Konu
:
İzmir Körfezi'nde balık tutmak..
Yalnız Mesajı Göster
06-06-2012, 23:17
#
5
Baba Yalçın
Profesyonel Balıkçı
İshak'çım bize uzak olmasına rağmen (daha aşağılara giderken Yakınından geçtiğinde karpit kokusu gibi kokuyu duymamak olanaksızdı, hele yaz sıcaklarında) o yöreyle ilgili haberleri hep yazılı görsel medyadan takip ederdim. Söylediklerinin altına aynen imza atarım. Körfezde akmıyorda nereden denize akıyorsa elbet bir yerden denize akacak. Aktığı yerdede tam anlamıyla arıtma kurulmuşmu acaba. Yoksa bizim boğaza (derin deşarj) verildiği gibi sadece katı atıkmı tutuluyor. Son zamanlarını bilmediğimden sordum.
Büyükşehir belediyesi kaynakları ile devreye sokulan bu dev proje sayesinde, ne mutlu ki, şehrin en lüks semti olan Alsancak semtinden bile adeta koca bir ırmak/nehir gibi denize akan lağım suları artık körfeze akmıyor.
Körfeze akmıyor ama gene neticede denize akmıyormu yani tam arıtma denen olay varmıdır. Biyolojik, Kimyasal Arıtma olayı varmıdır.
Tüm İzmir i bir gerdanlık boydan boya saran aralıksız/kesintisizi devam eden kanala akıyor. Denize sadece tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi yağmur suları kavuşuyor.
Sadece yağmur suyumu akıyor. Eğer öyleyse bu çok iyi. Yağmur suyunun getireceği erezyon 20-25 yılda kafadan dipte 1 mt. yükseklik sağlar. 1978-1996 yılları arasında bazı bildiğim yerlerde aynı şeyi farkettimde ondan söylüyorum. Daldığım mağarayı bulduğum halde şaşırdım çünkü erozyon mağaranın ağzını giremiyeceğim kadar yükseltmiş kapatmışta ondan. Ama önemli olan mesele kanaldan dolaşarak denize nerden akıyorsa o kanalın (derin deşarjın) tam arıtması yoksa çok kötü. Gerçi ne kadar yaparsan o kadar iyi, yani körfeze akmaması iyi tabiki ama diğer taraftan şaldır şaldır akıyorsa eğer bu çok kötü.
Gelelim öyle yerlerde balık tutulmasına daha sonra işleyeceğim konuda bahsedeceğim yazıda bu toksik atık (civa)
"Minimata Hastalığı"
ağır metalin ne yaptığını (Japonya'da onbinlerce kişinin öldüğünüde) işleyeceğiz konu balıkçılıktıda "Bir kavmin başına neler gelmiş" muhabbetinden laf açılmıştı öylece o mevzuya değinmek zorunda kalmıştık. Daha evvelki maziside çok önceleri tv.'ler siyah beyazken belgeselden seyretmiştim. Ama bulmam kolay olmamıştı. Türkçe bulamamıştım google translate yapıp sonrada youtube'ta aramıştım, videoyu görür görmez tanıdım ve taradım 1-2 örnek vereyim (Konumdan ödünç alayım) halk karar versin. Ayrıca yazın, konuyu işleyişin, fotolar falan süper. Teşekkür ettim. Saygılar.
"ÇEVREYİ, DENİZİ KİRLETMENİN VE O DENİZDEN ÇIKAN BALIĞI YEMENİN BEDELİ"
Videoları sesli ve her karesini çok dikkatli izleyin.