![]() |
Herkese merhaba. Turkiyenin 1 numara balık hastasından
Ne mutlu ki eninde sonunda Turkiyede boyle guzel bir forum var. Cok mutluyum.
Ben 40 senedir "surf casting" yani kıyı balıkçıkıl yapiyorum. Benim hocalarım dunyanın en iyi kıyı balıkçıları. Turkiyeye kesin donus yaptıktan sonra balık av konusunda biraz yznlızlık cektim cünkü burada balik bir "spor değil" bir raki mezesi. Ben buyuk balık hedeflerim, kıyıdan avlarım, "daha zor oldugu için", bu guzel sporun her konusunda egitm kendimi, düğümler, takımlar, atış teknikleri, su okuma ve ay-met cezir hesapları. Aynı zamanda "uzun atışçıyım" (bu demeki 150 gramı 200 metre'den uzağa atabiliyorum kamışla) ve "spor balıkçı" sınıfında buluyorum kendimi. Bu demeki mümkün oldukça yem kulanmam ve suni yemleri tercih ederim, birde yakaladığım balığı ekseriyet ile geri atarım... ilaki yemem... Benim için tüm espiri avcı olan güçlü bir balığı suni yem ile kandırmak, ince misine ile savaşmak... ve onu eşit şartlarla savaşmak ve yenmek.. sonra bir resim alırım geri atarım.. on heycen bana yeter... kıyamam muhtesem bir hayvana. Evim bir balık malzeme dükana benzer ve kendi "fly" (tüy) lerimi bağlarım, en ufat .015 ten başlayan .080 misine ve spectra kulanırım. Yaklasık 20 makina ve o kadar kamışım var... 24 saat balık dusunurum ve USA kıyı balıkçılıkta ve internetde "usta" olarak bilinirim.. Tam bir fanatik.... hende ağır fanatik.. Sadece bu balık aşkımda çok Turkiyede çok yanlızlık çektim... burada katliyam ve deşet ile balık avlanır.. henüz doğaya saygı yok... neyse..... bir kaç guzel balık arkadasım oldu.... olar ile bildiğim seyleri paylaşmaya çalıştım... Çok az balık yakalarım (çünkü özelik ile buyuk balık hedeflerim "kıyıdan") az balık yakalarım ama yakaladığım zamanda eşek kadar buyuk gelir :) İnşallah bu sitede bir kaç yeni dost yaparım ve guzel ulkemizdeki bu degerli milli serveti bilinçsiz katliyamdan koruruz. Her keze merhaba... Bir yorenin ustası baska yorenin acemisi, bundan dolayı Turk sularinda idalı değilim fakkat en son teknologileri ve teknikleri biliyorum ve devamlı yeni şeyler deniyorum. Türkiyede bazıları oluyor bazıları olmuyor. Yavaş yavaş öğreniyorum bu suları. İnanamiyacağınız kadar büuük balık var kıyılarda... yeterki bil nasıl tutmaya... İnşallah sizin yardımınız ile "biraz istikamet alırız" ve daha verimli ve zevkli balık avlarına cıkabilirim. Burayı kesif etmekten çok mutlu oldum.. herkeze selamlar saygılar ve sevgiler Awesome John En balık hastası |
nihayet amatör balıkçılıgı rakı mezesi degilde bir spor olarak göeren bu arkadaşarastladıgıma çok sevindim sizi görüşlerinizdan dolayı tebrik ediyorum bulundugunuz yeride yazarsanız sitdeki arkadaşlar size yardimcı olacaktır rastgele.
|
Öncelikle hoşgeldiniz.Spor yapmak istesem balık tutmam giderim top oynarım tutuuğum balık ufak olmadıkça geri atmam akşlamda rakıyla tuttuğum balığı afiyetle götürürüm bunların hepsi benim için bir bütündür biri eksik olsa bu işin tadı çıkmaz.Zaten nadir olarak güzel balıklara denk geliyoruz kendimi atarım suya balığı atmam :)
|
Sıcak merhabanız için tesekkürler..
Her kezin baış açısına saygım var... Hıç kimseyi hor görmem.... Afiyet olsun... Benim hedeflediğim ve yakaladığım balıklar 10 kilo üstünde balıklar.. ben bunlar "spor" için avlıyorum... temiz hava, el becerikliği, problem çözme, avcı iç güdü, benim için balık avlamak sofranın dışında bir çok şey veriyor... Yakaladığım büyük balıkları besmele ile geri bırakırım.... onlar yumurta bırakırlar ve muhteşem türlerini devam eder.... Bende balık yerim, gerektiği zaman bir iki tane eve götürürüm ve afiyet ile yerim... fakat büyük dişileri geri atarım... onlar önemli ... Bundan Türkiyede balık yok... bir zaman çok varmış... bu sonsuz bir kaynak degil, bu bir milli servet.... saygı ile değerlendirildiği zaman hepimize yeter.. |
Avesome john arkadaşım hoşgeldin.
