RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri-Haritalar (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=64)
-   -   Mırmır avı (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=139)

Bir Dost 30-09-2005 04:25

Mırmır avı

arkadaşlar dediğim gibi şu deryada istavrit ve mezgit harici hiç bir deneyimim yok ama şimdi mırmıra merak sardım internet üzerinden bilgi edinmeye çalışıyorum 5 ayrı takım hazırladım yem olarak dedikleri ve yazdıklarına bakıyorum da mesela kalamar ben nerden bulurum sardalya bağırsağı canlı mamun işte burda kaldım canlı mamun nedir bir resmi yada tanımı varmı boru kurdu buda bir handikap bir de bizim buralarda kaça marmara dedikleri bir yaratık hoş buda denenmiş benim bildiğim bir kaç kişi tarafından ama sonuç pek iç açıcı değil gerçekten bu konuda çok yardıma ihtiyacım var mırmır yapay yeme gelmezmi yada bu yemler dışında kolay bulunan bir yem yokmu ölü hamsi bu iş için ideal olmazmı yada başka bir şey herkesin yardımına ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim

aserkansatı 30-09-2005 04:39

Yapay yeme geldiğini hiç duymadım ihtimal de vermiyorum.Ben hep boru kurdu ile avladım.Mamun resmi elimde yok ama şöyle tarif edeyim,istakozun minyatürünü düşün kibrit çöpünden küçük.Ben o boydakilerle avlanıyorum.İzmir ve yöresinde rahatlıkla boru kurdunu da mamunuda satın alabiliyoruz.Olta olarak ben üstte gezer kurşun fırdööndünün altına da çift köstekli olta yapıyorum.

Bir Dost 30-09-2005 05:14

yemleri satın aldığın yerler seyyar satıcılarmı yoksa balık malz satan yerlermi ???

aserkansatı 30-09-2005 05:45

Malzemeciden alıyorum.Bir de kemeraltındaki balık halindeki yemciden.Pek sorun olmuyor İzmirde...

Taygun KOCABIYIK 30-09-2005 23:06

mırmır dediniz yaramı deştiniz abiler bu balığı bir türlü yakalayamadım ama nasıl yakalanıcağını biliyorum. diyceksiniz ki biliyorsan neden avlayamıyorsun özellikle mırmır için ava gitmem ben onun için. Benim ilgi alanım daha çok lidaki,çupra. Bu açıklamadan sonra mırmır avının püf noktalarını yazıyorum.

İlk başta avlanıcağınız yer tamamen kumluk olmalı bu mrmır denilen balıklar kumluk yerlerde mırrrrrr mırrrrrrr diye diye dolaşırlar. Tabi işin şakası bu ama kumsal yerleri tercih edin. Mevsim olarak tam mevsimdeyiz son bahar ayları mırmır balığının kıyılara sokulduğu aylardır. Yem olarak borukurdu,sülünez,yengeç (buna nadir gelir ama gelirse iri gelir),teke,mamun gibi yemlerle yakalanabilir. YAPAY YEMLE AVLANMAK HAYAL OLUR. Üstüne basarak söyledim çünkü boşa uğraşmanızı istemem. İstanbulda canlı teke bulabilirsiniz yosunluk yerlerde kepçeyi gezdirerek teke denilen ufak minyatür karidesleri yakalayabilirsiniz bu yem gerçekten iyi sonuç verir. Olta konusunda benim çupra takımı işe yarar sanıyorum.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

Taygun KOCABIYIK 30-09-2005 23:07

Nerde yaşadığınızı bilmeden direk marmara ve istanbul çağrışım yaptı izmirdeyseniz size en iyi yemcilerin adreslerini verebilirim.

Bir Dost 01-10-2005 04:50

izmitte yaşıyorum taygun ve izmit körfezinde avlanıyorum verdiğin bilgiler için teşekkür ederim tabi seko sanada ayrıca teşekkür ederim

aserkansatı 01-10-2005 05:04

Bir şey değil Can dilerim yardımım olmuştur.Bu arada şunu sorayım İzmit körfezinde mırmır varmı :soru: Ayrıca hangi balıklar çıkıyor. :soru: Ben bir kez istasyon yakınlarında sayılabilecek bir iskeleden olta atmıştım,sinek oltayla minik aterinalar yakalamıştım.Çapariyle istavrit avlayanları görmüştüm bir de ama o zaman deniz kirliydi yani depremden önce.Şimdi vaziyet nasıl :soru: :)

Bir Dost 01-10-2005 06:49

seko deniz o zamana nazaran daha iyi istavrit ve mezgit oldukça verimli geceleri yakamozda atlayan levrekler bir harika burda marinada belki inanmayacaksın ama kalkan balığını yakalayan gördüm ayrıca mırmır çıkoyormuş bunuda kayınço söyledi geçenler de gitmişler ve arada lüferlerde alan var ama nadir

aserkansatı 01-10-2005 06:56

Çok iyi demek ki bariz bir gelişme var.Böyle giderse hem İzmir hemde İzmit körfezleri kurtulur.Özellikle levreğin gelmesi önemli bence.Gerçekten sevindim.Ben olta attığımda körfezin hali içler acısıydı.

