RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Deniz Balıkları (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Arkadaşlar bakarmısınız (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=4997)

gerence 11-07-2008 23:20

Ne güzel günlerdi onlar...

Onlar çok güzel günlerdi. Hatta kasaların doldurulmasına yardım edenlere birer torba sardalya veren tratacıları bile gördüm. O işin şanındandır, dökülen balıklar ise yaptıkları av sonrası kimsenin gözü kalmasın diye toplayanlara terkedilenlerdi...:helal:
Hatta sana dahasını da anlatayım. Çocukluğumun büyük bir bölümü Deniz Bostanlı sında geçti. Eskiden iki ayrı Bostanlı vardı KSK de. Burası tipik bir balıkçı köyüydü, şimdi ki gibi apartman bostanı gibi değil:))
Tratalar ayıklanırken; ısparozlar balıktan sayılmaz, ağdan çıkarılınca denize atılır, kumda ısparoz kümeleri oluşurdu. Yoksul halk gelir onları toplar evlerine götürürlerdi:) Şimdiki gibi balıkhanelerde tezgahta falan satılmaz,Isparoz o zamanlar balıktan sayılmazdı ;)
Neyse gelelim senin papalinalara:) Esasında sözünü ettiğin sardalyalara ; Paplina denmesi yanlış bir tabirdir. ancak nedense sardalya yavrusuna ya da genç sardalyalara papalina diyor halk. Aslında Papalina daha çok Edremit,Ayvalık yöresinde çıkan başka bir balıktır. Sardalya vonosları sadece isim benzerliği vardır. Yunanistan adalarında halk çok düşkündür papalinaya.2-3 santimi geçmeyen ,bizim yüzüne bile bakmadığımız bu balık yoğun şekilde tüketilmektedir Yunanistanda.
Papalina ile şimdilik bu kadar ;) Enterese olursanız devam ederiz:)

Taygun KOCABIYIK 11-07-2008 23:35

Yusuf abi dediğin gibi ısparoz balıktan sayılmazdı ve işi gücü bırakıp kasalardan ısparoz toplayıp denize geri atarlardı, bunların yanında ufak ne denk gelirse oda denize canlı canlı iade edilirdi.
Bu konu çok karıştı biz en iyisi papalina-sardalya konusunu başka bir yerde işleyelim. Şu asıl papalinanın bilimsel adını falan bulmaya gayret edeyim ben.

xnode 11-07-2008 23:58

Alıntı:

gerence tafarından gönderildi (Mesaj 54033)
Onlar çok güzel günlerdi. Hatta kasaların doldurulmasına yardım edenlere birer torba sardalya veren tratacıları bile gördüm. O işin şanındandır, dökülen balıklar ise yaptıkları av sonrası kimsenin gözü kalmasın diye toplayanlara terkedilenlerdi...:helal:
Hatta sana dahasını da anlatayım. Çocukluğumun büyük bir bölümü Deniz Bostanlı sında geçti. Eskiden iki ayrı Bostanlı vardı KSK de. Burası tipik bir balıkçı köyüydü, şimdi ki gibi apartman bostanı gibi değil:))
Tratalar ayıklanırken; ısparozlar balıktan sayılmaz, ağdan çıkarılınca denize atılır, kumda ısparoz kümeleri oluşurdu. Yoksul halk gelir onları toplar evlerine götürürlerdi:) Şimdiki gibi balıkhanelerde tezgahta falan satılmaz,Isparoz o zamanlar balıktan sayılmazdı ;)
Neyse gelelim senin papalinalara:) Esasında sözünü ettiğin sardalyalara ; Paplina denmesi yanlış bir tabirdir. ancak nedense sardalya yavrusuna ya da genç sardalyalara papalina diyor halk. Aslında Papalina daha çok Edremit,Ayvalık yöresinde çıkan başka bir balıktır. Sardalya vonosları sadece isim benzerliği vardır. Yunanistan adalarında halk çok düşkündür papalinaya.2-3 santimi geçmeyen ,bizim yüzüne bile bakmadığımız bu balık yoğun şekilde tüketilmektedir Yunanistanda.
Papalina ile şimdilik bu kadar ;) Enterese olursanız devam ederiz:)