Senin yaptığın gibi sportif avcılığı yapan çok insan var merak etme ama tam tersini yapan insanda çok. Daha geçenlerde Antalya nın merkezinde boğa çayı köprüsünden tırıvırı ile avlanan bir kadın (yanlış okumadınız) gördüm. Konyaaltı sahillerinde hiç bir sahte yeme gelmeyen baraccuda sürülerine dev gibi 3 lü çarpmalarla avlananları gördüm.Yapılan yanlışlar çok, bizim halkımız başında otorite olmadığı zaman böyleşeyler yapar. Yani kontrol mekanizmalari tam çalışmıyor. İnşallah engin tecrübelerinizden istifade ederiz hatta balıkların cinsiyetini nasıl tespit ediliyor bizi aydınlatırsan seviniriz. |
Hey maşallah resmen kuzu kuzu bu geri bırakılırmı bıraktım deme be abi yazık valla.
|
Alıntı:
Yani tuttuğu 10 balığın 1 tanesini eve götürse 1-2 ay balık yemiş olur John abi haksızmıyım :) ? |
Alıntı:
|
YEMEK VE Kanser
bU TARZ BUYUK BALIKLAR BESİN ZİNCİRİN USTUNDE OLDUĞU İÇİN YEMEK ACISINDAN TEYLİKELİDİR.
Aklındıza kalsın... Kanser yapman made doludur yağları... çünkü tüm yedikleri balıklardaki birikmiş madeler onların kendi yağlarında birikiyor. Bu tur buyuk dişileri geri atmak en iyisi. yumurata döküp muhteşem soylarını devam ederler... sonra biz onları yakalarız... Zaten buyuk balık lezetsız olur.... bu büyüklere "kupa balık" balık deriz... sporcu olarak hedefimiz bu buyukler.. ama yemek olarak bunlar hedefimiz değil... 10 kilo uzerinde levrek yemek teylikeli.. hayvanlar zehir dolu.... kanser olursun.. |
yaw arkadaslar ben hayatimda balik yemedim ha:P vejeteryan balık avcısıyım. et de yemedim tavukta yemedim.. ama john abi walla balık tutmak acaip keyifli.USA da nasıldır bilmem ama Türkiyede eve eli boş dönersen geyik malzemesi olursun:) doğaya olan saygından dolayı tebrikler.. sevgiyle kal..
|
Alıntı:
|
Sayın Awesome John ;
Aramıza hoşgeldiniz... Yazdıklarınızdan değişik bir düşünüş ve görüş penceremiz olacağınız belli oluyor... Nereden katılıyorsunuz ve size nasıl hitabedeceğiz bilemiyoruz... Sizinle ilgili bilgileri bir an önce girerseniz memnun olacağız... Lütfen profilinizi doldurunuz... Teşekkür ederiz... |
doğaya sygınızdandolayı sizi tebrik ediyorum. engin tecrübe ve bilgi birikimleriniz olduğu belli bunları mümkün oldukça bizimle paylaşmanız bizi sevindirecektir.
burada olduğunuz için memnun oldum. |
selam
Arkadaşlar spor mu mezemi sorusuna takıldık galiba,benim fikrim balık avlamak bir spordur,balığı tuttuktan sonra yemek başka bir kültür ister,pişirmekten tutunda her türlü çeşitlerini bilmek başka bir maharet.balık ve rakı buda kişisel zevtir ,biz millet olarak genellikle balık ve rakıyı pek ayırt etmeyiz,nasıl avrupada insanlar yemekde şarap içiyorsa bizde balıkla rakıyı severiz.Balık hem yalnız başına yeneceği gibi en iyi mezedir.
|
Balık Sporu
Selam Rauf..
Ben türkiyede doğumuş USA 'da 45 sene kalmış bir Türküm. Awesome John benim Amerikalı arkadaşlarımın bana taktığı adır. 45 sene yurt dışında kalınca ister istemez dil biraz kayıyor dostum. Bu yine benim iyi halim, ilk geldiğimde konuşamuyordım.bence önemlisi kominikasyon kurmak gerisi zaman ile toparlanır. Ben kıyı balıkçılığı tercih ediyorum çünkü "zor bir spor"..... tekne balıkçılıktan çok zevk almam ve teknem yok... benim içinde pahalı tekne balıkçılık ... Kıyı balıkçılığın benim için cazibesi farklı, çünkü "Surf balıkçılık'da" (kıyı balıçılğa surf balıkçılık deniyor bizm köyde, benim köy New York :) bizim köyde surf balıkçılık daha zevkli. Bizde tekne yok, radar yok ki bilelim balık nerede, uzun atışlarla plajı tarıyoruz, bazen suyun içine girip kayalar yüzüyoruz ve orada sabahlıyoruz, düğümler, takimlar, kokolar, tüler, suni yem .. bir çok ince nuanslar.... çok zor bir spor ama sonunda britane sağlam balık aldınmı..... aman aman...... elin ayağın titriyor sevkten... sonra onu serbes bırakınca ve onun yavaş yavaş yüzerek tekrar denize döndüğünü görünce insanın iç huzuru farklı bir yere geliyor.... bazen zor kayalıklarda kilometrelerce yürüyoruz.... yoruluyoruz ve balık yok... tekrar ertesi gün yine.... ertesi gün yine.... yine... yılmayı bilmeyen bir heves ile (birazda eşek inatı) tekrar gidiyorsun sonra bir gün kamış elinde ikiye bükülüyor ve makinanın freninden düman cımaya başlıyor.... iste zevk bu! Büyük balığı gelince Türkiye bir zamanlar "inanılmaz balık varmış" çarpma ile orkinos aliyorlarmış... Şileden kayalardan kaşık ile torik, marmaris 'de kıyıdan kılıç balığı! Cehalat ve yamyamlık derecesine aç gözlülüğü bu balıkları yok etti... Size bir şey anlatacam.... New Yokta balık kulpte dostlarla her hafta balağa gidiyoruz.... bir Türk dostun birtanesi bana dediki "bir profesör doktor abimiz var balık hastası onuda yanınızda götürebilirmisiniz". Şimdi bizim usta balıkçılıkta çok "sırlar" var..... nereye gideriz, nasıl avlarız, ne saat, bunların hepsi sır... çünkü bu bilgiler vicdansızların elerine gecerse balık yok olur... bizde dikkat ile paylaşırız bu bilgileri... neyse biz Profesör doktoru aldık yanımızda ve öğretik sonra balığın üstüne koyduk adamı... leverek önümüzde bir oynak yaptı... 