PDA

Tüm Versiyonu Göster : Korkutucu Bir Haber

aserkansatı
09-02-2006, 09:10
mynet.com dan alıntıdır...

DEPREM TEHLİKESİ
Fırat Üniversitesi Metalurji Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Mustafa Yıldırım'ın, Tokat ve Amasya Valilikleri'ne gönderdiği yazıda, 29 Mart 2006'da gerçekleşecek güneş tutulmasının ardından Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Tokat-Amasya arasında bulunan ve Niksar'dan geçen bölümünün kırılacağını iddia etmesi bölgede endişeye yol açtı.

Prof. Dr. M. Mustafa Yıldırım, Tokat ve Amasya Valiliği, belediye başkanları, milletvekilleri ve basın mensuplarına gönderdiği yazıda, Tokat-Amasya arasında bulunan ve Niksar'dan geçen fay hattının kırılacağı ve muhtemelen 6.8 büyüklüğünde deprem olacağını ileri sürdü. Güneş tutulmasının fay kırıklarını tetikleyebileceği ve deprem riskini artıracağı' iddiasında bulunan Prof. Dr. Yıldırım, gönderdiği yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Güneş tutulması ay ve güneş çekimlerinin birleştiği ve bu gök cisimlerinin çekimlerinin odaklandığı bir olaydır. Yörüngesi de önceden belli olduğuna göre Antalya, Konya, Kırşehir, Niğde, Kayseri, Tokat, Amasya, Gümüşhane, Erzincan ve Giresun illerinde 27 Mart 2006 ile 16 Nisan 2006 tarihleri arasında çok büyük bir deprem riski vardır.

Ancak halen gergin durumda bulunan kırılmaya hazır Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduklarından, 29 Mart 2006'yı takip eden günler içerisinde ve muhtemelen 3-10 Nisan 2006 tarihlerinde Tokat-Amasya arasında bulunan Niksar'dan geçen fay hattı kırılacak, Niksar merkezli büyük bir deprem meydana gelecek. Yine hakim fay hattı yönü, doğu-batı yönüne paralele yakın bir konumda bulunduğundan, oluşacak depremin şiddeti 6.5-7.2 arasında (muhtemelen 6.8) olacaktır."
Gönderilen yazıyı değerlendiren Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin, iddialara tepki göstererek, "Depremle ilgili ilçede çadır, ceset torbası ve benzeri bir çalışma yok. Şu gün, şu saat deprem olacak demek, kehanettir ve asla doğru değildir. Kimsenin insanların morallerini bozmaya, gelecek endişesiyle ufuklarını karartmaya hakkı yoktur. Herkes, her şeyi söyler ama bizler metanetli, bilinçli olursak ne moralimiz bozulur, ne de hazırlıklarımızı aksatırız" dedi.

Başkan Şahin, Niksar Belediyesi'ne de ulaşan yazıyı değişik bilim çevreleriyle görüştüklerini belirterek, "Güneş tutulmasıyla depremin hiçbir ilgisinin olamayacağını savunanlar olduğu gibi, böylesi bir ihtimalin az da olsa hesaba katılması gerektiğini söyleyenler oldu. Yer hareketleriyle gök olayları arasında ilgi kurulmaması gerektiği görüşünü savunanların büyük bir ekseriyet oluşturduğunu da bilgilerinize sunmak istiyorum" diye konuştu.

