RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri-Haritalar (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=64)
-   -   Levrek Avı (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=78)

Taygun KOCABIYIK 12-09-2005 03:58

Levrek Avı
 
Sizlere nacizane bilgilerimi anlatıcam. Kesinlikle alıntı değildir tamamen kendi bilgi ve tecrübelerime dayanılarak yazılmış bir yazı olacak.

Levrek genelde sonbahar aylarında karadan av verir. Dere ve akarsuların denize döküldüğü yerler genelde daha iri erişkin levreklerin üreme bölgesidir buralarda 5-6 kiloluk levrekler bile alınabilir. Levrek yırtıcı bir hayvan olduğu için genelde yavru balıkları avlayarak beslenir demekki bize bu yavru balıkları yem olarak kullanıp levrek yakalıyabiliriz. Canlı ısparoz veya yavru kefal bu iş için biçilmiş kaftan.

Kullanıcağımız takımın misinası 0.35 veya 0.40 olabilir misinamız kaliteli olursa kaçan balığın ardından ahlayıp vahlamayız. Şimdi takım çantasını açıyoruz şöyle irisinden bir iğne alıyoruz.İğneyi misinanın ucuna bağlıyoruz ama çok sıkı ve iyi bir düğüm atın ki balina yakalansa iğne misinadan sıyrılmasın. Bunun ucuna balığımızı canlı olarak takıyoruz. Balığın kuyruğunun az ilersinden iğneye geçirirsek balık uzun süre canlı kalır buda işimize gelir. Ayrıca kurtulmaya çalışan balık çırpınır ve levreğin dikkatini çeker.

Attım ağzına takılsın boğazına deyip oltayı sallıyoruz. Ve beklemeye başlıyoruz. Bol Şans Rastgelsin...


(en kısa zamanda kendi takımlarımdan örnek resimler ekliycem).

aserkansatı 22-10-2005 20:03

Taygunun yazdığı gibi levrek ve pek çok deniz balığı denize karışan dere ağızlarını çok severler.Çünkü buraları dere akıntısının getirdiği yemlerle doludur.Balıklar bu bölgede dolaşarak yemlenirler.Sizinle Atilla ALPBAZın OLTA BALIKÇILIĞI kitabındaki yapay akıntıda levrek yakalama yöntemini paylaşmak istedim.Çok ilginç bir yöntem...Kumsal ve tatlı bir meyille derinleşen bölge seçilerek sandalın burnu karaya doğru kuma saplanıyor.İki yanından iyice gömülerek sabitleniyor.Yani motorun olduğu kıç kısmı denizde burnu kıyıda kuma gömülü olacak.Sonra motorda sabitlenecek ki çalışırken sağa sola dönüp yapay akıntımızın yönünü bozmasın.Ardından motor çalıştırılıyor oluşan akıntının içine doğru sardalyayla maz muz yapılıyor ve akıntıda yüzecek şekilde hazırlanmış oltamız da sardalya ile yemlenip suya bırakılıyor...Hadi rastgele...Burada önemli olan motora sandalı ileri götürme hareketinin verilmesi ve suda oluşan yolun 10-12 kulaç kadar uzadığının görülmesidir.Bölgemiz kumsal ve tatlı bir meyil ile derinleşmeli,akıntılı rüzgarlı olmamalıdır...Ben bunu bir kez denedim,orta boy 35-40 cm arası beş levrek yakalandı.Ama uğraştırıcı olduğu için her zaman olmuyor...Yine de sizinle paylaşmak istedim.Böyle bir yöntem de var yani...

Bir Dost 22-10-2005 23:35

Seko bu çok ilginç bir yöntem ilk defa duydum adamım benim teknede bunu demeyeceğim umarım bir hata yapmam sonra motordan olmayayım ama deneyecem adamım sonucu yine buraya yazarım

Taygun KOCABIYIK 23-10-2005 02:18

çok ilginç yöntem şaşırdım açıkçası

HALDUN YALIMLI 23-10-2005 04:35

serkan baba harikasın çok ilginç bir metod izmirde bu tekniği deneyebileceğimiz tarif ettiğin uygun yer çok fazla var deneyelim kardeş sonuçlar sitemizde resim anı ve av tekniği olarak yer alacaktır sağolasın kardeş :deli:

aserkansatı 23-10-2005 07:45

Uygun yeri bulursanız tutarsınız abiler.Bana değil Atilla ALPBAZ hocamıza çok teşekkürler.Kitabından çok şey öğrendim...

ilhan 24-10-2005 18:53

Şuana kadar hiç levrek avlayamadım nede canlısını gördüm. Ama yerken harika birde tuttuğum balığı yiyebilsem ozaman yemenin tadına doyum olmaz.

Teknikler güzel deniyebilme şansım az, istanbul boğazında levrek olabileceğini peksanmıyorumda.

HALDUN YALIMLI 26-10-2005 18:59

2 Eklenti(ler)
Levrek için 2 çeşit olta resmi mevcut

aserkansatı 26-10-2005 23:56

Ben o oynar kurşunlu takımı tercih ediyorum genellikle.Yem olarak da canlı teke veya ufak kaya balığı takıyorum.Yosun aralarında kepçeyle yakalanıyor kaya balığı yavrusu.Bir de mamun var tabi...( İlhancım levrek sonbahar ve ilkbaharda marmara karadeniz arasında gel git yapıyor ve boğazlardan geçiyor.Sen oltanı at ,nasibin varsa gelir kardeş.)

Taygun KOCABIYIK 27-10-2005 02:58

hatta ve hatta egedeki levreklerden daha büyükleri çıkıyor marmarada.


Saat 21:03.

Powered by vBulletin Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
TR Çeviri : organik81