RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Tatlı Suda Sazan Avcılığı (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=42)

niXiz 02-09-2005 20:41

Tatlı Suda Sazan Avcılığı
 
Öncelikle Balığı Tanıyalım :
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Özellikler :
Sazan balığı, tatlısularda yaşayan kemikli bir balıktır.Uzun bir sırt yüzgecine, kısa anus yüzgeçlerine sahiptir. Başında (ağız altı) dört adet bıyık bulunur. Yüzgeçleri yumuşaktır. Yüzgeçlerin ön tarafında kuvvetli dikenler bulunur. Göğüs yüzgeçleri, karının altına doğrudur. Pulları değirmidir. Yüzme kesesi bir kanalla yemek borusuna bağlıdır.
Bir bölümü kemikleşmiş olan ilk omurlar, kulakları yüzme kesesine bağlayan "Weber aygıtı" nı meydana getirirler.
Bu tip aygıta sahip balıklar arasında (kemik destekli keseliler) çene dişi bulunmayıp, yutak dişi bulunan balıklar sadece bunlardır.
Sıcak ve ılıman bölgelerde, deniz seviyesine yakın sularda yaşayan yüzlerce variete'si (alt türü) vardır. Sazan kendi cinsinin tek türüdür (Cyprinus carpio). Bazı sazan çeşitleri pulludur, bazıları tüm pulsuzdur (deri sazanı), bazılarında ise az sayıda büyük pullar bulunur (aynalı sazan).
Sazan balığı göllerde, kanallarda ve sakin akan sularda yaşar. Hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenir (omnivor). Yaz başlarında su sıcaklığı 20ºC'ı bulduğunda veya aştığında üremeye başlar. İri dişiler bir milyon adetten fazla yumurta dökerler. Yumurtalarının çapı 1.5mm dir. Deri Sazanı ve aynalı Sazan gibi türlerinin yemi ete dönüştürme katsayıları çok yüksektir. Bunlardan 10 senelik bir birey 10-15 kg gelebilir. Daha yaşlıları 30-45kg ağırlıkları bulabilir.
Özellikle Terkos gölünde İSKİ nin deniz suyunu göle pompalaması öncesi (kriko metodu) 40kg üzeri sazanlara sıkça rastlanıyordu.

Avcılığı :