İlçenin aktif olan Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Başkan Şahin, "Deprem riski her zaman var. Depremi önlemeye gücümüz yetmez, ancak, tedbirlerimizi almak zorundayız. Uzun, orta ve kısa vadede ne yapmamız gerekiyorsa, planlı ve programlı biçimde onları yapmalıyız. Yoksa, heyecanlanıp, paniklemek, tedirgin olmak, tek başına bir işe yaramaz. Temel soru şu; 'Her an deprem olabilir, şimdiden ne yapabilirim?' Belediye olarak bizler 1999 depreminden bu yana hazırlıklarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Bir Dost
09-02-2006, 20:21
Sayın başkan Şahin 1999 depreminden bu yana hazırlıklarımızla hassasiyetle sürdürüyoruz diyor ama "Depremle ilgili ilçede çadır, ceset torbası ve benzeri bir çalışma yok. Şu gün, şu saat deprem olacak demek, kehanettir ve asla doğru değildir. diyor şimdi anlamadım 1999 depreminden buyana 5 sene geçti ve bunlarla ilgili bir çalışma yok peki abi sayın Şahin ne gibi çalışmalar yapmış 5 senede deprende ilk önleminsanların barınmaları için çadır ve oluşacak salgın hastalariçin de önlem ve bunların başında ceset torbası gelir bunlar yok 5 yıldır önlemlerimizi alıyoruz sözleri hiç te inandırıcı gelmiyor sayın başkan ne önlem almış şimdi merak ettim

aserkansatı
10-02-2006, 04:21
İnşallah olmaz bunlar...Siteden bayağı adam eksilir Allah korusun.Tırstım yav...

uzman
10-02-2006, 04:34
İnşallah olmaz bunlar...Siteden bayağı adam eksilir Allah korusun.Tırstım yav...

Arkadaşlar, o meşhur(!) depremde İstanbulda idim. İzmit taraflarını düşünemiyorum bile... Fevkalade dehşet bir durumdu. Olayın büyüklüğünü o kadar derinden hissetmemin sebebi, geceleri hiç uyanmayan ben uyanmış ve o sarsıntıyı anlamaya çalışırken deprem bitmişti. Böyle bir şoktu. Alınan önlemlere gelince...
Can'ın dediği gibi şu an deprem uyarısı yapılan yerler hakkında pek de ümitli değilim... Hiçbir önlem alınmadı. Sadece sanırım zorunlu deprem sigortası hadisesine geçildi. İnsan hayatının korunması ve olası sonuçları kurgulayan birkaç deprem senaryosu dışında birşey yapılmış sayılmaz...
Umarım bir daha o günleri yaşamayız...
Saygılar....

Bir Dost
10-02-2006, 05:09
Valla seko ben kocaeli depreminden yırtım sağ çıktım ama çekirge bir sıçrar iki sıçrar şimdiden hakkınızı helal edin arkadaşlar

Bir Dost
10-02-2006, 05:11
Ali deprem önlemi alınmadı kocaelide öyle bir şey yok ama hasarlı binaların çakılmaması ,fark edilmemesi için her önlem alındı binalar itinayla boyandı bu bir önlem sayılmaz mı sizce...??

aserkansatı
10-02-2006, 05:27
Size ne oluyo abicim deprem Amasya ve Tokatı vuracakmış.Oraların riski yok...

uzman
10-02-2006, 05:30
Ya Arkadaşlar deprem deyince tüylerim dikleşiyor. Önlem almaya gelince bir şey yok. Serkan'ın düşünceleri çok doğru. Adamlar çıkıp milleti korkutuyor sadece. Önlemden bahseden yok. Deprem profesörleri türedi ortalıkta...
Can sen de doğrusun. Boyamak bile önlem sayılabilir. Bizim istanbuldaki evimizde oluşan çatlakları (Zeytinburnunda) bir hacı amca sıvamıştı.
İşte depreme önlem bu kadardır benim memleketimde...
Sevgiler...

uzman
10-02-2006, 05:31
Size ne oluyo abicim deprem Amasya ve Tokatı vuracakmış.Oraların riski yok...

Serkan depremi biz yaşadık ya. Bu panik ondan. Umarım Amasya veya Tokat böyle bir deprem yaşamasın...

