Yalnız Mesajı Göster
Eski 14-07-2012, 22:05   #1
night fisher
Çımacı

night fisher kullanıcısının avatarı

Alıntı:
avlar tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
Night fisher yanlış anlaşılmasın demişsiniz ama baya giydirmişsiniz buna cevap yazmadan duramadım.Siz sanırım epeydir balığa gitmiyorsunuz ya da sizin bölgeniz de kilodan aşağı balık yok.15 sene evvel avladığınız mercandan bahsetmişsiniz şu günler de 4-5 kiloluk mercan vardı da bizmi tutmadık.İzmarit takımı nedir bilmem ama bizim kullandığımız takımlar 4 no VMC mercan iğnesidir ve kendimiz hazırlarız, eğer balık avlamayı biliyorsanız köpek balığını bile yakalarsınız o takımlarla.Biz 75 m de avlandığımız için de eğer balık şoklanmamışsa limit altını geri salarız ve bize verilen 5 kg avlanma hakkını geçmeyiz.Çipura ve levreklerde küçük demişsiniz ve 300 gr karagözü 400 gr eşkinayı geri salarız demişsiniz, herhalde o işi de 15 sene evvel yapardınız.Benim anlamadığım neden yasak avlanan trolcüler, ağcılar,taktakçılara laf etmezsiniz de bizim gibi 15 günde bir ava giden insanların tuttuğuyla uğraşırsınız.Bence bizler avlanmak kadar paylaşmayı da sevdiğimiz için.Ama kolayı var paylaşmayız olur biter.
dostum biraz geç bir cevap oldu,sebebi ikinci sayfaya bakmayı akıl edemedim,site düzenini bilemediğimden. yorumumun yayınlanmadığını düşündüm.mevzuya dönecek olursak,bu güzel hobiyi 40 senedir yaparım,karadenizin sarp derelerinde alabalık ,çoruh nenrinde trofe bıyıklı,fıratda şabut,sakarya ve kızılırmakta iri yayın peşinde yıllarca dolaştım durdum.deniz zaten önümde yetmedi gazipaşadan başla,eneze kadar dalmadığım,olta atmadığım bölge, koy sınırlıdır(motorlu şişme botum mevcut), işim dolayısıyla çıktığım tropikal bölge seyahatlerimde ilk fırsatta elime olta alıp bölge sularında avlanmaya çalıştım(singapur açıklarında,taylandta phraya nehrinde,malezyada kerantan nehrinde v.s.) ha çokmu balık tuttum,dev trofeler mi elde ettim hayır,ama içimdeki tutkuyu hep canlı tutacak bir kaç balık avlamışlığım var tabi. bunları kendimi övme,büyük balıkçı olduğumu vurgulama amacıyla asla anlatmıyorum.kurt girmiş bi kere içimize imkanını buldukça ,çoğu zamanda zorlamayla oltanın bi ucunda balık diğer ucunda alık misali salladım durdum oltamı sulara.hergeçen yıl bir öncekini arattı durdu,balıklar azaldı boylar küçüldü durdu.hobi devam ederken,verdiği acı zevkinden öne geçti.çevre kirliliği,profesyonel balıkçıların yaptığı bilinçsiz avcılık,dinamitçilik,gece dalışı v.s. sebeblerle hobimin sürdürülebilirliği iyice tehlikeye girdi,bu süreçte imkanlarımın el verdiği ölçüde mücadelemi de yapmıyor değilim. bu kötü gidişe engel olamamanın yanında birde benim gibi bir amatöründe katkı yapmaması adına küçük boyda(cinsinin küçüğü)balıkları avlamaktan kaçınıyorum.levreğe,eşkinaya 2/0 iğne den ufağını kullanmam,karagözde 1 no iğne kullanırım ona göre de yem takarım,boru kurdu denen nesneden uzak dururum (küçücük iğnelere takılıp 5 cm lik balıkların bile tutulmasın a sebeb oluyor ,denizden toplandığı için doğal dengeyede zarar veriliyor ticaretinin yasaklanması lazım) .mercan konusuna gelince marmarada çok sınırlı sayıda kalan bir balık ve gerçekten iri boyutlara ulaşabiliyor,ben yatağını bulupta küçüklerini tutsam hemen avı bırakır 5 yıl oraya uğramam oraya büyüsünler diye ha beşyıl sonra kol saati kalır dersen oda var kısmette.birde karagöz konusu var bizim karagöz dedğimiz balıkla sizin karagözler aynı balıklar değil,bizim karagözler sizin sargoza benzer ,(bizim karagöz sizin karagöz komik oldu biraz)marmarada 500 gr altı balıklara karagöz piçi denir makbul değildir,2-3 kg a kadar büyür ve avcılığı çok zordur asla gündüz oltaya gelmez(sivri burun cinsi bazen çıkar).bunca senede kaç tane tuttun dersen kaçan 50 yse livara giren 10 değildir sabır ve uğraşılıdır anlayacağın.700-1000 gr arası bi hayli tutmuşumdur.eşkinaya gelince tuhaftır,20 yıl öncesine göre çok daha fazla balık mevcut günümüzde,bunun sebebi mendirek sayısının artmasıyla ilgisi var diye düşünüyorum,barına bileceği yerler arttı.en büyük sorun hobiye yeni başlayan arkadaşların,şamandıralı oltalarla 4-5 hatta 6 nolu iğneler taktıkları boru kurdu parçalarıyla küçücük balıkları hemde adetlice tutmaları.neyse değerli kardeşim vaziyet budur,herkese rastgele diyorum,saygılar.
night fisher Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links