gr ağırlığında
en fazla 20gr atarlı
Sanırım bizim hatamız, yani spora yeni baslayan bir cok arkadasın hatası kamışlar hakkında yeterli bilgi sahibi olmamamız. 5-30 gr atarlı bir kamışla 100 gr kursun atmaya calısmak gibi. Bu kamıs hakkında verdiginiz bilgilerde cok yararlı. Sizden ricam bu bilgilere vermeye devam etmeniz ve bu kamısları yurticinde, eger mümkünse, nereden temin edebilecegimizi soylemeniz. Tesekkürler.
NOT: Sanırım bu kamısla nispeten ufak bir makara önericeksiniz...Shimano? Okama? Daiwa? Hangi model? Teşekkürler
Merhabalar,
Kamislar hakkinda bende tecrubelerimi aktarmak istiyorum.Once nasil nerelerde ve ne sekilde avlanacagimi iyi tesbit ederek malzeme secmem gerekiyor.Kenardan at-cek yapacaksam en fazla 330 cm olmali.At-cek yapacagim icin kamis uzerindeki halkalarin icleri silisyum-carbur(sic)veya titanyum(ti) olmali.Tabiiki mutlaka carbon ve parama gore artik kevlar orgulumu olur veya kumas orgulu carbonmu olur sececegiz.Makinanin bilya sayisi mumkun oldugu kadar fazla ve sarma kafasi ve sarma rulasi silisyum-carbur olmali ve rulanin altinda bilya olmali.Makina buyuk ama kamisa uygun buyuklukte olmali.Makinanin donus turu fazla olmali.(Benim kullandigim kamislar alabalik icin 1-5gr.180cm.2-8gr.210cm.3-12 gr.215cm.kefal icin 5-20gr. 210 cm.10-30gr.210 cm.15-25 gr.210 cm.10-30 gr.240 cm. sudak ve turna icin 10-35gr. 270 cm.20-60 gr.300.cm.)
* CARBON kamis kullanan arkadaslara hatirlatma : bulutlu havalarda bile tehlikeli aman cok dikkatli olsunlar.Selamlar.
Muvaffak abi,kamış tercihinde 2. tercihini kullanmanı tavsiye ederim.Yozuriyi bende almak istedim ama albanın yedek servisi ön planda biliyorsun.Ayrıca ben 4 aydır kullanıyorum çok memnunum,tabii bu tip kamışlarda bildiğin gibi taşıma problemi var teleskopik olmasına rağmen yine de çok uzun araçsız biraz zor.Makina içinde bu kamışa dam quıck 265 tavsiye ederim 2 bilyalı ama çok kuvvetli ve kullanışlı bir makine,büyük balık için ideal.Fiyatı da alba makineler civarında biraz fark olsada değer.
Sanırım bizim hatamız, yani spora yeni baslayan bir cok arkadasın hatası kamışlar hakkında yeterli bilgi sahibi olmamamız. 5-30 gr atarlı bir kamışla 100 gr kursun atmaya calısmak gibi. Bu kamıs hakkında verdiginiz bilgilerde cok yararlı. Sizden ricam bu bilgilere vermeye devam etmeniz ve bu kamısları yurticinde, eger mümkünse, nereden temin edebilecegimizi soylemeniz. Tesekkürler.
NOT: Sanırım bu kamısla nispeten ufak bir makara önericeksiniz...Shimano? Okama? Daiwa? Hangi model? Teşekkürler
Gevrek-levrek kardesim, bu kamislar hakkinda birazda ben bilgi vereyim.Genelde yavas akan genis akarsularda plactika,rosiora,karagoz kirmizi kanatli kefal gibi baliklarin avlanmasinda kullaniliyor.Bunlarin icinde plactika`lar 1 kg. civarina ulasiyor digerleri kucuk baliklar.Bunlarda bologneze kamislarinda oldugu gibi kucuk makinalar kullaniliyor.(shimano SEDONA 500FA gibi)Genelde sizinde dediginiz gibiyarismalarda avlaniyorlar.Once yem hazirlaniyor.Iki uc cesit hazir yem acilip biribirleri ile karistiriliyor.sonra hafif islatilip elekten geciriliyor.kartopu yapar gibi portakal buyuklugunde yapilip iyi olmusmu yani islaklik kivami tamammi diye eziliyor dagitiliyor.tamam.Ve bes alti top hazirlaniyor.Derinlik olcme kursunu ile (hepimizin bildigi misket kadar kursun,arkasindan camasir mandali gibi acilip kapanmali)avlanacagin yerin derinligi olculuyor.Asagi yukari 15~20 metre en fazla.daha ileride o ince samandra zaten gozukmez. samandira gozukmez.Yem yere degiyor-degmiyor gibi ayarlanacak,samandrasi ozel 20~25 cm.boyunda en fazla kursun kalem kalinliginda,hatta daha ince.25 cm.lik samandra kirmizi cizgisine kadar dalacak sekilde kucuk sikma kursunlar ile ayarlaniyor.ilk kursun samandranin hemen altindan baslayip son kursun yeme 20 cm. olacak sekilde misina uzerine diziliyor.Ve derinligi olculen yere atiliyor.Yemin icine tabii canli sinek kurtlarida karistiriliyor.Bu kurtlar en az iki tane olmak uzere 12~16 numara arasi kancalara takiliyor..Daha sonra kamis su yuzeyine parelel duracak sekilde sagimiza veye solumuza 45 dereceye yakin bir sekilde uzatiliyor.Bu kamislarin ozelligi 390-450 cm.lik boyda en az 15 en fazla 18 yuzuk bulunmasi.Zaten bu kadar cok yuzuklu kamis ile cok ileri atilmasi dusunulemez.Zaten kamisi eline aldigin zaman cok ileri atilmasi icin yapilmadigini anliyorsun.Bunlar cok cesitli kalitelerde yapilmis,shimanonun 3~4 kalitesi var,en dusuk kaliteliside catana.Cunki bende var.Ondan sonrada nexava,ve tecnicum geliyor.Bu mach `larin biraz daha iyisi cormoranda var.O biraz daha buyuk baliklar icin.Herhalde biraz yardimci olmusumdur. Cok selsmlar.
