RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Tanışma (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Herkese merhaba. Turkiyenin 1 numara balık hastasından (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=4126)

UFUKTOKUR 16-01-2008 08:12

Asım Bey bu değerli görüşleriniz ve tecrübelerinizi bize aktardığınızdan dolayı çok teşekkürler ama Gürkan abimin dediği gibi biz tatlısuda avlanıyoruz ve tatlısu ile ilgili de bizi bilgilendirirsen çok sevinirim.

Awesome John 16-01-2008 12:44

Tatlı su... "ve Günlük tutmak"

Tatlı su uzmanlık alanımın dışında dostlar...

Size bilinçli cevap vermek için tecrubeli bir tatlı su ustası dostuma danıştım..

"daha ufak çapta aynı şey dedi, ve barometre bilgi ağırlıkli hareket ediyoruz dedi"...

tatlı suda ay cekimi aynı şekilde etkiliyor fakat su daha az oldugu için daha az etliliyor... Tuzlu su gibi dinamik değişimler olmuyor... fakat yinede fark ediyor...

Gölün veya nehirin büyüklüğüne bağlı "nekadar büyükse okadar su yer değiştiriyor, akıntı oluşuyor vs.."

Aslında her yörenin kendisine has "prime time = en iyi avlanma zamanları ve şartlar" var... biz Amerikada "Günlük Tutarız" ..

Her balağa gitiğimizde yazığımız şeyler ..

Tarih, mevsim şartları
Ay durumu (dolu, yarım ,çeyrek vs..)
Ruzgar istikameti (kıyı balıkçılıkta bu çok önemli çümkü rüzgar akıntı yaratarak ufak balıkları şürükler.
hava ısısı
Onemli hava şartları kapalı, açık, fırtına vs...
Sudaki mecut yem patlaması istavrit, kreçe, zargana, çapak ne yiyorlar? Yakaladığın balığın miğdesinden ne çıkıyor?
barometre Talı sudaki en önemli data "barometredir"..(hava başınçı) artık bunu ölçen ucuz balıkçı kol saatleri var... balık vurdumu barometreyi not et... başka bir gün tekrar aynı barometreye olunca git suyun kenarına at oltaya .. bal ne oluyor ;)

sen günlüğü bir iki sene tut sonra bak ne oluyor.. bazı "dönemlerin tekraladığını fark edersin"..... ne zaman ne beklediklerini keşif edersin... her şey devir dayim dönemlerle gidip gelir....

New York da Ekim ayın sonunda plajda sıra sıra jeep var.. hiç biri balık avlamıyor.. oturuyor... kuzey dogu ruzgarı bekliyorlar... ilk firtina hepsi avlanmaya başlar.. "biliyorlar dönemleri, evelden not etmişler"

talı suda kendi tecrubelerim derki firtına öncesi balık iyi vurur... turna leverek ve yayın barometre düşünce iyi saldırır... ve bazi gölerde dolun ayda çok iyi balık yapar... fakat ben her zaman "ay olmayan sim siyah kara geceleri tercih etmişimdir"....

En büyük levreklerimi o zaman yakaladım.... sim siyah kap karanlık.. mubarek havanların özel gözleri var... ve bil bakiğim siyah gecede hangi renk sırtı iş bitirir?

Siyah..

Bende şaşırmıştım ama öyle..... sim siyah gecede sim siyah sırtı deneyin... balıklar daha iyi görüyormuş siyahı gecede...

MEHTERAN 16-01-2008 16:54

Sevgili Asım hocam bizleri aydınlattınız bilgiler için sonsuz teşekkürler. Bundan sonraki av günlerimi siyah gecelere getirmeye çalışacağım, demekki biz hep yanlış zamanda balığa çıkıyormuşuz, Türkiye topraklarından sayğı ve sevgiler.

arm59 16-01-2008 18:46

Asım bey med-cezir in balıkavı için önemli sır olduğunu yazmışsınız. Benim öğrenmek istediğim Türkiye karasularında med-cezir olup olmadığıdır. Bildiğim kadarıyla okyanuslara kıyısı olan yerlerde gel-git olayların olduğunu biliyordum.
Akdenizde az birşey olabilir ama marmara ve karadenizde medcezir olduğunu sanmıyorum. ama yinede konu hakkında bilgisi olan varsa öğrenmek isterim.

Awesome John 16-01-2008 19:54

Sayın Mehteran Captan...

Bir dene dostum... al bir ezki sırtı "iğneleri çıkar" ve sprey boya ile şimsiyah boya..... sonra yine tak iğneleri.. 2 gun kurusun... sonra sim siyah bir gecede kıyıdan sırtıyı at ve "ÇOK YAVAŞ" çek... nedarmı yavaş? çok Çok Çok yavaş....

koku varsa sirtının üştüne iyice sür... yavaş yavaş çok yavaş...

Büyük balık tembeldir.... fazla uğraşmak istemez... bu yöntem ile çok iri balık alırsın ....

Sudak, Turna ve levrek için geçerli... siyah akşamda siyah sırtı... bir dene bak ne oluyor :)

yeterki yavaş çek... ve sırtıya bağlı ilk 1 metre floro Carbon misina olsun...

Sabır... kurnazca sabirla ancak büyük balıklar gelir..

nur 22-01-2008 21:41

köpekbalığının pişirilmesi....

6. Ömemli *** köpek balığı yenekse ve geri atılmayacaksa "hemen kanatılması gerekiyor" ( bu tombik, orkinos, iri akya ve bir çok kanlı ağır etli balık için geçerili) hemen canlı ken hayvanın kuyruğunu kes, kalbi kanı dışarıya pompalar ve kan dışarı çıkıp etin içinde donmaz... hayvan uykuya dalar ve eziyet çekmez.. ( köpek balığı büyük işe kuyruğundan uzak durun teylikelidir, çilet gibbi savururur, büyükse soluncaklarının arkasın bıçagı sokun ama damar orada birden kanını boşaltır, öldükten sonra "hemen" miğdesin yarın ve iç organları çıkartıp suya atın.. hayvanın dalağa teylikelidir patlarsa eti rezil olur... kanatılmış ve içi boşaltılımış balığı islak bir bez ile sarın (sinek yumurtalarında korumak için) ve günesten uzak tutunuz .. eve gitmeden önce kopek balıığını bon file gibi çapraz kesiniz ve naylona atınız. (balığı eve görtürüken naylona koyun fakat ondan önce naylon koymayınız.. kovayda ıslak bez ile sarınız... (naylon torba balığın lezzetini ve tazeliğini maf ediyor. :oha:

Kopek balığın eti lezzeti ile seni şaşırır.... aynı kılıç balığı gibbi...
merhabalar..
köpekbalığının lezzetini bildiğinize göre pişirilmesi konusunda da bilginiz olacağını düşünüyor ve bitirme ödevim için bu konuda yardımınızı rica ediyorum...köpekbalığından yapılan yüzgeç çorbası yada pişirilmesi konusunda..tesekürler...

Awesome John 22-01-2008 21:54

ben pişirilmesinde pek bilmem...
spor balıkçıyim.. %99 geri atarım...
Köpek balığını "açıkınca" bonfilre gibi zeytin yağ ile izgarada yapıyoruz.. yeterki canlı iken kanatılsın eti hafif olur... tuz biber başka bir şey istemez...

yüzgeç corbayı bilmem...

çupra 22-01-2008 21:59

öncelikle aramıza hoşgeldiniz.amerikadaki adıyla Awesome John, türkiyedeki adıyla asım can abimiz.yazılarınızı büyük bir keyifle okudum. bakış açınız ve anlattıklarınız. amatör balıkçılık adına bir dönüm noktası amatör balıkçılığın aslında bir spor ve tutku olduğunun belkide en büyük örneğisiniz.umarım engin tecrübelerinizi ve doğanın korunması adına düşüncelerinizi bizimle paylaşmaya devam edersiniz.sağlıcakla kalın rastgele! umarım amerikadaki gibi levrekler burdada denk gelir!

çupra 22-01-2008 22:04

sevgili asım abi bende bulunduğum konum itibarı ile geniş bir sahil şeridi olan izmirin selçuk ilçesinde bulunuyorum.kıyıdan surf makine ve kamış kullanarak levrek avcılığı yapmak istiyorum. kullandığınız .takım ve techizatla ilgili örnekleri bizlerle paylaşırsanız. sevinirim.sağlıcakla kalın !

Awesome John 22-01-2008 22:17

Levrek takımları

Levrek kıyı balılığı çok uzağ atmaya gerek yok...
akşamlar veya kötü havada avlanır... ufak taklit balıklar.. yerine göre yöntem..
bazen uzak akıntıya takılırlar ama yüzde 99 levrek ayağının dibinde ( bunu öğrenene kadar canım çıktı) leverk burnun önünde ayağının dibinde.. inanması zor ama vallahi öylemiş..

espiri imce takım ile büyük balık almak... çünkü iyi bir prezantansyon için ince takım daha makbul...

9ft kamış noraml... uzun atış gerekirse 10ft başka gerekmez...

20 lb vey 30 lb braid misine... son 3 metre 25lb "floro Carbon"

binlerce sırtı var ve okadarda yem.. yöreye göre değişir...

çupra 22-01-2008 22:22

benim avlanacağım bölgede derinlik 1,5- 2,0 metre kumluk bir bölge sizce en iyi sonucu hangi sırtı ile alırım.ismini varsa resmini eklerseniz sevinirim.

