Alıntı:
hus213 tafarından gönderildi
Paylaşımınız için teşekkürler.E:Ü ve Büyükşehir girişimi ile yapılan bu çalışma ve deize bırakılan yavru balıkları yakalamaz veya limit altındaki balıkları tekrar yaşam alanlarına salarsak ve de bu bilinci içimizde hissedersek bu konu başarılı olur.Bu konuyu başlatanlar takibinide yapmalıdırlar diye düşünüyorum.Konaktan ,inciraltına kadar olan sahil şeridini gidip inceleyin küçücük lidakileri yakalayıp torbalarına dolduranlara BELEDİYE
olarak gerekli cezalara çarptırılmazlarsa veya takip edilmezse bu konu için hiç bir şey halledilmiş olmaz.
|
Son söyleyeceğim şeyi ilk söyleyim: kimsenin kibrit kutusu kadar lidakileri yakalamasını desteklemiyorum, hatta böyle insanlarla defalarca tartışmışlığım vardır.
Öncelikle bu dalyan doğal üreme alanıdır, dil balığı, kefal, levrek, çupra balıklarının üremesi için biçilmiş kaftan, sığ sular erkenden ısındığı için yavrular burda gelişimlerini daha çabuk sürdürüyor.
Ama biz balık nesillerinin devamını amatör balıkçıların elindeymiş gibi gösterirsek veya böyle bir düşünce içindeysek yanlışa düşeriz.
Balık nesillerinin sağlıklı biçimde devam etmesi için profesyonel balıkçıların sürdürülebilir avcılık yapması lazım. Yani önce şuankinden daha düzgün yasalarla ve bu yasalara uymayanlar için ağır cezalar koyulmalı. Sonra bu yasayı devamlı kontrol eden sahil güvenlik, tarım bakanlığının koruma kontrol şubesi vs. her limanda daha balık karaya çıkmadan, hatta denizde denetimler yapmalı. Yapılan denetimlerde kaçak avcılığa ağır cezalar verilmeli gecede 10 bin lira değerinde balık avlayan birine gidip 1000 lira ceza kesmek caydırıcı değil ateşleyici güçtür adam ertesi gece daha fazlasını avlamak için denize çıkar . Bütün sahil şeridinde oltayla tutulan lidakinin, ısparozun aklınıza gelebilecek her balığın bir gecede tek bir tekne tarafından para yapmadığı için denize döküldüğü gerçeği varken ben oltayla 2-3 lidaki tutan insanla değil bu balık katilleriyle mücadele etmenin gerektiğini düşünüyorum.
Bu sorun halledildikten sonra, zaten o lidakileri tutmak hiç bir amatör balıkçıyı tatmin etmez. Yine de bohçacılık yapanları zaten yukarıda ki kontrol mekanizması gayet güzel biçimde adam eder. Yeter ki böyle bir yasa ve kontrol mekanizması kurulsun.