RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI

RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI (http://www.rastgelsin.org/forum.php)
-   DENİZ AVI (TEKNEDEN) (http://www.rastgelsin.org/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Turna başladı (http://www.rastgelsin.org/showthread.php?t=9014)

İlyas Reis 12-04-2011 15:47

Turna başladı

Kıymetli Arkadaşlar,Sıcak Dostlarım,. Ekip arkadaşlarımızın Sualtı gözlemlerinde Turna ve Orkinoslar gelmeye başladı.Turnalar 1- 6 kilo üzeri gözükür iken,Orkinoslar 20-100 kilo üzeri civarındalar. Bilhassa sırtı çekmek isteyen arkadaşlar Turna için saat 18,30 dan sonra 20,30 a kadar hamsi sahtesi rapala ile iş yapabilirler.Orkinoslar ise canlı yeme şu an gelmiyorlar.Yumurta döktükten sonra banko camlı yeme atlıyorlar.Tabii ki sağlam misina yada ip gerekiyor.İster tekneden ister ise kıyıdan olsun denizin ve rüzgarın her türlü pozisyonunda balık çalışır.Balık çiftliği kenarlarına gidenlerin boş dönmiyeceğini zannediyorum.Belki ilk defa bu yöntemi deneyecek kardeşlerimizin büyük balık oltayı kaptığında vuruşu neredeyse kol çıkartacak cinsten.Küçük balık vuruşlarına alışmış olan bir balık avcısının bu olayı yaşaması ve vuruştan sonra aganta yapıp balığa yüklenmesi futbolcunun attığı çalım gibi varyete ile birlikte çekmesi ve hayvanın onu hissederek çılgınca dip yapması müthiş bir şey.Çılgın bir at gibi zaptedilmesi zor olan balığı soğukkanlılıkla nerdeyse terbiye ederek kalama ayarlarını balığın isteğine göre vererek bazen de onu ehlileştirmek istercesine boşalttığımız oltayı çekerek yola getirmek.Rabbim bunu bana nasip et temennisini hatırımızdan çıkarmadan illa da görmek istediğimiz yakamozunu görerek rahatlamak. Gerisi, savaşımızda galip çıkan bizler,artık gücü tükenmiş bu kahraman avımızı elimize alarak usulcacık bir yanağına bir tebrik busesi göndermek.Balığın hayat emaresi bittikten sonra onu ıslak bir beze sararak hatıralarımızın önemli bir yerine yerleştirmek.Herkese hayırlı olması dileği ile hayırlı avlar dilerim.

oscar kaptan 12-04-2011 16:51

İlyas reis'im şehir veya bölge bildirmediğiniz, benim ise sizin hangi bölgeden katıldığınızı bilmediğim için iletiniz neticesiz kalıyor. Biraz daha bölşge konusunda açıklayıcı olursanız bizlere faydalı olacaktır. Teşekkür ediyorum.

Kamil ESEN 12-04-2011 18:02

Paylaşıma teşekkürler.Hangi bölge için bu yazdıklarınız?

Balikci Alp 12-04-2011 18:31

İlyas Reis öyle bir heycanlandırdın ki, bize de nasip olur mu acaba demekten kendimi alamadım. Diğer arkadaşlarımızın sorusunu ben de tekrarlayacağım. Acaba hangi bölge için bu söyledikleriniz ? Bir de imza ayarlarınızı gerçekleştirirseniz hitapta hatada bulunmayız.
Sevgilerle

Halil İplikçi 12-04-2011 21:57

üstad paylaşım için teşekkürler.. kıyıdan 3kg bırakma ile sinarit yakalandığına şahit oldum kendi denemelerim sübye veya isparoz ile başarısız olmuştu yem olarak ahtopot kolunu denemek istiyorum ne dersin

erkepli 13-04-2011 07:17

Reis merhaba ne abi, nede kardeşim diye hitap edemiyorum çünki ne yaşınız ne şehriniz yazmıyor bunlarıda düzeltirsek daha faydalı olacagı kanısındasyım.Bilgiler için ayrıca teşekkür ederiz.

