![]() |
PROBLEMLERE*ODAKLANMAK*ile*ÇÖZÜMLERE*ODAKLANMAK*ar asındaki* fark
> Durum 1: NASA uzaya astronot gönderdiğinde tükenmez kalemlerin yer
> çekimi olmayan ortamda çalışmadığını fark etti (yerçekimi olmadığı > için mürekkep kağıdın üzerine akmıyordu). > Çözüm 1: Bu problemin çözümü NASA'ya ilave 12 milyon dolara mal oldu. > Öyle bir tükenmez kalem ürettiler ki bu kalem yerçekimsiz ortamda, > yukarı yönde, suyun altında ve sıfırın altında 300 C 'ye kadar olan > sıcaklıklarda yazı yazmaya olanak sağlıyordu. > Çözüm 2: Peki Ruslar ne yaptı...?? Kurşun kalem kullandılar. ) > > > Durum 2:Japon yönetim sistemindeki en hatırda kalır çalışmalardan bir > tanesi Japonya'daki en büyük kozmetik firmalarından birinde yaşanan > boş sabun kutusu problemidir. Müşterilerden birisi firmaya, aldığı > sabun kutusunun boş olduğu konusunda şikayette bulunmuştur. Yetkililer > hemen, üretilip paketlenen sabun kutularını sevkiyat birimine gönderen > hattı izole ettiler. Bu sırada bir şekilde bir sabun kutusunun hattan > içi boş şekilde geçtiği tespit edildi. Yönetim, mühendislerine > problemi çözmesi için talimat verdi.. > > Çözüm 1: Mühendisler iki kişi tarafından kullanılan yüksek > çözünürlükte bir X*ışını cihazı tasarlamak için ciddi uğraş verdiler. > Bu sayede hattan geçen bütün sabun kutuları izlenebilecek ve boş > olmadıklarından emin olunacaktı. > > Çözüm 2: Küçük bir şirketteki sıradan bir isçi aynı problemle > karşılaştığında, X*ışını vb karmaşık şeylerle uğraşmadı, onun yerine > farklı bir yol buldu. Güçlü endüstriyel bir elektrikli vantilatör > alarak hatta doğru yöneltti. Vantilatörü açtığı anda dolu olan kutular > hattan geçerken boş olanlar hattın dışına doğru savruldu. > > > Buradan çıkarılacak dersler > > * Her zaman basit çözümler arayın > * Problemleri çözmek için mümkün olan en basit çözümü tasarlayın > * Her zaman çözüme odaklanın. |
Erol abi harika bir paylaşım, iki örnekle bir konu bu kadar iyi anlatılabilir ancak.
|
Paylaşım için teşekkürler
|
Emeğine yüreğine sağlık abicim:helal:
|
Çok çok güzel bir paylaşım ve örnekler....
Teşekkürler Üstad.... |
Çok güzel bilgiler, çok güzel anlatım.
Paylaşım için teşekkürler Erol abi. |
Levrek Erol; Bilgilendirmen ve emeğin için teşekkür ederim....
|
Saat 03:55. |