4 dönüm deniz arazi büyüklüğünde önümüzde 10 kiloluk levrek kaynıyor.... bir den baktım bizm profesör doktör bağırıyor "abi abi abi" diye kekelemeye başldı... Adam yakalığı her levreği arkasındaki kayalara atmaya başladığı... ben dedimki "doktor bey bu hem yasak hemde ayıp buradaki dostlarıma rezil oluyorum ne olursun yapma onları at geri" doktorun gözü dönmüştü devam etti... yanına gitim "yapma dostum herkez sana bakıyor dedim"... cavabi sadec "abi abi abi" adam kiltlenmişti.... yerdeki bir canlı balığı geri aldım ve geri atım hemen müdaile etti... "onun kiloso kaç para biliyormusun?".... bende cevap verdim "Dokor bey sen bir profesörsün Amerikada evin araban var zenginsin, yapma baba"... adam her kezin önünde 15 adet levregi arabaya attı.. ve yok oldu... utandım ve toparlandıktan sonra jeep lere binip ana park alana döndüki ne görelim.. bizim prof doktor levrekleri mavi kaplara koymış arka cebinde plastik torba var ve" taze balık" diye bağırıyor... O zaman anladımki olay cahalet değil... bu adam bir profesör.... cahalet değil bunların "kafadaki software böyle" güncelenmemiş eski software.. "öldür onni" diye programlanmışlar... Bir baktımkı bir Amerikalı kadın bizim doktor dedi "bu yasak, bu balıklar koruma altında sen bunları satamazsın" tam bizin profesör "almayacaksan yürrü" derken poli geldi ve prof tutukladı.. doktor beyi kelepçelediler tutukladılar ve balık başı 500 dolar ceza kesitler.... daha var olay daha bitmedi.... bir hafta sonra ben balık kuluple yine aynı "gizli kayamıza" gittik sabah 4'de ve ne görelimki? Bizim profesör orada yanında 2 kayınçosu ve kocaman bir ağa ile koyu tamamen cevirmişler ve yuzlerce levrek sahilde çırpınıyor adamaların arabaları hazır.... karşı başka kayada bir balıkçı dürbünle hepimizi izliyordu ve elendeki cep telefonu görünce polisi cağırdığını anladım... birden polis geldi hepimizi tutukladı gelde anlat şimdi.... bende Türküm ya? Zor kurtuldım.... Burada anlatmaya çalıştığım şeyi lütfen anlamaya çalışın.... bu adam cahil değildi... bu bir profesör... eğitimin en üst düzeyde gelmiş bir adam. Ama adam balığı görünce resmen birden CANAVARLAŞTI...Kendi Kaybeti! suhursuz oldu... önünde dursaydım bıçaklardı beni... bu adam bir balık hastasıydı ama eski software... ( yani demek istiyorum eski kafa yapısı balığa yaşama hakı tanımayan ve onları sadece meze veya gelir kaynağa olarak gören bir sihniyet) üzüldüm adam kötü adam değildi ama öyle programlanmış öyle reaksyon gösteriyor.... Şimdi size bir şey söyleyecem Türkiyede hala büyük balık var... hemde kıyıda.... hemde ayağının altında.... eski yöntemlere yakalanamiyor.... ben 1981 1990 arası şemsi paşa istanbulda mart ayında 15 kiloluk Levrek alırdım.... tam kız adasını önünde sert akıntıda... bir gün bir ihtiyar balıkçı bana dediki abi nasıl alıyorsun oları? Bende dedimki "spocu sırı" adam yalvardı, ağladı ve dediki "ben 80 yaşındayım ölmeden öyle bir balık yakalamak istiyorum" ben dedimki "baba çekemezsin".... olğum yardımcı olur dedi... neyse üzüldüm....ve kulandığım tekniklerin onlara göre olabileceği tekne tarz ugulamasını anlatım... ve geçiş noktayı gösterdim... 3 gün sonra 20 tekne önemde levregi temizledi... şimdi tam o deniz geçiş noktasında yeraltı metro yapıyorlar geri kalan balık iyice şaşıracak geçiş yapmaya calışırken... Yanı Türkiyde büyük balık "halen" var ...evet halen var... az var ama var... onun kıymetini bilelim.. büyük balık dışıdir... miyonlarca yumurta bırakır.... bunları düşünmek gerek.... bende soframda balık severim .. yakaladığım balığın ayrı guzel tadı var.... ama artık geçmiş hatalardan biraz öğrenmek gerek .... guzel büyük bir balığı yakalama hempimizin hakıdır... Zaman ile eğitim ve örnek ile olta balıkçılara "daha geniş bir bakış açısı" ile tanıştırabilirsek herkez için daha iri daha kaliteli baba balıklar olur. [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
John üstadım çok güzel bir yazı olmuş ders niteliğinde. Bu özellik sanırım sadece Türk toplumunda var balık bitmez tükenmez bir kaynak gibi avlama isteği duyuyoruz. Yani bu satırları yazarken bile kendi kendimi sorguluyorum ben olsam ne yaparım. Yani o elinizdeki balıklardan 1 tanesini yakalayıp eve götürsem 1-2 ay yakaladığım balıkları salarım. Bilirim ki balığa gittiğimde elim boş dönmiycem ihtiyacım varsa balıkla eve dönücem.
