Yalnız Mesajı Göster
Eski 08-06-2012, 08:05   #9
levrek
Kurucu Üye
 
levrek kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 29.10.05
Şehir: izmir-ksk.
Yaş: 58
Mesaj Sayısı: 1.878
Varsayılan

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yüzülebilir Körfez” hedefindeki önemli aktörlerinden biri olan 9.5 milyon liralık kesici-emici tarama gemisi ile römorkörün yapımları hızla devam ediyor. İmalatları Çiğli ve Tuzla’da gerçekleştirilen gemiler Temmuz ayında teslim edilecek. 14 metre derinliği tarayabilecek kapasitedeki gemi, saatte 800 ton çamuru dubalarla 1.5 kilometre uzağa taşıyabilecek. İZSU, halen DLH tekneleri ile yapılan tarama çalışmalarında günde sadece 1000 metreküp civarında tarama yapabiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi’nin en önemli adımlarından birini daha tamamlıyor. Körfez dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru temizleyerek her geçen gün biraz daha sığlaşan Körfez’i kurtaracak tarama gemisi ve römorkörün Temmuz ayında denize indirilmesi planlanıyor. Tarama gemisi, bir saatte ortalama 800 ton çamuru (yüzde 20’si çamur yüzde 80’i su olan 4 bin ton malzemeyi) 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitede olacak.

İZSU’nun kesici-emici tip gemisi ile gemiyi taşıyacak römorkör alımı için açtığı ihaleleri alan yerli firmalar yoğun bir tempoda imalatları sürdürüyor. Römorkör, İstanbul Tuzla’daki tersanede hazırlanırken, Çiğli Ata Sanayi Sitesi’nde de kesici-emici tip tarama gemisi imal ediliyor. İZSU Genel Müdürlüğü de hazırlıkları yakından takip ediyor. Geçtiğimiz aylarda İtalya’ya giderek makinelerin test aşamasına katılan yetkililer, geçtiğimiz günlerde de Tuzla Tersanesi’ndeki çalışmaları yerinde incelemişti. İZSU bürokratları, bu kez Çiğli’de, yapımı devam eden tarama gemisinin imal edildiği atölyeyi ziyaret etti. Kaptan köşkü ve geminin gövdesini inceleyen İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan, firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İZSU modern teknolojiyi takip ediyor
Kesici emici tarama gemisinin Büyük Körfez Projesi’nin önemli aşamalarından biri olduğunu söyleyen Genel Müdür Ahmet Alpaslan, yaklaşık 9.5 milyon liralık yatırımla İZSU’nun bu gemileri alarak teknolojik çalışmalarına bir yenisini daha eklediğini belirtti. Gemileri Temmuz ayında teslim alacaklarını söyleyen Alpaslan şu bilgileri verdi: “Körfez’de temizlik çalışmalarında bu gemileri kullanacağız. Son derece modern bir teknoloji ile daha hızlı çalışarak daha büyük işler ortaya çıkaracağız. Büyük Körfez Projesi’nin en önemli çalışmalarından birisini gerçekleştireceğiz. Diğer çalışmalar da kıyı düzenlemeleri ve gözlem faaliyetleri. Körfez’in matematiksel modelinin yapılması için Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile ortaklaşa çalışıyoruz. Bir yandan teorik diğer yandan teoriğin pratiğe yansıması ile Körfez’de kısa sürede büyük gelişmeler kaydedeceğiz. Yakın zamanda bu modern teknoloji ile Körfez’i yüzülebilir seviyelere getirebileceğimizi ümit ediyoruz.”

