Konu: Hepatit....
Yalnız Mesajı Göster
Eski 08-09-2006, 14:04   #4
Güven ÖZYELDAN
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan Hepatit C Nedir?

Dikkate alınılması gereken bir konu teşekkürler...
Hepatit C Nedir?

Hepatit C, Hepatit C virüsünün neden olduğu, karaciğeri etkileyen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Enfeksiyon, insan vücudunda hastalığa yol açan bir mikrobun gelişmesi ve yayılmasıdır. Hepatit C enfeksiyonu yaşamınızı birçok yönde olumsuz etkileyebilir. Hastalığın başlangıcı grip ile karıştırılabilir, hatta hiçbir belirti görülmeyebilir. Bazı durumlarda ise, Hepatit C virüsü, kişinin kendisini haftalarca hiçbir iş yapamayacak derecede bitkin hissetmesine neden olabilir.

Hepatit C virüsü hastaların %50'sinde kronikleşir yani kalıcı olur.



En ciddi hepatit sebeplerinden biri olan Hepatit C virüsü, dünya üzerinde 170 milyon kişiyi etkilemektedir.

Kan nakli ile bulaşan hepatitlerin en az %80'i Hepatit C'dir. Sıklıkla ortak şırınga kullanan uyuşturucu madde bağımlılarında rastlanır. Cinsel ilişki yolu ile geçiş sık görülmemektedir.

Bulaşma Yolları

Hepatit C'nin en önemli bulaşma yolu Hepatit C virüsü taşıyan kanın naklidir. Günümüzde, kan nakli öncesinde Hepatit C virüsü açısından tarama yapılması zorunludur. Ancak geçmiş yıllarda tarama yapılmadan kan nakli yapılmış hastaların durumu belirsizdir ve risk taşımaktadır.

Hepatit C'nin bir diğer bulaşma yolu tıraş bıçağı, manikür-pedikür aletleri, tırnak makası gibi yaralanmaya sebep olabilecek aletlerin ortak kullanımıdır. Hepatit C, dövme, piercing, akupunktur, kulak delinmesi gibi uygulamalarda steril olmayan aletlerin kullanımı ile de bulaşabilir.

Damar yolu ile uyuşturucu kullanan bağımlılarının ortak şırınga kullanımı Hepatit C bulaşma riskini arttırmaktadır.

Hepatit C virüsü hamile olan anneden bebeğe geçebilir ancak bu geçişin nadir olduğu düşünülmektedir.

Down sendromu, cüzzam, lösemi, lenfoma gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları olanlar, hemofili hastaları gibi sürekli kan verilenler, toplu bulunulan yerlerde yaşayan ve çalışanlar, düşük sosyoekonomik düzeyli toplumlar ve yaşlılar hastalığa yakalanma olasılığı yüksek risk gruplarını oluştururlar.

Kan Testleri

Hepatit C enfeksiyonu, az miktarda kan ile yapılan antikor testleri ile tespit edilebilir. Pozitif test sonuçları birkaç değişik anlama gelebilir.

1. Kronik Enfeksiyon:
Hepatit C virüsüne bağlı, sürmekte olan kalıcı bir enfeksiyon bulunduğunu ve uzun vadede karaciğer hasarı riski olduğunu gösterir.

2. Geçirilmiş Enfeksiyon:
Hepatit C virüsü bulaşmış, bağışıklık sistemi tarafından tanınmış ve yok edilmiştir. Karaciğer hasarı belirtisi yoktur. Bu durumda hastalığa karşı bağışıklık kazanılmıştır ve bir daha Hepatit C geçirme riski yoktur.

3. Yalancı pozitiflik:
Bazen ilk taramalarda hastalık olmadığı halde testlerden pozitif sonuç alınması, ancak ileri tetkikler ile aslında negatif olduğunun saptanmasıdır.

Eğer ilgili kan testleri pozitif sonuç vermişse, konunun uzmanı olan bir doktora başvurmalısınız. Bu durumda sizden şu tetkikleri yaptırmanız istenebilir.

1. Karaciğer Ultrasonu: Bu tetkik Karaciğer ve etrafındaki organları incelemek amacıyla yapılır.

2. Karaciğer Biyopsisi: Hastaneye yatış gerekmeden yapılacak olan bu işlemde karaciğerden inceleme yapmak üzere küçük bir parça alınır. İşlem sırasında anestezi uygulanacağı için herhangi bir acı hissedilmez. Çok önemli olan bu test ile karaciğer hasarı olup olmadığı tespit edilir.

3. Karaciğer Fonksiyon Testleri: Karaciğerin işlevini iyi yapıp yapmadığını belirlemek üzere karaciğerden salınan enzim düzeyleri ölçülür.

4. PCR : Kanda dolaşan Hepatit C virüsünün doğrudan tespit edildiği ileri düzey bir kan testidir. Her Sağlık Merkezi'nde bulunmayabilir.

Bu testler sonucunda doktorunuz sizinle konuyu tüm detayı ile konuşacak ve gerekeni yapacaktır.

Tedavisi

Kronik hepatit C'nin tedavisi:

Akut hastalığın genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadan iyileşmesi beklenir. Yatak istirahati şart değilse de hastanın kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Şiddetli kusma nedeni ile ağızdan besin alınamıyorsa damar yolu ile beslenme gereklidir.

Karaciğere ters etki yapabilecek ilaçlardan kaçınılmalıdır. Safra asitlerine bağlı şiddetli kaşıntı için özel bir takım ilaçlar kullanılabilir.

Kronik Hepatit C tedavisinin başlıca iki amacı vardır:

1. Karaciğer hasarını ve siroz gelişimini engellemek
2. Virüsü ortadan kaldırmak

Günümüzde kronik Hepatit C'nin dünyaca kabul edilmiş tedavi şekli interferon alfa ve ribavirin'in birlikte kullanımıdır. Ribavirin interferon alfa ile birlikte kullanıldığında tedavi başarısını arttıran antiviral bir ilaçtır. Ribavirin dozu kiloya göre ayarlanır ve ilaç ağız yolu ile alınır.

Interferon-alfa, vücudumuzun grip gibi viral enfeksiyonlara karşı kendini korumak için ürettiği protein yapıda bir maddedir. Hepatit B ve Hepatit C gibi viral infeksiyonlara karşı korunmamıza yardımcı olur.

Interferon-alfa'nın ayrıca kanser hücrelerinin artmasını engelleyici, bağışıklık sistemini düzenleyici etkileri de vardır. Interferon-alfa tedavisi Hepatit B ve Hepatit C gibi viral infeksiyonlar ile lösemi, lenfoma gibi bazı kanserlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Interferon-alfa, cilt altı dokuya enjekte edilir. Kullanıma hazır şırıngalar genellikle haftada 3 kez uygulanır. Yeni kuşak uzun etkili peg-interferonlar haftada 1 kez uygulanacaktır. Enjeksiyon hergün aynı zamanda yapılmalıdır. Enjeksiyon için en uygun yerler, karnın üst bölgesi ile bacakların üst kısımlarıdır.

Interferon tedavisi alıyorsanız her kullanımdan önce, ilacınızın son kullanma tarihini kontrol ediniz. Kullanıma hazır şırınga üzerindeki son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçları kullanmayınız.

Tavsiye edilen dozu kontrol ediniz.

Enjektör içindeki sıvıda renk değişikliği, partikül veya bulanıklık olmamasına dikkat ediniz.

Çoğu kişi kendi kendine enjeksiyon yapmayı öğrenebilir. Kendi kendinize enjeksiyon yapabilmeyi öğrenmek için doktor veya hemşirenizden yardım isteyin.

Kullanılmış şırıngaların imha edilmesi önemlidir. Kullanılmış şırıngaları hiçbir zaman olduğu gibi çöpe atmayınız. Tekrar kullanımını önlemek üzere şırınganın iğne kısmını büküp kırınız.

Beslenme ve Günlük Yaşam

Eğer taşıyıcı iseniz alkol tüketimini kısıtlamanız gereklidir. Sağlıklı bir beslenme rejimi dışında Hepatit C hastalarının ekstra bir diyet yapması şart değildir. Ancak eğer siroz gelişimi varsa sıvı birikimini engellemek için doktorunuz düşük tuz diyetini önerebilir.

Hepatit C'li hastalara karaciğeri rahatlatacak yüksek kalorili bir diyet önerilir. Geç saatlerde bulantıya neden olabileceğinden, enerji verici besinlerin sabah öğününde alınması tavsiye edilmektedir.

Eğer çok şiddetli kusmalar oluyorsa ve ağızdan besin alınamıyorsa damar yolu ile beslenme gereklidir.

Hepatit C hastaları, enfeksiyonu yakınlarına bulaştırabilecekleri endişesini taşırlar. Taşıyıcı, veya kronik enfeksiyonu olan hastaların, yakın temasta oldukları kişilere bu enfeksiyonu geçirme olasılıkları vardır. Hepatit C'nin aşısı yoktur. Bu nedenle Hepatit C virüsü taşıyanların ve onlar ile yakın teması olan eş, çocuk ve diğer kişilerin son derece dikkatli olması gerekmektedir.

Hepatit C Virüsü taşıyan kişilerin bir yeri kesildiğinde dikkatli olması ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanarak korunması gerekir.
  Alıntı Yaparak Cevapla