Giriş Yap

Tüm Versiyonu Göster : HANİ (Serranus scriba)

Taygun KOCABIYIK
20-01-2006, 19:53
[Only Registered Users Can See Links]
Resim-HANİ (Serranus scriba)

F- Serranidae
L- Serranus scriba
İ- Painted comber
M- Taş Hanisi, Yazılı Hani

--------------------------------------------------------------------------------

Vücut oval, hafifçe basık olup boy yüksekliğinin 3-3,5 katı kadardır. Solungaç kapaklarında yatay çizgiler bulunur. Renk kırmızımsı, karın kısmı açıktır. Denizlerin kırma taşlık ve ilişkenli kıyılarında yaşarlar. Renk değiştirip ortamlarına kolaylıkla uyum sağlarlar.

katiti
21-01-2006, 00:47
Levrek ailesindendir. Bizim o taraflarda (Çeşme-Ilıca) hanos olarak da bilinir. Haziran-Ekim arası yumurta döker. Taşlık bölgelerde dip oltalarına sıklıkla atladığı görülür. Özel avcılığı yapılmaz, fakat eti beyaz ve çok lezzetlidir. Tavası ve özellikle büyüklerinin ızgarası yapılabilir. Kalın derisinden dolayı büyüklerinin pişirmeden önce derinin tulum olarak yüzülmesi önerilir.

Benim bugüne kadar yakaladığım en büyük hanos yaklaşık 400 gr civarı. Bu kış Çeşme-Ilıca’da 800 gr’lık bir tanenin yakalandığını güvenilir bir kaynaktan duydum :) . Çok da severim bu balığı. Oltaya atladı mı büyük olasılıkla yutar. Fazla mücadeleci değildir, fakat büyükleri koca ağzını açıp gelirken oltada ciddi bir ağırlık yaptığından oldukça heyecan yaratabilir ;) .

aserkansatı
21-01-2006, 01:23
Sularımızda asıl hani(serranus cabrilla),yazılı hani(serranus scribba) ve benekli hani (Serranus hepatus ) olmak üzere üç türü bulunur...
Asıl hani:

aserkansatı
21-01-2006, 01:24
Benekli Hani (Serranus hepatus )

Taygun KOCABIYIK
21-01-2006, 01:55
Zıpkınla en fazla vurduğum balık.
Çok saf oluyolar vurmayım diyorum onlar vur diye yalvarıyo sanki.
Benim gibi iri cüsseli bir adamın bile önünde korkusuzca durup zıpkını beyinlerine yiyolar.
Oltada gelince kıyamıyorum geri salıyorum.

Emre Ünalan
21-01-2006, 06:24
bu balığın çorbasını içtim gayet güzel. şimdi aklımda. eğer rakı-balık yapmak istersem ve balığa para yetmezse bunun çorbasını rakıya karıştırcam, biraz da roka doğradığınızda içine tadından yenmez.