Tüm Versiyonu Göster : Trakonya
adolomorola
06-02-2010, 19:43
Arkadaşlar trakunya için önceden konu açılmış fakat balık avına yeni başlayan arkadaşlar için dikkat edilmesi gereken ve tehlikeli bir balık cinsi olması nedeniyle tekkar gündeme getiriyorum.
Önceki trakunya konusuna paylaşımda bulunan arkadaşların ve üstadların yazdı bazı cevaplarda şöyle...
Ülkemiz sularında Trachinidae familyasından olan trakonyanın üç türü yaşamaktadır. Hepsi zehirli ve tehlikeli olmasına karşın, aralarında en tehlikeli olanı varsam cinsidir. İlk üç sırt yüzgeci ve solungaç kapakları üzerindeki dikenler zehir taşır. Ölü balıkta dahi bu zehirler etkindir. Sığ kıyılardan derin sulara kadar geniş bir yelpazede bulunabilir.
Küçük balıklar, balık yavruları, karides, yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir. Genelde kendisini kuma gömerek avını bekler. Mayıs ayından yaz sonuna kadar yumurta döker.
Tehlikeli olduğundan özel avcılığı yapılmaz, fakat eti beyaz ve lezzetlidir. Tavası, haşlaması, çorbası yapılır.
Trakonyayı görüp misinası kurşunu iğnesiyle geri yollayan arkadaşlar isabet ediyorlar. Çünkü ben bu balığın zehirinden felç olanı bile bizzat biliyorum. Aman Dikkat !!!
Trakonyanın iğnesi elinizle temas ettiği zaman (battığı zaman) zeytin yağı varsa batan yere sürün zeytinyağını ve bir kap içinde su ısıtın elinizin dayana bileceği kadar sıcaklıkta ısıtın ve elinizi sıcak suyun içinte tutun tutabildiğiniz kadar ve görcenizki ağrıların azıldığını hissetceniz
Geçen yıl oltama denk geldi bu balığı tanımıyor olsaydım :)
sonucunu düşünmek istemiyorum.;)
Ben tanıştım benimde fotamı çek benide mehşur et
sitede yayınla dedi bende gerekeni yapıyorum.:D:D:D
[Only Registered Users Can See Links]
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
sağol Öner..
en azından çipura veya mercan kadar bilinmesi gereken balıklardan birisi bu.:(
bu balığın yoğun olarak çıktığı yerlerde :teknede sadece bu balık için tahta sopa taşıyan arkadaşlar olduğunu biliyorum
adolomorola
06-02-2010, 20:11
sağol Öner..
en azından çipura veya mercan kadar bilinmesi gereken balıklardan birisi bu.:(
bu balığın yoğun olarak çıktığı yerlerde :teknede sadece bu balık için tahta sopa taşıyan arkadaşlar olduğunu biliyorum
Tebbirli olmakta fayda var Mehmet abi...;)
Hasan BALIKÇI
06-02-2010, 20:18
öner güzel bir konu açmışsın eline sağlık :)
The Lunatic
06-02-2010, 20:44
Çok teşekkürler bu güzel bilgilendirme için. Benim haberim yoktu bu tarz bir balıktan. Umarım oltama takılmaz, takılsa da dikkatsizlik etmem
Yağız DEMİR
06-02-2010, 20:44
oner abımm bılgılendırme ıcın tesekkurler
eşkina45
06-02-2010, 21:33
kardeşim eline sağlık önerilerin için
Mehmet BODUROĞLU
07-02-2010, 00:34
Amonyakı balık çantanızdan eksik etmeyin arkadaşlar.
Bu balıkların ( iskorpit, trakonya ) teması sonrasında kullanılıyor.
Ben pense bulunduruyorum ayrıca bu balıklar için.
Nolmaz nolmaz :)
Teşekkürler Öner bilgilendirme için ...
Paylaşım için teşekkürler abi.
O resimleri gözüm nereden ısırıyor acaba:deli::deli::deli::deli:
:helal:vallahi sağolasın öner abi benimde oltama böyle balık takılmıştı pense yardımyla çıkarmıştım yoksa vay halime bilgi için tşk öner abi sağolasın:helal:
adolomorola
07-02-2010, 21:44
:helal:vallahi sağolasın öner abi benimde oltama böyle balık takılmıştı pense yardımyla çıkarmıştım yoksa vay halime bilgi için tşk öner abi sağolasın:helal:
Yenal ALLAH korumuş desene seni...:)
İrfanavcı
08-02-2010, 00:33
Öner kardeşim çok güzel bir hatırlatma,
paylaşım için teşekkürler.
Necati ARAT
08-02-2010, 08:35
Abim paylaşım için teşekkürler..
Yeni başlayanlar Bu balığın küçüklüğüne aldanıpta bir şey olmaz demesin..
Ve bir tavsiye Yanınızda mutlaka Amonyak ve Pamuk bulundurunuz..
Murat ADAK
08-02-2010, 09:12
Öner abi bilgilendirme için teşekkürler.