Her ne kadar Sazan avcılığı basit gibi gözükse de, skor yapacak balıkları avlamak oldukça maharet ister. Yem hazırlama sürecini de göz önünde bulunduracak olursak, Sazan avcılığını evden başlayan bir süreç olarak düşünebiliriz.
Sazan avı için en uygun takım 3.20m teleskopik kamış ve 1:3 turlu bir makara ile 0.35mm ana misina, orta veya kücük boy bir fırdöndü, 0.30mm beden ve kullanılacak yeme göre 2-6 Nr. iğneden oluşur. Yemin ağırlığına bağlı olarak uzak mesafelere atışı sağlayacak bir hareketli iskandil de zaman zaman kullanılabilir.
Sazan avcılığında eğer yakın mesafelerde veya suda eriyebilir yemlerle avlanılacaksa, iskandil kullanmaya gerek yoktur. Bu durumda ya yakın mesafeye olta indirilir, ya da yemin ağırlığından faydalanılır (Şekil.2.). Suda eriyebilen yemler eğer özel bir taktik kullanılmazsa, iskandil yardımı ile uzağa atış sırasında bozulabilir.
Sazan avında en önemli unsur yemlerdir. Uygun zaman ve yerde kullanılacak "katil" bir yem seçmek, büyük bir sazanı avlamada en önemli unsurdur. Bu çerçevede benim geçen 20 sene içersinde geliştirdiğim favori yemlerimi anlatmaya çalışacağım. Her ne kadar sularımızda Sazan ağırlıkla "pres küspe" ile avlanılıyorsa da, kanımca aşağıdaki yemler pres küspe ile kıyas bile kabul etmez. Çoğu zaman pres küspe ile avlanan arkadaşların yanında "yüksek proteinli yemler" veya "patates" ile avlandığımda, onların sayıca çok olan balıklarına karşın, her zaman kilo olarak baskın çıktım.
Kısaca, büyük balık için özel "à la carte" bir menü hazırlamakta yarar vardır.
EKMEK:
Ekmek olduğu gibi kullanılabildiği gibi (Kabuk kısmı), bütün bir ekmek evde hafif şekerli suya ıslanıp, iyice yumuşadıktan sonra, bir tülbentten suyu sıkılıp hamur haline getirilerek de kullanılabilir.Genelde kolay elde edilebilen bir yem olması bakımından belirtilmiştir. Dezavantajı; küçük balıklar tarafından kolayca didiklenmesidir, ancak yemleme için kullanılabilir.
Uzun süreli yemlemeler (1 hafta gibi) yapılabilecekse, en uygun yemdir denebilir. Kanımca büyük balık yakalayabilme yüzdesi hiç bir zaman %10 oranını geçemez.
DANE:
Bakla, bezelye, mısır, keten tohumu ve nohut gibi daneler iğne geçecek, ancak yem dağılmayacak kıvama kadar kaynatılıp soğuk suda bekletildikten sonra kullanılır. Bu tür yem kullanımında en önemli unsur yoğun ve düzenli yemlemedir. Yaygın yemleme için kendi imalatınız bir sapandan yararlanabilirsiniz. Sapan vasıtası ile yemleri uzak mesafelere, dolayısı ile oltanızın olduğu bölgeye kadar yayabilirsiniz.
Bu tür yemleri şamandıralı beden ile kullanmakta yarar vardır. Bunun için geçerli iki yöntem söz konusudur.
I. Yüzdürme yöntemi:
Bu yöntemde şamandıra yüzdürücü bir unsur olarak kullanılır, yani yem ve kıstırmaların ağırlıkları şamandırayı batırmaya yeterli değildir. Ancak yem balık tarafından kapıldığında şamandıra batar.
Bu yöntemde, balığın yemleneceği derinlik tesbit edilip, ona göre bir beden uzunluğu bırakmak gerekir. Beden uzunluğunun kamıştan uzun olması durumunda ve/veya fırlatma sırasında zorlukları önleme acısından, her iki yöntemde de hareketli şamandıra kullanmakta fayda vardır.

II. Batırma yöntemi:
Söz konusu yöntemde öbürünün tam tersine şamandıra, yem ve kıstırmaların ağırlığını taşıyamaz durumda ve suya tam olarak batmış haldedir. Son kıstırmadan sonra kısa bir beden parcası ile yem dibe yatmış durumdadır. Balığın yemi kapıp, yem ve iskandili dipten kesmesi sonucu üzerindeki yük azalan şamandıra yüzer hale geçer ve balıkçı tarafından görülür. Bu yöntem için, su derinliğinin tam olarak bilinmesi gerekir. Yem ve balık ilişkisinin tüm detaylarını fark edebilmek için kıstırma ağırlıklarının iyi ayarlanmış ve şamandıranın en üst noktasının, derinlik iyi hesaplanarak, yüzeyden ancak 1-2cm. kadar batık olması gerekmektedir. Bu da ancak hareketli şamandıra ile yapılabilir.

HAMUR:
Sazan balığının hamurla avlanması, hamur hazırlaması bakımında oldukça büyük farklılıklar gösterir. Gerek ana madde olarak kullanılan un (mısır, pirinç, buğday vs.), gerek sulandırma (su, peynir suyu, yoğurt, çeşitli meyve suları vs.) gerekse katkı maddeleri (hazır çorba tozları, sucuk-salam, bakla içi-bezelye gibi hububat püreleri vs.) acısından tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmıştır. Ben burada size benim son yıllarda favorim olan "yüksek protein içerikli yem" den bahsedeceğim

PÜF NOKTASI:
Ben, ceviz büyüklüğünde hazır topları ortalarından tükenmez kalem tüpü geçirip, sonra strech-film'e sararak, derin dondurucuya kuyup, ava giderken bir termos kap içersinde yanımda götürüyorum. Bu şekilde, ideal sertlik ve ağırlığa sahip topları fırlatmak çok kolay oluyor. Top dipte yerini aldıktan kısa bir süre sonra, formu bozulmadan, eriyerek yumuşak kıvamına kavuşuyor.

