Yalnız Mesajı Göster
Eski 08-06-2007, 16:19   #9
ismail çakır
Kaptan
 
ismail çakır kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 18.11.06
Mesaj Sayısı: 425
Varsayılan

Alıntı:
araştırıcı tafarından gönderildi
Saygıdeğer İsmail Bey;
Gönderdiğiniz kıymetli (saf tecrübe, kesin sonuç verileri) bilgiler için Teşekkür ederim...
Yo-zurinin fosforlu balığının türü ve modeli ve uzunluğu nedir? bulunabilir mi?
Rapalanın MU modeli renk olarak mı? yoksa model olarak mı? önemli... Eğer bu modele özgü başka renkler varsa verimli olmuyor mu? denendi mi aceba?
Cevabınız için Şimdiden teşekkür ederim....
Rastgele....
levent bey,
bilğilerin paylaşıldıkça çoğaldığının, paranın da harcandıkça azaldığının bilincindeyim. pahalı malzeme ve pahalı makina-kamış iyi balık yakalar diye bir şey yok.yeterki uygun makina-kamışınız bulunsun...levrek at-çek avcılığnda fazla büyük olmayan 30-40 lık makinalar yeterli olur. tabi 3 bilyalı olması avantaj sağlıyor.lüfer avcılığnda ise daha kuvvetli 60-80 lik makina kullanılması daha iyi olur. lüferde seri çalışabilmeniz için hızlı sarım için uyğun ve çekim gücünün kuvvetli olması gerekir. ben lüferde ve levrekte bunlara uygun ayrı ayrı makina kullanırım.ve bu at-çek takımlarım mümkün olduğunca en hafiflerinden olur.yemli takımda kullandığım makina ağırda olsa farketmez.
yo-zori marka sahte balığın kutu etiketi şöyle:
ARC MİNNOW
EV8F9 floting
110 mm.
bu sahte balık bulunur.
rapalanın mu modeli yok. sitesinde 2 çarpmalısının resmini gördüm. fakat satıcılarda yok.
tabiki renk çok önemli. rapalanın seride bulunan bütün sahteleri aynı boy ve özellikte olmalarına rağmen tek fark renkler.
sahte balıklar konusundaki tecrübelerim tekrar söylüyorum kendi av yeri tecrübelerimdir.güzel yurdumun başka av meralarında değişiklik gösterebilir.
fakat makina ve kamış konusunda yazdıklarımı mutlaka dikkate alın.bakın sorun araştırın her bakımdan en uyğun olanını tercih edin.at-çek avcılında kullandığınız misina mutlaka çok sağlam olsun.(pahalı olsun demiyorum.)
balık avında oltanız takılında çok fazla makinaya yük bindirerek zorlamayın.zorlamak icab ettiğinde makinanın önünden misinayı elinize sararak ve kamışa da fazla yük bindirmeden zorlayarak kurtarmaya çalışın veya kopartın..
makinanızı denize düşürmeyin .. tuz oksitlenmeyi hızlandırıp bilyayı kilitler.kendiniz söküp temizleyip yağlayabilirsiniz. veya eve gidince makarayı çıkarıp milin dibine ince yağ sıkın. birde misinanın sarım yaptığı yerdeki döneri aradabir ince yağla yağlayınız.o parça sarım yaparken dönmezse misinayı çok çabuk bozar.

cevat bey, güzel tükçemiz gerekli gereksiz bir türlü yabancı kelime ile doldu. sahte balık denilince herhalde arkadaşlarım neyi kastettiğimizi anlıyorlardır. öbür yabancı isimlerini de bilelim ama bunu kullanalım...
rastgelsin...
__________________
ismail çakır
l952-çanakkale
ismail çakır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla