RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri-Haritalar (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=64)
-   -   Bir acemi katıldı araniza. (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=1502)

Mustafa YUCETEPE 09-08-2006 11:32

Bir acemi katıldı araniza.
 
Selamlar ve rasgele Herkese,

Araniza yeni katildim umarim acemi sorularim ve yazilarimla basinizi agritmam:)
Basliktanda anlayacaginiz uzere ben balik avı konusunda cok acemiyim. Oglumla (5 yasında ellerinizden oper.)beraber sahil tarafina gidip gezmek en buyuk hobimiz.Tabi bu gezmeler esnasında balik tutanlari izlemekte ole. Bende neden olmasin bende bu işe bir olta alip baslayabilir ve bu sahil gezintilerine bir anlam katabiliriz diye dusundum.Tabi bu konuda cevremde bu isi bilen biri olmadigi icin saticilara danistim bu konuyu, nasil olur ne yapariz ne tutariz bu isi nasil ogreniriz diye.:) su anda takim cantamda hangi ignenin neye yaradıgı her tur agırlıkta ne zaman nerede takılacagini bilmedigim bir suru agirlik ve buna benzer bir suru alet edavat var. tabi saticiya danisirsak sonu bu olacagi kesin diyeceksiniz :) İlk avima gectigimiz c.tes ciktim.Yesil renkli 5 capari ve 60 gr kursunlarla gittim asiyana tabi ilk oldugu icin 3 saat boyunca olta atmayi ve capari takmayı ogrendim anlayacaginiz benim icin verimli bir gun oldu.:) balikmi? maalesef hic tutamadim ama azimliyim ilk gunden yilmam merak etmeyin.e tabi ogunku fatura 16 takima mal oldu bana saglik olsun.
Cok uzattim konuyu kusura bakmayin.kisacasi forum okuyabildigim kadariyla bir cok sorunun cevabını bulmamda bana yardımcı oldu. Siteyi acan ve burada yazan herkese ayrıca tesekkurler.Umarim bazılarınızla olta atma sansını bulabilirim.Bu arada istanbul dayim ve genelde asiyan tarafina inecegim.Tek bir soru sorucam tabiki belki siz ustadlarima komik gelebilir. Ben neyle baslamaliyim yani aslinda soracak cok soru var .Bana ilk defa bu ise baslayacak biri olarak ne tavsiye edersiniz.Bu gercekten onemli bir soru solede diyebilirsiniz oltanın ucuna agırlık tak ignesiz 3 gun boyunca bunu denize at :D bu bile benim icin bir tavsiye olabilir.
Simdididen tesekkurler. Surçi lisan ettiysem affola.:)

Saygılar

Güven ÖZYELDAN 09-08-2006 12:43

merhaba mustafa bey aramıza hoş geldiniz...aradığınız bir çok sorunun cevabını rahatlıkla bulabileceğiniz gercekten seviyeli bir paylaşım sitesindesiniz...ben bir parçası olmaktan çok memnunun...size tavsiyem oltanızı elinizden ne olursa olsun bırakmamanız...işte o zaman gerçekten keyif alacağınıza ve imrenerek baktığınız balıkçı arkadaşlarımızın neler yaşadığına şahit olacaksınız...tekrar aramıza hoş geldiniz...allah bağışlasın oğlunuza çok iyi bir alışkanlık kazandırmışta olacaksınız...artık sizinde resimlerinizi ve katılımlarınızı bekliyoruz ..saygılar...rastgelsin...

Taygun KOCABIYIK 09-08-2006 19:31

Çapari avı çok zevklidir.
Tek püf nokta erken kalkmaktır. Ve oltayı olabildiğince ileri atmaktır.
Kıraça hem lezzetlidir hem yeni başlayanlar için iyi bir avdır şimdiden şansın bol olsun Mustafa abi :)

Mustafa YUCETEPE 09-08-2006 20:40

Tesekkur ederim. siteyi tum ogleden sonra detaylı inceledikten sonra artık okadar acemi hiseetmiyorum kendimi en azından teoride :)
Taygun, tavsiyenden sunu anliyorum bi sure daha capari atmaya devam et der gibisin. sanırım ilklere en uygun ve pratik av cesidi bu olsa gerek.

