Konu: Cikrik
Yalnız Mesajı Göster
Eski 16-12-2006, 00:49   #50
levrek
Kurucu Üye
 
levrek kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 29.10.05
Şehir: izmir-ksk.
Yaş: 58
Mesaj Sayısı: 1.878
Varsayılan

Merhaba arkadaşlar,ha bugün ha yarın derken şu yerli elektrikli çıkrığı tamamlamak neredeyse iki ayımı aldı,aslında iki günlük işti.Neyse fotoğrafları az önce ve Krom malzemenin flaş altında parlayacağından dolayı flaşsız çekmek zorunda kaldım.Bu yüzden renkler canlı çıkmadı tabi.Şimdi gelelim ne yaptığımıza...

1 ve 2 nolu fotoğraflarda sırtı çekmek için her türlü tekneye montajı mümkün olan kamış tutucusunu görüyorsunuz.Krom kaideyi teknenin küpeştesine geçirip arkasındaki iki kelebek vidayı çevirerek sıkıştırıyorsunuz.Kamışı da piyasada hazır satılan bu aparata taktığınızda olay bitmiştir,artık kamışı illaki saatlerce elinizde tutmaktan kurtulmuş oluyorsunuz.Kamış tutucusu iki parçadan oluşuyor,birisi kamışın yuvalanması için sökülüp takılabilen parçadan diğeri ise krom kaideye dört vida ile sabitlemiş olan ayak yuvasından.

3-4 ve 5 nolu fotoğraflarda ise malüm yerli imalatımız olan elektrikli çıkrığımız.Kromdan yapılmış olan kaideye;
1) bir adet arabalarda kullanılan yan camları aşağı-yukarıya doğru çalıştıran 12 voltluk DC motor,
2)bir adet hazır çıkrık,
3)iki adet derlin malzemeden yapılmış dişli,
4)bir adet kamış için krom boru tutucu,
5)bir adet çıkrığı kaideye yataklaması için krom mil ve derlinden bir adet yüzük, (6.fotoğraf)
6)birer adet çıkrığı boruya ve açma-kapama düğmesini yerleştirmek için krom lama parçaları
7)Montaj için somun ve civatalar kullanılmıştır.

Elimde hazır olan bu kamış tutucunu multi fonksiyel çevirme fikri ile her iki kaideyi merkezlerden 3 şer delik açarak bunları üst üste bindirip vidalayınca birleştirme işlemi tamamlanmış oldu.Sadece 3 vidanın sökülüp takılması ile ister sırtı ister dip avlanması için bir aparatım oldu.(5-6 ve 7 ci fotoğraflar)
En önemlisi de taşınabilir ve fazla yer kaplamamamış olmasıydı.Ağırlıklarını tarttığımda,kamış tutucusunun ağırlığı 1.200 gr,Çıkrık aparatınınkisi ise 2.300 gr.çekti,yani toplamda 3,5 Kg. gelen bu multi aparatı, küçük bir alet çantasına yerleştirerek kolay taşıbilir bir hale gelmesi de ayrı güzellik oldu.
Motoru çalışmak için piyasada satılan 12 voltluk PC güç kaynakları akülerinden faydalanabilirsiniz.Daha önce de yazmış olduğum gibi piyasada düşük amper (1 amp.)çekmesine karşın ağır yük kaldırma kapasitesine (testimde 9 Kg.olan kaldırma ağırlığına hiç zorlanmadı)sahip olan sadece yan cam ve silgeç motorları mevcuttur.(bir önceki downriggerde kullandığım silgeç motorun kaldırma güçü 4,5 Kg.idi)
Hareketi çıkrığa ileten 1 re 3 dişli sisteminden dolayı, çıkrığın hızıda oldukça iyi çıktı.Boş ağırlıkta 2.7 metre ye tekabül eden Çıkrığın bir turunu tam 1.1 sn de sarmayı başardı.Başka bir deyişle 100 metreyi 40.7 saniyede sardı.Dolu ağırlıkta bu rakamın değişmeyeceğini düşünüyorum,aksi durumu çıkrığın mantığına uymaz zaten.
Ağırlığı dibe indirme veya kalama verme gibi işlemlerin tamamı, çıkrığın özelliklerinden faydalanarak sağlanmaktadır.Sadece çekme işlemi motor ile gerçekleşmektedir. Bu arada alt montaj kaidesinin dışa bakan yanağının uzun olmasının nedeni ise, hem küpeşteyi daha rahat kavraması hemde karşı direnç oluşturması içindir.
Extra olarak aparatı sırtı olayında da kullanabiliriz diye düşünüyorum,yani balık yakalandığında otomatik olarak tekneye kadar çekebilir,üstelik dilediğiniz kalama ayarında.Gece vakti aklıma ilk gelen bunlar oldu,sevgilerimle
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg Shakespeare Çıkrık.jpg (199,2 KB, 233 Görüntülenme)
__________________


Erol ERDOĞAN 1966

Hepimiz birer gölgeyiz aslında…
Nerede yaşarız, neye benzeriz bir fikrimiz yok, neyiz ne değiliz bir bilgimiz yok. Birbirimiz hakkında bildiğimiz tek şey Nick lerimiz…
Sanal alemin sisleri arasında beliriyor sonra kayboluyoruz. Gerçek olan tek şey; paylaşımlarımız, burada bizi var eden de bir tek bu…(alıntıdır)
levrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla