Yalnız Mesajı Göster
Eski 17-11-2013, 14:59   #1
MAVİ FENER
Kaptan
 
MAVİ FENER kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 13.06.09
Yaş: 75
Mesaj Sayısı: 2.415
Exclamation Gemilerde Omurga Ne Demektir




Gemilerde Omurga Ne Demektir:

İnsanoğlu, denizlerde, nehirlerde ve duru sularda salı bulduktan bu yana zamanımıza kadar gelen zaman diliminde birbirlerinden çok farklı olmak üzere değişik amaç ve yapılarda yüzlerce çeşit gemiler, sandallar, tekneler,kalyonlar yapmışlardır.Çağımızda ise harika mühendislik çalışmaları ile çok daha değişik lamalardan oluşan omurgaları içeren gemilerde inşa edilmiş ve devam da etmektedir.

Böyle olmakla birlikte tüm gemilerin ( sac olsun, ağaç olsun, fiber olsun ) aynı adı taşıyan ve aynı görevi üstlenen bir takım yapı elemanları vede bölümleri bulunmaktadır. Bu elemana omurga diyoruz.Tıpkı insan iskeletini oluşturan omurga gibi.
Tüm gemilerin, teknelerin , sandal ve yatların vs.inşası sırasında, kızağın üzerine konan ilk kısmıdır.Geminin diğer kısım veya bölümleri bu omurga üzerine monte edilerek inşa edilmektedir.
Geminin en altında dib kısmında bulunan bu omurga, baş bodoslamadan başlar ve kıç bodoslamaya kadar devam eder.

Ağaç omurgalar, balta ve keser ile dört köşe haline getirilerek, diğer yan elemanları ( ki biz bunlara eğe veya geminin kaburgaları deriz) bu kalın omurgaya monte edilir ve gemi inşasının ilk adımı atılmış olur.
Omurgaların boyları sipariş durumuna göre değişik ölçüler de göstermektedir.
Omurgalar kullanılış amaçlarına göre de birkaç sınıfa ayrılırlar. Bunlar; Kontra omurga, Kutu omurga, Levha omurga, Lama omurgadır.
Bunlardan en önemlisi kontra omurga olup, esas omurganın mukavemetini arttırmak için ve gemi, teknenin taşa veya kıyıya oturduğu zaman omurganın zarar görmemesine yardımcı olarak omurga üzerine eklenen parçadır.Bizi gemideki omurgada aynen böyledir.
Gemi ve teknelerin omurgalarının en önemli püf noktası, geminin su içerisinde
dengede durmasını sağlayan en önemli bölümüdür.

kaynak:nurideniz
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim.
Üstad Kaptan
Nuri DENİZ
İstanbul - 1949
İTÜ /Kimya ve İşletme Müh.


MAVİ FENER Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links