Bir Dost
10-02-2006, 05:31
Sayın kardeşim Seko bu dediğini SAyın başkan Şahin bey duymasın bak başkan nediyor kimse nerede olacağını bilemez müreccim değiller ya sen nerden biliyorsun nerede olacağını başkanımızı kızdırma amasya ile kocaeli arasında ne fark var hepimiz bu vatanda değil miyiz.....

mustfer
10-02-2006, 05:40
İnşallah yanılıyorladır. Böyle bir depremi, bırakın ülkemin, dünyanın hiçbir yerinde olmasını istemem. Ama dedikleri gibi Niksar - Amasya arasında olacaksa, benim için çook kötü. Memleketim Erbaa bu fay hattının tam ortasında, bense Amasya'da görev yapıyorum. Yani gidecek yerimiz yok :(

uzman
10-02-2006, 05:44
İnşallah yanılıyorladır. Böyle bir depremi, bırakın ülkemin, dünyanın hiçbir yerinde olmasını istemem. Ama dedikleri gibi Niksar - Amasya arasında olacaksa, benim için çook kötü. Memleketim Erbaa bu fay hattının tam ortasında, bense Amasya'da görev yapıyorum. Yani gidecek yerimiz yok :(

Dostum bu hikayeler çok fazla gündemi belirliyor. Geçenlerde marmara denizindeki bir çekilme haberi izlemiştim televizyonlarda. Amaaa sanırım tam bir magazin haberdi. Bilimsellikten uzaktı. Bilmiyorum ama deprem dede gitmeseydi iyi olurdu. Onun söylediklerini hep dinler ve önemserdik. Nerde o eski deprem bilimciler ;)
Saygılar....

Bir Dost
10-02-2006, 05:55
Mustafa kardeşim sen canını sıkma hepsi hikaye ölünden kaçış yok nerde olursan ol seni istediği yerde yakalar Ali kardeşim doğru söyler panikten başka bir şey değil bunlar bak marmaradada olacak demiyorlarmı ee tası toprağı alıp gidelimmi olmaz tabiii Allah her şeyin hayırlısını versin ölümün bile gerisi hikaye kardeşim Saygılar..

rüzgar2
10-02-2006, 06:37
Sevgili kardeşim Serkan gerçekten güzel bir konu açmışsın..Ben bir Amasyalı olarak okudum ve kendi kendime dedimki bu konuda ben ne yapıyorum....Ayrıca bu konunun hiç bir kehanetle ve korkutmayla ilgisi yoktur...Böyle konular karşımıza gelmeliki yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı kontrol edelim...Gerçekten güzel bir konu....

aserkansatı
10-02-2006, 07:29
Rica ederim,siz isteyin ben açayım...

aserkansatı
03-03-2006, 00:43
Bu akşam Star tvde, Objektif programında bu konu var...Bakalım ne diyecekler... :( :( :(

katiti
03-03-2006, 01:20
selamlar;

kendi adıma bu açıklamayı yapan kişinin bilimselliğinden şüphe duyarım. şu anda kanıtlanmamış da olsa güneş tutulması ile deprem arasında bir ilişkinin olduğunu ve tutulmamaların deprem oluşturacağını varsayalım. en geniş noktada çevresi 40 bin km olan elipsoid bir kütlenin neresine bu güneş tutulmasının etki yaparak deprem oluşturacağını nasıl saptamış onu anlayamadım ben!

bu başlığın bir tek faydası olur: okuyanlar (Sami Abi örneğinde olduğu gibi) kendine "ne önlem aldım" diye bir soru sorar ve buna yönelik birşeyler yaparsa ne ala. yoksa ne yazık ki aynı tas aynı hamam sadece panik yaratmaktan öteye geçmez.

bilimadamı kimliği taşıyan insanların açıklamalarında biraz daha sorumlu davranması gerektiği kanaatindeyim...

sevgi ve saygılarımla...

HALDUN YALIMLI
03-03-2006, 01:49
Mert bende senin gibi bilimselliğe dayanan sonuçlardan yanayım ama 29 Mart 2006 tarinden sonra böyle bir bağlantı kurulup kurulmayacağını tüm dünya görecek bekleyeceğiz.SAYGILARIMLA

mustfer
30-03-2006, 01:48
İşte bugün 29 Mart 2006, veeeee güneş tutuldu. Bu doğa olayını okulun bahçesinde izledik. Gün ortasında geceyi yaşadık. Yıldızlar göründü, sokak lambaları yandı. Gökyüzünde muhteşem bir görüntü vardı.
Bakalım şimdi ne olacak. Bekleyip göreceğiz. Deprem olacak mı olmayacak mı?

