RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Hangi Tekneler Amatör Balıkçılığa Uygun (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=1831)

yilmaz 14-10-2006 12:46

Hangi Tekneler Amatör Balıkçılığa Uygun
 
Değerli forum dostlarım bu konuda gerçekten kafam çok karışık. mesela benim gibi ayda 2 kere ava gidebilen ve bulunduğu yerde deniz olmayan arkadaşlar için fiber teknelerin daha iyi olduğunu söylüyorlar.Öbüryandan da ahşabın daha oturaklı bir tekne olduğu yıllık bakımla uzun süre idare edebileceği söyleniyor.benim sorunum şu, tekne almayı düşünüyorum ama bir türlü karar veremiyorum sizce nasıl bir tekne benim için uygun olur. en fazla 2 kişi denize çıkıyoruz.ne kadarlık bir tekne bize uygun olur. ÖNERİLERİNİZİ MUTLAKA BEKLİYORUM
Saygılarımla

Çağatay 14-10-2006 21:04

Sayın yilmaz,
İmzanızdan denize uzak olduğunuz sonucunu çıkarıyorum.

Birincisi fiber tekneler, ahşap teknelerden daha az bakım gerektirir. Ayrıca ömür konusuna gelince, doğru bakımla ahşapdan daha uzun ömürlü olurlar. Ahşap teknelerin yapıları gereği emsal fiber teknelerden daha ağır ve oturaklı oldukları bir gerçektir. (Özel olarak üretilen ilave ağırlık salma vs. kullanılan motor yat ve yelkenlileri bunun dışında bırakıyorum). Denizdeki bu avantajları karada ağırlık bakımından dezavantaja dönüşür. Bu nedenle ahşap bir tekneyi arabamın arkasına yedekleyeyim, gittiğim her yerden denize indireyim sonra da çekeyim deme şansınız pek yok. Ahşap bir tekne alacaksınız, onu sabit bir liman veya barınakta muhafaza edeceksiniz. Bunun için belli bir kira veya aidat ödeyeceksiniz. Kaldı ki o tekneyi sadece ayda iki kez kullanacaksanız, en kaliteli bakım malzemesini (zehirli boya vs..) kullansanız bile yıllık bakım zamanından çok daha önce yosun tuttuğuna, altının dragana bağladığına, hatta pervanesinin kekamoz yaptığına tanık olacaksınız bu da canınızı bir hayli sıkacak. Ayrıca ahşap teknenin bakımı fibere göre daha pahalıdır. Bir de tekneyi bıraktığınız barınak da yeterli dayanışma yoksa aklınız hep orada kalacak, acaba fırtına çıktı da ipi mi gevşedi, filanca parçası mı çalındı, sağanak yağdı çok sintine mi birikti gibi. Kolaylıkla gidip kontrol etme şansınız uzak olmanız nedeni ile zor ve masraflı.

Fiber teknelere gelince; araba römorkunuzun arkasında taşıyabileceğiniz, en fazla 4-5 m.lik bir tekne ve dıştan takma bir motor alırsanız, yukarıdaki dertleri çekmezsiniz, teknenizin limanı evinizin bahçesi olur. Tekne az kullanılacağı ve sürekli denizde kalmayacağı için her seferden sonra yıkamak ve yılda ya da duruma göre 2 yılda bir boyamak bakımı için yeterli olur. Ancak böyle bir teknenin emsal ahşaba göre denizde daha oynak olacağını da düşünmelisiniz. Ama sürekli hava durumunu gözler, sert havalarda denize çıkmazsanız, bir de temkinli olup havanın bozması durumunda balık aşkına yenilmeyip karaya dönmeyi becerirseniz bu durum çok da dezavantaj olmaz diye düşünüyorum.

Benim tercihimi sorarsanız alacak olsam tabi ki ahşap tekne, ama ben İzmir'de oturuyorum ve en olumsuz durumda arabamla, seçeceğim limana göre aldığım tekneye yarım saatle bir saat arasında ulaşabilirim.

