![]() |
37/2 numaralı yeni Sirkuler
Selam arkadaşlar,
Resmi gazetede 37/2 numaralı Denizlerde ve iç sularda amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen sirkuler yayınlandı. [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] 21 sayfadan oluştuğu için link vermek zorunda kaldık,sevgilerimle |
erol abi süpersin :)
sabitliyorum herkesin görmesi için |
Erol Abi ellerine sağlık. ben de bekliyordum merakla. gerçi düzeltilebileceğini düşündüğüm bazı noktalar aynen kalmış ama neyse.
sirkülerin bence en önemli noktalarından biri amatör balıkçılık belgesinin alınmasının zorunlu olmadığının açıkça yazılmış olması. ayrıca av sınırlamalarında lagos konusunda beyaz lagos sınırlanmış iken züber, çamur lagosu, grida, çakal ya da şeytan olarak tanınan balık konusunda bir yasaktan söz edilmemiş ve konu biraz muallakta kalmış... gerçi tecrübeli kişiler bu balıkla uğraşmanın pek akıl karı olmadığını da söylüyor... ayrıca dikkatimi çeken bir diğer nokta da eşkina avının yasak olarak tanımlanmamış olması... |
Superonline de çıkan haber sirkuleri biraz özetlemiş:
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] 25-08-2006 10:16 Amatör balıkçıya yeni standart Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, amatör balıkçıların uyması gereken kuralları belirledi. Amatör balıkçılar akarsu, göl gibi içsularda en fazla dört olta takımıyla avlanabilecek, olta başına iğne sayısı altıyı geçmeyecek. Germe, uzatma, serpme, çevirme, tırıvırı gibi ağlar; bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasallar; patlayıcı, karpit, kireç, elektroşok, tüpgaz ve hava tazyiki gibi yöntemler kullanılmayacak. Denizlerde ise sualtı tüfeğiyle orfoz ve lagos avlanamayacak. |
Mert amator avcılık belgesi zorunlu değil gibi görünüyor ama cezalar bölümünde de 4950 sayılı kanun uygulaması var o zaman belge alma becburiyeti var.
|
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu Madde 3'ten alıntı:
"(Değişik: 15/5/1986 - 3288/2 md.) Ticari amaç dışı veya spor maksadıyla yasak olmayan bölgelerde ufak vasıtalarla su ürünleri istihsal edecek Türkler ve yabancılar ruhsat tezkeresi almak zorunda değildir. Bunların avlanma usul ve esasları ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir." 4950 Sayılı Kanun, 1380 sayılı kanunda değişiklik yapılması için çıkarılmış bir kanundur. Fakat bu kanunda yukarıda vermiş olduğum paragrafın değiştirilmesine dair hiçbir madde bulunmamaktadır. Ayrıca bu kanunlara dayalı olarak çıkarılmış 37/2 sayılı sirkülerde de açık bir şekilde amatör balıkçılık için tezkere almanın zorunlu olmadığı belirtilmektedir. Buna göre hiçbir yetkili merci size amatör balıkçılık belgeniz yok diye ceza kesemez, malzemenize el koyamaz. Bu durum vuklu bulsa dahi idari mahkemelere başvurmanız durumunda lehinize karar çıkması kat'idir. Saygılarımla... |
Mert in yazdıkları aynen doğrudur,lakin güç bela zaman bulmuş,onu da balığa çıkarak değerlendirelim deyip gitmiş ardından da tam her şeyi hazırlamış iken gelen görevliler sizden amatör balıkçılık belgesi isterlerse ne olacak ?
