PDA

Tüm Versiyonu Göster : Ülkemde Güzel Şeyler de Oluyor!


Adem VARDARCIK
15-01-2011, 03:37
Trolcülere Pearl Harbor baskını

* ERHAN ÖZTÜRK
* 14.01.2011

Yavru avlayarak balık nesline zarar veren trolcülere baskın yapıldı. Deniz Limanı Şube Müdürü, "15 gün denize çıkamazlar, bu süre 35 bin kasa balığın hayatını kurtardığımız anlamına geliyor" dedi

Greenpeace'in yavru balıkların avlanmasına karşı başlattığı "Seninki kaç santim" kampanyası sürerken; İstanbul Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bazı sivil toplum örgütleri, trolcülere operasyon düzenledi. Kaçakçılık, terör, fuhuş ve kumara yönelik operasyonlara isim vermeyi gelenek haline getiren polis; bu operasyona da, Japonlar'ın, 1941'de ABD'nin Pearl Harbor Limanı'nı bombalamasından esinlenerek, "Pearl Harbor Baskını" adını uygun gördü.

VİNÇLERLE ÇIKARILDI
Operasyonda 8 trol ağı, 330 litre kaçak mazot ve su altına saklanan 35 trol ağ kapağı ele geçirildi. Balık neslinin tükenmesinde en önemli rolü trollerin oynadığına dikkat çeken ve baskını SABAH'a değerlendiren Deniz Limanı Şube Müdürü Kasım Yağmur, "El konulan trol kapaklarının sahipleri 15 gün balığa çıkamaz. Ağ yapım çalışmaları da 2 hafta sürer. Bu, yaklaşık 35 bin kasa balığın hayatını kurtardığımız anlamına geliyor" şeklinde konuştu. Daha önce bu kapsamda bir operasyon yapılmadığına dikkat çeken Yağmur, "Kaçak balıkçılığı belgelendirmek kolay değil, çünkü trol kapaklarını direkt olarak teknenin üzerinde bulmak çok zor. Ancak teknenin üzerinde bulunduğunda ceza verilebiliyor. İdari para cezaları tekne boyutuna göre 500 ile 3 bin lira arasında değişiyor. Ancak kaçak balık avlayanlara verilen en büyük ceza trol kapaklarına ve teknelere el konulması. Aldığımız istihbaratı değerlendirip, günlerce keşifler yaptık ve geniş çaplı operasyon için düğmeye bastık. Kapakları, 100-200 kilo ağırlığında oldukları için vinç yardımıyla çakırdık. Trolcülerle mücadele edilmediği takdirde başta lüfer olmak üzere, palamut, uskumru, kalkan, torik, kofana gibi balıklar yok olmayla karşı karşıya kalacaklar" dedi. Yağmur sözlerini şöyle sürdürdü: "Denizcilik Müsteşarlığı, konuyla ilgili ciddi ve sistemli bir çalışma başlatmalı. İnsanlar yasal yollardan ekmeğini, parasını kazanmalı. Operasyonlarımız aralıksız devam edecek. İstanbul'da trol kapağı yapan işletmeler, sadece açık deniz belgesi olan teknelere bu kapakları satmalı. Bu işletmeler Tarım Müdürlüğü'nce sertifikalandırılmalı. İllegal iş yapanlar için trol kapaklarının üretilmesinin önüne geçilmeli. 20 metrenin altındaki tekneler uydudan takip edilmeli. Kaçak avlananlara el konulmalı."

HALKA ÇAĞRI
Önlem alınmadığı takdirde, önümüzdeki yıllarda, elde cetvelle gezme döneminin başlayacağını söyleyen Kara ve Deniz Gazetesi Genel Koordinatörü Hakkı Şen ise, "Deniz polisinin başlattığı operasyonlar önemli bir aşama. Geçmişte çok sık görülen balık türleri artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Vatandaşlar lüfer yemesin ya da aldıkları balıkların boylarını cetvelle kontrol etsin" diye konuştu.

20 SANTİMİN ALTINDA LÜFER ALMAYIN
Greenpeace'in "Seninki kaç santim" kampanyası kapsamında, 20 santimin altında lüfer, 9 santimin altında hamsi, 13 santimin altında istavrit, 14.5 santimin altında mezgit, 38 santimin altında da palamut almamaları konusunda çağrıda bulunuluyor.

[Only Registered Users Can See Links]

ALINTIDIR.. [Only Registered Users Can See Links]

discus
15-01-2011, 10:09
[Only Registered Users Can See Links]

Balıkçılık adına yapılmış yerinde bir hamle keşke geriside devam etse paylaşım için teşekkürler...

kaptankarabulut
16-01-2011, 10:12
Adem paylaşım için teşekkürler.Keşke trol konusunda daha sıkı denetimler yapılsa.Hatta ve hatta tamamen yasaklansa daha iyi sonuçlar alınır diye düşünüyorum..

Anıl ÜNALAN
16-01-2011, 22:33
Bu aralar bu denetimler sıkı tutuluyor. Umarım aynı hızda ve düzende bu denetimler ve baskınlar devam eder.

Necati ARAT
17-01-2011, 08:32
Adem abi bilgilendirme ve haber paylaşımımı için teşekkürler..

Çok güzel bir haber..

gonencsenkal
17-01-2011, 09:07
Adem abi paylaşım için teşekkürler..Umarım bu denetimler artarak devam eder..

CEMAKO
17-01-2011, 14:42
Bilgilendirme için çok teşekkürler
inşaalah aynen devan edilir

ben ve deniz
12-02-2012, 10:52
Yavru avlayarak balık nesline zarar veren trolcülere baskın yapıldı. Deniz Limanı Şube Müdürü, "15 gün denize çıkamazlar, bu süre 35 bin kasa balığın hayatını kurtardığımız anlamına geliyor" dedi ...

35 bin kasa balığın hayatını kurtardık abi ozaman sende istemiyorsan yasakla ya nasıl müdürsün müdür bile istemiyor

balıkçılarda biliyorda trolcüler balığın neslini azalttığını ama takmıyorlar

ustam18
12-02-2012, 12:49
Adem kardeş paylaşımın için teşekkürler.İnşallah bu denetimler sıklaşır da 3 tarafı denizle çevrili olan ülkemizde balıklar rahata kavuşur,tüketici kaliteli ve yenilebilir balık tüketir.
Rastgele.