Türkiye’de bir ilk
D.E.Ü. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İZSU Yönetim Kurulu Üyesi olan Doç. Dr. Gökdeniz Neşer, böyle bir çalışmanın koordinasyonunda yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kentin ihtiyaçlarına uygun gemi filosunun seçilmesi konusunda sivil toplum örgütleri ve uzman kuruluşlarla ortak akıl arayışı içine girdiklerini ve 2 yıldır uygun teknolojinin araştırılması için çalıştıklarını kaydeden Neşer, “Bu araştırma sürecinin sonunda kesici emici tarz geminin bizim ihtiyaçlarımıza en uygun gemi olduğuna karar verip hazırlıklara giriştik. İhaleye Türk firmaları büyük ilgi gösterdi. İzmirli yerli bir firma İtalyan teknolojisi ile bu işe kalkıştı. Bu, Türkiye’de bu anlamda bir ilktir. Tarama gemileri ülkemizin tersanelerinde yapılıyor ama bu teknolojiyi kullanarak yapılan Türkiye’deki ilk gemidir” diye konuştu. Halen Körfez’de İZSU’nun DLH tekneleri ile yapmakta olduğu tarama çalışmalarında günde 1000 metreküp civarında tarama gerçekleştirildiğini belirten Neşer, “Yeni kesici emici tarama gemisi ile saatte 800 metreküp malzemeyi tarayabileceğiz. Bu bizim çok hızlandıracak. Körfez’de aşırı boyuttaki dolguyu bir ölçüde hafifletecek, onun hızına yetişecek bir tarama teknolojisine sahip olacağız” dedi.

5’i mühendis 22 kişi çalışıyor
3 atölyede 2’si İtalyan, 3’ü Türk 5 gemi mühendisi ve 22 kişiden oluşan ekiple Çiğli Ata Sanayi Sitesi’nde tarama gemisi imal ediliyor. Çelik konstrüksiyonlar tamamlandı. Güç ünitelerinin montajını hem İtalyan hem Türk mühendisleri birlikte gerçekleştiriyor. Körfez’in dibini temizleyecek kesici başlık da İtalya’dan geldi ve birkaç gün içinde montajı yapılacak. Elektrik işleri ve boya işleminden sonra gemi tamamen hazır olacak. Tuzla Tersanesi’nde hazırlanan römorkörün ise sadece elektrik ve boyama işlemleri kaldı.

Gemilerin özellikleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarama gemisi; kesici-emici birimi, tarama bomu ve destekleri, tarama pompası ve aksesuarları, kazıklar, bom ve kazık vinçleri, güç üniteleri ve elektrik sistemlerinden oluşuyor. 25 metre uzunluğundaki geminin çamurları taşıyacak dubası var. Taranan malzeme miktarı ve tarama derinliği göstergeleri bulunacak. 14 metre derinliği tarayabilecek geminin maksimum katı madde taşıma kapasitesi saatte 800 ton, yüzde 20 oranında katı madde içerdiğinde de saatte 4 bin ton olacak. Gemi, dubanın haricinde taranan çamurların 1.5 kilometre uzağa taşınmasına imkan verecek düzenekleri içerecek. Minimum yakıt tüketimi ile çalışacak römorkör ise tarama gemisinin nakliyesinde kullanılacak. Türk ve uluslararası loyd kurallarına uygun imal edilen römorkör için KDV hariç 1.380.000 Euro, kesici emici tip tarama gemisi için de KDV hariç 5 milyon 850 bin liralık yatırım yapıldı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, “yüzülebilir körfez” hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Körfez’deki rüzgarın hızı ve yönü, güneş ışığındaki radyasyon miktarı, havadaki nem ve basınç, deniz suyunun tuzluluk, sıcaklık ve seviyesi ile Körfez’in akıntı profilini anında kaydedecek 4 istasyondan ilki Pasaport’a kuruldu.

“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle başlattığı Büyük Körfez Projesi’ne ilişkin hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılından bu yana İzmir Körfezi’nde devam eden çalışmalarında yeni bir aşamaya geldi. İki yıl önce Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile protokol imzalayarak Körfez’in dip yapısını ve akıntı haritasını belirleyen Belediye, şimdi de hava akımlarının yarattığı değişimleri ölçmeye hazırlanıyor.

İZSU ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü arasında 2011 yılında imzalanan “İzmir Körfezinde Gerçek Zamanlı Gözlem Sistemli Sayısal ve Sediment Taşınımı Modelleme Projesi” protokolü kapsamında, İzmir Körfezi için bir meteo-oşinografik gözlem ve modelleme sistemi kuruluyor. Sistem sayesinde akıntıların zaman ve mekan içinde değişimlerinin gözlenmesi ve olağan dışı durumların belirlenmesi, ayrıca derelerden gelen çökeltilerin taşınım özelliklerinin ortaya konulması hedefleniyor.

Çalışma kapsamında Körfez’in tamamından veri sağlanabilmesi için Foça, Karaburun, Güzelbahçe ve Pasaport olmak üzere 4 noktaya meteoroloji istasyonu ve akıntıölçer konulacak. Bu istasyonlar, Körfez’deki akıntı ve seviyenin yanı sıra, havadaki basınç, yağmur miktarı, ısı gibi verileri de anında kaydedecek. Yapılan gözlem ve modelleme sistemi, su kalitesinin izlenilebilirliği açısından Türkiye’de kurulan ilk sistem olma özelliğini taşıyor.

Akıntı modellenecek
İZSU ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü arasında imzalanan protokol gereği harekete geçen ekipler, Pasaport’taki ilk istasyonun kurulumunu gerçekleştirdi. Güneş panelleri sayesinde “yenilenebilir güvenli enerji” kullanan sistem, 6 metre yüksekliğindeki bir direk üzerine görevleri farklı olan çeşitli sensörlerin bir araya getirilerek çalışmasından oluşuyor. Kurulan sistemle rüzgarın hızı ve yönü, güneş ışığındaki radyasyon miktarı, görüş uzaklığı, havadaki nem ve sıcaklık, hava basıncı, deniz suyunun tuzluluk, sıcaklık ve seviyesi ile Körfez’in akıntı profili ölçülebilecek.

Körfez’in yaklaşık 500 metre açığında, 40 – 50 metre derinlikteki deniz tabanına konulacak olan “akustik akıntı ölçüm cihazları” ise su seviyesi, dalga yüksekliği ve akıntı ölçümü yaparak akıntının profilini ortaya çıkaracak. Akıntıların zaman ve mekan içinde incelenmesi ve değişimlerinin belirlenmesi de yine bu araştırmayla tespit edilecek. Ayrıca Körfez’e dere kaynaklarından katı madde taşınım özellikleri ve miktarları da yine bu çalışmayla belirlenecek.

Anında veri aktarılacak
Sistemin en önemli özelliklerinden birisi, kaydettiği bilgileri istasyonun içinde yer alan GPRS sistemi aracılığıyla, kablosuz olarak hem İZSU hem de Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde bulunacak bilgisayarlara anında aktaracak olması. Sistemi kullanacaklar, bilgisayar ortamında, uzaktan sensörleri kontrol etme şansına sahip olacak. Tüm bu çalışmalar, Körfez’deki sirkülasyon kanalının açılacağı noktanın belirlenmesi, derinleştirme çalışmaları ve gelecekteki kıyı tasarımı ve mühendislik uygulamalarında temel oluşturacak.

Türkiye’nin en önemli çevre yatırımlarından biri yine İzmir’den başladı. Büyükşehir Belediyesi, günlük 800 tona ulaşan arıtma çamurlarını çürüterek yüzde 95 oranında kurutacak tesisin temel atma törenini gerçekleştirdi. Törende İzmir halkına teşekkür eden Başkan Aziz Kocaoğlu, ”Bize güvendikleri, en zor günümüzde destekledikleri, kötü gün dostu olup Türkiye’ye vefa örneği verdikleri için halkımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi

Yaptığı çevre yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından birini daha hayata geçiriyor. 61 milyon 500 bin TL ihale bedeli ile 30 bin metrekare alan üzerinde Çiğli’de temeli atılan, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ni Türk- Yunan ortaklığı AKTOR- ARBIOGAZ firması kuracak.

Çiğli’deki törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu tesis, Türkiye’nin çamur çürütme konusunda bugüne kadar yaptığı büyük yatırım” dedi. Tesisin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Bu tesisle buradan çıkan günde yaklaşık 600 – 800 ton çamur önce gazlaştırılarak çürütülecek ve metan gazı çıkartılacak. Çıkan metan gazından enerji edilecek, kalan çamur ve diğer arıtmalardan gelen çamurlar da tesisin kurutma ünitesinde kurutulacak. Gerekli olan enerjinin yüzde 70’i de elde edilen enerjiyle karşılanacak” diye konuştu.

