Sevgili Erol kardeşim,yanıtını okudum ve senin de dediğin gibi dünyamız gelişen iletişim araçları ile hızla küreselleşiyor.Özellikle internet sayesinde yoğun bilgi akışı ve paylaşımı sayesinde '' bilgiye ulaşmada'' adeta sınırlar ortadan kalkıyor diyebiliriz.
Dil hususunda seninde yazmış olduğun görüşlerine saygı duymakla beraber katılamadığım hususlara değinmeden edemiyeceğim.Hepimizin birbirimizle anlaşmamızı sağlayan güzel Türkçe'mizde olumlu bir ifade belirtmek için kullandığımız evet kelimesinin yazı dilinde EWET diye yazılmasından duyduğum rahatsızlığı dile getirmişdim.Arkadaşım sende klavyede harflerin birbirine yakın olduğu gerekçesiyle böyle bir yolun izlenmesi normal /açıklanabilir anlamına gelen ifadeler kullanmışsın.Senin makale tadında olan yazıları emin ol hiç atlamadan okumaya çalışırım.Fakat sizin yazılarınızda hiç bir zaman evet kelimesi yerine ''EWET' diye veya hava kelimesi yerine ''HAWA'' gibi anlamı olmayan bir kelimeye rastlamadım.Ve rastlayacağıma sanmam.Çünkü,belirli bir yaşa gelmiş kendisine saygısı olan,insanlara bir şeyler vermeye çalışan ,titiz ve seviyeli bir insan olduğunuza eminim.
Ben hiç bir İngilizce yazılan kaynakda pencere anlamına gelen ''WİNDOW'' kelimesi yerine ''VİNDOV'' kelimesinin yazıldığını görmedim.Aynı şekilde savaş anlamına gelen ''WAR' kelimesinin yerine de ''VAR'' diye yazıldığının görmedim.
Yazılsa ne kadar komik olurdu değil mi.Çünkü, Türkçe' de kullanılan ''VAR' kelimesi olumluluk anlamı taşırken;İngiliz'cede yazılan '' WAR'' kelimesi savaş anlamına geliyor.
İnsanlık tarihi boyunca asla düşman askeri topraklarına ayak basmamış ve işgal edilememiş İngiliz'lerde acaba böyle düşünceler mi haraket ederek tüm dünyaya ''uluslararası'' iletişim dili olarak kendi dillerini yaymayı başarmışlar.
sevgili üstadım,dünyada kendini ''medeni ''sayan, ekonomileri ve silahlı kuvvetleri güçlü olan devletler bir ülkeyi bir ülkeyi işgal etmeden önce yıllarca o toplumun kültürüne adeta bombardıman yapıyorlar.Toplumdaki bireyler arasında yozlaşma o kadar had safhaya geliyor ki, daha sonra güya bu medeni devletler artık ''tava'' gelmiş ilgili devleti bir güzel kurtarıyorlar.Haa, örnek mi: Özgürleşmiş IRAK .Buna en güzel örnek diyebilirim.
Bana göre malesef toplum olarak hızla yozlaşmaya gidiyoruz.Aşırı yabancı hayranlığı-onlar gibi olabilme düşkünlüğü.....Bizi biz yapan değerler silsilesi hızla aşağılanarak cahillik ve çağ dışı kalmak ile red ediliyor.Bu bizim nesilde olmadı. Ama son 10-15 sene önce önce doğup da,günümüzde genç bireyler olarak karşımıza geçen çocuklarımızda malesef '' söz meclisden dışarı '' maya tutmaya başladı gibi geliyor bana.İnşallah yanılan ben olayım.Amacım kimseyi eleştirmek veya fikrine saygısızlık etmek değil.Sadece bende başka fikirlere saygı duymak şartıyla düşüncelerimi dile getiriyorum......
|