Saygılar,

balıkcı 09-08-2006 21:21

Mustafa kardeş bence ilk önce kamışı kullanmasını sonra makinayı kullanmasını ve daha sonra düğümleri son olarakta takımları kendin hazırlamasını öğrenmelisin,balıkavına çok ta kaliteli olmayan malzemelerle başlamanı tavsiye ederim şayet bu tutku sende devam ederse daha iyi malzemeler takip eder zaten, kamışa makinayı taktıktan sonra misinanın ucuna sadece bir kurşun tak düz bir arazide 30 metre uzaktan önceden hazırlamış olduğun bir metrelik bir dairenin içine atarak deneme yap böylece atış tekniğini geliştirirsin ilk önce kafa üstü atışları daha sonra yan atışları dene,gerisini daha sonra sen zaten geliştirerek bulabilirsin rastgelsin.

levrek 09-08-2006 21:29

Mustafa,
aramıza hoşgeldin,mühim olan ilk adımları atmaktı ,onu da başarılı bir şekilde halletmişsin.Bundan sonra inan ki çok kolay olacak herşey,sadece biraz sabır ve de öğrenme isteği,hepsi bu...sevgilerimle

Taygun KOCABIYIK 10-08-2006 07:49

Alıntı:

Mustafa YUCETEPE tafarından gönderildi
Tesekkur ederim. siteyi tum ogleden sonra detaylı inceledikten sonra artık okadar acemi hiseetmiyorum kendimi en azından teoride :)
Taygun, tavsiyenden sunu anliyorum bi sure daha capari atmaya devam et der gibisin. sanırım ilklere en uygun ve pratik av cesidi bu olsa gerek.

Saygılar,

İstanbulda herkes istavrit avladığı için onu söyledim :) hem yeni başlayanlar için uygun bi av stili :) ben ilk çapari denememde 4 tane almıştım sen neden daha fazla avlayamayasın mustafa abi :)

ykmk 10-08-2006 08:40

Hoşgeldin Mustafa abi.Eminim üstadlarım sana yardımcı olacaktır.Herkese oldukları gibi...

Mustafa YUCETEPE 11-08-2006 08:14

Dun aksam saat 19:00 da asiyana indim. Amacim balik tutmak degil biraz alistirma yapmak.Caparimi taktim. oltayi salladim tabi acemilik gene makinayi taktık. cup agirlik hemen onume dustu. oltayi cektim aha bir baktim bir kıraça
ilk baligimi bu sekilde tutmus oldum ama cok komikti etraftakilerin bile gülüşlerini duydum. Tabi baska avim olmadi. Orda bir iki kisiyle tanistim bu isten anliyorlar. Bana baligin yakinda oldugunu daha hafif agirlik ve daha ince takim kullanmam gerektigini soylediler. Peki ben nasil anliycam bundan sonra balik aciktami yoksa kiyidami.:( Sonra aksam gun batimindan sonra balik cekemiyecegimi soylediler bende topladim takimlari biraz sahilde yurumek istedim arnavuköye kadar yürümüşüm bogazda yürüyüş cok keyifli. Arnavutkoyde insanlar inanılmaz bir ortam yaratmıslar. Bayaga bir balik tutan vardi oturdum biraz seyrettim bana denilenin aksine insanlar 3-5 cekiyorlardı hala.Bugun ve hafta sonu butun planlarımı av uzerine kurdum. Umarım biraz daha acemiligimi atmıs olurum.

Saygılar,

Taygun KOCABIYIK 11-08-2006 08:25

Mustafa abi balığın açıkta mı yakında mı olduğunu anlamak gayet basit ilk atışta atabildiğin kadar ileri at balığı nerde yakaladıysan ortalama olarak o uzaklığa atarsan atar atmaz doluyor çapari ;)

Mustafa YUCETEPE 11-08-2006 08:30

Taygun

Ole doluyo çapari falan diyince bana hakkaten hayal gibi geliyor ama dun bogazda onumuzden bir tekne gecti on tarafa guclu bir ısık koymuslar adamın biri teknenin onunden sarkmıs bir kepce var elinde kepceyi daldırıp bir cekti ama cok ani bir hareketle kepcenin ici balık dolu.Bende oltayı aynı yere attım.
Oltada hissedilir titremeler oluyor icimden tamam vurdu balık diyorum. cekiyorum bos dun bayaga bir hayal kırıklıgı oldu. Bu oltada tık tık vuruslar ne anlama geliyor anlıyamadım.Agırlık taslaramı vuruyor yoksa balık yakalıyorumda cekerkenmi kacırıyorum cozmus degilim :)