murena 03-09-2005 02:21

hımmm
 
Mrb Ustam Sazanlar Hakında İyi Bilgi Vermişsin Saolasın.CnmBirden Sazanlık yapmak istedi doğrusu :)

niXiz 03-09-2005 19:13

Saol düşüncen için işte yararlı olmaya çalışıyoruz foruma ! :)

banias 05-09-2005 07:23

arkadaşımla aramızda geçen bi diyalog : :deli:
• banias:
bizim buradakiler sazan tutmak için ne kullanıyo
about:blank:
olta
about:blank:
ne oldukı
• banias:
lan yemini diyom
about:blank:
ekmek
about:blank:
veya
about:blank:
yavru balık
about:blank:
ama bazıları
about:blank:
solucana bile geliyo
about:blank:
sazanya ondan

aserkansatı 13-09-2005 05:20

Boili Mucizesi
 
Biz 1,5 aydır boili adlı yemle yemlediğimiz bölgeden en küçüğü 2 en büyüğü 7 kiloluk 14 balığı 3 haftada yakaladık.Tavsiye ederim... :P

ilhan 14-09-2005 21:05

Alıntı:

aserkansati tafarından gönderildi
Biz 1,5 aydır boili adlı yemle yemlediğimiz bölgeden en küçüğü 2 en büyüğü 7 kiloluk 14 balığı 3 haftada yakaladık.Tavsiye ederim... :P

Buyrası neresiymiş merak ettim.??

aserkansatı 15-09-2005 23:12

Amasya Uluköy Barajı...

niXiz 15-09-2005 23:54

Baraj :D Göl olsa haftada 2 - 3 tane geliyo ama bizim devlet baraja salıyo balık bitince :D :P

ilhan 16-09-2005 20:49

Alıntı:

aserkansati tafarından gönderildi
Amasya Uluköy Barajı...

15 yaşımdan buyana 29 yaşındayım ömerli barajına giderim. ama şuana kadar
yakaladığım sazanların toplamı (1 kg dan ağır olanlar) 8 tane, şu anda ömerli barajında sadece israil sazanı tutabiliyorum. bıktırdılar beni bu sazanlar. Uluköy barajı gibi verimli bir avlak olsa istanbulda orda yatacam artık :)

niXiz 16-09-2005 21:14

İstanbulda oturuyosun heralde sana 1 kaç aydınlatıcı bilgi veriyim !
1 . Sazlıbosna gölü - Hadımköyde
2 . Büyükçekmece gölü - bahşeyiş köyü 5kg ve üstü yayın için ideal bi alan !
Eğer gitmeye karar verirsen ben sana oranın avlanma yollarını ve yolunu anlatırım ! ;)

ilhan 16-09-2005 21:29

Alıntı:

niXiz tafarından gönderildi
İstanbulda oturuyosun heralde sana 1 kaç aydınlatıcı bilgi veriyim !
1 . Sazlıbosna gölü - Hadımköyde
2 . Büyükçekmece gölü - bahşeyiş köyü 5kg ve üstü yayın için ideal bi alan !
Eğer gitmeye karar verirsen ben sana oranın avlanma yollarını ve yolunu anlatırım ! ;)

Evet istanbul ümraniyede oturuyorum
Çok sevinirim ben sadece ömerliye takılıp kalmışım...

star 09-11-2005 21:07

Boili
 
Kaptan merhaba boilinin tarifini yazarmısın.
star/ankara

aserkansatı 09-11-2005 23:22

Çok farklı boili tarifleri var Star.Bizim yaptığımızın tarifini veririm elbette ama Oğuzdan izin almam lazım... ;)

star 10-11-2005 00:07

Boili
 
Kaptan bu boili denen balık yemi daha çok avrupada kullanıldığını öğrendim yaklaşık 40 yıldır kullanılan bir teknikmiş. Kaynağı sorarsan uydu kanalları arasında Chasse Peche inanın bu kanalı seyrederken bütün dünyayla ilişkim kesiliyor. Hep merak ediyordum misket gibi renkli renkli şeyler nasıl yapılır nerede bulunur ülkemizde bulunurmu diye internette küçük bir gezinti yaptığımda birkaç tarif gördüm merak ettiğim aynı tarif üzerinemi yapıyorsunuz.
Paylaşmak güzel şey. STAR/ANKARA

aserkansatı 10-11-2005 00:16

Evet biz de Av Günü dergisinden aldığımız tarifle yapıyoruz.Malzemeleri arkadaş aldığı için bire bir ölçüleri bilmiyorum.O yüzden Oğuza sormam lazım.

