![]() |
Alıntı:
Merhaba Sayın Asım Can.... Sizinle ilgili düşüncelerim ilk günde bu yana katlanarak büyüyor.... Sizin aramızda olmanızdan onur duyuyorum... Yazdığınız ve "önemli" diye maddeler halinde verdiğiniz bilgilerin her biri benim için bir konu başlığı.... Eğer zamanınız olursa; (tabi siz kabul ederseniz) her konu başlığını, bir kaç parağraf halinde özetleyebilir misiniz? (tabiki kıyıdan surf casting avcılık için) Özellikle Med-Cezir olayını ayrıntılı anlatırsanız sevinirim.. Çünkü; Ay-Yerküre ve Deniz üçgeninde; yükselme ve denizin çekilme iklemini ve bu dönemde balıkların avlanma ve saldırı içgüdüsünü merak ediyorum... Anlatımızdaki ustalık, ÇOK KIYMETLİ SPOR BALIKÇILIK BİLGİLERİ ve sempatik Türkçe kullanımınız, bana ve diğer arkadaşlarıma rehber olacaktır.... Selam ve en derin saygılarımla... |
sayın asım can bey, yazdıklarınızı bir solukta okudum, gerçekten yaptığınız avlar rüyalarımızda görebileceğimiz cinsten. Tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu arada soyadınız GÜNDÜZ mü?;:confused:
|
Gündüz?
O kimki? :)...........................
|
Met cezir in sırları
Selam dostlar bir çok arkadaş met cezir konusunu soruyor bana mümkün oldugu kadar ile size izaat etmeye çalışacağım. Ay dünyanın etrafından dönerek kendisinin yer çekimini dünyanın üstünde gezdiriyor... bu her şeyi etkiliyor... kara bile 1/2 santim yükseliyor zaman zaman...:oha:
tabiki en çok denizleri etkiliyor.. denizler kabarıyor ve bunun sayesinde deniz sular yer değiştiriyor.. akıntılar oluşuyor.. denizin içinde nehirler gibi... bazen sahile gidersin su durgun bazen gedirsin "su akıyor" işte bundan akıyor ayın yer çekime denk gelmişin... işte usta balıkcılar bunu bilir ve "denk gelmez" usta balıkçılar bunu "hesaplar ve ona göre balaga gider"... gençlik senelerimde saatlerce tükenmeden öldürürdüm kendimi ve "balık yok" .. arabasında orturan babalar bana güllerdi... meyerse yanlış met çezirde avlanıyormuşum... sonra birisi bana acıdı ve anlatı... "evlat dinle hasabını yapmasan boşuna parçalarsın kendini"... ve bana iza etti "hesabı"... O günden itibaren daha az zaman balıkta kalarak daha fazla balık yakalıyorum.. olay aslında okadar basitki "zaten enterisan tarafıda o, hayyatın bütün en büyük sırları burnunun önünde ve insan göremez, sonra öğrendimi hayyatı değişir" olay bu............. a. Her 6 saatte bir dunyanın denizleri "hepsi" yükselir ve inner... Yani 6 saat yükselir... durara... sonra 6 saat düşer.. ve durar.. sonra tekrarlar bazı ufak denizlerde su azınlığından dolayı bu hesap değişir b. Bu her gun bir evelki güne nazaran 20 - 30 dakka çıvarında gecikir.. yani bu gun met cezirin tepesi (high tide.. yani en üst noktası, en dolu halli, deniz iyice şişip art daha işemiyeceği nokta) saat 10 dasa ertesi gün bu aynı "an" saat 10;20 'de olur vs... c. Met cezir tüm balıkların yeme dönemlerini etkiler.... akılı balıkçılar bunu hesaplar... önemlisi bu.. her "yörenin" kendisine has bir "prime time = yani en verimli zamanı var" bir çok yerin en iyi zamanı met cezir dolduktan sonraki indiği son 2 saatdir.. değer yerler met cezir gelirken veya dolarken... kendi tecrubelerini yapman gerekiyor.. yani senin yören "met cezirin ne zamanında balık yapar".... tabii ki hepimiz bilirizki sabah ve akşam güneş batımında ve doğuşunda balık yapar ama met cezirin tam zamanına denk gelise o zaman "sahne oluyor"... böylece boşu boşuna sabahlamiyorsuz .... hesabımızı yapıp ona göre hareket ediyoruz... met cezirin ingilizce isimi "Tide" ve onun zamanlarını gösteren klavuzlar "tide chart" olarak biliniyor.. hem denizcilik dunkanlarında satılar (senelik hesaplanmıs takvim kibi) hemde internetden bir çok yerden bedava indirebilirsiniz... alın "tide chart" = met çezir takvimleri ve not ediniz "ne zaman en çok balık geldi" ona göre ertesi günler için hesaplar yapabilirsin (aynı saaat 20 daka sonra) ama aslında saat önemli değil , önemli olan senin yören met