Taygun KOCABIYIK 11-08-2006 08:51

Abi çapariyi direk atıp çekiyorsun hareket halindeki yeme sazan gibi atlıyor istavritler zor değil eminimki kovaları leğenleri dolduracağın günler yakındır :)
ayrıca o fenerle avlanan zargana avlıyordur sanırım teknenin öntarafına koyulan lamba bütün zarganaları toplar o ara kepçeyle balığı adam toplar :)

Mustafa YUCETEPE 11-08-2006 09:09

Moral için saol bu hafta sonu balıga daha bir umutla gidecegim.
Valla ne avladıklarını bilmiyorum. Ama ii avlıyorlardı :)
Bende genelde yesil sim iplikli , siyah igneli capariler var ama yaklasik 4 tanede bole tüyden kızılderili basligi gibi duran capariler var. Yani çapari alırken dikkat etmem gereken bir ozellik varsa ; marka ,model , renk , boy vs.. gibi uyarırsanız sevinirim.

Saygılar,

Güven ÖZYELDAN 11-08-2006 09:15

mustafa bey burdan istediğin bilgiyi alabilirsin sanırım ...[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Mustafa YUCETEPE 11-08-2006 09:25

Sevgili Güven,

Bu benim için cok faydalı bir bilgi boyle bir yazı hazırladıgın icin ayrıca ellerine sağlık.Sanırım forumda okumam gereken cok bolum var. Bizde klasik insanoğluyuz işte armut piş agzima düş. Daha basinizi cok ağriticam heyecanlıyım mazur görün..:)


Kolay gelsin,

Taygun KOCABIYIK 11-08-2006 09:30

Bu çapari işi çok değişik bişey Mustafa abi bir gün yeşille tutarsın diğer gün beyazla balığın psikolojisine bağlı birazda hava şartlarına ama bende yeşil çapari ile avlanıyordum...
Çapariye fazla para vermemenide tavsiye ederim 1 ytlye çok güzel çapariler almıştım yeşillerden hala durur mevsimi gelince kullanıcam 2-3 tane var elimde. İlerde iğne bağlamayı öğrenince kendin bağlarsın abi kaz ördek tüyünden daha güzel geliyor insanın kendi yaptığı çapari :) ben 3-4 tane gümüş çekmiştim kendi çaparimle sonra kopup gitmişti :( üzüldüm ama olsun balık avladı ya o yeter insana :)

Güven ÖZYELDAN 11-08-2006 09:30

elimizden geldiğince ben ve arkadaşlarım her konuda herkeze yardımcı olacaklardır...baş ağrıyacak bir sey yok burası paylaşım yeri bu yüzden herkez burda şimdi biz yarın sen bize bilgi vereceksin....saygılar

ykmk 11-08-2006 20:43

Mustafa abi inşallah içindeki balık aşkı hiç sönmez.Sen bgaş ağrıt yeter ki.Paylaştıkça rahatlıyoruz biz.Paylaştıkça öğreniyoruz.BEn bu çapari işini Enez limanından denedim ama rüzgardan attığım çaparisuyun içinde kendiliğinden kıyıya geliyordu.Arkasından ufak sürü balıklarının geldiğini gördüm fakat daha yavruydular.Benim çapari yeşildi.Neyse sonra adamlear geldi sıyırtma yaparak zargana kuyruğuyla leverkleri uskumruları çekti bizim yerimizden.Bende bakakaldım.Sıyırtma kurşunu bile bulamıyorum bu Kırklareli'de kafayı yiyecem.benim teşfiklerimle balıkçı güzel şeyler getirmeye başladı.Boili getirdi ama takım malzemesi yok.Herşey zamanla.Kısmetse deniz olan bi yere yerleşip kafamı dinleyecem emekli olunca.Daha çookk var ama inşallah yapacam bunu.