turna
30-03-2006, 03:51
Arkadaşlar şov yapmak isteyen kişiyerin oyununa kesinlikle gelmeyelim vede bu adamların söyledikleri laflara kafayı takıp kimse canını sıkmasın.deprem dedenin dediği en doğrusu bana göre,depremin nerede ve ne zaman olacağını kimse bilemez diyor ,doğru söylüyor.bu öğetim üyeleri depremi çok iyi biliyorlardıda bundan öncekileri neden bilemediler.deprem dede öne çıktı onlarda bunu kıskandılar ortaya çeşitli laflar atıyorlar.güneş tutulması bilimsel ama deprem değil,japon'lar bile bu işle çok uğraşıyorlar fakat bu güne kadar bilimsel bır şey bulamadıldr.Herkes sakin olsun ve günlük yaşantısına aynen devam etsin derim.

Taygun KOCABIYIK
31-03-2006, 04:27
Arkadaşlar şov yapmak isteyen kişiyerin oyununa kesinlikle gelmeyelim vede bu adamların söyledikleri laflara kafayı takıp kimse canını sıkmasın.deprem dedenin dediği en doğrusu bana göre,depremin nerede ve ne zaman olacağını kimse bilemez diyor ,doğru söylüyor.bu öğetim üyeleri depremi çok iyi biliyorlardıda bundan öncekileri neden bilemediler.deprem dede öne çıktı onlarda bunu kıskandılar ortaya çeşitli laflar atıyorlar.güneş tutulması bilimsel ama deprem değil,japon'lar bile bu işle çok uğraşıyorlar fakat bu güne kadar bilimsel bır şey bulamadıldr.Herkes sakin olsun ve günlük yaşantısına aynen devam etsin derim.
Sonuna kadar katılıyorum.
Böyle bir saçmalığa inanmamalıyız diye düşünüyorum.

uzman
31-03-2006, 05:57

İşte bilinçli bir insan.
Ben de aynen sözlerinize katılıyorum.
Olacaksa olur. Hayat devam ediyor. Kendimizi kasarak sadece sinir hastası oluruz. Paranoyanın gereği yok. Deprem olduğu anda doğru davranışları gösteriyorsak bu kafidir...
Saygılar....

aserkansatı
02-04-2006, 03:25
Niksarlı deprem korkusu ilçeyi boşalttı

Soner KAVAK- Yüksel MENEKŞE/NİKSAR (Tokat), (DHA)

Tokat'ın Niksar İlçesi'nde güneş tutulmasından sonra deprem olacağı yönünde kulaktan kulağa hızla yayılan söylenti nedeniyle halk ilçeyi boşalttı. İlçenin bir bölümü günler öncesinden kurulan çadırlara yerleşirken, dün gece de söylentilerin artması üzerine halk araçlarıyla Çamiçi Yaylası ile Tokat'taki yakınlarına gitmek üzere yola çıkanca karayolunda uzun kuyruklar oluştu.

Niksar İlçesi'nde çok sayıda kişi, günler öncesinden evlerinin bahçeleri ile açık alanlara çadırlarını kurdu. Bazı kişiler bu çadırlara hemen taşınırken, çoğu kişi evlerinde kaldı. Niksarlılar, güneş tutulmasının gerçekleşmesi ardından ise çadırlara geçti. Çadırlarına soba kuran, yataklarını getiren aileler 5-6 kişi bir arada kalmaya başladı.

Elazığ Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Musatfa Yıldırım'ın “Güneş tutulması sonrasında 3-10 nisan tarihleri arasında 6.8-7.2 büyüklüğünde deprem olacak” iddiası üzerine, günlerdir tedirgin olan halk, gece saat 22.30 sıralarında yayılan “Reşadiye İlçesi'nde kaplıcanın suları ısındı, su seviyesi arttı. Deprem geliyor” söylentisi ile korkuya kapıldı.

