Giriş Yap

Tüm Versiyonu Göster : Avlanabilir balık boyları


pendikli balıkçı
28-09-2011, 23:05
Şu an denizlerimizi tüketmek üzere olan bilinçsiz avcılığa birazda olsa katkısı olacağını düşündüğüm için bu tabloyu koymaya karar verdim."Seninki kaç cm?" sloganı için greenpeace'e teşekkürler.

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Uploaded with ImageShack.us ([Only Registered Users Can See Links])

(*) Sirkülere Iskarmoz yada barakuda düşünülerek yanlışlıkla Deniz Turnası olarak zurna balığı konmuştur.

- % 5 küçük boylara izin verilir. (avlanan balıkların içinde %5 inin sınır boydan az küçük olmasına izin verilir)

- Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz. Kg cinsinden limit verilen türlerde avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg’ı geçemez.

- Kg cinsinden sınırlama getirilen türlerde bu birey yasal limitler dahilinde kabul edilir.

- Adet miktarı her türün ayrı ayrı avlanabileceği miktar olmayıp avlanılan balıklar tek tür gibi kabul edilir. Bu durumda avlanılan toplam balık adeti 3’ü geçemez.

- Adet ve Kg sınırlamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumunda ise avlanılan tüm balıklar için kg sınırlaması esas alınır.

ustam18
29-09-2011, 06:20
Duyarlı davranışınız için teşekkürler Evren Kardeş.Umarım Sirkülere uyarak avlanırız.Tüm dostlara Rastgele.

Ahmet TARİH
29-09-2011, 07:21
Büyüklerimizin kullandığı bir Atasözü vardır, bu konu için de tam yeridir diye düşünmekteyim.
"Ettekraru ahsen velevkane yüzseksen"
"Tekrar etmek güzel bir iştir. 180 kere bile yapılsa"
Evren; konunun sıcak kalması, yeni başlayanlara küpe olması açısından iyi bir paylaşım teşekkür ederim. Ama sağır sultanların kulaklarına operasyon yapacak yürekli bir cerraha ihtiyaç olduğuda kesin.

avlar
29-09-2011, 07:38
Paylaşımınız için teşekkürler,lakin ben bizim tip avcıların buna ne kadar özen gösterse de temel sorunun şebeke denilen avlanma şeklinde olduğuna inanıyorum.Kasa kasa denize attıkları ve yaşam şansı olmayan yavru balıkları hepimiz görüyoruz.Benim içim cız ederken yetkililerin bir şey yapmaması (yapamaması değil) başka şeyler düşündürüyor insana.

Anıl ÜNALAN
29-09-2011, 10:20
Yeni başlayanların veya bilmeyenlerin öğrenmesi için bu güncel paylaşım iyi olmuş.
Paylaşım için teşekkür ederiz.

pendikli balıkçı
29-09-2011, 14:48
Öncelikle desteklediğiniz için teşekkür ederim.Belki bilenleriniz vardır.Çanakkale Merkez'in tam ortasından geçen sarıçay diye bir akarsu var.Bu çay boğaza akmaktadır.Geçen yazdan beri çayın ağzı avlanmak için çok ilgimi çekiyor.Eğer Kilitbahir'e gitmezsem buraya gidip avlanıyorum.Burada kiloluk kefaller, barbun, tekir, çipura, kupa, karagöz, mırmır, levrek, ispari, kırlangıç, izmarit, zargana ve gümüş çıkıyor.Birkaç kere yaşadığım anılarımı anlatmak istiyorum.Burada ava yeni başlayanlar epey uğruyor.Yaptıkları ise avcılığa hiç sığmıyor.Kaç kere 3cm lik çipura, karagöz, mırmır ve 7-8cm lik kırlangıçları bağara çağıra geri saldırdım kim bilir kaçına yetişemedim.İşte hepimiz uğraşırsak ben denk gelirsem ben, siz denk gelirseniz siz bu kırımı engellersiniz ve eğer karadan balıkçılıkta yavru balık avını engellersek insanlarımız daha bilinçli olur trole karşı da yalnız kalmayız.Ancak bizim usanmadığımız sürece sürdürülebilir avcılık devam eder.Kısaca bugün azda olsa görebildiğimiz balıkları yaşlanıncada görmek istiyorsak vazgeçmeden devam etmeliyiz.

TUĞYAN
29-09-2011, 15:21
Evren kardeşim balıkların soyunu biz amatör balıkçılar değil büyük gırgırlar ve trol avcıları yok ediyor ama yinede bizler rasgelsin üyeliri buna dikkat ettiğine ben eminim rasgelsin geçen sene 10 cm boyundaki levrek yavrularını karşıyakada tezgahta kg 3,99 tl sattılarını gördüm ve yine urla limanında 10- 8 cm civarındaki balıkları denize döktüllerini gördüm bunları yapanlar insan değil zaten bizler bunları düzeltmemiz lazım

pendikli balıkçı
29-09-2011, 15:49
Kubilay bey kayalık kıyı yerlerdeki ekosistemlerde olan balıklarında kıyılarda ürediğini unutmayınız.Düşününüz ki bir kırlangıç balığı eğer mazak değilse 10 kg'a kadar büyüyebilir.Kıyılarda bunu bilenler kadar bilmeyenlerde var.Tabiki kıyı balıkçıları trol ve büyük ağlar kadar zarar vermez.Bu bilinçlendirme Van gölünde bile uygulanıyor.1 tanesi hariç tüm balıkçı köyleri inci kefali için koruma programına uyuyor.Ama bunda 100. yıl üniversitesinin rolü büyük.Aslında bende su ürünleri fakültesiyle beraber birşeyler mi yapsam Çanakkale'de.