star 10-11-2005 00:18

boili
 
Tamam kaptan ben seni fazla yormayayım. Haydi rastgelsin
star

aserkansatı 10-11-2005 23:42

Boilinin tarifini buradan alabilirsin Star.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
Bu bizim yaptığımızla aynıymış,ustamız öyle söyledi. :D
Yalnız avlanmadan önce bir ay kadar yemleme yapman gerekiyor.Ondan sonra Chasse Pechedeki arkadaşları izlerken şöyle rahatça koltuğa yayılıp 'Bu keratalarda benim taktikle avlıyorlar' diyerek etrafa hava atabilirsin, zira tuttuğun balıkları gören ev halkı saygıyla seni dinleyecektir, emin ol.Hadi rastgele kardeş... :artist:

levrek 11-11-2005 06:31

Selamlar,
size farklı bir taktik olarak, en son Seferihisar daki krater gölündeki avda kullandığım takımdan bahsedeyim.Sanki kefala gider gibi köpüklü kıbrısınızı hazırlıyorsunuz ve tabiki tek farkı misina çapı ve iğneler olacaktır.Ekmeği dolayın ve varsa sazlıklara doğru gönderin,eğer daha da kamufleli olsun derseniz ,güzel bir ağaç dalına ekmeği köpüksüz olarak kıbrısla dolayın ve su ile rüzgarın akışına bırakın ,inanın sağlam bir yöntem ,denenmiştir

star 12-11-2005 00:22

boili
 
Merhaba kaptan boili ve tavsiyelerin için teşekkür ederim. Bende sizin vermiş olduğunuz sitede okumuştum demekki aynı tarif ve çok işe yarıyor .Tekrar teşekkürler herkese iyi haftasonları. Haydi rastgelsin. star/ankara

aserkansatı 12-11-2005 08:31

Sağol star sanada rastgele.Artık boili işi biraz zor olur bu mevsimde ama belki Ankara civarı iş yapar bilemiyorum.

star 14-11-2005 19:06

ramazanda sazan
 
Herkese merhaba. Ramazanın son günleri malüm orucuz hava soğuk ama içimizde balık dürtüsü varya o bizi durmadan gıdıklıyor tabiki hazırlıkları yaptık ve çıktık yola .Yaklaşık Ankaraya 45 dakika uzaklıkta olan sulamada kullanılan dikili taş barajına vardık. Göle hakim olan bir burun var fakat bir başkası orayı kapmış. Bizde onun sol tarafına birleşik olarak konuşlanıp yaklaşık 15 olta attık. Konuyu özetiyle anlatıyorum.Bir saat falan geçti burundaki adam yaklaşık üç dört kiloluk bir sazan çekti akıllara zarar. Biz gelmeden önceki tuttukları hariç. Tabi bizde tık yok Bir süre sonra bir zil sesi daha çocuklar koştu bizim olta diye heyecanımız doruğa ulaştı(Bu heyecanı yaşayanlar bilir) meğerse o adamın oltalarından biriymiş . Biraz sevindirik biraz kıskançlık oluşu verdi bizde çektiği sazan yaklaşık altı yedi kilo gelir. Daha sonra adamın yemi bitti çocuklar benim yemim bitti ben gidiyorum. Siz oltalarınızı buraya atabilirsiniz dedi . Bizde büyük bir heyecanla oltalarımızı diziverdik oraya . Geçtik ateşin başına başladık beklemeye . Hava kararmak üzere malum soğuk odunumuz bitti.Bizde oltaları topladık ve elimiz boş bir vaziyette döndük Ankaraya .
Günlerdir düşünüyorum oltalarımız ve kullandığımız yem adamınkiyle aynı olmasına rağmen niye yakalayamadık. Ben buna hiçbir anlam veremedim. Bilirsiniz ucunda beş altı iğne olan yaylı dip oltası. Kullandığımız yem ise daha önce yazdığım hamur karışımı ve haşlanmış makarna.
Lütfen bu konuyla ilgili değerli yorum ve fikirlerinizi bekliyorum.
Star/ankara