Bu söylenti sadece dakikalar içersinde 45 bin nüfuslu tüm ilçeye yayıldı. İlçede yüzlerce vatandaş günler öncesinden kurdukları çadırda yaşamaya başlamıştı. Herşeye rağmen evlerinde kalan vatandaşlar ise bu söylenti üzerine paniğe kapıldı. Niksarlıların büyük bölümü otomobilleriyle şehri terk edip, Tokat ve çevre illerdeki yakınlarının yanına gitmek üzere yola çıktı. Çok sayıda vatandaş da, depremde hasar görmeyeceğini düşündüğü Çamiçi Yaylası’ndaki evlerine gitti.

POLİS, TALAN VE HIRSIZLIĞA ÖNLEM ALDI

Şehirden ayrılmayan, çadırı olmayan vatandaşlar da araçlarıyla açık arazilere gidip, geceyi araçlarında geçirdi. İlçede yaşanan bu panik havası nedeniyle Emniyet Müdürüğlü'nde tüm izinler kaldırıldı, izinli olan personel göreve çağrılarak, boşalan mahallelerde hırsızlık ve talan olaylarına karşı önlem alındı. Polis, sokakta bekleyen vatandaşları da evlerine dönmeleri için ikna etmeye çalıştı.

Taygun KOCABIYIK
02-04-2006, 03:30
Bir bilim kurumu nasıl olurda böyle bir saçmalık ortaya atar anlayamıyorum :(
çok üzücü

VOLKAN
02-04-2006, 06:31
Sonuna kadar katılıyorum.
Böyle bir saçmalığa inanmamalıyız diye düşünüyorum.

vallah taygun aynı şeyler İzmir icin gecerli olsaydı inan seninde şu an aklında soru işareti kalırdıı :soru: :soru: gölcük depremini yaşadım 17 ağustos tan 3 4 ay sonra bır soylenti cıktı şu gun deprem olcak dıye sacma gelıyor inanmıyorsun ama dedğim gıbı kafata soru işareti kalıyor ve o gece eve gırmedık gerci netıcesınde hic bişey olmadı deprem fılan ama acaba kelımesi insanın aklını karşıtırıyor ;) onun ıcın Tokatlılarıı anlıyorum :( :(

ACABA!!!

uzman
02-04-2006, 07:15
Arkadaşlar,

Güneş tutulması muhteşem bir olay. Son tutulmayı elime geçen bir röntgen filminin karanlık bölgesini kullanarak izledim. İnanın, bu tüm olumsuz şeyler aklımdan geçti.. Fakat asıl tuhaflık gün ortasında zifiri karanlık olması. Bu kasvet bile yetiyor olumsuz düşünmeye. Depremler ile güneş veya ay tutulmaları arasında direkt bir bağ olmadığını söyleyenler de bilim adamları. Doğrusu, hangisine inanacağımızı şaşırdık.

Umarım Serkan'ın bizlere ilettiği habere kaynak olan profesör hatalı bir hesap yapmış veya yanlış bir kanıya kapılmış olsun. Ülkemizin gerçeği olan depreme yeterince hazır olmadığımız düşünülürse, bunu dilemekten başka çaremiz yok gibi...

Saygılarımla....

Taygun KOCABIYIK
02-04-2006, 16:27
Volkancım İzmir'de biliyorsun ekim ayında bir deprem fırtınası yaşadık. Ama biraz bilinçli olduktan sonra bence depremden korkmaya gerek yok. Tabiki yaratılış itibari ile herkeste ölüm korkusu vardır. Hele ki ülkemizde olan olaylarıda göz önüne alırsak deprem gerçekten insanı fazlasıyla korkutmaya yetecek bir afet. Ama ne olursa olsun soğuk kanlı ve bilinçli şekilde hareket etmeliyiz.
Ve artık şunu kafamıza yazmalıyız güneş tutulması ile deprem arasında bir bağ yok.
Bunu ben söylemiyorum bilim adamları söylüyor bu işe yıllarını veren araştıran insanlar söylüyor. Allah hiç birimize deprem yüzü göstermesin.
Saygılar