cezin hangi bölümünde balık yapıyor? bir komple met cezir gelişi gidişi 4 bölümü var .... tabiki bir üst (dolu noktası) vede alt(boşalmış noktası) olayi böyle izaat ediğim.. deniz alt noktada... yani su düşük.. hareket yok... taşlar ortada... bu en düşük zamanı bu (LOW TIDE) veya en duşuk alt noktası.. burada 30 dakka kalır .. bu yengeclerin yemini çaldığı zaman ama aynı zamanda bir çok balığın kurt ve kumadaki değer böcekleri yediği zaman... bazı yörelerde düşük alt (low tide iyidir ama daha çok low tide çay zamanı ve bekleme zamanı) ilk yükseliş.... incomming tide... sü gelemeye başladı ... akıntı başladı.. su yükseliyor.. ve kayalar ufalıyor .. bu yukselişin ilk yarısı.. bazen balık yapar bazen yapmaz... bu 2 1/2 - 3 saat sürer Yükselişin ikinci yarısı... su iyice yükselmiş akıntı hızlanmiş kayalar iyice ufalmış.. artık avcılar gelidi ve akıntıdakı bocalayan ufak balıkları yiyorlar.. bu iyi bir zaman yine 2 1/2 - 3 saat sürer.. tepe.. artık deniz dolmuş akıntı durmuş kayalar yok olmuş... deniz en üst noktasına... bu akıntısız an köprü altlarında iyi zamandır fakkat bir çok usta "akıntı durunca balığı bırakır".. bu an da 30 dakka sürer.. düşüşün ilk yarısı... artık ay geçimi uzaklaşmış denizler düşmeye başlıyor.. akıntı yine başlıyor fakat artık ters istikametinde... bu andan ihtibaren Büyük okyanüzda "prime time" yani avlanmanın tam zamanı.. karadeniz, marmara, ece, kendi hesplarınızı yapmanız gerekiyor amam Amerikada su düşmeyebaşladığı zaman üstalar avlanmaya başalar.. bu dönemde 2 1/2 saat sürer.. düşüşün son dönemi... ah işte bu altın zamanı.... avcı balılar orada.. su azalıyor.. yem balıkların kaçacağa yer azalmış... işte suni yem rapala vs... at çek zamanın "tam zamanı".... işte met cezir bu usta balıkçılar en büyük sırıdır... benden size bedava... iyi hesaplayın ve inanılmaz balık bulursunuz.. insafcızca katliyam yaparsanız benden size "aşk olsun dostum".... ama gerçek spor balıkcısan... hesplarını yap ve "çok büyük balıkları" tam zamanını bir süre sonra hesaplayabilirsiniz... sene yören için sihirli 2 saatlık bir bölümde bulursun.... :) En iyi met cezir dönemi bir sabah guneş doğuşuna veya batışına denk gelince "yasadın!" Tam bir dolun ay en yüksek su yapar ve aysız (kara gece) yuksek su en büyük levereklerin sahile geldiği zaman ;) bu bilimi iyi kulanın, saygısız katlıyam şekilde avlananları sert şekilde uyarın. |
Kıymetli ustad verdiğin bilgiler icin teşekkür ederim bizimde daha evvel kulaktan dolma bağzı bilgilerimiz vardı ama şimdi daha detaylı öğrenmek fırsatımız oldu emeğine eline sağlık rastgelsin selamlar.
|
Abi hiç tatlısudan bahsetmemişsin yaa, birazdan bize lütfen, bizde deniz yok. Dereler ve küçük sulama göletleri var. Buralarla ilgili bilgilerini bekliyoruz. Sayğılarımla.
|
"bu bilimi iyi kulanın, saygısız katlıyam şekilde avlananları sert şekilde uyarın"
Sayın Asım Can..... Sizin yazdıklarınızı okudum ve balık avladığım zamanlara sadece gülümsedim..... Vah benim boşa kürek çektiğim kıymetli zamanım..... :) Neyse benim için o kadar güzel ve kıymetli bilgiler ki değerini anlatmaya kelimeler yetmiyor... ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.... Balık avlamanın; sportif yanını öne çıkaracağını ümit ettiğim arkadaşların okuyup, sadece sportif amaçla avlanacak arkadaşlarımın işine yaraması dileğimle..... Varolun Üstadım... En güzel dileklerim ve saygılarımla.. |
asım bey bu değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için çok çok teşekkürler.
|
Asım Bey süper bilgiler....
Görüşleriniz harika... Teşekkürler....:helal: |
sevgili asım abi, bazı günler balıktan neden elimiz boş döndüğümüzü şimdi daha iyi anlıyorum. Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.En kısa sürede bu tavsiyelerinizi deneyeceğim. (Bu arada; siz tanımıyormuşsunuz ama , benim tanıdığım soyadı Gündüz olan çok sempatik bir insan var, bir an o musunuz acaba diye düşündüm.;) )
|
Saat 06:56. |