RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Kamışlarla İlgili Herşey (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=68)
-   -   Hangi Kamış (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=641)

giritli 07-12-2006 09:58

Haldun büyüksün abi...İçime su serptin valla..Bilgi için çok teşekkür ederim..Abi bilginin kaynağı nedir?Bi de onu söylesen tam süper olucak..;)

balıkcı 07-12-2006 14:46

1 Eklenti(ler)
Şimdi sıra ile resimlerle kitaplardan çeviri yaparak bu konuyu açıklamaya çalışacağım,birinci resimde bir katologtan aldığım sazan için olan kamışın özelliklerini anlatan bir resim.

balıkcı 07-12-2006 15:11

1 Eklenti(ler)
İkinci olarakta kamışın almancada testkurve olarak geçen ve kısaca kamışlarda TC olarak belirtilen kamışın çekerini çeviri yaparak anlatmaya çalışacağım,testkurve kısaca TC olarak belirtilen kamışlardaki işaret ingilizceden gelme bir terimdir bu hep ingiliz ağırlık birimi pfund(pound,kısaca Ib yada Ibs)ile ölçülür bir Ib 454 gr eder,şimdi resimdeki şablonu anlatmaya çalışacağım,bir kamışın ucuna belirli bir ağırlık takılırsa ve bu kamışta 90 derece eğilirse bu kamışın çekerine sabittir,aynı zamanda TC olarak belirtilen kamışın atarını anlatır,bunun formülünü şöyle açıklamış kitap,, Ib(454 gr):15=30,2gr yani 1 Ib eşittir TC 30 gr eder,3 Ib lik bir kamışın atarı 90 gr dır.

balıkcı 07-12-2006 15:13

1 Eklenti(ler)
Bu resimdede (TC ve atışağırlığını)Ib tabelasını gösteriyor.

balıkcı 07-12-2006 18:11

Alıntı:

moz tafarından gönderildi
Üstad, atarı değil de çekeri olmasın. Bir de kafa takılan konu siz "Ibs" olarak belirtiyorsunuz, ben "lbs" olarak biliyorum. Acaba Ibs'nin açılımı nedir?

Murat bendeki kılavye ''I'' harfini böyle yazıyor,yoksa senin yazmış olduğun Ibs le benim yazmış olduğum aynı.

katiti 07-12-2006 20:49

Selim Abi hala dönüştürme işinde 1 lb = 30 g kısmına takılmış olsam da kitapta yazıyorsa öyledir herhalde. Balıkçıların ölçüleri bile av hikayelerine benziyor demek ki :D. Bizim mühendislik kitaplarında farklı çünkü. Bu arada resimli açıklamalar için teşekkürler...

HALDUN YALIMLI 08-12-2006 10:24

Alıntı:

giritli tafarından gönderildi
Haldun büyüksün abi...İçime su serptin valla..Bilgi için çok teşekkür ederim..Abi bilginin kaynağı nedir?Bi de onu söylesen tam süper olucak..;)

Onur'cum sitemizin eski üyelerinden ilim irfan sahibi ve Çağlarav'ın olta balıkçılığı üstadı Faruk abi ile bu konuyu konuştum. Lb ve lbs arasındaki farkı, lbs ölçü biriminin pi sayısı gibi sabit 28,4 olduğunu ve bu hesaplama formülünü Faruk abi anlattı.

Selim abi, Mert'te bahsetmiş benimde kafama takıldı ölçü birimleri değişim tablolarındada 1lb=454 gr. olarak veriyor. Gösterdiğin tablodada 1lb=30 gr. gösteriyor.

balıkcı 08-12-2006 14:52

Haldun 1 Ib 454 gr ediyor bu kamışın çekeri atış ağırlığıda belirtilen Ib yada Ibs bu ölçü birimiyle alakası yok,yani şöyle daha basit anlatayım 3 Ibs li bir kamışın çekiç gücü 1362gr bu atarına gelince 3 Ibs 90 gr ediyor,çekerine göre ayarlandığı için bu kamışın atışağırlığıda Ibs olarak belirtiliyor doğrusu fazla karışık değil ama çekeri ile atarı karıştırılıyor galiba,,bunları isterseniz almanca olarakta kitaptan siteye resimleyebilirim.

katiti 08-12-2006 17:24

Selim Abi bizim bildiğimiz libre (lb, pound) ile buradaki lbs'nin aynı olmadığı konusunu anlamış olduk böylece. Buradaki lbs TC (test curve = test eğrisi) değeri ile ilgili farklı bir ölçü imiş. Bakalım bu balıkçılık bize daha neler öğretecek, Allah sonumuzu hayretsin :D...

balıkcı 08-12-2006 18:14

Alıntı:

katiti tafarından gönderildi
Selim Abi bizim bildiğimiz libre (lb, pound) ile buradaki lbs'nin aynı olmadığı konusunu anlamış olduk böylece. Buradaki lbs TC (test curve = test eğrisi) değeri ile ilgili farklı bir ölçü imiş. Bakalım bu balıkçılık bize daha neler öğretecek, Allah sonumuzu hayretsin :D...

Mert hergün öğreniyorsan sorun yok senin geleceğinde ,bak bende bu gün senden bir şey öğrendim ,,Test Eğrisi,,bende kaç gündür düşünüyordum bunun türkcesi ne diye,çünkü almancadan kurve kelimesini tam türkceye çevirirsek köşe gibi bir anlamı var yada yollardaki yolun kıvrılan yeri gibi bir anlamı var,boşuna dememişler öğrenmenin yaşı ve sonu yoktur diye,birde şunu eklemek istiyorum,3 Ibs lik bir kamışın TC olarak belirtilen test eğrisi 1362 gr olsada bu kamışla 10-15 kilo balık çekemeyiz anlamına gelmez,öğle olsaydı sazan kamışları bu ağırlıktaki balıkları çekerken kırılıp doğru çöpe giderdi.

Saat 16:47.