“İzmir büyüyor”
2009 seçim konuşmalarında, 2010 ve 2011 yıllarının çok farklı olacağını söylediğini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “2011 yılında İzmir, dünyada 200 metropol içinde en çok büyüyen 4. kent oldu. Bunu İzmirliler’e, İzmir’in kanaat önderlerine, belediye başkanlarına, Büyükşehir Belediyesi’ne, İzmirli hemşehrilerimizin bize güvenmesine, sahip çıkmasına borçluyuz. Buradan tüm hemşehrilerimize saygılarımı ve sevgilerimi gönderiyorum. Bize güvendikleri için, en zor günümüzde destekledikleri, kötü gün dostu olup Türkiye’ye vefa örneği verdikleri için minnetlerimi, şükranlarımı, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bugünlerin hepsi geçecek. Yüzümüzün akıyla biz hep zoru başardık, başaracağız da. Ana hedefimiz hemşehrilerimize layık olmak, yaşam standartlarını – gelirini artırmak. Bunun için çalışıp üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz. Halk bize güvendiği müddetçe çalışmalarımız artarak devam edecektir” diye konuştu.

“Türkiye arıtmasının yüzde 25’i İzmir’de”
“Sürdürülebilir çevre” konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu: “İzmir’de SİT ya da kamulaştırma gibi nedenlerden dolayı birkaç yerleşim yeri hariç, her yerde ileri biyolojik arıtma tesislerini işletime aldık. 3.5 milyonluk İzmir metropol kentinde 3 milyon 400 bin kişinin arıtma ihtiyacını 8 yıl içinde tamamladık. Bugüne kadar bu büyüklükte çevre yatırımı Türkiye’de gerçekleştirilmedi. Türkiye’deki arıtmaların yüzde 25’i İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde. İzmir’in nüfusu Türkiye’nin yüzde 4.5’ini oluşturuyor. Çevreye bu kadar önem veren bir kentiz. Örnek vermek için söylüyorum İstanbul’un arıtma kapasitesi Türkiye’de yüzde 15, Ankara’da ise hiç yok. Bunu eleştirmek için değil, büyük kentler arasında İzmir’in yaptığı yatırımı göstermek için söylüyorum”.

Yüzülebilir Körfez
En büyük hedefinin “Yüzülebilir Körfez” olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu projenin iki ayağı var. Bir tanesi, Ulaştırma Bakanlığı’nın - TCDD’nin Liman yolunun genişletilmesi, derinleştirilmesi, Liman’ın fonksiyonun artması. Bunu TCDD yapacak. Şu anda projenin hem proje çalışması hem de ÇED sürecini TCDD ile götürüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düşen ise, İç Körfez’e akan 16 tane derenin getirdiği çeşitli atıkların temizlenmesi, bertaraf edilmesi ve Güney’e derinleştirilmiş Liman yolundan suyun sirkülasyonunu sağlayacak bir kanal açmak. Bu kanal sayesinde sudaki oksijen artacak. Dolayısıyla su temizlenecek, hem balık tutacağız hem de evimizden denize girecek temizlikte suya kavuşacağız. Bu proje, dünyanın en önemli çevre yatırımı yapan belediyesi, kenti olarak bizi taçlandıracak. Bu İzmir’in en büyük projesidir” dedi.
Başkan Kocaoğlu, Körfez’i temizleyecek kazıcı gemiler ve romorkörlerin Temmuz ayında gelerek çalışmaya başlayacağı bilgisini verdi.

“Teşvik adaletsizliği var”
İzmir’in her alanda yatırım yapması gerektiğinin önemine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Biz İzmiriz, metropol kentiz. Her sektörden yararlanacağız, her sektörde büyüyeceğiz. Tek sektörle ya da belli kollarda büyüyerek bu kenti büyütemeyiz. Bugün İzmir, her sektörde üreten bir kent. Belli sıkıntılarımız var, bunların hepsini talep ediyoruz. Mesela teşvik yasaları konusunda İzmir’in aleyhine durumlar var. Geçen gün gazetelerde vardı. Otomotiv yan sanayi konusunda Kemalpaşa Bağyurdu’nda organize sanayi bölgesi var. Manisa sınırında, Turgutlu’da. Orada da Turgutlu organize sanayi var. İkisinin arasında o kadar büyük teşvik farkı var ki, İzmir tarafı büyüyemiyor, yatırım yapılamıyor. Bir çizgiyle - cetvelle çizilmiş. Bir tarafında teşvik olması, diğer tarafında olmaması, İzmir’in aleyhine çalışıyor. Bunların giderilmesi için merkezi hükümete, odalarla birlikte mücadele ediyoruz” dedi.

