RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Balık Yemekleri (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Balık Pastırması (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=517)

rüzgar2 26-12-2005 04:56

Balık Pastırması

Lütfen Dikkat:ALINTIDIR
Balık pastırması Ege’nin büyük balıklarından “akya”dan yapılıyor. Akya’nın en önemli özelliği 50 60 kilo ağırlıkta olması, yani sığır filetosu kadar iri pastırmalık parçalara ayrılmasının yanı sıra, etinin çok yağsız oluşunun, kurutulup pastırmaya dönüştürülmeye çok uygun düşmesi
Balık pastırmasının ağızdaki kıvamı diri ve üzerine sürülen çemenin aromatik olması gerek Sarımsak ve kırmızı biber de diğer baharatlarla karışınca ağızda baskın bir tad bırakmalı. Balık pastırması kuş gömü kadar yumuşak olmalı ve tuzu iyi ayarlanmalı. Dahası et tuzda dinlendirildikten sonra çemenlenmeli ve kurutulmaya bırakılmalı. Ayrıca balık pastırmasından da sığır pastırmasında olduğu gibi hayvanın çeşitli bölgelerinden farklı kalitede pastırma elde edilebilinir. Balığın kuyruğa yakın kısımları daha kaslı ve sert olduğu için en iyi pastırma sırttan çıkar. Karnına doğru inildiğinde etin kıvamı gevşer ve pek makbül sayılmaz.
Restoranlar bu işin teknik sorununu çözmüşler ve her geçen gün birbirinden leziz balık pastırması yapmayı başarmışlar. Bir yandan da pastırmayı çiğ olarak servis etmek dışında farklı pişirme denemeleri de yapmıyor değiller. Şimdiden kağıtta balık pastırması menülere girdi bile. Balık pastırmalı yumurtanın bizim için pek olmasa da, en azından, sabahları kızarmış balıkla kahvaltı eden Japonlar için çok uygun bir spesiyalite olduğunu söyleyebiliriz.

uzman 26-12-2005 05:09

Değerli kardeşim Sami...
Valla senin hızına yetişmek kabil değil :D
Nerden buluyorsun bu kadar konuyu yaw. Herhalde derslerin full boş...
Pastırma deyince ben Kayseri de bir tek Kanguru pastırmasını yerim....
Bir ara gelmişti buralara... Tabii ki oralara.... :deli: :deli: :deli:
Saygılar...

rüzgar2 26-12-2005 05:13

Pastırma dedinde şu anda pastırmalar suda tuzunu atıyor.Asıp kurutup...Sıra geldi çemene ve sonra yemeye....Laf aramızda sucuklarıda kurumaya astım....Afiyet olsun bana

uzman 26-12-2005 05:17

Valla yapılışlarını görsen pek yemezdin yaaa. Herneyse afiyet olsun :deli:

rüzgar2 26-12-2005 05:22

Alıntı:

uzman tafarından gönderildi
Valla yapılışlarını görsen pek yemezdin yaaa. Herneyse afiyet olsun :deli:

O yüzden kendim yapıyorum :) :) :)

uzman 26-12-2005 05:31

Sucuk mu yapıyorsun...
Valla helal sana...
Ben 18 yıldır Kayseri deyim ve hala bilmiyorum yapılışını. Bir ara bunu da yazsan...
Selamlar...

rüzgar2 26-12-2005 06:01

Tabiki yazarım.Hemde alıntı yapmadan benim tarifimle...Ayrıca da pastırmayıda kendim yaparım.. ;) ;)

uzman 26-12-2005 06:11

Helaaal sana öğretmenim....
Yaz da öğrenelim şu sucuk meselesini. Malum Kurban bayramı da yaklaşıyor. Ne yapacaz o kadar eti :deli: :deli: :deli:
Sevgilerimle...

Saat 21:54.