Mustafa YUCETEPE 12-08-2006 09:48

saol Yunuscan kardeş,
Eminim benimde birilerine bir seyler anlatıcagım gunler gelecek.
İstanbulda balik malzemesi alinabilecek cok yer var. Ama aci olan ne alacagini bilememek.Simdi sıyırtma mevzusu cıktı onu biraz arastırdım. Peki bu takımın normal capariden ne farkı var bir turlu anlıyamadım kursun ok. ama sagladıgı avantaj nedir bir aydınlatırsanız sevinirim.
Emeklilik :) evet sanırım deniz dostu olan herkeste bu hayal vardır. Guzel bir sahil kasabasına yerleserek ufak bir tekne alıp emekliligi yasamak. Ama emin ol isin rengi ole olmayacak cunku denizden ve hayattaki seylerden daha degerli bir sey olacak elinde oda cocukların ve onları bırakıp 1 hafta bile baska bir yere gidemeyeceksin.:) neyse derin konular bunlar umarım hayallerine kavusursun.


Rastgelsin,

Bu arada simdi farkettim mail adresini hala devammı ogame e ve kacıncı evrendesin :)

ykmk 12-08-2006 11:05

Mustafa abi dedilerin beni çok etkiledi.Bu sıyırtma makaralı oltanın ucuna bağlanıyor.Bağlandıktan sonra diğer boşta kalan tarafa 3.5-5 metre uzunluğuda bir misina bağlanıyor ve ucuna zargana kuyruğu yada silikon takılıyor ve atılıyor.Kurşunun avantajı şu;Uzağa gitmeyi sağlıyor ve durmadan çekildiğinde vazla yukarı çıkmadan suyun orta kısımında kalıyor ve balığın ilgisini daha çok çekiyor.Sistem zargana topuyla aynı en azından biz öyle yapıyorduk fakat zargana topu gibi yemin çok fazla yukarıdan gelmesini engelliyor.Diğer üyelerimiz de sana yardım edecektir abi.Benden bu kadar kolay gelsin.

Taygun KOCABIYIK 12-08-2006 11:20

Mustafa abi sıyırtmadan ziyade çapariyi tavsiyte ederim :) 1 e 10 sen düşün artık yani :D ama sıyırtmayla daha iri balıklar yakalayabilirsin.
Ve aklıma yeni gelen bi konu var Mustafa abi çapariyi 10lu değil 5 li atarsan takılmaları azaltıp daha rahat av yapabilirsin diye düşünüyorum.

Mustafa YUCETEPE 12-08-2006 11:39

Evet Taygun bu sekilde bir denemem lazim takim takmaktan iflas edicem yakinda ama gittikce takilmalar azaldi. gecen aksam iki kere taktim oda telefon geldi makinayı ceviremedim dibe kadar indi sanirim.
Birde bende uskumru ve kalyoz caparisi var hafta arası cok erken kalkip gidicem gune dinc baslamis oluruz hem hemde bu caparileride denemis olurum.
Gerci istatistikler marmarada uskumrunun hayal oldugunu soyluyorlar.
Farkli seyler deneyip sonuclarini gormek istiyorum.
Ama tavsiyene uyucam az igneli capari.

Taygun KOCABIYIK 12-08-2006 11:52

sanırım o büyük beyaz tüylü çaparilerden bahsediyorsunuz onları son baharda çinekop için kullanabilirsiniz şimdilik ufak iğneli ve ufak tüylü istavrit çaparisini denerseniz daha iyi olur gibi geliyor bana

ykmk 12-08-2006 15:17

ÇApariyi kumsaldan sallasam acaba levrek,mırmır,karagöz gibi kıyı balıklarından çıkar mı?Ya da tutan var mı??

aganta borina borinata 14-08-2006 07:26

hoşgeldiniz..... bol şans....

aganta borina borinata 14-08-2006 08:27

aslında dün bi kaç kez mesaj yazdım ama bi tuhaflıktan dolayı mesajlar bi türlü foruma eklenmedi...imbat kardeş senide bu yüzden ekledim...sorunu anlayamamıştım ama şimdi düzeldi...

yukarıdaki yazıları okudum ve gördümki arkadaşlar size ellerinden geldiğince yardım ediyorlar...zaten sizde tecrübe sahibi olmaya başlamışsınız bile...ki tecrübe ve şans balıkçılığın balık kadar olmazsa olmazlarındandır...acemi şansınıda hafife almamak gerekir ( ki bu bence iki kat şans demektir ) herkesce kabul görür...