Sosyal belediyecilik
Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmaların her alanda devam ettiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece arıtma tesisleriyle iş bitmiyor. Tarımda iyi tarımı- organik tarımı desteklemek zorundasınız. Hayvancılıkta iyi sütü - eti desteklemelisiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de 1980’den sonra taşeronlaşmayı ilk kaldıran kurumdur. Özellikle Küçük Menderes’te tarıma destek veren, tarımın kalkınmasını sağlayan, bunu yaparken de ilçeleri, beldeleri ve köyleri kalkındıran bir anlayışla tarımı ülke gündemine, sütü ülke gündemine, çiçeği ülke gündemine, peyniri ülke gündemine, kooperatifçiliği tekrar ülke gündemine, dayanışmayı ülke gündemine taşıyan bir belediyedir, yerel yönetimdir. Yerelde kalkınmayı, belediye başkanlarımızla, meclis üyelerimizle, bürokratlarımızla gerçekleştirmek için yola çıktık; bu yolda hızlı adımlarla yürüyoruz”.

Katı atık tesisi
Katı atık konusunda yer arayışlarının devam ettiği bilgisini veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Her şeyimiz hazır, uzun süredir çalışıyoruz. Yoğurdu üfleyerek yiyoruz, çünkü kamu parasını kullanıyoruz. Ölçüp biçerek sağlıklı karar veriyoruz. 2020 EXPO’sunun bu çalışmaların üzerine İzmir’i taçlandıracağın inanıyorum” dedi.

“Başkan Kocaoğlu’nun yanındayız”
Törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, çalışmalarından dolayı Başkan Kocaoğlu’na ve ekibine teşekkür ederek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi her zaman ilkleri yapıyor. Her zaman başkanımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi. Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı da, “İzmir tüm yatırımları hak ediyor. Temennim, yatırımların bir an önce yapılarak tamamlanması” diye konuştu.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde gerçekleşen törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Menemen Belediye Başkanı Tahrir Şahin, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı, meclis üyeleri, ARBIOGAZ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu, belediye bürokratları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Vapur ihalesi yerli firmada
İzmir’in ihtiyacı olan yeni gemilerin alınması için 30 Nisan’da gerçekleşen ihale sonuçlandı. İhale sonucunda göre alınacak15 adet, karbon kompozit malzemeden yapılma çevreci gemiler yerli bir firma tarafından yapılacak.
Çiğli’deki temel atma töreninde ihale sonucunu da açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “İhale süreci dün tamamlandı. 117 milyon Euro veren Özata Tersanecilik San. ve Tic. Ltd. Şti. isimli yerli sanayici ihaleyi kazandı. Para da Türkiye’de kaldı. Bu konuda ‘adrese teslim Avrupa’ya ihale yapılıyor” diye çok eleştirildik, Ama adrese teslim Türkiye Cumhuriyeti sanayicisidir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihale için, 15 firma dosya satın almış. Bunlardan 6 tanesi ihale için teklif zarfı sunmuştu. İhaleyi kazanan, Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti 117 milyon Euro teklif vermişti.

Kaynak : İzmir Büyükşehir Belediyesi

Ayrıca, daha detaylı bilgilendirmeler için;
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] sayfa 10-11
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] sayfa 48-49

Bu ayın bülteni henüz internette yayınlanmadı, ama otobüslerde bedava olarak dağıtılmaktadır. Bu ay, çamur temizliğini yapacak ve çok yakında hizmete girecek teknenin fotoğrafı ve teknik özellikleri yer almakta.
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg 1.jpg (113,8 KB, 126 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 2.jpg (147,7 KB, 126 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg 3.jpg (151,8 KB, 126 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg IMG_0683.jpg (156,1 KB, 126 Görüntülenme)
__________________


Erol ERDOĞAN 1966

Hepimiz birer gölgeyiz aslında…
Nerede yaşarız, neye benzeriz bir fikrimiz yok, neyiz ne değiliz bir bilgimiz yok. Birbirimiz hakkında bildiğimiz tek şey Nick lerimiz…
Sanal alemin sisleri arasında beliriyor sonra kayboluyoruz. Gerçek olan tek şey; paylaşımlarımız, burada bizi var eden de bir tek bu…(alıntıdır)
levrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla