Ekte Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinin (Prof. Savaş Mater, Prof. Murat Kaya. Arş. Gör. Murat Bilecenoğlu) tarafından 2002 yılında yardımcı ders kitabı olarak yayınlanan "Türkiye deniz balıkları atlası" kitabından taranmış sayfalar var. Buna göre hangi balık nasıl anılıyor ve tanınıyor, nelerede yaşıyor açıkca görülüyor. Bu kitap bilimsel kaynak; buna göre Diplodus cervinus cervinus (bu isimlendirme Diplodus cervinus ile sinonimdir) yani çizgili karagöz veya çizgili mercan Türkiye sularında var ve görüldüğü gibi literatüre de girmiş. Ama olur ya hocalar belki sonradan yaşlı, genç, herkesi tanıyan birilerine "ya biz böyle bir kitap yazdık ama aslında Diplodus cervinus bizim sularda yok, bunu bir tek sana söylüyoruz" diye fısıldamışlardır. Daha önce bu tür örnekler gördük de gene olabilir diyorum(!).
Alttaki tablolar da da Diplodus cervinus için FOA areas olarak Akdeniz ve hatta Karadeniz veriliyor. Yani hep adı anılan FAO Akdeniz ve Karadeniz'de bu balığı yerel olarak veriyor. (Kaynak Fishbase) Ama biri çıkar bu da yanlış der mi? Der mi der!, dilin kemiği yok, bakın görün. Hata bugüne kadar hep FOA, FAO derken bugün FAO referansları geçersizdir bile denebilir. Belki de "Fishbase yetersizdir, yanlıştır" denir ama FAO "FIGIS Aquatic species" sayfalarında Fishbase'i referans gösteriyor ve doğrudan link veriyor.
FAO areas where Diplodus cervinus cervinus occurs
[n=4]
FAO Area Status Note
Atlantic, Northeast native
Atlantic, Eastern Central native
Mediterranean and Black Sea native
Atlantic, Southeast native
FAO Area Reference for Mediterranean and Black Sea
FishBase
Shelf area: 2,980,000 x 1000 km sq.
Center: 27° 0.0' N 18° 0.0' E
Range: 49° N - 30° N 7° W - 41° E
Fish species: 635 Complete: Yes
Note:
Tuluhan Yılmaz'ın dediği gibi de bir karışıklık vardı Diplodus annularis İspari veya isparoz'dur; ve baltabaş karagöz veya sargoz denen Diplodus sargus ile karıştıralamayacak kadar farklıdır. Yine de uzman seviyesinde bile karıştırılıyor demek

).
:dikkat: Alıntıdır