Taygun KOCABIYIK
08-02-2010, 10:18
Öner abicm eline olta alacak herkesin ama herkesin bilmesi gereken bir konu.
Çok teşekkürler bilgilendirme için.
Arkadaşlar trakunya için önceden konu açılmış fakat balık avına yeni başlayan arkadaşlar için dikkat edilmesi gereken ve tehlikeli bir balık cinsi olması nedeniyle tekkar gündeme getiriyorum.
Önceki trakunya konusuna paylaşımda bulunan arkadaşların ve üstadların yazdı bazı cevaplarda şöyle...
Ülkemiz sularında Trachinidae familyasından olan trakonyanın üç türü yaşamaktadır. Hepsi zehirli ve tehlikeli olmasına karşın, aralarında en tehlikeli olanı varsam cinsidir. İlk üç sırt yüzgeci ve solungaç kapakları üzerindeki dikenler zehir taşır. Ölü balıkta dahi bu zehirler etkindir. Sığ kıyılardan derin sulara kadar geniş bir yelpazede bulunabilir.
Küçük balıklar, balık yavruları, karides, yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir. Genelde kendisini kuma gömerek avını bekler. Mayıs ayından yaz sonuna kadar yumurta döker.
Tehlikeli olduğundan özel avcılığı yapılmaz, fakat eti beyaz ve lezzetlidir. Tavası, haşlaması, çorbası yapılır.
Trakonyayı görüp misinası kurşunu iğnesiyle geri yollayan arkadaşlar isabet ediyorlar. Çünkü ben bu balığın zehirinden felç olanı bile bizzat biliyorum. Aman Dikkat !!!
Trakonyanın iğnesi elinizle temas ettiği zaman (battığı zaman) zeytin yağı varsa batan yere sürün zeytinyağını ve bir kap içinde su ısıtın elinizin dayana bileceği kadar sıcaklıkta ısıtın ve elinizi sıcak suyun içinte tutun tutabildiğiniz kadar ve görcenizki ağrıların azıldığını hissetceniz
Geçen yıl oltama denk geldi bu balığı tanımıyor olsaydım :)
sonucunu düşünmek istemiyorum.;)
Ben tanıştım benimde fotamı çek benide mehşur et
sitede yayınla dedi bende gerekeni yapıyorum.:D:D:D
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
sunum için teşekkurler Öner abi banada sırtıda çok denk geliyor birde büyükleri ben kendimce eğer bilmediğim balıksa eğer vede çok renkli ise daha da çok dikkat ediyorum
Balığın zehirli olduğunudu biliyordum fakat yendiğini bilmiyordum demek yeniyorda elinize dikeni battığı zaman sıcak suya sokmak çok faydalı oluyormuş çünkü yüksek sıcaklık proteinleri nyapısını bozduğu için zehrin vücuda yayılmasını önlüyormuş benimde sağdan soldan öğrendiklerim bunlar birde peynir mayası sürersek oda iyi geliyormuş gerçekten dikkat edilmesi gereken bir tür geçenlerde dikeni eline batan bir ağabeyimiz 1 hafta boyunca balyoz gibi bir elle dolaşmak zorunda kalmış ve inanılmaz ağrı yapıyormuş uzak durmak lazım şayet benim oltama yakalansa ben pense ilede uğraşmam keser atarım takımı :)
Balığın zehirli olduğunudu biliyordum fakat yendiğini bilmiyordum demek yeniyorda elinize dikeni battığı zaman sıcak suya sokmak çok faydalı oluyormuş çünkü yüksek sıcaklık proteinleri nyapısını bozduğu için zehrin vücuda yayılmasını önlüyormuş benimde sağdan soldan öğrendiklerim bunlar birde peynir mayası sürersek oda iyi geliyormuş gerçekten dikkat edilmesi gereken bir tür geçenlerde dikeni eline batan bir ağabeyimiz 1 hafta boyunca balyoz gibi bir elle dolaşmak zorunda kalmış ve inanılmaz ağrı yapıyormuş uzak durmak lazım şayet benim oltama yakalansa ben pense ilede uğraşmam keser atarım takımı :)
eti çok lezzetli kardeşim fakat önemliside zehiri mesela balon balığıda yemniyor zehirli olduğu için fakat büyüklerin dediği içini çok güzel temizlemek gerekir hiç uğraşmadım şimdiye kadar hep attım kardeşim :)
eti çok lezzetli kardeşim fakat önemliside zehiri mesela balon balığıda yemniyor zehirli olduğu için fakat büyüklerin dediği içini çok güzel temizlemek gerekir hiç uğraşmadım şimdiye kadar hep attım kardeşim :)
aynen abi ya iyice bilmek gerekir bunu temizlemeyi şöle 2-3 kiloluk bişi olsa uğraşmaya değer belki ama bu ufaklıklara değmez abi
kaptankarabulut
29-04-2010, 18:52
Öner kardeşim paylaşım için teşekkürler.Zaman zaman bu gibi konuları tekrarlamakta gündemde tutmakta, balık sevdasına yeni yakalanan arkadaşlar için faydalı olacaktır..
mami1984
01-05-2010, 08:56
öner bey önemli bir konuya değinmişşiniz.bende daha önce bu balıkla tanıştım ama zehirli olduğunu biliyordum.bilmeyen arkadaşlarımızın cok dıkkat etmesını tavsıye ederim.
ejder_balikci
19-05-2010, 14:29
çok zehirli bi balık bu ve bunlar büyüdükçe zehir etkiside bi o kadar çok oluyor. ben bunun tam 600 gram olanını çektim ama eti çok lezzetli bi balıktır.
bilgiler için sağol öner abi.
