RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Nuri Deniz (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=117)
-   -   İskandiller ve Kıstırmalar kurşunlar: (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=6707)

MAVİ FENER 22-01-2010 19:12

İskandiller ve Kıstırmalar kurşunlar:
 
İskandiller ve Kıstırmalar kurşunlar:

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]


Takımın dibe batmasını sağlayan, genellikle kurşundan dökülen ağırlıklara iskandil denir. Yapıldığı metalin adı ile yani genelde kurşun diye anılır. Günümüzde kurşunun doğayı kirletici etkisi nedeni ile kurşun yerine başka metaller kullanma eğilimi baş göstermiştir. Derinliğe, akıntıya göre iskandil ağırlıkları veya şekli değişebilir. Tabii ki derinlik ve akıntı arttıkça iskandilde büyür ve ağırlaşır. Mesela akıntılı yerlerde dibe oturacak iskandiller için köşeli hatta üzeri pürüzlü tipler seçilirken normalde torpil biçimli ağırlıklar kullanılır. İskandil bedene bağlanmaz. Bunu nedeni gereği halinde çabucak değiştirebilmektir. Alttaki resimde görüleceği gibi beden ucuna biri büyük, biri küçük iki kasa yapılır. Bu kasalı uç göz deliğinden geçirilir, büyük kasa iskandilin etrafından dolaştırılarak oluşturulan halkanın iskandilin göz deliğine oturması sağlanır. Küçük kasanın görevi gerektiğinde tutup çekilerek oluşan düğüm halkasının gevşetilmesi ve iskandilin kolaylıkla çıkartılabilmesini sağlamaktır. Bazı iskandillerin üzerinde ağırlıkları yazar bazılarında da numara yazar. Alırken kaç gıramlık iskandil aldığınızı sorun, öğrenin. Bazı durumlarda balığın ilgisini çeksin diye iskandil parlatılır.
Ayrıca şamandıralı takımlar, akıntı altında kullanılan takımlar gibi bedenin apiko durmasının gerektiği durumlarda veya ilave küçük ağırlıklar gerktiğinde kullanılan ortası delik küçük ağırlıklara kıstırma denir. Kıstırmalar ortası delikli (çalışır) olabileceği gibi; ortası yarık da olabilir. Delikli iskandilin içinden geçirilen misina ufak bir çubuk veya kibrit gibi bir şeyle sabitlenir. Ortası yarık olanlarda ise yarığa oturan misina kıstırmanın pense ile ezilmesi yoluyla sıkıştırılır. Birincisini daha emniyetli buluyorum. Yandaki resimlerde 4 zeytin biçimli kıstırma 4 küresel (yuvarlak) kıstırmadır.
Bazı iskandillerin iki ucuda delik olabilir. Bunlara mavruka veya çiftgöz iskandil denir. Bunlar da iskandiller gibi çeşitli boy ve ağırlıklarda olabilirler. Mavrukanın bir ucuna olta diğer ucuna beden ve yem bağlanarak kullanılır.

Murat ADAK 24-01-2010 13:12

Paylaşım için teşekkürler.

discus 24-01-2010 21:03

değerli paylaşım için teşekkürler abi...

Necati ARAT 25-01-2010 08:29

Nuri abim paylaşım için teşekkürler..


Saat 19:54.

Powered by vBulletin Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
TR Çeviri : organik81