![]() |
Kaç çeşit Karagöz Var?
Kaynaklara göre 3 çeşit karagöz balığı var arkadaşlar.Asıl karagöz Diplodus Vulgaris, bu bizim bildiğimiz karagöz.
Sivri burun karagöz, Diplodus Puntazzo. Ve egede sargoz diye andığımız (ki latince adı da aynı), Diplodus Sargus. Bu konuyu açma sebebim Marmaradaki arkadaşlarımızla kavram kargaşasına düşmememiz içindir.Zira bizim sargozumuz orada karagöz olarak adlandırılıyor ve tabirleri doğru.O da bir karagöz türü.Bu konuyu çoğunuz biliyorsunuz elbet ama bilmeyenlerimiz olabilir diye belirtmek istedim. ;) |
ASIL KARAGÖZ Diplodus vulgaris
|
SARGOZ Diplodus sargus...
|
SİVRİBURUN KARAGÖZ Diplodus puntazzo
|
bu konuda hem fikirim sadece değil marmara diğer denizlerimizdede olan balıklar farklı adlandırılıyor
|
Arşivimdeki su altı resimlerinden buraya ne nedir koyuyorum bilgilenmeniz açısından. :)
BU BİZİM HAKİKİ KARAGÖZ [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] BU SİVRİ BURUN KARAGÖZ [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] BURDA İSE KARAGÖZ VE SARGOS BİR ARADA [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] BURDAN SONRASI İSE 1-2 GÜZEL SARGOS RESİMİ [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
cok güzel balıklar yaa icim gitti resimlere :(
|
Alıntı:
Ben yıllar önce Sıtkı ÜNERin Balık Avcılığı ve Yemekleri kitabını okuduğumda şaşırmıştım. Bizim sargoz orada karagözdü ve üstat 2 çeşit karagöz vardır diye yazıp resimlemişti.Biri sivri burun,biri de sargoz (ona göre karagöz)...Bizim asıl karagözün resmi bile yoktu kitapta,dolayısıyla adı da...Ben Marmarada yok herhalde diye düşünmüştüm o zaman...Ama tahmin ediyorum o kitapta dizgi yanlışı sonucu oluşmuş bir olaydı o...Çünkü S.Üner gibi bir usta asla o yanlışı yapmaz diye düşünüyorum... |
selamlar;
karagöz-sivri burun karagöz-sargoz ayrımına ben de katılıyorum. fakat bir de baltabaş karagöz diye bir tür okumuştum bir yerde. fakat onun nasıl bir balık olduğunu bilmiyorum. resmi falan yoktu. bilgisi olan arkadaş varsa paylaşabilir mi? türün korunması gerektiği falan yazıyordu. en azından bilgimiz olsun da, biz de korumaya katkı sağlayalım elimizden geldiğince... |
Katiti okuduklarıma göre baltabaş karagözle sargoz aynı balık.Bilgehan Sarp beyin sitesine bir göz atabilirsin.
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] - 44k Daha ayrıntılı anlatmış... :) |
Saat 13:35. |