öner kardeşim karadeniz kıyı ve açıklarında yoğun olarak çıkar bazen tuttuğumuz istavritin iki katı trakonya tutarız beni çarpmadı ama abimi iki kere çaptı amonyak sayesinde fazla ağrı yapmadan yarım saaat içinde geçti ağrısından ağlayanları gördüm buyüzden kayıkta hazır bulundururum paylaşılması gerekenbir konu teşekkürler öner
adolomorola
01-08-2010, 17:40
öner kardeşim karadeniz kıyı ve açıklarında yoğun olarak çıkar bazen tuttuğumuz istavritin iki katı trakonya tutarız beni çarpmadı ama abimi iki kere çaptı amonyak sayesinde fazla ağrı yapmadan yarım saaat içinde geçti ağrısından ağlayanları gördüm buyüzden kayıkta hazır bulundururum paylaşılması gerekenbir konu teşekkürler öner
Öncelikle konuya alaka gösterdiğiniz için ben teşekkür ederim Erkan ;)
Gerçekten balık avına yeni heves sarmış arkadaşlar için çok dikkat etmeleri gereken bir konu ..;)
cagrierdogan
07-09-2010, 06:43
Konu için teşekkürler çok faydalı oldu. Balığı burda gördükten bir gün sonra oltama geldi konuyu okumasaydım büyük ihtimalle acılar içinde kıvranıyo olurdum. tekrar teşekkürler.
Tuncay GÜNAY
07-09-2010, 11:29
öner kardeşim çok teşekkür ederim bu tür bilgileri bizlerle paylaştığın için belirli aralıklarla gündeme getirilmesi de çok yararlı olacaktır yeni katılan arkadaşlarımız için (ben bilmiyordum sayende öğrendim) teşekkürler.
adolomorola
13-09-2010, 18:11
Konu için teşekkürler çok faydalı oldu. Balığı burda gördükten bir gün sonra oltama geldi konuyu okumasaydım büyük ihtimalle acılar içinde kıvranıyo olurdum. tekrar teşekkürler.
öner kardeşim çok teşekkür ederim bu tür bilgileri bizlerle paylaştığın için belirli aralıklarla gündeme getirilmesi de çok yararlı olacaktır yeni katılan arkadaşlarımız için (ben bilmiyordum sayende öğrendim) teşekkürler.
Aynen Katılıyorum Tuncay Yukarıdaki Erdoğan arkadaşın yazdıklarını okuyunca bir bilsen ne kadar mutlu oldum böyle faydalı ve önemli bilgileri tazelemekte fayda var ...;)
cagrierdogan
29-09-2010, 11:00
Aynen Katılıyorum Tuncay Yukarıdaki Erdoğan arkadaşın yazdıklarını okuyunca bir bilsen ne kadar mutlu oldum böyle faydalı ve önemli bilgileri tazelemekte fayda var ...;)
Bende çok mutlu oldum okuduğuma :)
muratdogan
26-05-2011, 23:26
Öncelikle herkese selamlar.
Konuda bahsedildiği gibi bu balık dokunulması gereken son balıklardan biridir.
Tututlduğu anda kaya balığı zannedenler çok oluyor sonrası zaten malum.
Ben bu balığı marmarada çapari atarken çok denk gelirdi, Allahtan tanıdığımız balık olduğu için tedbiri elden bırakmıyordum.
Günlerden bir gün istavrit avlarken çapariye 3 tane birden geldi. Güzelim çapariyi atmaya kıyamadım ve ayağımla balığa basarak çıkarmayı denedim DİKKAAATTTTT aynı zamanda kaygandır ayağımın altından kurtulmasıyla parmağımın ucuna sadece değdi ve sonrası malum bir yanma hissi :))) 2 seçeneğim vardı yaa (affedersiniz) elime işeyecektim ya da kesip bölgeyi kanatmalıydım. Etrafım müsait olmadığı için ikinci seçeneği denemek zorundaydım. Ufak bir kesik son derece etkili bir çözüm fakat kestiğiniz nesne PASLI OLMAMALI kaş yapayım derken göz çıkarmamak lazım.
Sonrasın da bile parmağım abartısız 3 ay sızladı.
Herkesin dikkat etmesini ve şakaya gelmeyeceğini bilmesini isterim.
pendikli balıkçı
29-10-2011, 15:39
Çok dikkat etmek lazım en ethlikeli türlerden biri.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.