Gelen kişi bunu soruyor ise, muhakkak sirkulelerden bir haberdar olduğu için soruyordur ( çünkü ona da bilmem kaç yıl önce belgesiz avlanmak yasak diye talimat verilmişti).Siz istediğiniz kadar anlatın,ikna etmeye çalışın ama nafile ile durum sonuçlanınca tüm zevkiniz bozulacak,moraller sıfıra inecek. İşte bu yüzden cüzi bir miktara iki seneliğine verilen amatör balıkçılık belgesini her zaman almakta fayda var derim,isteyene de aha da burada deyip balık avlanmanıza devam edersiniz,sevgilerimle. |
Alıntı:
katılıyorum... rastgelsin... |
kooperatifler
Sayın arkadaşlar ben balcı kaptan yurtdışında olduğum için uzunca bir süre size katılamadım.Aktivasyonuda yapamadık en azından teknemin ismi ile yeni kayıt açtı. Kusura bakmayın yer kapladım.Yazılanları gördüm okudum.Ben bir şey söylemek istiyorum.Zengin olmak istiyen varmı.O zaman su ürünleri kooperatifi kursun.Neden diye sorun.Hadi sorun.Açıklaması neden diye soranlara.
|
abicim çok çok saol bu bilgiler için..
|
bilgisi olan tüm arkadaşlara,yılan balığı denizde ve tatlısularda yaşadığına göre yavrulamak içinde meksika körfezine gidip geldiğine göre, bunun amatör avcılığında yasaklama ya da farklı bir kriter bulunuyormu.bilen arkadaşların lütfen bizleri aydınlatmalarını rica ediyorum
|
kocabalık,önce aramıza hoş geldin,imza ayarlarını yaparsan kim olduğunu ve hitap şeklimizi biliriz. Yılan balığı denizde serbest,tatlı suda üreme dönemi yasak,sirkülerde diğer türler sınıfındadır. Sirküler için :[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
|
balıkçı belgesi
burada yazılanlara aynen katılıyorum fakat: antalya büyük limanda, yat limanında ve kemer limanında yeni başlamış bir uygulama var, 5 yıllık balıkçılık belgesi (25 ytl) diye bir belge istiyor sahil güvenlik, bende tam olarak ismini bilmiyorum, sarı ehliyet gibi bir belge, bir kaç gün içinde elimde olacak, keyifcilerden böyle bir belge istiyorlar hatta bu yüzden ceza bile alan var geçen hafta 30 mart pazar günü bu belge olmadığı için büyük limandan balığa çıkamadan elimizde yemlerle geri dönmek zorunda kaldık:( çıkacak olan arkadaşların haberi olsun...
|
Kendi kafalarına göre kanun yapıyorlar..!
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşım siz balıkcı teknesi ile çıkıyorsanız bu belgeyi istemekte haklılar,ancak özel tekne veya botla çıkıyorsanız.bu belgeyi sormakta hakları yok.o zaman tamamen keyfi uygulama oluyor.Ama fiber tekne dahi olsa mutlaka pilaka olması şart.Pilakasız tekne diye bir şey kesinlikle yoktur.
|
bugün çıkartmış olan bir arkadaşın belgesini gördüm bu belge, profosyonel balıkçı belgesi diye geçiyor, duyduğum kadarıyla ve f.mehmet abinin de dediği gibi bu belge balıkçı tekneleriyle çıkarken gerekiyormuş, özel teknesi olanların bu belgeyi almalarına gerek yokmuş ama yinede gereksiz bir uygulama çünkü şimdiye kadar böyle bir olay yoktu ya da vardı da uygulamıyorlardı yani bi işler dönüyor ama anlamadım...
|
Turna , öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Fakat yılan balığının üremek için Meksika körfezine gittiği ileilgili sayısız kaynakta bilgi okudum ve bunun bizim coğrafyamızda üreme zamanı diye bir bilgiye rastlayamadım.Eğer sirkülerde ki gibi diğer yazan türler içinde sayacaksak bana bilimsel dayanaktan yoksun,biz yaptık oldu mantığıyla haraket etmek gibi geliyor
|
Evet arkadaşlar.Amatör balıkçı belgesi ile ilgili olarak Erol abimize katılıyorum.Cumartesi günü uzunada civarında sahil güvenlik kontrolüne girdik.Neyse eksiğimiz yoktu.ancak Amatör Balıkçı Belgemizi sordu.Tamam gösterdik hepimiz.Ben bu sitedeki yazıları hafta içi okumuştum.Komutanada bahsettim.ama gerçekten bilgileri yok ki belgenin olması zorunlu dedi.anlatamadım değişikliği.bilginize arkadaşlar.ya bu sirküleri yanınızda taşıyın yada siz siz olun Amatör Balıkçı Belgenizi bulundurun.herkese iyi haftalar olsun.