Bir Dost 01-10-2005 07:32

seko haklısın o zamanlar körfezin iğrenç kokusu ve kirlilik vardı şu seka fab.kapanması ve arıtmalara verilen önem sayesinde ayrıca temizleme çalışmalarını gözardı etmiyorum körfez iyi durumda tabi bir akdeniz ege gibi değil ama bunada şükür

Bir Dost 01-10-2005 07:43

arkadaş şu izmir körfezi hala kokuyormu geçensene geldiğimde koku rahatsızlık verecek düzeydedi hiç bir önlem yokmu izmir körfezinde

Taygun KOCABIYIK 01-10-2005 14:33

İzmir körfezinde koku yok şu an.Denizin rengi kırmızı iğrenç bir haldeydi 4-5 yıl önce bilenler bilir. Rahmetli Başkanımız Ahmet Priştina tertemiz yaptı körfezi şimdi rengi yeşil gibi çok temiz değil ama temiz sayılabilir. Böyle giderse 5-10 yıl sonra körfezde denize bile girilir.

aserkansatı 02-10-2005 05:51

Taygun sorunu yanıtlamış aslında ama ben de bir ekleme yapayım Can.Körfez temizleniyor,sudaki koli basili oranı düşüyor ama balıklardaki ağır metal oranı hala yüksek ve ne yazık ki güzel İzmirin balıkları kanser riski taşıyor. :'(

Bir Dost 02-10-2005 19:01

oooo seko gözünüzü sevim dikkatli olun kanser riski taşıyorsa körfez balıklarını yemeyin be abi

aserkansatı 02-10-2005 21:05

Yıllardır alacağımızı almışızdır herhalde.Bundan sonra yemesek ne olacak :(

HALDUN YALIMLI 12-10-2005 18:20

Hala Kirli

Arkadaşlar İzmir Körfez'iyle ilgili hiç ümitlenmyin körfez tam temizlendi derken yine kirlenmeye başladı derelerden yine kirli sular akmaya başladı körfeze denetimler azaldı böyle olunca arıtması olmayan işletmeler sularını körfeze rahatça gönderiyorlar.Bir önemli ayrıntıda körfez etrafında balık avlayanlar var bu arkadaşlarda yediği içtiği şeylerin ambalajlarını denize atıyor avlandığı yerden ayrılırken çöplerini orada bırakıyor.Bu yüzden körfez zor temizlenir.
İlk önce insanımıza temiz olmayı öğretmemiz gerekir bizler balık avlamayı seven dolayısıyla doğayla içiçe olduğumuz için sürekli gittiğimiz yerin temiz bırakılması kanaatindeyim.Sonra körfezde çevrede temizlenir.
SAYGILAR

aserkansatı 15-10-2005 06:00

Civali Dip çamuru

Doğru söylüyorsun.Bir de dip çamuru var su ne kadar temizlenirse temizlensin o hep orada.Aşırı dalga yaptıktan sonra bazen toplu ölümlere yol açıyor.Çok şahit oldum buna.Dip çamuru dalga ile suyu bulandırıp zehirliyor.Bir sürü balık ölüyor...

