Çiftlik çuprası:
1-Rengi deniz balığının rengi gibi açık beyaz renge yakın olmaz, mat olur.
2-Yanağındaki pembelik,eskilerinde alyanak diye tanımladığı renk yerine,çiftlik çuprasında bu renk sarıya veya belirli belirsiz biraz portakal rengine benzer.
3-Kafa yapısı ve bedenine göre daha orantısız olarak büyükdür.Beden şiş ve tıknaz formundadır.Kuyruk ve yüzgeçler deniz çuprası kadar geniş ve doğal değidir.
4-Çoğu çiftlik çuprasının beden yapısına bakıldığında.deniz çuprasındaki o dizayn ve uyum görülemez.Hatta bazılarının bel omurgalarında eğri büğrülük görülebilir.
% 100 Denzi çuprası:
1- İster lidaki olsun ,isterse takoz çupra olsun;mutlaka yanaklarında ''gurup rengini '' andıran bir doğal pembeleik/kırmızılık vardır.
2-Renk berrak bir renk olup,balığın renginin berraklığı ve beyazlığı çiftlik çuprası ile deniz çuprasını yanyana koyunca adeta göz kamaştırır.
3-Vucudu kafaya göre uyumlu olup;Kuyruk genişliği ve yüzgeçlerin genişliği ilk bakışda farkedilecek kadar aşikardır.
Malum olduğu üzere bir çok yöremizde,balık çiftlikleri vardır.Bu balık çiftliklerinden gerek ''Boylama'' yapılır iken,gerekse ''Hasat'' yapılırken veya hava şartları sonunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle,ister istemez denize doğal ortama balık kaçmaktadır.
Tutulan bir çupra eğer yakın bir zaman da kafesden kaçmış ise,hemen hemen
yüzde yüz kafes balığın özelliğini taşıdığı net olarak görülebilir.Kafesden kaçan bir balık eğer bir şekilde yakalanmayıp doğal ortamda beslenmeye başlar ise; ilk önce karşılaştığı bu doğal ortamdaki beslenme çeşidinden dolayı rengi açılamaya başlar.Ama yanağında yer alan o doğal rengin yerini alması ve tam bir deniz çuprası beden yapısına sahip olmas için belki aylar geçmesi gerektiği kanaatindeyim.
Hepimizinde deneyimlerimizden bildiğimiz gibi doğal deniz ortamı çuprasının bedeni tombiş ve şiş değildir.Aksine zayıf dır.
Şimdi bu yorumlar ışığında sizlerde rahatça deniz veya havuz çuprasını ayıt edebileceğinizi sanıyorum.
Bana göre bunlar tam deniz çuprası olduğunu tahmin ettiğim balıklar.
|