|
selam arkadaşlar balıkcı teknesiyle yani ufak amatör teknesiyle balığa çıkılırsa sadece amatör balıkcı belgesi yeterli şayet ticari amaçlı tekneyle trol gibi olanlar profosyonel belge isteniyor.bunu bizat sahil güvenliktekiler söyledi . kendimde amatör belgemi gösterdim herhangi bir sorunla karşılaşmadım bilginize.
salih çelik 1970 antalya |
Ehliyet başka , av teskeresi ayrı şeyler..!
Alıntı:
Tekne de ehliyet başka, av teskeresi başka şeyler..! Özel olmak kaydıyla ; 21 metreye kadar ticari olmayan her türlü spor ,gezi ve amatör balıkçı teknesini kullanmak için " denize yeterlik belgesi " (ehliyet) almak zorundasın... Amatör balık avı yapmak için ; tarım il veya ilçe md. lüğünden amatör balık avı teskeresi alabilirsin.. geçtiğimiz yıla kadar bunu alıp ilgili istediğinde göstermek zorundaydın ( aynı Avrupa da olduğu gibi;) ) geçen yıl bu zorunluk kalktı TC vatandaşları için... Bu uygulama "uyum yasaları " çerçevesinde alınmış göstermelik bir karardı, bize uymadı (!) kaldırdılar zorunluğu diye biliyorum..! Ancak bunun kaldırıldığından habersiz çoğu kurum ,hala istiyorlar..!! ANCAK ; profesyonel balıkçı tekneleri ile balığa çıkacaksan , profesyonel balıkçı ruhsatını alman gerekiyor ne yazıkki :( Umarım yardımcı olabildim sana..? Kolaygelsin :) |
Merhaba arkadaşlar,Yusuf abim olayı gayet güzel açıklamış.Sizlere vereceğim linkten tüm mevzuatı detaylarına kadar anlatmış,sevgilerimle
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
Sevgili arkadaşlar ;
Ayrıca alacağınız bir miço ehliyeti ile ; 7.5 metreye kadar profesyonel bir balıkçı teknesi kullanabilirsiniz... Ancak o ehliyetle 3 metre bir amatör sandal kullanamazsınız:deli: Olay bu gün bir arkadaşımın başına geliyor..!! Bu gün Çeşme ye bağlı sahil güvenlik botu bir arkadaşımı çeviriyor denizde ve evraklarını istiyor.. Akabinde teknede buluna 3 kişiden bir fazla can yeleğini görmek istiyor, yani 4 adet..!! Ayrıca can yelekleri ve simitin üzerinde teknenin ismi yazmadığından, teknede bulunanları nüfus cüzdanlarını istiyor teknedeki Astsubay.. Ama yangın söndürücüyü istemiyor mesela..! Sonuç bunlar yok diye tekneyi yedeğe alıyor çekiyor belli bir mesafe ve sonra güvenli bir yere bağlayın teknenizi ve Çeşmeye gelip evraklarınızı alın diyor ve çekip gidiyor..!!! Arkadaşlar ; Cehalete bakarmısınız, can yeleğine bakıyor da, yangın söndürücüye bakmak aklına gelmiyor, aslında onlara bakması da hata..! sadece bulundurulması gerekli malzemelerin sertifikalarına bakması gerekirdi astsubayın...!!! Herkes yayınlanan sirkülerleri kendine göre yorumluyor, çoğu kez yalan yanlış, ya da egosunu tatmin olarak uyguluyor..!! Arkadaşlar ; Denizde karşılaşabileceğiniz bu tür durumlara hazırlıklı olmak için ,denizcilik yasalarını ve ilgili sirkülerleri çok iyi bilmek zorundasınız..!! Ve mutlaka bir tane edinip her sefer yanınızda bulundurunuz başka çaresi yok..!:( Aslında bir dernek çatısı altında gücümüzü toparlayamadığımızdan dolayıdır ki baskımızı kuramamaktayız bu durumdaki ilgili görevlilere karşı:( Karşılarında organize bir güç görmedikleri sürece bu durumlar tekrarlanacaktır ne acıdır ki:( Olayın sonucunda arkadaşım Çeşme sahil güvenlik Komutanı üstteğmen ile görüşüp anlaşıyor ama güzel bir gün de bu stresle heba oluyor ne yazık ki:(!!! Bu arada dernek konusuna da vakit ayırıp önerilerde bulunmanızı diliyorum..! |