Awesome John 22-01-2008 22:34

batan model 3.5 inch siyah sırtlı Yozuri "Crystal minnow" dene..

güneş doğmadan gün ışığı ilk gördüğünde. "Yavaş çek" bırak batsın

çupra 22-01-2008 23:38

teşekkürler en kısa sürede alıp deniycem neticeyi bildiririm.umarım olumlu sonuç alırım.

Awesome John 23-01-2008 10:22

Alıntı:

arm59 tafarından gönderildi (Mesaj 46680)
Asım bey med-cezir in balıkavı için önemli sır olduğunu yazmışsınız. Benim öğrenmek istediğim Türkiye karasularında med-cezir olup olmadığıdır. Bildiğim kadarıyla okyanuslara kıyısı olan yerlerde gel-git olayların olduğunu biliyordum.
Akdenizde az birşey olabilir ama marmara ve karadenizde medcezir olduğunu sanmıyorum. ama yinede konu hakkında bilgisi olan varsa öğrenmek isterim.

Tabiki var.... bir bardak suda bile oluyor... ay çekimi suyun üstünde büyük etkisi var.. vucütlerimizin 98% su ondan dolun ayda insanlar şaçmalıyor..

Tabiyiki büyük okyanüz gibi büyük 5 metere düşüş ve çıkışlar yok marmarda... ama balığım "yemlenme saaltleri etkiliyor" ve balık avcılar olarak hepimizin not etmemiz gerek bir faktör.... "en ömenlisi akıntı başlatıyor" ve onu bir doğru hesaplarsan .. bir tuturursa.. o zaman 2 saat içinde balığın yakalayıp (hemde iri balığı) eve gidersin...

Öbür türlü bekle anam bekle.. amelelik.... ben eskiden ameli gibi günlerce beklerdim.... boşa gitmiş yanlış yönlendirilmiş eşek inattı...

şimdi... hesap kitab ile hareket etmeye öğrendim... oh bey dünya varmış!
evede otur maç seyret doğru zamanda git (prime time) al balığını gel eve...
Artık kıyada çürümek yok.

her yörenin hesabı ayrı...
genel kural var ama her zaman tutmaz... bazı yörelerde farklı.. ama yinede genel kural derki "yükselişin son 2 saati... düşüşün son iki saati" on hesap ile yola çıkıp sonra kendi tecrubelerinle ince hesab yaparsın...

Awesome John 24-01-2008 01:09

Rauf usta al san baba bir levrek kardeşim . dün yakalandı

Rauf ustsa bu resim yeni geldi, dün yakalanmış...

USA Virginia plajında... buradaki usta kamışla "balık kafası" kulanmış (balık kafası büyük levrekler için çok tercih edilen bir yem) büyük levrekler lüfer sürülerin altında gezer... lüferler yediği balığı kuyruktan ısırır kafaya pek sevmez... kafa düşerken aşağa levrekler yer....

Çok büyük kevreklerlin karındaki asitler her şeyi eritir... levrek balığı kafaları severler... tembel ve akılı 20 senelik balık...... usta balıkcılar lüfer şürüsü yemlenirken uzağa balık kafası atıp yavaş yavaş sürünün altına gecerek çok büyük leverekler hemen orada beklemekte.... hemde çok büyük..

Rauf usta bu leverek 35 kilo "maşallah!
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

met cezir "chartları var internetde onları bulup size dönerim..

MEHTERAN 24-01-2008 07:41

Can abi herbidende, Vay anasını sayın seyirciler. Maşallah tutan ustayı tebrik etmek lazım. Rauf kaptanımızında dediği gibi bizim bölgelerde böyle balık görmek hayal gibi geliyor bana. Resim için ayrıca teşekkürler abicim.

arm59 24-01-2008 09:15

Alıntı:

Awesome John tafarından gönderildi (Mesaj 46939)
Tabiki var.... bir bardak suda bile oluyor... ay çekimi suyun üstünde büyük etkisi var.. vucütlerimizin 98% su ondan dolun ayda insanlar şaçmalıyor..

Tabiyiki büyük okyanüz gibi büyük 5 metere düşüş ve çıkışlar yok marmarda... ama balığım "yemlenme saaltleri etkiliyor" ve balık avcılar olarak hepimizin not etmemiz gerek bir faktör.... "en ömenlisi akıntı başlatıyor" ve onu bir doğru hesaplarsan .. bir tuturursa.. o zaman 2 saat içinde balığın yakalayıp (hemde iri balığı) eve gidersin...

Öbür türlü bekle anam bekle.. amelelik.... ben eskiden ameli gibi günlerce beklerdim.... boşa gitmiş yanlış yönlendirilmiş eşek inattı...

şimdi... hesap kitab ile hareket etmeye öğrendim... oh bey dünya varmış!
evede otur maç seyret doğru zamanda git (prime time) al balığını gel eve...
Artık kıyada çürümek yok.

her yörenin hesabı ayrı...
genel kural var ama her zaman tutmaz... bazı yörelerde farklı.. ama yinede genel kural derki "yükselişin son 2 saati... düşüşün son iki saati" on hesap ile yola çıkıp sonra kendi tecrubelerinle ince hesab yaparsın...

Asım abi senin anlattığına göre biz medceziri göremeyecek kadar küçük oluyor Türkiye de ama akıntı konusu mantıklı geliyor çünkü bazı zamanlar değişik akıntılar oluyor hiç daha önce bir çetelesini tutmadım. Ama bundan sonra akıntıyı hesap edeceğim. Rüzgarların esiş yönüne göre balık olup olmayacağını az çok biliyorum.
Birde Levreklerin bölgeye göre hep aynı saatlerde avlandığını gördüm. Yani bir bölgede saat 22:00 de canlı yem yiyorsa ertesi günde Saat 22:00 de canlı yem yeme ihtimali %90 oluyor. Senin düşüncen ne?

Awesome John 24-01-2008 11:01

arm59 birgün saat 22:00 de "prime time" (em iyi zaman) ise ertesi gün 22:25 olur...
met cezir her gün ortalama 25 dakka ileri atar...

Hesabini yampaya öğrenirsen verimliliğin yüde yüz artar...

Yakında internette bir "chart" bulacağım sizler için .. vardır nutlaka bu bölge için okadar yatçı var onlar met ceziri çok iyi hesaplamak mecburiyetindedir.

arm59 24-01-2008 14:57

Terchi süni yem prezantasyonu, ama gerektiği zaman Naturel yem kulanırım. Canlı yemden kaçınırım.
Balık tutmak bir spor dur, tutkulu güzel bir spor, temiz hava macera teknik konsantrasyon ve güzel dostluklar.

Asım abi tide-chart ları sabırsızlıkla bekliyoruz. Birde imza kısmınızda canlı yemle balık tutmakdan kaçınıyorsunuz Levrek için en iyi yemler canlı yemler değilmi?

çupra 24-01-2008 22:39

arkadaşlar asım can gündüzün bu klipteki görüntüsüne bir bakın birde namı değer awesom john abimizin gönderdiği resimlere bir bakın. hem ne fark ederki önemli olan kim olduğumuz yada ne kadar tanındığımız değil.bu forumda ne paylaştığımız.saygılar sevgiler sağlıcakla kalın.rastgele

Rauf 24-01-2008 22:53

Alıntı:

çupra tafarından gönderildi (Mesaj 47034)
arkadaşlar asım can gündüzün bu klipteki görüntüsüne bir bakın birde namı değer awesom john abimizin gönderdiği resimlere bir bakın. hem ne fark ederki önemli olan kim olduğumuz yada ne kadar tanındığımız değil.bu forumda ne paylaştığımız.saygılar sevgiler sağlıcakla kalın.rastgele

iyi güzel de arkadaşım biz ne dedik?

Awesome John 25-01-2008 00:35

Alıntı:

arm59 tafarından gönderildi (Mesaj 47010)
Terchi süni yem prezantasyonu, ama gerektiği zaman Naturel yem kulanırım. Canlı yemden kaçınırım.
Balık tutmak bir spor dur, tutkulu güzel bir spor, temiz hava macera teknik konsantrasyon ve güzel dostluklar.

Asım abi tide-chart ları sabırsızlıkla bekliyoruz. Birde imza kısmınızda canlı yemle balık tutmakdan kaçınıyorsunuz Levrek için en iyi yemler canlı yemler değilmi?

Canlı yem "kolay"....
Amerikada "hanım yöntemi" diye hitab ederler....
Birde canlı yeme iskence... tabiki bu bir bakış açısı...
canlı yemi tak oltaya at denize ve brak git eve yemeğe.. geri dön çek misineyi ... bu spor balıkçılık değil et balıkçılık.... et balıkçılar ve spor balıkçılar iki ayrı cins...

Birisinin amacı balığın vurduğu zaman "o adrenlin patlamasını his etmek" ,
Öbürki rakı mezesi peşinde....

birisinin hedefi "avlamak" değerin hedefi "yakalamak".....
Ben canlı yem ile çok iri levrek aldım zamanında..(30 kilolunun üstünde 3 adet) sonra "pes dedim" usta levrekçi oldum ve incik boncuk ile havranı kandırarak bana daha çok şevk verdi ve bu güzel spordan daha şevk aldım ve sonra 5 trophy daha aldım (trophy = kupa= 30 kilo üstünde levrek)....

biz yurt dışında canlı yılan balığı kulanıyorduk at gibi levrek vuruyordu onlara....
22 sene oluyor canlı yemi bırakalı... yinede çok büyük balık alıyorum... "hemde Türkiyde"...