Ayrıca Remzi abimin söylediklerinede katılıyorum. Kimisi sadece tutmayı sever kimi hem yakalayıp hem onu pişirip ailesiyle birlikte keyifle yemeyi.Her ne olursa olsun avı tadında bırakmalı, var diye kökünü kurutmaya uğraşmamalıyız diye düşünüyorum. |
John Arkadaşım yazdıklarınızı dikkatle okudum evet cok haklısınız maalesef insanlarımız eski alışkanlıklarına bağzıları devam etsede yinede kücümsenmiyecek kadar bir amatör balıkcı ülkemizde tatbik edilmeye calışılan sirkülere uymak konusunda hassasiyetini göstermeye calışıyor.belli balıkların boy bağzılarının sayısal ve kilo ile sınırlandırıldığı bu sirkülerin takibi yasal birimler tarafından ne yazıkki kontrolu yapılmıyor(polis,belediye memuru vs)böyle olunca yine balık hanelerde amatör balıkcıların tuttuğu değilde ticari balıkcıların tuttuğu bir cok yakalanması yasak balık veya belirtilen ölcüden kücük balıklar tezgahlarda boy göstermektedir.Aslında sizin gibi kıyı balıkcılığı yapan amatörler kullandıkları teknik ve ekipmanlar ile büyük türler değil genelde cıpra,karagöz,sargoz,mırmır,lüfer ve levrek avı yapan arkadaşlar ülke sahillerimizde yaşayan balıklara pek zarar vermezler veremezler.bizim denizlerimizin bu hale düşmesinin sebebi ne yazıkki büyük gırgır tekneleri ile yapılan zamansız.va acımasız avlardır buna ilaveten yine fırsat buldukca kıyı bölgelerde giren trol tekneleri yüzündendir.Size bir misal vereyim bu sene yaz sonu (ağustos) 40 tane gırgır teknesi alanyanın acığında tahmini 30-40 km orkinos avladı tam bir ay bu balıklar manavgat ırmagının getirdiği camura yumurta bırakıcaklar bazılarıda saros körfezine gidip orada yumurta döküceklerdi.diğer bir tür olan Kuzu balığını 3 senede bitirdiler sayılır(seriola dumurilii) olarak tanınan bu balıktan her sene 30-35 ton olmak üzere avladılar yalnız gazipaşa-alanya arasında tutulanlar.devletimizin kontrol makanizması zayıf işte bu yüzden denizlerimizdeki doğal dengenin bozulmasındaki bir kac sebepten iki tanesi.Kıymetli arkadaşım siz yinede bildiğiniz teknikleri ve meraları başkaları ile paylaşmayın profösör bile böyle yaparsa yandık gitti ama burada kıyı avı konusunda ufak tefekte olsa bağzı tüyoları arkadaşlarımızla paylaşacağınızı ümit ederek selam eder rastgelsin temennilerimle iyi günler dilerim.