Bir Dost 20-10-2005 03:40

Geçenler de Taygun ben ve Volkan msn de muhabbet ederken Volkanın bir sorusuna cavap verirken mırmırın mercan familyasından olduğunu belirmiş ve taygun la ikilemde kaldığını ve mırmırın bir mercan familyasından olmadığını belirmiş fakat yanılabileceğinide beyan etmişti tabi kimse fazla ısrarcı olmadı araştırmaya karar verdik ve sonuçları bu başlığın altına yazmak için sözleştik ve tabi Araştırma sonucum katnak bilgisi ile aşağıdadır bilginize sunulur beyler
Mırmır (Lithognathus mormyrus)
Mercan balıklarının en çok bilinen türlerinden biridir. Mercan veya çizgili mercan olarak da bilinirse de yaygın ismi mırmır dır. Yabancı kaynaklarda striped seabream (İng.) marbri (Fransızca) murmura (Yunanca) gibi isimlerle geçer. Vucudu iri pullarla kaplı,uzunca yanlardan basıktır,kafa büyük gözler iridir.Ağzı tüm türlerde olduğu gibi küçük fakat kuvvetlidir.Sırtı esmerce,yanları daha açık renkli,karnı beyazdır.Sırtından karnına doğru 10-12 adet çizgi iner bu çizgiler karna ulaşmadan biterler.Sırt yüzgeci tek parçadır,tüm yüzgeçleri gayet iyi gelişmiştir.Genelde guruplar halinde gezinir ve yemlenir,bazen küçük sürüler de oluştururlar. Herşey yiyicidir,daha çok kurtlar,yumuşakçalar ve eklembacaklılarla beslenir.Ege ve Akdenizin'de daha boldur.Marmara ve Karadenizde'de bulunur.Farklı dip özelliği gösteren yerlerde mesela kayalık,kumlu,çamurlu,yosun kaplı diplerde bulunabilir.Nispeten daha sığ sularda rastlanabilir,150 metre derinliklere kadar da inerler.Üremeleri Haziran'dan Ağustos sonuna kadar sürer,hermafrodit'tir.Yurdumuzda 40 santim kadar boya erişebilirken Batı Akdeniz veya Doğu Atlantik'te 60 santim boya ulaşabilmektedir.4 kilo ağırlıkta olabilirler Eti çok lezzetlidir.Ekonomik değeri olan balıklardandır
KAYNAK:BİLGEHANSARP :dans: :dans:

aserkansatı 20-10-2005 04:41

Rahmetli Ali PASİNERin BALIKVE OLTA kitabına göre latince ismi de Pagellus mormyrus...Öz be öz bir mercan türü ama pembe değil işte...

Taygun KOCABIYIK 21-10-2005 02:29

ayrıntılı resimler için
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

HALDUN YALIMLI 21-10-2005 21:11

1 Eklenti(ler)
Mercangillerin en masum ve en safı oltayla yakalnıyor,zıpkınla avlanıyor yani denizin insana sunduğu nimetlerden bir tanesi nacizane resmini yolluyorum. :deli:

aserkansatı 21-10-2005 21:48

İşte budur arkadaşlar tam yenecek boyda bi mırmır kardeşimiz...Kendilerine akşamları plajların sığlıklarında rastlayabilirsiniz.İnsanlara yakın olmayı pek severler :P

Bir Dost 22-10-2005 01:03

ellerine sağlık achılles bu hayvan benden niye bu kadar uzak kalmayı seviyor yakalamak için atla karayı seçiyorum valla

HALDUN YALIMLI 22-10-2005 15:38

Alıntı:

hudutt tafarından gönderildi
ellerine sağlık achılles bu hayvan benden niye bu kadar uzak kalmayı seviyor yakalamak için atla karayı seçiyorum valla

Özel bölüme ilk mırmır avının detaylarıyla ilgili başlıyalım istersen kardeşim ne dersin ;) :soru:

Bir Dost 22-10-2005 23:52

Alıntı:

ACHILLES tafarından gönderildi
Özel bölüme ilk mırmır avının detaylarıyla ilgili başlıyalım istersen kardeşim ne dersin ;) :soru:

bence harika bir fikir yeni gözdem mırmırın özel bölümde ilk konu başı olması beni ve mırmırlarımı çok sevindirir kardeşim

levrek 01-11-2005 19:35

Arkadaşlar bu aylarda yani Ekim-Kasım arasında İzmir Tuzla'da mırmır zamanıdır,900 gr olanına rasladım.Şayet oralara gider iseniz Avlanma Şekli oldukça sığ olduğunda 2-3 metre derinliklerde zokalı takım çok iyi iş yapıyor,yem ise mamumdur,sevgilerimle

Bir Dost 12-11-2005 13:12

arkadaşlar yeni öğrendiğim bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum mırmır avında teke kulanılıyor fakat tekeyi soymak gerekiyormuş ve tabi kafasınıda koparmak bu güzel av veriyormuş sizce doğrumudur vaya deniyeniniz varmı

aserkansatı 14-11-2005 02:20

Tabi...Tekenin kafayı kopart,kuyruk kısmından sık eti çıkıyor zaten.Sonra salla suya...Hadi rastgele ;)

Taygun KOCABIYIK 14-11-2005 02:47

serkan abi biz tekeyi bütün sallıyoz daha etkili oluyo sanki. bu konudaki yorumun nedir??

aserkansatı 14-11-2005 02:49

Bütün derken, kabuğuyla mı diyosun?