istanbul'da balık konusunda hiç deneyimim yok...

aslında ben yeni başlayan arkadaşlara bildiğimiz basit tek iğneli, gezer kurşunlu, elle atılıp sarılan dip oltasını tavsiye ediyorum...böylelikle balığın oltaya verdiği tepkileri anlamak ve bunları tecrübe olarak edinmek daha kolay olabiliyor ...yakaladığınız balığı elinizle çekerken hissetikleriniz de cabası...kamış ve özellikle kamışla çapari kullanmak her ne kadar zevkli görünsede hem zor hemde tehlıkeli olabilir ( bi anlık dalgınlık oltayı su yerine etrafınızdakilerin üzerine gönderebilir )... sürekli dolaşması da bi süre sonra sıkmaya başlayabilir ve söylediğiniz gibi birazda masraf ettirebilir....size av konusunda genel olara şunları tavsiye edebilirim...

1. eğer ava ani olarak karar vermediyseniz eksik malzemeyle gitmeyiniz...
2. malzeme alırken satıcılara çok fazla güvenip pahalı ve işe yaramaz malzemeler satın almayınız...şimdilik ucuz ama işe yarayacak malzemeler kullanınız ( bu konuda rastgelsin forumlarıdan faydalanabilirsiniz )...ya da balığa düşkün bi tanıdıktan yardım alınız...zaten bi süre sonra malzemelerinizi kendiniz seçeceksiniz ve bi kısmınıda kendiniz imal edeceksiniz...
3. eğer büyük bi balık yakalarsanız kaçırmak pahasına da olsa kendiniz çekiniz...ki her balıkçı bunu umarak oltasını atar...şans size gülmüştür...eğer kaçırırsanız muhtemelen "kaçan balık büyük olur" gibi insanı sinir eden espiriler duyacaksınız ama iyi bi tecrübe kazanacaksınız...
4. eğer balık büyükse telaşlanmadan ağır ağır çekiniz...eğer balık misinaya çok fazla asılırsa ( ki bu can havlidir ) misinayı yavaş yavaş bırakınız... bu demek değildir ki misinayı sonuna kadar salınız balığın çekişi azalınca tekrar çekiniz ( gülmeyiniz çünkü bunu yaşadım ; bi arkadaşa büyük bi balık çekerken ona balık misinayı zorlarsa misinayı sal demiştim..o da öyle yaptı ve misina bitene kadar salmış ve suya doğru eğilmeye başlamıştı ve bana " doğan olta bitti şimdi ne yapayım diye soruyordu...) ne de olsa balık canından kolay kolay vazgeçmeyecektir...
5. çevrenizdeki "balığı yakalayan" balıkçılara bakınız ve onların yaptıklarını yapınız...bi çok balıkçı centilmen değildir ve balığı sadece kendileri yakalamak ister ve etrafındakileri kıskandırmak, bu yüzden yardımcı olmayabilirler...ama siz sizden daha acemilere her zaman yardımcı olun ve onlarada bunu tavsiye edin...
6. türüne göre çok küçük olan balıkları geri bırakın ( bi çok balıkçı bunu yapmaz parmak kadar balıkları bi pet şişenin içerisine doldururlar ve çoğu zaman bunları temizlemeye üşendikleri için yemezler bile)...
7. av yasaklarına uyunuz...
8. rastgelsin forumlarını takip ediniz ve paylaşımlara katılınız...
9. balığı uygun şekilerde pişiriniz...her balığı unlamayınız...eğer alkol kullanıyorsanız yanında bi iki kadeh rakı içiniz...

rastgelsin...

ykmk 14-08-2006 08:36

6. maddeye uymayan balıkçı mıdır sizce?Bence balıkçı centilmen olandır.

aganta borina borinata 14-08-2006 08:38

Alıntı:

ykmk tafarından gönderildi
ÇApariyi kumsaldan sallasam acaba levrek,mırmır,karagöz gibi kıyı balıklarından çıkar mı?Ya da tutan var mı??

mırmırı ve kara gözü bilmem ama levrek dahil 35-40 cm'ye kadar olan bi çok avcı balığı yakalayabilirsin...ancak çaparinin rengini ve baglanma şeklini; mevsime, ava, av saatine, güneşin durumuna ve suyun rengine göre seçmelisin...bu konuda erol abinin suda renklerin görünümüyle ilgili bi yazısı olacaktı...