Anadolu kara hisarda 16 kiloluk levregi plastik balık ile aldım "ve saldım" :)
son 5 sene içinde 3 adet 15 kilo üstünde levreğim var..... daha yeni 10 kiloluk birtane Istanbul şemsi paşada yakalaıp saldım.... bizm yerli levrek inanılmaz baskı altında... eti pahalı diye hayatının her basamağında şiddet ile avlanır... nasıl bu güne kadar ortadan silinmedi büyük başarı bu balık için... çifleştiğin ırmakların önüne ağa sererler, Gezdiği kayalara dinamit atarlar, akşamladığı yerlerde fener ve zıpkın ile vururlar, toplu geçiş yaptığı noktalara gırgırlar tararlar, hayvana hiç rahat yok.. Türkiyede bu güne kadar 1 tek leverek kaldığı bile bir mucize.

Fakat leverek denizin en akılı balığı ve mubarek hayvan yok olmamak için çaba göateriyor.

Bu arada o gitarcı herif kim? ;)

sidar1975 25-01-2008 02:18

valla baba artık bu işlerde maddiyat işi oldu 15 yıldır kara ve balık avına giderim ama artık herşey maddiyat oldu oyüzden fazla gidemez olduk

turna balığı avını çok severim ben hayatımda denizde hiç balık avlamadım

herkese saygılar

araştırıcı 25-01-2008 04:46

Alıntı:

Awesome John tafarından gönderildi (Mesaj 47042)
Canlı yem "kolay"....
canlı yemi tak oltaya at denize ve brak git eve yemeğe.. geri dön çek misineyi ... bu spor balıkçılık değil et balıkçılık.... et balıkçılar ve spor balıkçılar iki ayrı cins...

Ben canlı yem ile çok iri levrek aldım zamanında..(30 kilolunun üstünde 3 adet) sonra "pes dedim" usta levrekçi oldum ve incik boncuk ile havranı kandırarak bana daha çok şevk verdi ve bu güzel spordan daha şevk aldım ve sonra 5 trophy daha aldım (trophy = kupa= 30 kilo üstünde levrek)....

biz yurt dışında canlı yılan balığı kulanıyorduk at gibi levrek vuruyordu onlara....
22 sene oluyor canlı yemi bırakalı... yinede çok büyük balık alıyorum... "hemde Türkiyde"...

son 5 sene içinde 3 adet 15 kilo üstünde levreğim var..... daha yeni 10 kiloluk birtane Istanbul şemsi paşada yakalaıp saldım.... bizm yerli levrek inanılmaz baskı altında... eti pahalı diye hayatının her basamağında şiddet ile avlanır... nasıl bu güne kadar ortadan silinmedi büyük başarı bu balık için... çifleştiğin ırmakların önüne ağa sererler, Gezdiği kayalara dinamit atarlar, akşamladığı yerlerde fener ve zıpkın ile vururlar, toplu geçiş yaptığı noktalara gırgırlar tararlar, hayvana hiç rahat yok.. Türkiyede bu güne kadar 1 tek leverek kaldığı bile bir mucize.

Fakat leverek denizin en akılı balığı ve mubarek hayvan yok olmamak için çaba göateriyor.

Sadece küçük bir ek yapmak istedim....

Spor balıkçılık, Türkiye de pek bilinmeyen bir kavram...(Genel popülasyon için söylüyorum) Bu site; bilinmesi, bilmek isteyenlere duyurulması ve balıkçıları biliçlendirmek için kuruldu diye düşünüyorum...
Bu nedenle; Her bilmeyen yada kulaklarını açmış duymak isteyene bir yada birkaç üstad gerek...

Bizim sitemizde de yazdıkları altın harflerle kaydedilmesi gereken hatta ismine konu başlığı oluşturmamız gereken SAYIN ASIM CAN var
....

Onun yazdıklarının okunması, anlaşılması ve uygulanması dileğimle....;)

Herkese keyifli ve bereketli avlar dilerim...

Selam ve saygılarımla..

Rauf 25-01-2008 08:04

Alıntı:

çupra tafarından gönderildi (Mesaj 47040)
rauf abi ben olayın uzatılmasından duyduğum rahatsızlığı belirtmek adına yazdım bu konuyu.ben bu forumda balık avcılığı konusunda konuşmak yapılacak organizasyonlara eğer durumum uygunsa katılmak ve hoşça vakit geçirmek ve forumda belirttiği ismi ve şekli ile arkadaşları tanımak ve hitab etmek için varım. eğer yazımda yanlış bir anlaşılma oluştuysa kusura bakmayın biz büyüğümüze saygıyıda küçüğümüze sevgiyide iyi biliriz. saygılar sevgiler sağlıcakla kalın.