|
Rauf dostum, USA'da malesef aynı
Gır gır dünyada her yerde gır gır... bizimkiler extra acımasız ama beterleride var hemde bir çok ...Japonlar bu konuda efsane Allahsız kaltiler onlar yunusları bile katlediyorlar... yani bizden beterler... içler acısı bir durum nefesini tut ve bu videoya bakınız -> [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Fakkat entersan bir şey var, USA'da yapılan araştırmada amatör olta balıkçıların genel öldürülen balıkların üzerinde %50 den fazla bir ortanı teşkil ediyormuş. Herhalde orada daha fazla olta balıkçı olduğu için.... Fakkat büyük bir eğitim kampanayası yaptılar 1980 lerde... ve sonra 1990 larda balık nufusunda patlama görüldü... hemde büuük kaiteli spor balıklarda...! Eninde sonunda hepimiz bir fakatörüz... her serbes bıratığın büyük dişi 1 miyon yeni yumurat demek... onu duşünmek gerek... Bu tarz düşünceyi olta balıcılar benimsediği zaman her balağa çıktığımız zaman Türlkiyede bizi kaliteli balık bekliyor olması güzel bir sey... benim balık arkadaşim Bob gerçekten değerli bir üsta... tüm musabakalarda her zaman ilk 10'da yer alır .. yeni resim gönderdi dün... baksana su levreğye bunlar Türkiyede vardı bir zamanlar ve korunursa geri gelebilir. Böyle bir balığı çekmez istemezmisiniz dostlar? Bob usta bu balığın resmini aldıktan sonra serbes bıraktı.... oh balık halen yaşıyor ve baharda yumurta dökecek. [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Heyt babalar beh! Maşallah! [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Bob 185cm boyunda ve balığın boyunu ona göre düşün, 1 bucuk metrelik levrek, böyle muhteşem hayvan öldürülmez, bob sebes bıraktı .. zaten o boydeki levreği yemek hem lezzetsiz hem teylikeli, kansereocen dolu oluyorlar... bunlar yemek değil "güreş için":D [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
Sayın John:
Verdiğiniz bilgiler ve balık avcılık felsefesi ile ilgili yaklaşımınız beni yalnız olmadığım konusunda cesaretlendiriyor... Birkaç yıl önceki Ulla gemisinin iskenderun körfezine bıraktığı ve halen çıkartılmayan nükleer atıklar umarım her defasında aklımıza gelir... Sağolun..... |
Resimleri düzeltiğiniz için teşekkürler Rauf
Elerine sağlık sağ ol Rauf ustad,
Istanbul dayım yılbaşından sonra Marmarise dönüyorum... Alanyada bildiğim kadarı ile "akşam" köpek balığı kıyıya yalaşıyor... Aslın ö ön kayalardan bir yemleme yapıp bir kaç olta atılırsa haçimlı bir kaç balık alabilirsiniz. Arıyeten taze yakalanmış canlı köpek balığı hafif solungaçlarını keserek kanatırsanız , kalbi pompalamaya devam eder ve tüm kanını vuctundan dışarı pompalar... böylecek balığın etinin içinde donmaz kan... ve hafif ve tertemiz bir lezzet verir köpek balığına... birde balık için ezyetsiz bir ölüm.. nefesesiz can çekişmiyor kesilince kansızlıktan uykuya dalıyor... kanatıldıktan sonra hemen barşaklarını alacaksınkı dalağa patlamasın... Kanatılmış ve hemen temizlenmiş köpek balığın tadı kılç balığı gibi oluyor.... Yiyebileceğiniz kadar alın gerisini geri atınız (Köpek balığın çok önemli görevleri var eko sistemde) 9 sene filan önce Alanyada bir işe gittim akşam o burunun kayaların üstünden 20 kiloluk "bir kaç tane" köpek balığı aldım... Alşam gidecelsin .... ve ilk önce yemlemeniz gerekiyor önünüzdeki alanı... Ciğer iyi bir yemdir bu tarz balıkçılık için... çelik beden şart.. 8/O ton balığı iğnesi .. çok uzağa atmanıza gerek yok.. akşam iyiçe yakına geliyorlar zaten Alanya sahileri derin... Bir gün Rauf bey inşallah bereaber çıkarız denk düşerse.... |
vay be
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
benden de vay bee....
Böyle bir balık yakalamak bana ve diğer arkadaşlarada kısmet olur inşaallah... Bende biraz güreşirim... |
Ustam ciğer tavukmu dana ciğeri olacak ciğerle denizde hangi balıklar yakalanır.
|
Jonh aklına sağlık çok güzel bir konu oldu. sanırım mod larımız konuyu uygun olan bir başka başlığın içine almakta gecikmeyeceklerdir.
evet malesef bizim kullandığımız software biraz eski olduğu için tamamen av ve av eti mantığına dayandırılmış. ancak şu bilinmeli ki upgrade (umarım doğru yazmışımdır.) edenlerimizde az değil. hepimiz tabii olarak sizin yaptığınız türde bir spor avcılığını mutlaka yapmak isteriz. kim istemez ki 15 kg lık bir levrek veya 6.5 kg lık bir çipura ile bir akşam veya sabaha karşı güreşe tutuşmak, sanırım hepimizin hayali aslında bu. ama bu ebatlarda bir balıkla karşılaşmak malesef bizim kullandığımız yöntemlerle mümkün değil. bunun için sizin gibi bu işi bilien ehil kişilerden eğitim almamız şart. bunun yanında tabii ki bildiğimiz yöntemlerle hemde soframızı şereflendirmeleri için balık avlamaya çıkıyoruz. ABD ve diğer ülkelerde de bu böyle başlamıştır. eğer bu gibi bilgilendirmeler, tartışmalar devam eder ve sizin gibi bilgili kişiler bizleri bu konularda aydınlatmaya eğitmeye gönüllü olurlarsa bu site ve diğerlerinde var olanların çoğunluğu upgrade edilmiş olacak ve deniz canlılarımızın kurtulmasının yanında bizler ve çocuklarımız 15 er kg lık levreklerle güreş tutma zevkine erişeceğiz. bize katılım sağladığınız ve paylaşımda bulunduğunuz için çok teşekkür ederim. Not: kesinlikle milliyetçilikle bir ilgisi olmamakla birlikte size john diye hitap etmek açıkcası bana garip geliyor. eğer bir mahsuru yoksa kişisel bilgiler(avatar) bölümünde gerçek isminizi yaşınızı ve bulunduğunuz şehri belirtirseniz çok sevineceğim. |
Awesome John Köpek balığı olta takımı nasıldır,izah ederseniz iyi olur.Ayrıca köpek balığı yemeklerinden basit tarifler verebilirmisiniz.?
|
Sorulara cevap
Tavuk veya dana ciğer suali cevaplandırıyorum...