Tüm bunları göz önüne alarak tercihde bulunun derim.

levrek 16-10-2006 07:40

Sevgili Çağatay konunun püf noktalarını gayet güzel anlatmış.Bunlara ilave etmek istediğim bir ayrıtı olarakta,tekneyi kimim imal ettiğidir.Tekne imalattında kullanılacak olan malzemeden tutun da işçiliğine kadar firmalar arasında birçok farklılıklar vardır.Ayrıca firmaların kullandıkları kalıplarda önemli bir unsurdur.A firmasının 4.30 m.luğu iyi iken B firmasın 5.20 m.liği iyidir gibi bir durum söz konusudur.Bu yüzden beğenip almayı düşündüğünüz teknenin sudaki denge,yüzüşünü vs. konuları mevcut tekne kullanıcılara sormakta büyük fayda vardır derim,sevgilerimle

aganta borina borinata 16-10-2006 08:16

yılmaz kardeş bence dostların da dediği gibi fiber bi tekne al...denizde sallanmanın dışında avantajları çok... ama erol abinin de dediği gibi malzemesine bi bak...bi de mümkünse suda dene... en fazla iki kişi çıkıyoruz diyorsun ava...o halde aklından küçük bişeyler geçiriyorsun...çok küçük olmasın hem tekne alınca misafirlerin artacaktır hemde deniz için kullanışlı olmayacaktır...

rastgelsin...

altuğ 16-10-2006 14:01

hangi tekne
 
3 Eklenti(ler)
Sayın Erol bey,
önümüzdeki sezon için bende bir tekne almayı düşünüyorum ve bu konuda hemen hemen tüm yerli üreticilere internet ortamında ulaşarak kapsamlı bir araştırma yaptım.
Sizinde belirttiğiniz gibi tekne yi şeklen beğenmek kanımca yeterli değil kullananlardan da görüş almak ,uygun motor ,ek donanımlar ,avantajları -dezavantajları konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Bu bağlamda almayı düşündüğüm Mursan Trophy 5.20 modeli konusunda sizin veya diğer arkadaşların bilgisi varsa ,paylaşırsanız sevinirim.

kturkol 16-10-2006 20:18

gezinti teknesine benziyor.
 
Altuğ bey teknenin içi biraz dar gibi. mursan sitesine baktığınızda gezinti teknesi gibi görünüyor. balık için daha farklı tekneler tasarlamışlar.

levrek 17-10-2006 12:13

1 Eklenti(ler)
Merhaba Altuğ Bey,
benim fikrimi sorarsanız,Mursan'ın Trophy 5.20 si çok güzel bir model.Hele hele sırtı avı için biçilmiş kaftan.Firmanın kullanmış olduğu kaliteli polyester ile düzgün işçiliği bu modeli iyice ortaya çıkarmaktadır.Arkadaşımdan aldığım bilgiye göre kalıpları alman teknesinden alınma imiş.Ancak maalesef kullanmışlığım yoktur.Yanlış hatırlamıyorsam Mursan tekneyi kapınıza kadar teslim ediyordu.Aşağıdaki çizimde de göreceğiniz gibi,teknenin kıç tarafına takıp çıkarılacak cinsten bir kalas-mdf-duralit montesi ile harika bir sırtı teknesine dönüştürmek mümkün.Sırtı çekeceğiniz zaman kalası 2 ya da 4 vida ile monte etmeniz yeterli,hayır gezi için kullanacağım derseniz de kalası 4 vidasından sökünmeniz yeterli olacaktır.Çünkü tüm sırtı teşkilatı bu kalasın üzerinde sabitlenmiştir.Teknenin çepecevre ayak yolununda açık olması rahat dolaşma imkanını ve av sırasında yaşanacak olaylara karşı gayet yeterli bir genişlikte olması iyi bir avantajdır.Bir numaralı kamışta yüzey sırtısı çekerken,Downriggere bağlı olan iki numaralı kamışla orta suyu,üç numaralı kamışla da dibi taramanız mümkündür.Yanlız tek kişilik bir avda böyle üçlü bir kompinasyonu kullanmak zordur,çünkü oltanın birisine balık vurduğunda diğerlerinin çekilmesi gerekmektedir,neyseki dostlarınız sizi yanlız bırakmayacaktır:) .Şayet Downrigger olayı girmez iseniz sağlı sollu,ikili takımla ister yüzey ister dip avı yapmanız da mümkündür.Bu şekilde kalasa gerek kalmadan piyasada hazır olarak da satılan kamış tutucularından iki tanesini teknenin iki tarafına monte etmeniz yeterli olacaktır.Umarım size iyi de olsa bir fikir verebilmişimdir,sevgilerimle

mecnun08 30-09-2010 19:36

merhabalar .ben foruma yeni katılıyorum.ben de fiberglas tekne almayı düşünüyorum.3.50 4.50 arası .amacım içten takma olabilecek bir tekne fakat her modelde galiba bu mümkün değil.birde fiber tekne ile dıştan takma motorla palamut sırtısı çekilebilirmi.yardımcı olursanız sevinirim.


Saat 11:06.

Powered by vBulletin Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
TR Çeviri : organik81