Sevgili arkadaşlar....
Gerçekten doğasıyla tabiatıyla ve 3 tarafımızı çevreleyen denizi ile cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz.Bugün bir çok kuzey avrupa ülkelerini veya mesela japonya'yı incelediğimizde ne kadar şanslı olduğumuzu görürüz.Japonya'da zaten adalar üzerine kurulu bir ülke ve toprak yok denecek kadar az.Avrupa'nın çoğu ülkesinde ise güneşi görmek nerede ise imkansız gibi.Diğer ülkelerde ise yok okyanusdan gelen fırtınalar vs. gibi nedenlerle hep uğraşmak zorundalar.
Ama incelediğimizde bu ülkelerin hemen hemen hepsinin bizden çok daha ileri bir seviyede olduğu malumunuzdur.Gerek ekonomik gerekçe teknolojik açıdan onlardan yıllarca geride olduğumuzu kimse inkar edemez.
Bütün bunların nedeni '' planlı olmamak-akılcı olmamak-ileri düşünmeden sadece günü kurtarmak-kaliteli yönetici eksikliği-kural ve kaide tanımamak''.....
vs. ile sıralayabiliriz.Tarihin en büyük dehalarından biri olan M.Kemal ATATÜRK
sayesinde çizilen yol çerçevesinde bir ara toplum ve millet olarak ayağa kalkmıştık ama,malesef Osmanlı'dan bize kalan ''bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın'' zihniyeti sayesinde yıllar sonra yine şapa oturduk veya oturmak üzereyiz.Ne kadar ilginçdir ki,70-80 yıl önce konuşulan sorunlar,günümüzde de yine önümüzde duruyor ve bir türlü çözülemiyor.Dünya tarihinde hep sorunlar olmuştur ülkelerin önünde;ama bunlar zaman içinde aşılmış ve o ülkeler hep ileriye bakmışlardır.
Yakın tarihi incelersek şunları hemen hatırlayabiliriz:''Verdiysem ben verdim ne oldu'',''anayasa bir kez delinmekle bir şey olmaz'',...vs.vs.....İşte sorun burada yatıyor.Kaba bir söz vardır:.''İmam ........ yaparsa.cemaat ...... '' diye
Biz toplum olarak ne kural ne kaide tanıyoruz.Esas sorun burada yatıyor.
Ne zaman sabah erken balığa çıksam,M.Kemal sahil bulvarından geçerken hep şunu görürüm.Avlanmanın yasak olduğunu bilidiğim (iç körfez)karataş veya göztepe tarafına ağ serilir ve toplanır.Halbuki yasak.Ama burası Türkiye.Mutlaka bir förmülü vardır.Adam trafikde ne kural ne kaide tanır.Trafik polisine yakalandığında,kesin ceza yiyecek dersin ama bir de görürsün ki,adam yırtar.Çünkü burası Türkiye.Pazar günü denizde iken yanımızda bir tekne demirledi.Baktım sabah bizim limanda olan kişiler.Üşenmedim saydım aynı teknede tam 11 kişi.
Bana göre o teknede en fazla 4 kişi olta atabilir.Anladığım kadarı ile kaptan tur düzenlemiş ve bakmış çorbasına.Bir süre sonra bulunduğumuz mevkiye sahil güvenlik geldi.Demirli tekneleri tek tek inceledi.kesin bu kaptana ceza kesecek diye konuşduyduk.Ama baktık ki,sahil güvenlik teknesine tam yol verdi ve gitti.Neden mi,çünkü burası Türkiye...Örnekleri o kadar çoğaltmak mümkün ki,...
Basiretsiz-vizyonu olmayan-hemşericilik/bölgecilik/aşiretçilik yapan-O yapıyor ben neden yapmıyayım ki diyen-siyasi ve ideolojik saplantılarını memleket menfaatlerinden daha üstün tutan zihniyet bu ülkede olduğu sürece biz aynı yerde sayarız.
.
|