rastgelsin...

aganta borina borinata 14-08-2006 08:39

bence değil...belki kelimeyi hızlı yazdığım için yanlış seçtim...

mozdil 14-08-2006 09:10

Aslında amatör balık avcılığı zor bir hobi. Eğer bu konu ile ilgili çevrenizde birileri (arkadaşınız, dostunuz) yoksa öğrenme sadece gözleme dayanıyor. Genel olarak Amatör Balıkçı malesef paylaşımcı değil. Paylaşımı seven kişiler burası ve benzeri forumlarda bilgilerini, yaşadıklarını paylaşıyorlar. Sevemeyenler ise okuyup, öğrenip hiç paylaşımda bulunmadan forumdan faydalanıyorlar. Avlak öğreniyorlar, teknik öğreniyorlar vs. vs. vs.

Mevsimine göre avcılığın da bir yöntemi oluyor. Zamanı gelince bu yöntem ile avlanılıyor. Bu yöntemde de balığın o andaki davranışları, yemi, yeme alışkanlığı ile ilgili. Örnek vermek gerekirse çinekop bollaşıncaya kadar (yani yem bulamayıp aç kalıncaya kadar) çapari veya benzeri sunni yemlerle avcılığı işe yaramıyor. Yakalanırsa bu tesadüften ibaret oluyor.

Sizin konumunuzda öğrenmenin en kolay yolu izlemek ve soru sormaktan geçiyor. Diğerleri nasıl avlanıyor? Kaç gram kurşun kullanıyor, nasıl bir takım kullanıyor, yem kullanıyor mu? Hangi yemden kullanıyor. Farklı yem kullanan kişiler arasında yakalanan balık farklı mı? Aynı ise tuttuğu balık sayısı fark ediyor mu? Gibi onlarca soruya cevap bulmanızdan geçiyor.

Amatör balıkçı sorulan sorulardan haz etmez. Teknik hakkında bilgi vermek istemez. Ama içlerinde mutlaka burada paylaşımda bulunanlar gibi insanlar bulmanız mümkündür. Sorun çekinmeyin. Doğru insanı bulacaksınız. Zaman içinde doğru insanlarla tanışınca onlarla balığa gidecek ve öğrenme süreciniz hızlanacaktır.

Bazı insanlar acemi ile dalga geçerler. Acaba kendisi de bir zamanlar acemi olduğunu hatırlıyor mu? Yoksa doğarken elinde misina ve iğne mi vardı? Ben her zaman söylüyorum. Ben acemiyim. Çünkü her gün bir şeyler öğreniyorum.

Selim beyin ifade ettiği gibi bir takım ile başlamak doğru olacaktır. Atış tekniğinizi geliştirmek için iğne takmadan kamış ve misinanızın kaldırabileceği bir ağırlığı, sahilin boş olduğu zamanlarda (yerlerde) atın ve çekin. İstanbul boğazı ilginç bir yerdir. Bu atışlarınız sırasında bulunduğunuz bölgedeki akıntıları takip edin. Akıntının yönü ve şiddeti zaman zaman değişir.

Çapari kullanırken balığın nerede olduğunu anlamak için deniz taranır. Yani uzağa da atış yapılır, yakına da. Böylece tespit yapıldıktan sonra avcılık başlar. Kimi zaman hemen sahilden balıkları avlarsınız, kimi zaman ise oldukça uzaklara atmanız gerekir. Yakından yapılan avlarda hafif kurşun kullanılır. Uzaktan yapılacak avlarda ise kurşunu oraya yetiştirebilmeniz için mutlaka ağır kuşun gerekir. Kullandığınız takım ince ise ağır kurşun kimi zaman kopar gider. Bunun için kurşunu takıma bir ip yardımı ile bağlamak bu süreci yavaşlatır. Çapari gün batımından sonra pek işe yaramaz, ancak bulunduğunuz bölge çok iyi ışıklandırılmış ve denizin belli bir kısmı aydınlanmışsa denenebilir. Oltanıza vuran tık tık vuruşlar iki şey olabilir. Birincisi balık vuruyordur ikincisi kurşununuz akıntıya göre çok hafif olduğu için havalanıyor ve kayalar vs çarpıyordur. Çapari alırken o sıralarda hangi renk iş görüyorsa onu almalısınız, yani yeşil, sarı, mavi, beyaz floş çapariler ve beyaz tüy çapariler mutlaka takım çantanızda olmalı. Yine takım çantanızda takımınızın gücüne bağlı olarak 20 – 120 gr arasında muhtelif kurşunlardan da bulunmalı.