Tavuk ciğeri 1 numara "tatlı su yayın balık yemlerim birisidir" dana cigeri "akşama kıyı balıkcilikda" köpek balık için iyi bir yemdir... ismim: Benim Türk ismimi telafus edemedikleri için tüm Amerikalı dostlarım bana "Awesome John" adı takdılar... her kez beni oh isim ile bilir. Aslında benim musluman ismim Asım Can. Büyük balığa gelince oh balıklar var Türkiyede , fakkat az miktarda ve çok tecrublei balık ( unutma büyük balıklar tecrubeli balıktır... İsin sırları? 4 büyk soruyu cevaplandırırsan yakalıyorsun balığı.. 1. ne zaman? 2. Nerede? 3. Nasıl ? 4. O dönemde balık doğal ortamında ne tarz natural yem yemekte? bunları istikbarat, tecrube, deneyim, ve araştırma ile öğrenirsiniz... en büyük sırların birtanesi met ceziri iyi zamanlamak. |
Alıntı:
|
Asım can sevgili kardeşim benim kıyı balıkcılığı tecrubem cok azdır hele ki büyük balık konusu hic yoktur.inşallah dediğinşiz bir gün gercekleşirde alanyaya gelirseniz sizi misafir etmekten zevk duyarız.ben acizane 4.20 mt fiber teknemle amatör balıkcılık yaparım şimdilik hedef balığım ceylan palamutu ,sinarit maalesef levrek konusunda siftahım yok.onu burada reisbey nikli (ismail usta )hallediyor köpek balığı konusunda karayel nikli (cumhur)kardeşim daha tecrubeli verdiğin değerli bilgiler tabiki burada yazılı kalmıcak hafızamızda da yer alıcak sizden ve tecrubelerinizden yararlanmak cok güzel selam eder güzel ve sıhhatli günler dilerim.
|
Kopek balık konusundak soruların "bildiğim kadar ile" cevapları
Köpek balığı sualeri "bildiğin kadar ile" cevaplandırmaya çalışacağim... benim uzmanlık alanımın dışında fakkat yinede bir kaç usta ile beraber bir kaç kez avladığım için genel a b c 'leri öğrendim paylaşırım...
Celik beden şart, köstek en azında 40 lb ( 40 pound) celik misine.... iğne 0/3 ( bu minimum boy, çıkan balığa göre ayar yaparsınız, 0/12 kadar yolu var) ton balıgı iğnesi veya O'Shaunessy adlı model. Evet yayın balığı iğnesi olur ama em az 3/0. Köstek 50cm 1 metre arası... lüfer takımına benzer ama mantar yok... Kopek balığı genel bilgi... 1. Akşam avlanır... gece kıyıya yaklaşır.. 2. Butüm olay "koku" havyanın inalımaz koku alma yeteneği var.. sigaralı eler yeni bozar, kopek balıgı sıgara kokusu sevmez (levrekde öyle nefret eder sigara kokusundan) 3. Suyun "bireden derimleştiği" yerler hedef noktaların... 4. Yem "yeni ölmüş taze balıgı" komple takın iğneye ve cilet ile balığı izgara şeklinde çiziniz, bu balığın kokusunu suya salar... taze balık yoksa market balıgı kulan fakat eczanaden veya baharatcıdan "balık yağı" alınız ve 2 damla yemin ağızına damlatın... 5. Köpek balığı lufer gibbi vurmaz... ağızna alır yemi ve yuzmeye başalar.. yavaş bir çekme... iğneyi ağızına oturttur, ve birden kuç dualosuna girmeden havanı yorarak al. 6. Ömemli *** köpek balığı yenekse ve geri atılmayacaksa "hemen kanatılması gerekiyor" ( bu tombik, orkinos, iri akya ve bir çok kanlı ağır etli balık için geçerili) hemen canlı ken hayvanın kuyruğunu kes, kalbi kanı dışarıya pompalar ve kan dışarı çıkıp etin içinde donmaz... hayvan uykuya dalar ve eziyet çekmez.. ( köpek balığı büyük işe kuyruğundan uzak durun teylikelidir, çilet gibbi savururur, büyükse soluncaklarının arkasın bıçagı sokun ama damar orada birden kanını boşaltır, öldükten sonra "hemen" miğdesin yarın ve iç organları çıkartıp suya atın.. hayvanın dalağa teylikelidir patlarsa eti rezil olur... kanatılmış ve içi boşaltılımış balığı islak bir bez ile sarın (sinek yumurtalarında korumak için) ve günesten uzak tutunuz .. eve gitmeden önce kopek balıığını bon file gibi çapraz kesiniz ve naylona atınız. (balığı eve görtürüken naylona koyun fakat ondan önce naylon koymayınız.. kovayda ıslak bez ile sarınız... (naylon torba balığın lezzetini ve tazeliğini maf ediyor. :oha: Kopek balığın eti lezzeti ile seni şaşırır.... aynı kılıç balığı gibbi... iyişamlar... |
Can ım , kardeşim yukardaki 2 nolu madde çok önemli bir çok amatör sigara içer ve sigara kokan el ile yem takar...başka balıklarda da yeme elden geçen kokunun balıgı kaçırdıgını duymuştum..... bir çogumuz buna dikkat etmeyiz...