Kaya ÖLMEZ
29-09-2011, 16:37
Levrek için 18 cm az değil mi? Ben levreğin üreme olgunluğuna 35 cm de eriştiğini biliyordum!

muratdogan
29-09-2011, 16:38
Evrencim açtığın konu malesef kanayan yaramız.
Ne kadar uğraşsakta bu konu malesef iyileşmez.
Yapılacak tek şey KANUN çıkarmak.
Caydırıcı cezalar vermek.
Ve son olarakta medya da yayınlar yapıp insanları bilinçlendirmek.

Ben de yaşadığım bir durumu paylaşmak istiyorum.
Balçova Kipa marketinin balık reyonuna her gittiğim zaman uğrar hoşuma giden taze bulduğum balıklardan alırım.
Yakın bir zaman içerisinde bir kaç kez tezgahlarında LİDAKİ diyeceğimiz kadar ufak yavru balıkları kilosu 5-tl den sattıklarını gördüm. Satış personelini bilinçli olmaya devet etsem de umurunda bile olmadı. Dedim yaa bir kaç kez bu olaya şahit oldum. Şimdi protesto etmek için alış verişimi oradan yapmıyorum ve her seferinde UYARI da bulunuyorum.
Bir daha görmem halinde KİPA yönetimine yazılı şikayet te bulunacağım.

Balıkların yasal tutulma ve neslinin devamı için en az 1 kere yumurta yapmış olmaları gerekiyor.
LÜTFEN UFAK TUTTUĞUMUZ BALIKLARI GERİ SUYA İADE ETMESİNİ ÖĞRENELİM.

Herkese sevgi ve saygılarımı sunarım...

Ahmet TARİH
29-09-2011, 19:53
İbrahim peygamberin ateşine su taşıyan karınca, ateşi söndüremeyeceğini biliyordu ama doğrunun yanında olmak adına yanmayıda göze alarak suyu taşımaya devam etmişti. Biz amatör olta balıkçılarıda bu sorun karşısında adeta birer İbrahim karıncasıyız. Doğrunun yanında olmak boynumuzun borcu. Bu konuda yapabilceğimiz her şeyi yapmaya değer. Ya ateşi söndürcek karınca ordusu olacaz. Yada yada.....
Her defasında, her sene bu ateşi bıkmadan usanmadan yakan körükleyen nemrutlara haddini bildirecek gücü bekleyeceğiz.

Murat ÇAKMAKÇI
29-09-2011, 20:28
Bilgiler için,paylaşım için emeğine sağlık :helal: Teşekkürler

pendikli balıkçı
29-09-2011, 21:50
Levrek için 18 cm az değil mi? Ben levreğin üreme olgunluğuna 35 cm de eriştiğini biliyordum!
Kaya bey sorduğunuz için tekrar araştırdım 18 cm levrek için geçerli avlanabilme boyuymuş.Teşekkürler.

Anıl ÜNALAN
29-09-2011, 23:17
Kaya bey sorduğunuz için tekrar araştırdım 18 cm levrek için geçerli avlanabilme boyuymuş.Teşekkürler.

Kaya bey'in söylemek istediği 18 santimetreninde avlanabilmesi için küçük olduğunu düşünmesi, bende Kaya abiyle aynı fikirdeyim üreme boyutu 35 santimetre olan bir balığın 18 santimetreyken avlanmaya başlanması bence de büyük bir hata.

Taygun KOCABIYIK
30-09-2011, 07:21
Maalesef sizin, benim tutacağım 3-5 balıkla bu doğanın kurtulması mümkün değil.
Oltayla avlananlar olarak senede kaç defa ava çıkıyoruz, kaç defasında dişe dokunur av yapıyoruz bir düşünün. Elbette yasalara uymalıyız ve bu duyarlılığı taşıyan insanların zaten vicdanen uymaması mümkün değil. hatta Levrek örneğinde olduğu gibi bazen yasanın yetersiz kaldığı durumlarda vicdanen kendi yasamızı koyup ufak levrekleri salmak denize iade etmek gibi hareketler yapıyoruz. Veya gün sonuna kadar başka balık tutamayacağıma inanmadığım durumlarda şans eseri gelen bir balığı salıyorum vs. vs. ama sonuç olarak ancak kendimizi iyi hissediyoruz fakat denizlerde her gün yasa dışı yollardan tonlarca balık avlanıyor, tonlarca yavru balık çöp gibi denize dökülüyor. Bunların önüne geçebilmek için caydırıcı yasalar ve tezgahtan hale kadar, denizde avlanan teknelere kadar sıkı bir denetim mekanizması oluşturulması gerekiyor. Daha sonrasında bizim gibi amatörlerde, balıkçılıktan geçimini sağlayanlarda bolluk yaşayacaktır eminim. Ama bu gerçekleşir mi, gerçekleşmesi için elimizden birşey gelir mi bunu düşünmemiz gerekiyor.

xnode
30-09-2011, 10:17
Paylaşım için teşekkürler.

Ege Demirağ
06-01-2012, 11:38
Levreğe 18 cm demişlerde bence ve bilim adamlarınca :D 25 en az 22 falan olması gerekir diye düşünüyorum :(