aserkansatı 14-11-2005 22:40

Sevgili Star oltacılığı cazip hale getiren de bu belirsizlik değil mi zaten...Ne zaman ne olacağı belli değil.Bazen sen en avcı takımlarınla beklersin, yanında biri sicim gibi kalın misinasıyla levrek yakalar,'bakakalırsın giden levreğin ardından...Ser de erkeklik var ağlayamazsın... :D '
Bazen de tam tersi olur, millet sinek avlar sen dünyaları tutarsın.Bence işin güzelliği burada.Her zaman ,tutan taraftan olman dileklerimle... :)

star 14-11-2005 23:45

yorum
 
Kaptan çok güzel yorumlamışın. Tabiki işin heyecanı burada yinede insan üzülüyor okadar gittiğin yolamı yoksa soğukta titrediğinemi yanarsın. Aklıma gelen sebeplerden biride o adamla avlanma saatlerimiz farklı ve onun avlandığı bölge biraz derin bizimki ise sığ.
Hani soğuk havada balık derin ve dipte olur mantığından yola çıkarak ben böyle düşünüyor ve yorumluyorum. Ne dersiniz . :) ;) star/anakara

Bir Dost 15-11-2005 04:29

Merhaba arkadaşlar bu konuda birşey yazmadan edemiyeceğim star; geçenlerde marinaya gittim kıyıdan olta atayım dedim pek yapmadığım şeydir genelde tekneyle hatta hep tekneyle çıkarım neyse 4.5 saat geçti hava soğuk hatta yağmur çiseliyor abi bir şey yok at çek boş sıfır deniz sanki kurudu sinirlerim bozuldu sonrada eve geldim ve msn de sekoyla yani senin kaptanla görüştüm olayı yazdım ne dedi biliyormusun sen yine ota atıyorsun ya can bu sana yetmeli bu imkan sende var abi haklıydı bunu yapamayanlar hemde deli gibi isteyip yapamayanlar var şükretmeliydim neyse bu pazar 4 kişi tekneyle balığa çıktık ve 4 saat kaldık ve pazar istanbul ve kocaeli yağmurlu idi 4 saatte 1 adet mezgit başka birşey yok ama bu defa o kadar üzülmedim ve soğuğa içerlemedim sadece zevk almaya baktım yaptığımızın pazar gününü tekne gezintisi gibi düşündüm ve buna da şükürler olsun bu imkanımız var.; Olsun varsın balık çıkmasın Sekonun dediği gibi (olta atıyoruz ya)bu bize yeter.

star 15-11-2005 17:51

Şükür
 
Değerli arkadaşım yada hobi taşım hudutt; yazmış olduğun yazı beni çok etkiledi gerçekten seko kardeşim okadar doğru vurgulamışki ne desem boş Allaha şükürler olsunki maddi,manevi vede fiziki olarak yapmak istediğimizi az yada çok yapıyoruz. Bizim serzenişimiz biraz mizahi olsun konumuza yorum katılsın. Amaç sadece bu .Tabiki bunu yapmak isteyipte yapamayan okadar insan varki onları düşündükçe şükretmek geliyor içimden.ŞÜKÜRLER OLSUN Geçen bayramın üçüncü günü havada oldukca soğuk birgünde 4 tane baraj gezdik ama elimiz boş döndük.Gerçekten balığın hiç önemi yok şehrin aşırı gürültüsünden ve stresinden uzaklaşmış olmak yettide arttı bile.Yeni yeni yerler keşvettik oda bize yetti doğrusu. Şükürler olsunki on tane parmağım var .Ya hiç olmasaydı SEKO,HDUTT ve diğerleri, nasıl tanışırdık sizlerle.Biraz konumuzun dışına çıktık kusura bakmayın .Birşeyler katmak istedim.
star/ankara :)

aserkansatı 15-11-2005 20:44

Tabi arkadaşlar beni düşünün mesela, 2 aydır balığa gidemedim.İnşallah bu cumartesi barajdayım.Çapak ,k.kanat,t.su levreği ve diğerleri...Savulun!
Çok fena gaza geldim :D

star 15-11-2005 23:23

rastgelsin
 
SEKO kardeş sana rastgelsin iyi haberlerini pazartesi bekliyoruz. star/ankara

Bir Dost 16-11-2005 04:55

Heeeey yavrum beee seni kim tutar rastgelsin adamım ; bu arada star sanada her avın için şans ve bereket diliyorum

levrek 16-11-2005 16:22

Rastgelsin Seko,umarım dilediğin gibi geçer avın.