Tamer arkadaşım olayın uzaması gibi bir durum yok bu nereden cıkıyor onun icin rahatsızlık duymanızada gerek yok ayrıca siz de acıkca fikrinizi belirtmişsiniz sizi eleştirende yok bende kendi fikrimi düşüncenmi yazmışım diğer iki arkadaşım gibi.diğer arkadaşlar gibi bu formda her kez düşünce ve paylaşımda bulunabilme özgürlüğüne sahiptir burada aşırılık yoktur olursa ben veya diğer yönetici gurubu arkadaşlarım müdahelede bulunurlar.asım bey kardeşimizin yolladığı resimler kendine ait değildir.biz burada bir tahmin yürüttük o kadar size saygısızlık ediyorsunuz manasında bir kelime yazdığımıda sanmıyorum.mesajınızda (biz büyüğümüze saygıyıda küçüğümüze sevgiyide iyi biliriz)diye son veren yazınızıda anlamış değilim .selamlar.

arm59 25-01-2008 08:07

Alıntı:

Awesome John tafarından gönderildi (Mesaj 47042)
Canlı yem "kolay"....

Bu arada o gitarcı herif kim? ;)

Asım abi bende ekleme yapmak istiyorum. Hayatında eline ilk defa olta almış adamlar bile geceden canlıyemi atıyorlar sabah topluyorlar balığı sonra ben balık yakaladım diyor büyük ihtimalle satıyorlar. O balıkla mücadele etmeden nasıl avcılık oluyor ben anlamıyorum aynı şey bırakma(germe) ağlar içinde geçerli bu işi meslek edinmiş kişilere lafım yok ama sadece et için veya satmak(Köşe dönmece)amacıyla yapanları buradan kınıyorum.
Balığın yakalandığı andaki kamışa asılışını görmedikten sonra zevki yok.
Şimdiki nesilden umutluyum 20 sene önceki hoyratca av yapmıyorlar daha bilinçliler öyle olmak zorundalar artık bıçak kemiğe dayandı kredi bitti eski mantıkla devam edilirse balık nesli ciddi bir tehlike altında.

Bu arada gitarcı bundan 20-25 sene önce Amerikadan Türkiye ye gelen Asım Can GÜNDÜZ dür. Herhalde isim benzerliğinden sizi o sandılar.

Rauf 25-01-2008 08:16

Alıntı:

arm59 tafarından gönderildi (Mesaj 47050)
Asım abi bende ekleme yapmak istiyorum. Hayatında eline ilk defa olta almış adamlar bile geceden canlıyemi atıyorlar sabah topluyorlar balığı sonra ben balık yakaladım diyor büyük ihtimalle satıyorlar. O balıkla mücadele etmeden nasıl avcılık oluyor ben anlamıyorum aynı şey bırakma(germe) ağlar içinde geçerli bu işi meslek edinmiş kişilere lafım yok ama sadece et için veya satmak(Köşe dönmece)amacıyla yapanları buradan kınıyorum.
Balığın yakalandığı andaki kamışa asılışını görmedikten sonra zevki yok.
Şimdiki nesilden umutluyum 20 sene önceki hoyratca av yapmıyorlar daha bilinçliler öyle olmak zorundalar artık bıçak kemiğe dayandı kredi bitti eski mantıkla devam edilirse balık nesli ciddi bir tehlike altında.

Bu arada gitarcı bundan 20-25 sene önce Amerikadan Türkiye ye gelen Asım Can GÜNDÜZ dür. Herhalde isim benzerliğinden sizi o sandılar.

Değerli hemşerim tabi isim benzerliğide olasılık dahilinde.ama Asım can gündüzü tanımıcak amerikada bulunmuş bir ustamız icin tanımama ihtimalin az olucağını düşünüyorum:)Buradaki levrekler (alanya) tam bir dinazor (yaş bakımından) buradaki basit hileleri bildiklerinden yeme bile bakmadan kuyruk sallayıp dolaşıyorlar limanın icinde sayısal olarak azalmamasının bir sebebide bu olsa gerek.

ishak BALLICA 25-01-2008 11:07

Asım abi...Her ne kadar ''müzikal anlamda'' son yıllarda pek sesiniz soluğunuz çıkmasa dahi;hala biz kırk yaşındaki tazeler tarafından unutulmamış olan sevgili abim....Neden ben veya benim gibi meraklı tazeleri rahatlatmıyorsun....;)

Sevgili Abim, her ne kadar senin yazdıklarına pek bir yorum yazmasam dahi emin ol, her yazdığın yazıyı ve geçmişde yaşadığın tecrübelerini ve bu forma aktardığın bilgilerini okuyorum...Özellikle bizim sularımızda bulunmayan ve Amerika gibi Yüzü okyanusa bakan ülke sularında yaşayan/yakalanan ''O çizgili Levrek'' diye adlandırılan muhteşem balıklar ile ilgili bilgilere ve fotolara hayran hayran bakıyorum...Bu balık türü keşke doğal ortamı müsait olsa idi de ve bizim sularımızda da bulunabilseydi....Bu tür balık resimlerine ulaşmak isteyen arkadaşlar internette fish/fishing vs.... yazıp da karşılarına çıkan sitelerden bu tür balık resimlerine ulaşabilirler....

