Yalnız Mesajı Göster
Eski 14-10-2006, 21:04   #2
Çağatay
Miço

Çağatay kullanıcısının avatarı

Sayın yilmaz,
İmzanızdan denize uzak olduğunuz sonucunu çıkarıyorum.

Birincisi fiber tekneler, ahşap teknelerden daha az bakım gerektirir. Ayrıca ömür konusuna gelince, doğru bakımla ahşapdan daha uzun ömürlü olurlar. Ahşap teknelerin yapıları gereği emsal fiber teknelerden daha ağır ve oturaklı oldukları bir gerçektir. (Özel olarak üretilen ilave ağırlık salma vs. kullanılan motor yat ve yelkenlileri bunun dışında bırakıyorum). Denizdeki bu avantajları karada ağırlık bakımından dezavantaja dönüşür. Bu nedenle ahşap bir tekneyi arabamın arkasına yedekleyeyim, gittiğim her yerden denize indireyim sonra da çekeyim deme şansınız pek yok. Ahşap bir tekne alacaksınız, onu sabit bir liman veya barınakta muhafaza edeceksiniz. Bunun için belli bir kira veya aidat ödeyeceksiniz. Kaldı ki o tekneyi sadece ayda iki kez kullanacaksanız, en kaliteli bakım malzemesini (zehirli boya vs..) kullansanız bile yıllık bakım zamanından çok daha önce yosun tuttuğuna, altının dragana bağladığına, hatta pervanesinin kekamoz yaptığına tanık olacaksınız bu da canınızı bir hayli sıkacak. Ayrıca ahşap teknenin bakımı fibere göre daha pahalıdır. Bir de tekneyi bıraktığınız barınak da yeterli dayanışma yoksa aklınız hep orada kalacak, acaba fırtına çıktı da ipi mi gevşedi, filanca parçası mı çalındı, sağanak yağdı çok sintine mi birikti gibi. Kolaylıkla gidip kontrol etme şansınız uzak olmanız nedeni ile zor ve masraflı.

Fiber teknelere gelince; araba römorkunuzun arkasında taşıyabileceğiniz, en fazla 4-5 m.lik bir tekne ve dıştan takma bir motor alırsanız, yukarıdaki dertleri çekmezsiniz, teknenizin limanı evinizin bahçesi olur. Tekne az kullanılacağı ve sürekli denizde kalmayacağı için her seferden sonra yıkamak ve yılda ya da duruma göre 2 yılda bir boyamak bakımı için yeterli olur. Ancak böyle bir teknenin emsal ahşaba göre denizde daha oynak olacağını da düşünmelisiniz. Ama sürekli hava durumunu gözler, sert havalarda denize çıkmazsanız, bir de temkinli olup havanın bozması durumunda balık aşkına yenilmeyip karaya dönmeyi becerirseniz bu durum çok da dezavantaj olmaz diye düşünüyorum.

Benim tercihimi sorarsanız alacak olsam tabi ki ahşap tekne, ama ben İzmir'de oturuyorum ve en olumsuz durumda arabamla, seçeceğim limana göre aldığım tekneye yarım saatle bir saat arasında ulaşabilirim.

Tüm bunları göz önüne alarak tercihde bulunun derim.