|
Alıntı:
Merhaba Sayın Asım Can.... Sizinle ilgili düşüncelerim ilk günde bu yana katlanarak büyüyor.... Sizin aramızda olmanızdan onur duyuyorum... Yazdığınız ve "önemli" diye maddeler halinde verdiğiniz bilgilerin her biri benim için bir konu başlığı.... Eğer zamanınız olursa; (tabi siz kabul ederseniz) her konu başlığını, bir kaç parağraf halinde özetleyebilir misiniz? (tabiki kıyıdan surf casting avcılık için) Özellikle Med-Cezir olayını ayrıntılı anlatırsanız sevinirim.. Çünkü; Ay-Yerküre ve Deniz üçgeninde; yükselme ve denizin çekilme iklemini ve bu dönemde balıkların avlanma ve saldırı içgüdüsünü merak ediyorum... Anlatımızdaki ustalık, ÇOK KIYMETLİ SPOR BALIKÇILIK BİLGİLERİ ve sempatik Türkçe kullanımınız, bana ve diğer arkadaşlarıma rehber olacaktır.... Selam ve en derin saygılarımla... |
sayın asım can bey, yazdıklarınızı bir solukta okudum, gerçekten yaptığınız avlar rüyalarımızda görebileceğimiz cinsten. Tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu arada soyadınız GÜNDÜZ mü?;:confused:
|
Gündüz?
O kimki? :)...........................
|
Met cezir in sırları
Selam dostlar bir çok arkadaş met cezir konusunu soruyor bana mümkün oldugu kadar ile size izaat etmeye çalışacağım. Ay dünyanın etrafından dönerek kendisinin yer çekimini dünyanın üstünde gezdiriyor... bu her şeyi etkiliyor... kara bile 1/2 santim yükseliyor zaman zaman...:oha:
tabiki en çok denizleri etkiliyor.. denizler kabarıyor ve bunun sayesinde deniz sular yer değiştiriyor.. akıntılar oluşuyor.. denizin içinde nehirler gibi... bazen sahile gidersin su durgun bazen gedirsin "su akıyor" işte bundan akıyor ayın yer çekime denk gelmişin... işte usta balıkcılar bunu bilir ve "denk gelmez" usta balıkçılar bunu "hesaplar ve ona göre balaga gider"... gençlik senelerimde saatlerce tükenmeden öldürürdüm kendimi ve "balık yok" .. arabasında orturan babalar bana güllerdi... meyerse yanlış met çezirde avlanıyormuşum... sonra birisi bana acıdı ve anlatı... "evlat dinle hasabını yapmasan boşuna parçalarsın kendini"... ve bana iza etti "hesabı"... O günden itibaren daha az zaman balıkta kalarak daha fazla balık yakalıyorum.. olay aslında okadar basitki "zaten enterisan tarafıda o, hayyatın bütün en büyük sırları burnunun önünde ve insan göremez, sonra öğrendimi hayyatı değişir" olay bu............. a. Her 6 saatte bir dunyanın denizleri "hepsi" yükselir ve inner... Yani 6 saat yükselir... durara... sonra 6 saat düşer.. ve durar.. sonra tekrarlar bazı ufak denizlerde su azınlığından dolayı bu hesap değişir b. Bu her gun bir evelki güne nazaran 20 - 30 dakka çıvarında gecikir.. yani bu gun met cezirin tepesi (high tide.. yani en üst noktası, en dolu halli, deniz iyice şişip art daha işemiyeceği nokta) saat 10 dasa ertesi gün bu aynı "an" saat 10;20 'de olur vs... c. Met cezir tüm balıkların yeme dönemlerini etkiler.... akılı balıkçılar bunu hesaplar... önemlisi bu.. her "yörenin" kendisine has bir "prime time = yani en verimli zamanı var" bir çok yerin en iyi zamanı met cezir dolduktan sonraki indiği son 2 saatdir.. değer yerler met cezir gelirken veya dolarken... kendi tecrubelerini yapman gerekiyor.. yani senin yören "met cezirin ne zamanında balık yapar".... tabii ki hepimiz bilirizki sabah ve akşam güneş batımında ve doğuşunda balık yapar ama met cezirin tam zamanına denk gelise o zaman "sahne oluyor"... böylece boşu boşuna sabahlamiyorsuz .... hesabımızı yapıp ona göre hareket ediyoruz... met cezirin ingilizce isimi "Tide" ve onun zamanlarını gösteren klavuzlar "tide chart" olarak biliniyor.. hem denizcilik dunkanlarında satılar (senelik hesaplanmıs takvim kibi) hemde internetden bir çok yerden bedava indirebilirsiniz... alın "tide chart" = met çezir takvimleri ve not ediniz "ne zaman en çok balık geldi" ona göre ertesi günler için hesaplar yapabilirsin (aynı saaat 20 daka sonra) ama aslında saat önemli değil , önemli olan senin yören met