İlyas Reis 13-04-2011 09:32

Turna Başladı

Çok kıymetli arkadaşlar,
Maile cevap veren güzel insanlar,.Çok haklısınız, Engin hoşgörünüze sığınıyorum. İmza ayarlarımı yaptım.Yaşım 53 İzmir de ikamet ediyorum.Yaklaşık 40 yıldır deniz sporu ile ilgileniyorum.Yazlık diye adlandırdığımız fakirhanemiz Karaburun' dadır.Polyester bir teknemiz var. Ağırlıklı olarak tekne ve karadan burada avlanıyorum. Bahsi geçen balıkların görüldüğü alanlar Karaburun ile Çeşme arasındaki Ege denizindedir.Bu arada çok seneler önce ''oynarsan büyük oyna ''çok manaya gelen lafı, sonradan anladım.Keşke kelimesini kullanmayı pek sevmiyorum.O zamanlar,delikanlı çağımızda küçük balıklar ile ilgileneceğimize, geçit zamanı olan büyük balıklar ile ilgilense idik daha önce yol alacaktık.Ege Üniversitesine bir girdik,, bir baktık emekli olmuşuz. Orada Bilimi, Ar-ge yi,Kurguyu, öğrendik. Bunları deniz sporları ve hobilerine entegre ettiğimizde, A dan Z ye bir bütün olarak hayatımızın psiko diye adlandırılan aktivitelerine katkı yaptık.Sade anlamda moral aldık.İşte deniz sporlarından balık avı yapacağız. Balık bir canlı, bizde bir canlıyız.Arada doğa olayları, malzemeler,şartlar, bilgi,tecrübe, kurgu var,şimdi saydıklarım av olan ile avcı arasındadır.Hele yıllarını geçirmiş büyük balık ile yıllarını geçirmiş avcı neler edinmişlerdir.Birikimi olan burada kazanıyor.Bu biz olmalıyız diyoruz.Balık avı aynı zamanda bilimdir derim.Bu konu ile özdeşleşen de bilimci olur.Yemi alıp oltaya takıp denize atmaktan ibaret değildir bu spor.Bazılarına göre canım ne sıkıcı birşey böyle durağan bir spor olabilir mi! serzenişleri vardır. Hele evli olan erkek deniz sporcuları için hanımı ikna ve taviz verme işi tek taraflı olduğundan oldukça da ağırdır.Lütfen hanımlar alınmasın onlar bizim baştacımızdırlar.Hanımlar da,. zaten 2 gün yada 1 gün tatilimiz var madem başındaki taacım sen de bunu dikkate alarak birlikte olalım dediğinde,onları üzmeden bu işi yapalım.Yoksa gönül kırıklığı ile gidilen sporda birşey elde edilemiyor.İnanalım buna dostlarım,deniz sporlarında balık avı bilimdir.Dostlarım ne sıcak bir kelime, bu kelimeyi acaba hangi sporda kullanabiliyoruz.!!

İlyas Reis 13-04-2011 10:09

Turna avı

Sayın Hüsnü Halil Bey,.
Sorunuza şöyle bir örnek vermek istiyorum. Trança, Sinarit,Çıplak,Akya,Turna,Barakuda,İri Çupura,İri Sargoz,Orfoz,İri Hani türü balıklar için 0-100 metre derinliklerde avlandığımızı varsayalım.Ağırlık olarak dip tarafa genellikle okkalı taş bağlanıp üste istediğiniz derinlik ayarını yaptığınız kısma 3 lü baba fırdöndü ile 30-40 cm uzunluğunda misina bağlarız ucuna fosforlu yeşilimsi sarımsı renkte sahte 3-4 cm boyunda ahtopotu bağlarız.Deniz yüzeyindeki misina ucuna hiç kalama vermeden bir 5 yada 10 lt lik boş kapaklı olan peti sıkıca bağlayıp yaz dönemi saatine göre 18.00 gibi denize istediğimiz sayıda bırakırız. Ertesi sabah 8.30 gibi kontrol ederiz. Eğer balık dokunmadı ise başka yerlerde bu taktiği uygulayabiliriz.Dalgalı havalarda ise yüzey çalışması yapacağımızdan dip taraftaki kurşunu 50 gr civarında tutup 0- 10 metre arasındaki derinlikte sahteyi sabitleyerek deniz yüzeyindeki şamandıra görevi görecek nesneyi dalga akışına bırakırız. Yada dipteki kurşunu çıkarıp bir kaya parçası ile sabitleriz. Bu zamanda balık 08,30 - 17,00 saatleri arasında yakalanacaktır. İyi bir taktik olduğunu avı yakaldığınızda anlaşılacaktır.

mazhar üzümcü 13-04-2011 14:00

ilyas bey sitemize hoş geldiniz.inşallah engin deneyimlerinizi yüzyüze gelerekte dinler ve uygulama imkanı buluruz sevgilerime.

trakonya55 13-04-2011 19:26

Güzel haber için teşekkürler İlyas hoca,turnaların tadı hala damağımda havayı uygun yakaladığımızda beraberde çıkarız.Rastgele.

Saat 23:49.