Eğer İstanbul’da kandırılmadan ve bilgi alarak alış veriş yapacak yerler ararsanız size bir kaç yer önerebilirim. Bunun için özel mesaj göndermeniz yeterli.

Restgelsin.

Mustafa YUCETEPE 14-08-2006 09:24

Doğan'cığım Hosbuldum ve tesekkur ederim tavsiyelerin icin ben bu soyledigin seylere uymaya calısacagım emin olabilirsin.Bence soledigin maddeler genel olarak balikcilik icin degil insanlik adina davranislar iceren maddeler gibi.
Ama bu sitede o turde insanlara rastlamadım tanıstıgım insanlar cok kaliteli ve yardımsever herkes bir sekilde yardımcı oldu bana ve sitenin faydasını cok gordum.Bu ise baslarken kafamda onlarca soru vardı. Simdide var ama nasıl anlatsam sanırım acemilikle ilgili degil. Yani ne kadar ustalassamda bu tur sorular herzaman olucak gibi.En azından artık korkmuyorum oltamı ve takım cantamı alıp sahilde alıyorum solugu. Tutmak veya tutmamak su an onemsiz. Balikta kaldigim saatlerde terapi gibi. Beyni resetlemek gibi dunyadan kopuyorum ve vakit su gibi akıp gidiyor.

Artik deniz farklı bir anlam tasıyor benim icin. Sanki denizi sahiplenmisim gibi.
Abartıyor olabilirim ama gercekten bole hissediyorum. Her fırsatta ona yakın olmak istiyorum. Hadi sahile inelim hadi sahilde bisiler yiyelim. hadi sahile inip bi kahve icelim :) hava cok sıcak sahil esiyodur simdi. Cok guzel bir duygu bu.

Son madde benim icin kupa finali gibi. Zaten bekliyorum kendi tuttugum balikla icene kadar rakı almıycam eve..


Saygılar,

HALDUN YALIMLI 14-08-2006 09:35

Hepinizin ellerine sağlık arkadaşlar harika yazılar yazmışsınız. Yazıların hepsini okudum ve çok hoşuma gitti. Kendi adıma hepinize teşekkürler ediyorum. Paylaşımlarımız bol olması dileğiyle. 6. madde için kesinlikle balıkçı değiller. 8. madde için balığı ağlatmamak lazım;)

Mustafa YUCETEPE 14-08-2006 09:38

Murat abi,

Soyledikleriniz cok icimi rahatlattı diyebilirim.Aslında bu hafta kafamı kurcalayan birkac soruya cevap oldunuz.
Sizi ve sizin gibi insanları tanımak zaten benim icin bogazdaki tum baliklari tutmak gibi. :) bu işin esprisi bunun herhangi bir karşılığı olmayacak kadar değerli.
Malzeme konusunda tabiki fikir ve tavsiyelerinizi almak benim için onemli su an aradığım, bana bazı seyleri tavsiye ile satacak tanıdık bir yer.

Saygılar,

Taygun KOCABIYIK 14-08-2006 09:59

Alıntı:

Mustafa YUCETEPE tafarından gönderildi
Doğan'cığım Hosbuldum ve tesekkur ederim tavsiyelerin icin ben bu soyledigin seylere uymaya calısacagım emin olabilirsin.Bence soledigin maddeler genel olarak balikcilik icin degil insanlik adina davranislar iceren maddeler gibi.
Ama bu sitede o turde insanlara rastlamadım tanıstıgım insanlar cok kaliteli ve yardımsever herkes bir sekilde yardımcı oldu bana ve sitenin faydasını cok gordum.Bu ise baslarken kafamda onlarca soru vardı. Simdide var ama nasıl anlatsam sanırım acemilikle ilgili degil. Yani ne kadar ustalassamda bu tur sorular herzaman olucak gibi.En azından artık korkmuyorum oltamı ve takım cantamı alıp sahilde alıyorum solugu. Tutmak veya tutmamak su an onemsiz. Balikta kaldigim saatlerde terapi gibi. Beyni resetlemek gibi dunyadan kopuyorum ve vakit su gibi akıp gidiyor.