cezin hangi bölümünde balık yapıyor? bir komple met cezir gelişi gidişi 4 bölümü var .... tabiki bir üst (dolu noktası) vede alt(boşalmış noktası) olayi böyle izaat ediğim.. deniz alt noktada... yani su düşük.. hareket yok... taşlar ortada... bu en düşük zamanı bu (LOW TIDE) veya en duşuk alt noktası.. burada 30 dakka kalır .. bu yengeclerin yemini çaldığı zaman ama aynı zamanda bir çok balığın kurt ve kumadaki değer böcekleri yediği zaman... bazı yörelerde düşük alt (low tide iyidir ama daha çok low tide çay zamanı ve bekleme zamanı) ilk yükseliş.... incomming tide... sü gelemeye başladı ... akıntı başladı.. su yükseliyor.. ve kayalar ufalıyor .. bu yukselişin ilk yarısı.. bazen balık yapar bazen yapmaz... bu 2 1/2 - 3 saat sürer Yükselişin ikinci yarısı... su iyice yükselmiş akıntı hızlanmiş kayalar iyice ufalmış.. artık avcılar gelidi ve akıntıdakı bocalayan ufak balıkları yiyorlar.. bu iyi bir zaman yine 2 1/2 - 3 saat sürer.. tepe.. artık deniz dolmuş akıntı durmuş kayalar yok olmuş... deniz en üst noktasına... bu akıntısız an köprü altlarında iyi zamandır fakkat bir çok usta "akıntı durunca balığı bırakır".. bu an da 30 dakka sürer.. düşüşün ilk yarısı... artık ay geçimi uzaklaşmış denizler düşmeye başlıyor.. akıntı yine başlıyor fakat artık ters istikametinde... bu andan ihtibaren Büyük okyanüzda "prime time" yani avlanmanın tam zamanı.. karadeniz, marmara, ece, kendi hesplarınızı yapmanız gerekiyor amam Amerikada su düşmeyebaşladığı zaman üstalar avlanmaya başalar.. bu dönemde 2 1/2 saat sürer.. düşüşün son dönemi... ah işte bu altın zamanı.... avcı balılar orada.. su azalıyor.. yem balıkların kaçacağa yer azalmış... işte suni yem rapala vs... at çek zamanın "tam zamanı".... işte met cezir bu usta balıkçılar en büyük sırıdır... benden size bedava... iyi hesaplayın ve inanılmaz balık bulursunuz.. insafcızca katliyam yaparsanız benden size "aşk olsun dostum".... ama gerçek spor balıkcısan... hesplarını yap ve "çok büyük balıkları" tam zamanını bir süre sonra hesaplayabilirsiniz... sene yören için sihirli 2 saatlık bir bölümde bulursun.... :) En iyi met cezir dönemi bir sabah guneş doğuşuna veya batışına denk gelince "yasadın!" Tam bir dolun ay en yüksek su yapar ve aysız (kara gece) yuksek su en büyük levereklerin sahile geldiği zaman ;) bu bilimi iyi kulanın, saygısız katlıyam şekilde avlananları sert şekilde uyarın. |
Kıymetli ustad verdiğin bilgiler icin teşekkür ederim bizimde daha evvel kulaktan dolma bağzı bilgilerimiz vardı ama şimdi daha detaylı öğrenmek fırsatımız oldu emeğine eline sağlık rastgelsin selamlar.
|
Abi hiç tatlısudan bahsetmemişsin yaa, birazdan bize lütfen, bizde deniz yok. Dereler ve küçük sulama göletleri var. Buralarla ilgili bilgilerini bekliyoruz. Sayğılarımla.
|
"bu bilimi iyi kulanın, saygısız katlıyam şekilde avlananları sert şekilde uyarın"
Sayın Asım Can..... Sizin yazdıklarınızı okudum ve balık avladığım zamanlara sadece gülümsedim..... Vah benim boşa kürek çektiğim kıymetli zamanım..... :) Neyse benim için o kadar güzel ve kıymetli bilgiler ki değerini anlatmaya kelimeler yetmiyor... ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.... Balık avlamanın; sportif yanını öne çıkaracağını ümit ettiğim arkadaşların okuyup, sadece sportif amaçla avlanacak arkadaşlarımın işine yaraması dileğimle..... Varolun Üstadım... En güzel dileklerim ve saygılarımla.. |
asım bey bu değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için çok çok teşekkürler.
|
Asım Bey süper bilgiler....
Görüşleriniz harika... Teşekkürler....:helal: |
sevgili asım abi, bazı günler balıktan neden elimiz boş döndüğümüzü şimdi daha iyi anlıyorum. Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.En kısa sürede bu tavsiyelerinizi deneyeceğim. (Bu arada; siz tanımıyormuşsunuz ama , benim tanıdığım soyadı Gündüz olan çok sempatik bir insan var, bir an o musunuz acaba diye düşündüm.;) )
|
Saat 16:46. |