Vermiş olduğunuz tüm bilgilere teşekkür ederim. Konuyla ilgili arkadaşların belirttiği gibi hala keyfi yada bilinçsizce bir uygulama yürütülmekte. Umarım bu uygulamayı yapan yetkililer en kısa zamanda bilgilendirilip kontrollere bilinçli olarak devam ederler. RASTGELSİN
|
Sayın gerence,kusura bakma da yazılanların hiç birini kabul etmiyorum.Evet can yeleklerinde tekne ismi yazılmalıdır,neden illaki yangın söndürücüye bakılması şartmı.?Hangi yönetmelikte yazıyor sağdece sertefika yeterli diye,?Ayrıca arkadaşlarınız nasıl bir tekneyle denize açıldılar,onu belitmemişsiniz, sahil güvenlik çevirme yaparken tombalamı çekiyor ?ayrıca mesajlarınızı daha dikkatli yazmanızı öneririm.
|
Alıntı:
Bu güne kadar yazdıklarımda; siz dahil kimseye herhangi bir şeyi kabul ettireceğim diye bir iddiam olmamıştır..! Balık avı,mevzuatlar, denizle ilgili çeşitli bilgilerin samimi ama saygılı bir ortamda aktarıldığı yazışmaların yapıldığı bu sitede; böyle bir gayretin olduğunu hayretle okuyorum ki , bunu ilk kez siz dile getiriyorsunuz..!!! Burada yazılanları kabul edip etmemede kuşlar kadar hürsünüz üstadım..!!! Anlatılanlar denizde, avda yaşananlardır..!!! Ayrıca; beğenmediğiniz bir konuyu da okuma gibi bir zorunluğunuz da yoktur, bunu da hatırlamanızda yarar var kanısındayım..!! Şimdi gelelim diğer konular ve sorularınıza ; 1-Teknede taşınması zorunlu tüm demirbaşlara(can yelekleri, can simidi, yangın söndürücü vb, vb ); tekne ismi yazılması zorunludur elbette, bunda zaten hemfikiriz ,size aksini söyleyen mi oldu acaba ?! 2-Yangın söndürücü; her teknenin öncelikli olmazsa olmazıdır !!! VE DE CAN YELEKLERİ GİBİ SERTİFİKALI OLMALIDIR !!!! Eğer bir teknenin can yeleklerini soruyor ve de görmek istiyorsan, bunun yanında SERTİFİKALI 2 KG LIK YANGIN TÜPÜNÜ DE SORMAK ZORUNDASIN !!! can yelekleri bozulmaz ama yangın tüpü tazemi kontrol etmek zorundadır görevli !!!! 3-Sadece sertifika yeterli diye bir yönetmelik var diye de yazılmış ve söylenmiş bir sözüm yok, ancak işin gereği ve mantığı olarak bu böyledir..! Bilgi açısından üşenmeden yazayım; okuyup bilgilenmekte yarar vardır diye düşünüyorum..! CAN YELEKLERİ(lambalı ve düdüklü ),CAN SİMİDİ(üzerinde 20 metre halat bağlı olan ve denize düştüğünde yanan lambası üzerine monte edilmiş olacak) YANGIN SÖNDÜRÜCÜ(2kglık,tozlu);ve Radar reflektörü; SERTİFİKAYA TABİDİR... Bu şu demektir ; sertifikalarını görmeden söz konusu malzemeleri gözle görmek YETERSİZDİR..!!! Ayrıca ; bu denetimi 80 yolcu taşıyan bir gezi teknesinde yapsaydı başçavuş arkadaşımız ; 80 tane yolcuya karşılık kaç can simidi isteyecekti ve de bunları tek tek sayacakmıydı yerlerinden çıkarttırarak yoksa bakmakla mükellef olduğu SERTİFİKAlara mı bakacaktı sadece ??? 4-Arkadaşlarımın denize açıldığı tekneye gelince: 5.25, bindirmeli ,polyester, Rota balıkçı, İzmir liman kayıtlı,amatör,10 yaşında,15 HP dıştan takma motorlu, üzerinde radar reflektörü,bayrağı olan,tüm zorunlu malzemeleri sertifikalı olan bir teknedir..! Merakınızı giderdiğimi umuyorum üstadım..! 5- Sahil Güvenliğin tekne kontrolünde ne çektiğini bilemiyorum, sizin bu konuda bilgilerinizden yararlanmak isteyenler olabilir, beni hiç ilgilendirmiyor ne çektikleri..!! 