Artik deniz farklı bir anlam tasıyor benim icin. Sanki denizi sahiplenmisim gibi.
Abartıyor olabilirim ama gercekten bole hissediyorum. Her fırsatta ona yakın olmak istiyorum. Hadi sahile inelim hadi sahilde bisiler yiyelim. hadi sahile inip bi kahve icelim :) hava cok sıcak sahil esiyodur simdi. Cok guzel bir duygu bu.

Son madde benim icin kupa finali gibi. Zaten bekliyorum kendi tuttugum balikla icene kadar rakı almıycam eve..


Saygılar,

Mustafa abi
Zehiri almış bulunuyorsun şu andan itibaren ömrünün sonuna kadar bu zehirden kurtulamıycaksın hiçbir panzehir yok :)
Denizle ilgili yazdıklarınızda gerçekten çok güzel bizim sitenin bir misyonuda insanları bilinçli avcı yapmak av yaptığımız denizi ve balıkları korumazsak ilerde ne olacağı malum.
Doğayı ve balıkları koruyalım...

Mustafa YUCETEPE 15-08-2006 08:43

Evet Taygun sanırım aldım.
Sitenin katkısı gozardı edilemeyecek kadar fazla.
Buna katılıyorum ama katılmadıgım bir sey var oda sloganın:)
Yani denizleri temiz tutalım dogayı koruyalım falan tamamda
balıkları koruyalım kısmını anlamadım bir balık avcısı olarak :)

Saygılar,

aganta borina borinata 15-08-2006 08:48

bilinçli avalanma, çevre kirliliği, av yasaklarına uyma, yasak bölgelere uyma, uymayanlar konusunda gereğini yapma vb şeyleri kastediyor, yoksa uygun şart ve şekilde tutacağınız balık onları yok etmez, sanırım taygunun koruma deyimi bunlar kastediyor.

Güven ÖZYELDAN 15-08-2006 09:00

Alıntı:

Mustafa YUCETEPE tafarından gönderildi
Evet Taygun sanırım aldım.
Sitenin katkısı gozardı edilemeyecek kadar fazla.
Buna katılıyorum ama katılmadıgım bir sey var oda sloganın:)
Yani denizleri temiz tutalım dogayı koruyalım falan tamamda
balıkları koruyalım kısmını anlamadım bir balık avcısı olarak :)

Saygılar,

mustafa bey bugün korumazsak yarın yakalayacak bir kaya balığımız dahi olmayabilir...ben bu keyifi kaybetmek istemiyorum herhalde sende wazgeçmek istemezsin...rastgelsin...saygılar...

Taygun KOCABIYIK 15-08-2006 09:09

Mustafa abi korumak derken yemiyceğimiz kadar ufak balıkları incitmeden geri salmak, yada işe yaramayan kaya balıklarını ot balıklarını geri salmak örneğin 10 kg olabilen bir balığın 100 gram olan yavrusunu salmak balıkları korumaktır bence yani şöyle iyi bi çupra gelse yada ne bileyim eşşek şöyle iri iri kefaller gelse affetmem :D geçen avımda parmak kadar 1-2 kefal saldım çokta keyif aldım onların tekrar doğaya dönmesine :)

Yani doğan abinin dediği gibi balıkları korumak.
Haa birde tuttuğumuz balığı ağlatmadan yemek şart :D

ykmk 15-08-2006 09:13

Taygun abi sana tamamiyle katılıyorum.

Mustafa YUCETEPE 15-08-2006 11:04

Taygun bu sekilde sana sonuna kadar katiliyorum. Tabi ben isin o boyutunu hic dusunmedim ve gercekten yemeyecegi baligi alan ve sonrada onu cope atan insanlar olmadıgnı dusundum ama sanırım bole insanlar varki bu konu bu kadar gundeme geliyor.
Yoksa amacım senin temennini kucumsemek degil bu tur baliklari avlayanlari kucumsemekti..

Saygılar,


Saat 03:14.

Powered by vBulletin Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
TR Çeviri : organik81