Bahsettiğiniz balığa papalina adını kim vermiştir bilmiyorum. :confused: Papalina küçükasya/anadoluda kullanılan helen (Rum) lisanıdır asıl olarak. Yani kullanılan dilin adıdır. Lehçe olarak pontus helenleri (karadeniz) ile smyrn/kydonia (İzmir-Ayvalık) hattındaki helenler arasında çok az bir farklılık görülür. Bahsi geçen balık aslında Rumca σαρδέλα/sardéla (burada sardalya deniyor) yani ateş balığı. ;)

eminkaya 12-07-2008 20:49

çanakkales onsekiz mart üniversitesi su ürünleri fakültesinden arkadaşıma bu fotoyu gönderdim hasan kardeşimizin dediği gibi kağıt balığı eti yenilmezmiş etinde bazı maddeler zehirlenmeye yol açıyormuş bu yüzeden gelirse yemeyiniz

ben sormadan önce yemiştim :( çok iğrençç

hasanova 13-07-2008 10:21

:deli::deli::deli::deli::deli::deli::deli::deli: :deli: :deli::deli::deli:

Taygun KOCABIYIK 13-07-2008 10:25

Alıntı:

hasanova tafarından gönderildi (Mesaj 54082)
:deli::deli::deli::deli::deli::deli::deli::deli: :deli: :deli::deli::deli:

:helal::helal::helal::helal::D:D:D:D:D:D:ninja: :ninja: :ninja: :ninja:

gerence 14-07-2008 23:15

Kökenini sen araştır Taygun...

Alıntı:

İmBat tafarından gönderildi (Mesaj 54035)
Yusuf abi dediğin gibi ısparoz balıktan sayılmazdı ve işi gücü bırakıp kasalardan ısparoz toplayıp denize geri atarlardı, bunların yanında ufak ne denk gelirse oda denize canlı canlı iade edilirdi.
Bu konu çok karıştı biz en iyisi papalina-sardalya konusunu başka bir yerde işleyelim. Şu asıl papalinanın bilimsel adını falan bulmaya gayret edeyim ben.

Kökenini sen araştır Taygun... Ben size papalinayı; Alsancak'ta ,arkadaşım Cenap'ın yeri Miko Kafe de yemenizi tavsiye ederim;) Yolunuz düşer de giderseniz, düşüncelerinize bizi burada ortak ediniz:) Tabi ki yanında rakıyı eksik etmeyin;)
Şimdiden afiyet olsun...

Taygun KOCABIYIK 14-07-2008 23:25

Alıntı:

gerence tafarından gönderildi (Mesaj 54164)
Kökenini sen araştır Taygun... Ben size papalinayı; Alsancak'ta ,arkadaşım Cenap'ın yeri Miko Kafe de yemenizi tavsiye ederim;) Yolunuz düşer de giderseniz, düşüncelerinize bizi burada ortak ediniz:) Tabi ki yanında rakıyı eksik etmeyin;)
Şimdiden afiyet olsun...

Senin ısmarlaman lazım Yusuf abi öyle tavsiyeyle falan olmaz bu işler :D

Anıl ÜNALAN 15-07-2008 00:29

Alıntı:

İmBat tafarından gönderildi (Mesaj 54165)
Senin ısmarlaman lazım Yusuf abi öyle tavsiyeyle falan olmaz bu işler :D

KatıLmadan edemiyorum :D

halim20 15-07-2008 07:54

Emin bey geçmiş olsun.. inşallah balığın hepsini yememişsindir..
Ben bir teşekkürü hak ettim galiba...:D

Saat 06:33.