Sayın abim, eğer sence bir mahsuru yok ise ; senin bugünlerde veya ileriki bir tarihde ama kıyıdan...Ama tekne ile yapacağın bir av ile ilgili bir anı/raporunu ve fotolarını veya video paylaşımını b.e.k.l.i.y.o.r.u.m....Lütfen bu yazımı okuyup da daha çok beklersin deme.....:'(

mufi 25-01-2008 13:38

Üyelerimiz/Arkadaşlar boş durmamış anlaşılan Youtube denilen alemeti cihan varken Awesome John u aramak ve bulmak zor olmamış...
arkadaşlar bu demektirki aramızda idealist, çizgisinden sapmıyan zamanında ve sanırım Unkapanı piyasasına ödün vermiyen bir profesyonel gitar virtüöz ü kardeşimiz var.Bir Türk olarak Amerikada yıllarca bulunmuş ve bizi temsil etmiş.ne mutlu bize.
artık kardeşimiz aramızda mükemmel bir balıkçı olarak anılacak...üyelerimizin özel meslekleri ile ilgili merak ettiğimiz şeyleri arkadaşlarımıza özelden soralım..ricam budur...
teşekkürlerimle..

Awesome John 26-01-2008 08:03

Bu gitarcı adam kimki ;)

Burası balı forumu değilmi ;)

Rauf 26-01-2008 08:10

Alıntı:

Awesome John tafarından gönderildi (Mesaj 47094)
Bu gitarcı adam kimki ;)

Asım kardeşim elimde belgeler var acıklarım müğsade edersen:PSonra AYIP oluyo bir ustamıza bu herif kim demek;)

Awesome John 26-01-2008 08:18

Benim tek bildiğim gitar şeklinde şey bunlar ;)

Rauf 26-01-2008 08:25

Sevgili ustamız tabiki burada elindeki gibi gitara benzeyen şeylerden konuşacağız tekrar burada bizimle olmaktan ve seni tanıdığımızdan ben şahsen kendimi cok şanslı görüyorum.Balıkcılık konularına ayrıca devam ederiz selamlar.

mufi 26-01-2008 08:42

John kardeşim trofeyi almış...balıgın güzelliğine bakın arkadaşlar...
sahi bu kadar konuştukta bu balıgın eti nasıldır ? Amerikalılar bunu nasıl yapar yer?
lezzeti bizdeki hangi balıga benzer? vs hiç konuşmadık
John kardeşimiz bundan bahsederse sevinirim...

ishak BALLICA 26-01-2008 09:30

Alıntı:

Awesome John tafarından gönderildi (Mesaj 47096)
Benim tek bildiğim gitar şeklinde şey bunlar ;)

Oley....Biliyordum...Biliyordum.Ve sonunda başardım....;).Sevgili Asım abim, bayıldım elindeki Gitar'a..:oha:Şey pardon Çizgili Levreğe.....:)

Bu da benim internette gezer iken bulduğum ve gözlerimi faltaşı gibi yapan bir görüntü...Hey maşallah....

Taygun KOCABIYIK 26-01-2008 12:23

Evet nerde kalmıştık? Kıyıdan levrek avı mıydı konumuz :)

Awesome John 26-01-2008 12:34

Çizgiliyi yemek konusu

Çizgili levrek sadece bir balık sayılmaz,

Avcının hayran olduğu bir çok şey simgeliyor,

Çok özgürce kıyının en yakın oynak şeritlerinde dalgalarda avlanan çok yurrekli savaşan mütiş bir hayvan... onu suda avlanırken seyretmek bir den hayran bırakıyor insanı.. aklında artık yemek balık sinifindan çıkıyor ve "kupa" sınıfına giriyor...