ondercetin
25-06-2008, 10:25
Herkese merhaba, uzun süredir forumu takip ediyorum ama yazmak bugune nasipmiş. Bir makine ve kamış almak istiyorum. Makina baslıgından okudugum kadarıyla alba rr60 modelini kafaya koydum ama ona göre bir kamıs bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Genelde Karaburun-Balıklıova tarafında çipura avlamay çalışıyorum desem daha iyi olur :)
simdiden tesekkurler
arsenyildiz
24-11-2009, 21:13
Usta benim anlamadığım neden teleskopik kamışı bu kadar kolay kesip attın, benim bildiğim en çok tercih edilen kamış çeşidi olup gayet yuksek kalite ve profesyonel çeşitleri her markada mevcut. Tercih etmeme sebeplerini biraz açabilirmisin ben bu aralar surf kamış alıcam aklıma da yatan bir kaç marka ve model var ama ben hep teleskopik versiyonlara baktım mesela şimdi kafamda bir şüphe uyandırdın biraz geniş bilgi verirsen cok sevinirim.
Şimdiden ilgin için teşekürler.
Son olarak teleskopik kamışlar bu kamışlar hakkında fazla bir şey yazmayacağım çünki hiç kulanışlı değildir yanlızca taşıma kolaylığı vardır.
fahrettin
24-11-2009, 21:41
sami kardeş.kamış desen 4 metre tatlısu kamışı en ucuzundan alba vs.. .üzerine 4 adet porselen halka ve makina yuvası montjı yaptınmı..oldu sana ucuz ve enek bir kamış... makina desen alba milenyum elli yada 5 sene önceki bir sıradan makina...yalpa/yalpa hale iş görüyor..
dostlar balık geldimi.10 ytllik kamış ta iş görür 50 ytl lik.kamışta..ben bunu bilirim bunu söylerim çünkü hep yaşadım..
elimde daiwa nın 3 parçalı 4 metrelik surf master (eski model) kullanılmamış. sahil sopası vardı..100/300 gr. kumsaldan yüklen gitsin.. çek gelsin. 5/10 kg balıgı.
aylar önce Faruk kardeşime verdim. acaba bu güne kadar kaç tane balık tuttu. bilmem...
millet tahtaya sarılı 50 m. lik 0,60 misina ucunda küspe +4 igne .. 5/10 kg lık sazanları tutuyor..
yıllar önce istanbul avcılarda iken.. bulgar göçeni soydaşlar la balıga giderdik. yaz gecesi çatalcada çakılgölde kalınırdı. adamların ellerinde para veripte almıyacagınız rus malı 2 parçalı 1,5 metreleik tel gipi sopalar ve avuç içi kadar makinalar ne bilye var ne bir özellik..6/7 tane sopayı yanyana dizip suyuda yemledilermi.
sabaha kadar sırayla sazanları küspeyle alırlardı her biri 2 den 5 kg a kadar..
o uyduruk takımlarla (((hani şimdilerde plastik ambalajlarda satılır set olarak..ta çocuklara oyalansın diye alınır...işte onladan)))
iş balık olsun. mesele orda..
abi sana katılıyorum bundan yıllar önce tatlı suda bizde öyleydik.deoderant şişelerine köpüklere misina sarıp atardık,iğneler taşa takılır açılır bizde bir şekilde düzletip tekrar atardık kimi zaman paslanır zımpara ile temizlerdik.Yine de koca koca balıklar çekerdik.
The Lunatic
13-01-2010, 02:03
Merhaba,
At çekle levrek avında kullanmak üzere bir surf kamış almak istiyorum. Bütçem 50-70 TL arası. marka ve model konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?
Bazı markalar ve modeller bu sitede var:
Taygun KOCABIYIK
13-01-2010, 08:27
Merhaba,
At çekle levrek avında kullanmak üzere bir surf kamış almak istiyorum. Bütçem 50-70 TL arası. marka ve model konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?
Bazı markalar ve modeller bu sitede var:
Uğur abi şuan çıkmam gerekiyor.
At-çek için surf kamış kullanılmıyor spin dediğimiz at-çek için yapılmış özel kamışlar kullanılıyor. Önerilerde bulunacağım ilk fırsatta.
The Lunatic
13-01-2010, 09:16
Tamam Taygun. Tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.