6-ayrıca mesajlarınızı daha dikkatli yazmanızı öneririm Sayın üstad; Bence en önemli konu bu... Bu üslubunuzdan ne demek istediğinizi anlayabilmiş değilim..! Bu tehditvari lisanı neden kullanma ihtiyacı hissettiniz acaba ? Bu gücü ve cüreti nereden edindiniz,neden gerek duydunuz merak ettim doğrusu..!!! Yazılanlar da beğenmediğiniz noktalar varsa, bunu ifade etmenin daha nezaketli yollarını kullanmalısınız diye düşünüyor yazdıklarınızı okuyanlar..!! Gerekenlerin alınması yerine; her söylenene gereksiz tepki, aksi tez yaratmaya çalışmak; kişiye karizma yerine sıkıntı yaratır diye düşünüyorum..!! |
Sayın gerence ben kimseyi tehtit etmem edersem karşıma alır yapacağımı yaparım.neden benim mesajlarından Öküz altında buğza aranıyor.bende de 13 senelik ADB var.Sizin besajınız biraz sahil güvenliğe ağır olmuş bana göre bu sitelerde subay arkadaşlarda var onlar daha fazla ........fazla yazmaya gerek yok.
|
Alıntı:
teşekkürr ederim yusuf abi... yardımcı oldun elbetteki. yinede gerekli gereksiz her türlü belgeyi çıkartmak lazım:) yazdıklarını okudum.:D ne olur ne olmaz keyfi uygulamalar olabilir, olmayabilir... tam techizatlı gitmek lazım |
Dikkatle okuyun !!! Mesajım Sahil Güvenlik kuruluşuna değildir..!
Alıntı:
Dikkat ile okunacak olursa mesajım da asla Sahil Güvenlik kuruluşunu hedef almış bir durum yoktur.! Olamaz da . Yaz kış gece gündüz demeden denizde mal, can ve sınır güvenliğini teminat altına almak için zor şartlarda uğraş veren bu kuruluşu daima takdir eden birisiyim... Görevlerinin gereği yaptıkları her türlü kontrol ve uyarılara daima destek olmuş, denize çıkış için gerekli hususları bilmeyenlere, ciddiye almayanları da daima uyarmışımdır... Yazımdaki konuda ; söz konusu teşkilat içinde bilerek ya da bilmeyerek yanlış uygulamalarda yapılmaktadır..!!! Sitedeki bir çok arkadaşımızın yazılarında değindikleri konuları dikkatle incelerseniz ; bu durumu siz de görüp anlayacaksınız kolayca..!!! Kurumların daha verimli çalışabilmesi açısından ; bünyelerinde hatalı uygulamalar yapanların açığa çıkarılması, ikaz edilmesi, düzeltilmesi yoluna gidilmesi ve hatta temizlenmesi yönünde çalışma; toplum bireylerinin görevlerindendir...!!! Gerek sahil Güvenlik teşkilatında ve gerekse tüm TSK ler deki Subay,Astsubay ve görevli personele sevgi ve saygım sonsuzdur Turna bey, sizin isnadınızın aksine..!!! Yine de bir yanlış anlama , sürç-i lisan ettiysem ;böyle bir düşünceleri varsa eğer ; bu arkadaşların tümünden özür dilemeyi de bilirim..!!! Turna bey; Yazınızın muhteviyatına gelince; Her şeyin saygı ,sevgi ve tölerans içinde paylaşılıyor olması gereken böyle bir paylaşım sitesinde tek kelimeyle yakışıksız bir anlatım tarzı (özellikle ilk cümleniz )..!!! Talihsiz cümlenizi yok kabul ediyorum :( Bu sitede ben de dahil hiç bir arkadaşımın, aynen sizin deyiminizle " Öküz altında buğza aranıyor " aramamıştır ve de aramayacaktır..!! Sizin gibi;13 yıllık ADB sahibi, Ankaralı bir deniz üstadından öğrenilebilecek çok şeyimiz olduğunu düşünenler bundan sonra da engin bilgilerinizden yararlanacaklardır mutlaka...!!!! |
tek kelime ile mükkemel :D
|
Ben de sahil güvenlik görevlilerinin keyfi uygulamalar yaptıklarına birkaç kez şahit oldum.