Bir gün USA Nantuket adasında gitmiştim levrek avlamaya... bir türlü bulamdım hayvanı... akşam moralım bozuk oturuyordum ve paketledim malzememi vaputuru bekliyordum ve oradaki görevli amca beni gördü... "ne yakaladın?" diye soru.. "hiç bir sey, ben spor balıkçıyım geri atacam ama bulamadım 3 gün boş" dedim.... sonra amca gözümün içine baktı "spor balıkçısın öylemi?" dedi bende "evet sadece spor" dedim... "öylese gel buraya dedi" ve elimden aldı beni ve vapur iskelenin yanında götürdü... orada ışıklar bir gölge cizgisi yapmıştı .. bir taraf aydın diger iskelenin tam altı karanlık.... karanlığı göstererek "oraya bir bak" dedi... baktım ve bir şey yoktu "bir şey göremiyorum dedim" ve o cevap verdi... "bakmaya devam hiç gözünü ayırma, iyice bak birazdan gözlerin ayarlar kendini" dedi ... sonra 5 dakka sonra bir baktımki karanlığın içinde bir kademe daha karanlık sim siyah karikatür gibi görünen kocaman 25 kiloluk levreğin kara hatları göründü... kurnazca yilan gibbi gerilmiş iskelenin ayakların arkasında saklanıyor ve önünden geçen kalamar sürüsünü izliyor.... kalamar sürüsü önümden geçti levrek birden çok yavaşca kendin akıntıya bıraktı sanki yosunmuş gibi akıntıdan giti ve kalamar sürünün en sonundaki tek kalamarı "şırlop" diye vakum gibi ağızına aldı ve yuttu. O bir buçuk kiloluk kalamarın yendiğinden bile haberi yoktu, sürü bir tane üye kaybettilerinden haberi yoktu.. Levrek yavaşca tekrar iskelenin ayağın arkasında saklandı ve bu hareketi devamlı tekrarladı... gözüm önünde 10 kilo kalamar yedi hayvan.... dedim kendime "vay be baksana bu avcıya" amca güldü ve dediki "ondan okadar büyük oluyorlar bu çizgili levrekler enerji sarf etmededn kurnazca avlanıyorlar"....

oh akşam balık avlamadım.... sadece seyretim bu muhteşem hayvanı... meyerse iskelenin altı levrek dolumuş..... ertesi gün daldım fenerle ve önümde bir çok levrek vardı onları izledim... (vurabilirdim vurmadım.... vuramadım)

Yani çizgili levrek adamı kendine hayran bırakıyor.... nihayet bir gün oltana gelince "Güm!!!" diye vurunca ve 100 metre misina alıp kaçınca insanın kalbi uçuyor... ve balığı sonunda kıyıya alınca öldüremiyorsun bırakıyorsun... balık av sporun kıralicesidir cizgili levrek...

evet çok acıkırsak..... ve ufak bir erkek levrek denk gelirse ( levrekler grup sex yapar, 1 dişi leverek milyonlarca yumurata tasır ve birçok erkek levrek birden onun yanına gelir ve ona sürtunmeye başlar, dişi yumurtalarını bırakır ve tüm kerkekler toplu şekilde spem spermiştirir yumurtaların ütüne) ona göre erkek levrek ara sıra yenie dişi yenmez... zaten dişiler çok büyük olur ve tadı olmaz... 10 kilo üstünde levrek dışıdır, tadı kötüdür ve dişidir yenmemesi gerek... zaten o kiloya gelen levrek zehirleşir... besim zincirin en üstünde olan bir balık... yediği her şeyin kanserojen madelerini kendi bünyesinde barındırır...

Bir çizgili levrek temizlediğimiz zaman fileto çıkartırız....derisi çok kalın şekilde yüzülür israf çok... yağları zehirli olabilir teylikelidir... neyse 20 kiloluk levrekten 8 kilo filetı çıkyor. Bem beyaz et.. kılçık yok deri yok.. onu şiş yapıp izgarada yapıyuruz... pamuk gibbi ... ağır değil hafif çok lezzetli.... yerken iyide sonra üzülüyor adam...

yani hayvanın muhteşemliği, vurması, savaşı, huyu suyu balıkçıyı hayran bırakıyor...

biz çizgili levreğe pek yemeyiğiz..... ama çok lezzetki hayvan "kalkan sudak arası bir şey"... bu tuaf gelebilir ama bir tane zaman ile anlarsınız..

Yakında böyle giderse zaten Türkiyedeki balık tükenecek ve takviye balık ekilmesi gerekecek o zaman mutlaka çizgili levrek ve diğer güzel USA spor balığı "kızıl balık" eklerler bizim sular.... çok sağlam balıklar hemen uyum sağlıyorlar..
1890'da San fransico sularına 400 adet yavru cizgili bırakmışlar 5 sene sonra senelik 1 milyon ton avlanilyorlardı... belki aynısı burada olur bir gün...

bmb3625 26-01-2008 12:37

Bu yazılanları okuduktan sonra daha da çok heveslendiğim levreği sonunda tuttum. Benim için inanılmaz bir deneyim oldu. Levrek 2.45 kg ağırlığında ve benim bu güne kadar tuttuğum en büyük balık. Avlanma yerim : antalya aksu mevkii nehrin denize döküldüğü yer. Yem : Slikon suni yem. Bu arada buralarda oldukça büyük levrek alanların haberlerini duyuyorum. (Maalesef balığı geri salamadık :( ama bir lokması bile ziyan olmadı)

çeşme35 26-01-2008 17:00

Balığa hasret kaldığımız şu soğuk günlerde bu görüntü içimi ısıttı valla tebrikler.

çupra 26-01-2008 18:48

gideyimmi gitmeyimmi diye kararsızdım ama bu görüntüden sonra kesin.balığa gidicem 2 ay sonra bi levrekte ben çekerim. :)

Saat 23:28.