star 16-11-2005 23:57

Teşekkür
 
Can kardeş iyi dileklerin için teşekkür ediyorum. Bu mevsimde Ankarada havalar soğuk geçiyor galiba baharı beklemekten başka çaremiz kalmadı. Bütün arkadaşlara iyi dileklerimi iletiyorum.Birbaşka yazıda buluşmak üzere. star/ankara

aserkansatı 21-11-2005 05:37

Hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar ama yine gidemedim.Ben oynamıyorum yaa... :hıııı:

aserkansatı 25-11-2005 05:58

Bu hafta sonu gidemediğim avın sonucunda,arkadaşlar 1 , 1,5 kiloluk dört sazanı mısır ve solucanlı oltayla yakalamışlar...Baktım da çok yakışıklı balıklardı... :'(

Bir Dost 29-11-2005 10:19

senin balığa çıkacağın yok seko en iyisi şu balık oyununu bir araştır belki daha mutlu olursun hee ne dersin? :deli: :deli: :D

aserkansatı 29-11-2005 21:01

Bu aralar ikide birde balık malzemelerini çıkarıp silip parlatıyorum.Eskiyecekler valla... :ninja:

star 06-12-2005 00:50

Arkadaşlar merhaba ne oldi size ya kardeşim hiç kimseden ses cıkmıyor. Hiç balığa giden yokmu? Dün ankarada hava nefisti tabi star dururmu gittik gitmesinede yine elimiz boş döndük .Ama ilginç birşey oldu,gittiğimiz barajda sular yaklaşık beş metre civarında çekilmiş sular çekilince ne olur? eğer o suda birde turna varsa ne olur biliyormusunuz? Daha önce baraj dolu iken otlara ve taşlara takılan oltalar meydana çıkar .Sıkı durun sayıyı veriyorum tamı tamına 50 adet kaşık,sasi,meps ve daha neler neler topladık.İşte kısa günün karı.Bulduğumuz tırıvırılarıda tabiki imha ettik.Dostca kalın .Paylaşmak üzere.

STAR/ANKARA

Taygun KOCABIYIK 06-12-2005 00:57

maşallah maşallah balık yerine kaşık tuttunuz demekki :D daha güzel olmuş

aserkansatı 11-12-2005 08:55

Reklamlar
 
13 kiloluk aynalı sazan ve 7 kiloluk sazan resimleri yakında bu sayfalarda olacak.Çalışmalarım sürüyor...Scan olayı biraz sorunlu oluyor bizde de...Ama yolda :D

Bir Dost 12-12-2005 00:41

Bekliyoruz kardeş ama sen kendini kasma :D :D :deli:

star 16-12-2005 18:33

Dilek
 
Hafta sonu balık avına gidenlere rastgelsin arkadaşlar yokmu bu hafta oltayla balık katliamı yapacak kimse .Artık bizi boş verin biz baharı bekliyoruz. Biraz bizleri heyecanlandırın bir iki resim falan anılarda yada arşivinizde birşey yokmu.
Özellikle sıcak bölgelerde yaşayan arkadaşlar size sesleniyorum.Gidin be kardeşim balığa gidin .Hiçbirşey yakalayamasanız bile benim gibi birkaç olta yakalarsınız . Biz Ankarada güneşli bir hava bulsak anında balıktayız. Herkese iyi hafta sonları. :'( :) :(

star 03-04-2006 19:05

pazar keyfi
 
1 Eklenti(ler)
sezonun ilk balığı sazan .ANKARA


Saat 18:05.

Powered by vBulletin Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
TR Çeviri : organik81