Bu konuda gerence arkadaşıma katılıyorum. türkiye sahillerinden yılda onbinlerce göçmen yunan adalarına kaçırılıp yüzlercesi denizlerde ölüyor. bence can yeleklerinin üzerindeki isimlerden çok daha ciddi uluslararası bir sorun bu ve bu konuda malesef yetersiz kalıyorlar. yanımda halamın eşi emekli tuğgeneral kenan türkoğlu var iken yanımıza yaklaşan sahil güvenlik en ufak bir belge aramaz hatta birşey ihtiyacınız var mı diye sorulur iken, iki üç kafadar kan ter içinde olta sallayıp iki balık almaya çalışırken kağıt üzerindeki tehlikesiz prosedürler yüzünden birkaç pazarımız heba edildi. suçlu aramıyorum ama, bu tür şeylerin varlığını da inkar etmemek gerekiyor. balıkçılığın disipline edilmesi ve daha kültürel bir aktivite olmasını çok arzuluyorum ancak adamına veya o anki psikoloji durumuna göre kural uygulamasını da hazmedemiyorum. umarım kimseyi kırmamışımdır. sevgi ve selamlar. |
Başka yerleri bilemem ama izmit körfezi'nde çok şahid oldum yasak zamanı adamlar teknelerle ağ atıp balık topladıklarını, ama hernedense sahil güvenlik bu zamanlarda sırra kadem basıyor araki bulasın, bulsanda ilgilenen olmuyor,körfezi fabrikalar,gemi atıkları vs.vs.kirletip duruyor,sahil güvenlik niye denetlemiyor? ondan sonra balık nesli azalıyormuş, azalacak tabi,düşmüşler benim amatör balıkçılık belgemin peşine, bazı arkadaşlarda bazı forumlardada okuyorum bubelge olmalıymış,olmalıymışki limitlere falan uyulsunmuş,sanki belge olmayınca kurallara uyulmuyor,veya olunca uyuluyor,hırsızı,balık katillerini amatör balıkçılar arasında aramayı bırakalım,adamlar trollerle,dip tarayıcılarla balık nesillerini katlediyor,hırsızı başka yerlerde armayı bırakalım artık.Herkese selamlar,sevgiyle kalın.:)
|
Keyfi uygulamalar ; bunları uygulayanların kişilerin okuduklarını kendilerine göre yorumlamalarından kaynaklanmaktadır..! Yani eğitim yine ön plana çıkıyor..!
Denizde bu uygulamaları yapacak olanların her sene çıkan kanun ve yönetmelikleri uygularken nelere dikkat edecekleri, uygulamaların ruhu nedir konusunda yapılacak seminerlere katılmaları gerekiyor ki; Türkiye denizlerinde sahil güvenliğin uygulamaları her zaman aynı olsun..!!! Aksi durumda; değişen bir şey olmayacak, biz de her zaman şikayet edeceğiz..! |
erol abi bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum saygılar...:helal:
|
Aydınlatıcı oldunuz.Gündemin gerisinde kalmamak açısından sağlıklı bilgi oldu. teşekkürler.
|
Saat 19:05. |