Taygun KOCABIYIK 14-11-2005 02:51

Alıntı:

aserkansatı tafarından gönderildi
Bütün derken, kabuğuyla mı diyosun?

abi kabuk kafa komple sudan çıktığı gibi mümkünse canlı taktığımızda çok iyi sonuç veriyo

aserkansatı 14-11-2005 02:59

Tabi tabi ben canlısı için demedim zaten.Soruyu yanlış anladım herhalde.Canın ölü tekeden bahsettiğini sandım.Canlısı varsa sorun yok,bütün daha iyi elbette.

katiti 14-11-2005 20:22

selamlar...

ben tekeyi bütün ve canlı tavsiye ederim. hatta teke iğneye takılırken ölmemelidir. tekenin sudaki hareketleri balığı daha çok kendine çeker.

ayrıca canlı tekeyle ummadığınız güzel sürprizler de çıkabilir aradan (levrek ve çipura gibi) :D

HALDUN YALIMLI 14-11-2005 20:31

Arkadaşlar bu teke olayı ile ilgili bir ayrıntı vermek istiyorum.Anladığım kadarıyla sizin teke diye tabir etiğiniz kafasını koparıp içinden çıkan eti iğneye geçiriyoruz dediğiniz yemi bizler ÇİÇİM diye tabir ediyoruz ve bu hemfikir olduğumuz yeme sadece mırmır değil her türlü balık av veriyor.Yanlız şöyle bir durum söz konusu ben ÖZEL BÖLÜM'de olta ile mırmır avında söz edilen yemler bizim tabirimizle kullanılan yemlerdir.Bu konuda tabir edilen yemin adı doğru fakat tarifte kullanılan yem yanlış gibime geliyor.Bir yanlışlığa mahal vermiyelim. :dikkat:

Bir Dost 15-11-2005 05:27

merhabalar Arkadaşlar ben canlı tekeden bahsediyorum soruyu kapalı ve anlaşılır soramamışım ama tekeyi aldığımda canlı fıkır fıkır oynuyordu ben canlı atıyordum adamın biri geldi tanımam etmem adam yaşlı koçum dedi tekenin başını kopar kabuğundan ayır o zaman daha iyi olur dedi iyi adam görmüş adam bizede bir deneyim şansı dediği gibi yaptım bizim mırmır avı oldu size mezgit avı adam bana sormuştu mırmıra mı atıyorsun diye bizde hee dayı dedik bundan sonrada hiç mırmır gelmedi zaten adancağız sormadan öncede gelmemişti zaten amaa başladı mezgit gelmeye bu durumu fark edinde mezgit takımını çıkardım aynı yemi taktım eee ayıptır söylemesi iyide balık aldım ama mırmır yok işte burda takıldım canlıya gelmedi kafası kopmuş derisi yüzülmüş olanada gelmedi yaaa bu mırmır en çok neyi seviyor anlamadım daha değişik yemler(burda BULABİLECEĞİM)tabi arayorum bir sırrı varda bu işin ben çözemedim sizin yardımlarınızla bu işi halledeceğim arkadaşlar

levrek 15-11-2005 06:51

Selam arkadaşlar,
İğneye teke-çimçim yada boru kurtundan bir tanesini normal olarak taktıktan sonra yemlikten bir tanesini daha çıkartıp,aynı iğneye yarısı sarkacak şekilde takın.Nedenine gelince, balık sarkan yemi yedikten sonra onun sarhoşluğu içinde iğneye sıkı takılmış ana yeme daha çok iştahla saıdıracaktır.Balıkların doyma gibi bir problemleri olmadığından bu yöntemi tüm av süresince kullanabilirsiniz.
Biraz pahalıya mal oluyor ama verimide baya arttırıyor ;)
Benim gözlemleyebildiğim,farklı meralarda mırmır ne ile doğal olarak besleniyorsa en çok onu sever,bu yüzden avlağın doğal besinlerinin incelenmesi önemlidir.

Bir Dost 16-11-2005 06:01

Aaaa bak abi bunu hiç düşünmedim harbi iyi teknik birde öyle deneyeyim belkide hep bu yüzden nazlı mırmırı yakalamakta güçlük çekiyorum teşekkürler sağol Levrek

BARBADOS 02-05-2006 21:35

Boru kurdu mırmır için nasıl bi yem mamun ile yakalayan bir oltacı görmüştüm sardalya kullanabilirmiyiz cevapları cevapları bekliyorum saygılar...

ilhanmania 02-05-2006 23:13

boru kurdu mırmır için her zaman çok etklıdır fakat bunun yanında mamun kullanmanıda tavsıye ederim..

Saat 17:29.