Denizler ve ırmaklar, acımasızca kirletiliyor
Endüstriyel işletmelerin yüzde 81’inde arıtma tesisi bulunmuyor.
Türkiye’de kanalizasyon sularının yüzde 98.67’si, endüstriden kaynaklanan atık suların ise yüzde 78’i arıtılmadan ırmaklara, göllere ve denizlere bırakılıyor.
Çevre Bakanlığı’nın su kirliliğinin en önemli etkenlerinden biri olan evsel ve endüstriyel atık suların arıtımı ile ilgili verilerine göre, 3215 belediyenin sadece 141’inde kanalizasyon sistemi bulunuyor. Kanalizasyon sistemi bulunan belediyelerin ise sadece 43’ü arıtma tesisine sahip. Bu verilere göre, Türkiye’de kanalizasyon sularının yüzde 98.67’si hiç arıtılmadan ırmaklara, göllere ve denizlere bırakılıyor.
ÇOĞUNDA ARITMA TESİSİ YOK
Türkiye’de endüstriyel işletmelerin yüzde 81’inde arıtma tesisi bulunmuyor. Arıtma tesisine sahip işletmelerin yüzde 84’ü ise kamu sektöründe.
Arıtma tesisine sahip organize sanayi bölgelerinin oranı ise yüzde 14. Türkiye’de turistik tesislerin yüzde 81’inde, endüstri kuruluşlarının yüzde 98’inde arıtma tesisi bulunmuyor. Arıtma tesisine sahip endüstri kuruluşlarının bir kısmı yetersiz, bir kısmı ise çalışamaz durumda.
ATIK SULARIN YÜZDE 22’Sİ ARITILIYOR
Türkiye’de yılda, endüstriden kaynaklanan 930 milyon metreküp zehirli ve ağır metaller içeren atık su üretiliyor. Bu atık suların sadece yüzde 22’si arıtılırken, yüzde 78’i doğrudan göl, ırmak ve denizlere veriliyor.
Bu haber 2002 yılında NTV de yayınlanmıştı. İşin kötü tarafı ise 2002 den bugüne kadar bu konularda atılmış adımların hala yetersiz olması. Çevremizi ve dünyamızı yok etmeye halen devam ediyorlar.
|