Yalnız Mesajı Göster
Eski 28-06-2007, 09:50   #11
nirvana
Çımacı

nirvana kullanıcısının avatarı

Varsayılan Ören balık Avı

Selammmmm geldim geldim Bu uzun aradan dolayı özür diliyorum inanın bazen insanın feleği şaşıyor baz işlerden dolayı.Gelelim Örende avlanmak isteyen arkadaşa:Aziz bey kardeşim Örende benim rahmetli kayınpederin evi olduğu için hersene yaklaşık 1- 1,5 ay yaz tatilimi orada geçiriyorum.Örende kıyıdan balık avı yapılacak en güzel birinci yer o enfes plajı,daha sonra askeri kampın yanından akan derenin ağzı (askeri kamp tarafından girmen yasak olduğu için kampın karşı sahilini kastediyorum) ayrıca birde öğretmenler mahallesinde bulunan yat limanı yani balıkçı barınağı var.

Burada hemen belirteyim balıkçı barınağında ancak şamandralı avlanabilirsin yoksa takım bırakmaktan işin hiç zevki kalmıyor;askeri kampın yanındaki dere ağzı bundan 4 sene kadar önce balık avı için (özellikle levrek ve çipura) harika bir yerdi çünkü dere içinde çok bol kefal ve yavrusu olduğundan levrekler için tam bir ziyafet noktası oluşturmuştu ancak daha sonra kışın yağan müthiş bir sağanak yağmur derenin üst tarafında bulunan ne kadar malzeme varsa hepsini ağıza yakın yerlere getirip yığmış su tam bir kahve telvesine dönmüştü (geçen sene hala su çok kirliydi) Ben geçen sene buradan çok verim alamadım çünkü attığım takımlar çamura saplanıyor sanırım balık yemi görmüyordu doğrusu şamandralı takımlarımıda oraya götürmedim.Gelelim Ören plajına, plajın güneyi yine askeri kamp tarafında sonlanıyor kuzeyi ise balık avı için kilometrelerce süren bir sahil şeridi.

Aziz bey kardeşim benim Örende avlandığım yer tam plaja indiğin yerdeki Ada motelin önü.Hattaa sana kesin nokta vereyim plaja gelip Ada motelin önüne mevzilendiğinde sol tarafından suyun üstüne bir iki karış kadar çıkan bir demir boru göreceksin, borudan 5-6 metre kuzeye doğru uzaklaş ve salla takımlarını.Tabii burada en önemli soru NE ZAMAN ? )

İnsanlar denizde yüzerken elbette denize olta takımlarını sallayamazsın benim uyguladığım 2 yöntem var birincisi denize yüzmeye giderken takımlarımıda yanımda götürmek saat 18:00-19:00 gibi insanlar yavaş yavaş dönerken sen takımlarını teker teker atmaya başla (eğer kamış kullanıyorsan takımları zaten gören insanlar sana yaklaşmıyor. Diğer bir yöntemim ise gece saat 22:00-23:00 gibi yine Ada motelin önüne inmek tabii gece sabaha kadar kaldığım için tüm nevalemle birlikte hazırlıklı bulunmak.Gece özellikle saat 02:00 gibi diskoların seside kapandığı için levrek iyice kıyıya yaklaşıyor.Hemen belirteyim levrek takımlarını sakın balık uzakta olur diye tüm gücünle mümkün olduğunca ileri savurmaya kalkma levrek en fazla 8-10 metre uzağında (bir gün benim hanım 4 metreden 2 kiloluk levrek çekince usta geçinen avcılarda yakına atmaya başladılar )

Aziz bey kardeşim Temmuz ayında gideceğini söylüyorsun bu ayda çipura yönünden pek verim yok ,Çipura için en iyi ay Eylül,Ekim orada.Ama inşallah şansın olurda sen çekersin.Bu arada söyleyeyim gece geç vakitlerde çipurayı aratmayacak karagözler geliyor.Aklıma gelmişken sakın tek takımla gitme en az 4-5 takım kullan ve plajda takım takılırmı diye sakın korkma dip çok temiz sadece rüzgarın denizden estiği zaman (orada imbat diyorlar) denizden çok yosun vuruyor karaya doğru, kısa kamışlarda yosun misinayı sarıyor o zaman takımı çekmek sıkıntılı oluyor.Neden birden fazla takım diyorum birkaç gün denizden eli boş döndükten sonra bir gün ani bir levrek sürüsü gelecek hadi bakalım o zaman indir bindir süren yaklaşık 45 dak en fazla ne kadar çekersen çek ,tek takımla ise balığı çek,tekrar yemle,tekrar at bir sürü zaman kaybı.

Gelelim yem konusuna balıkçı barınağındaki balık satıcılarında ve orada birkaç tane balık malzemesi satanlarda sülünes,mamun bulabilirsin ammmmmaaaa sana en önemli tavsiyem ve benim favorim "sardalya". Levrek, çipura,karagözde kesin 1 numara,şimdi sana bir tiyo plajda bol miktarda mırmır da var ama onu sülünes ve tavuk göğsüyle alacaksın.Tavuk göğsü mırmırda inanılmaz verimli.Birde eğer balıkçılardan sardalya alırsan onların temizlediği balıkların iç malzemeleri yani attıkları kısımlarını bir poşete al (ücretsiz verirler) plaja indiğinde ilk işin bu malzemeyi denize mümkün olduğu kadar ileri fırlat (mazmoz için) sonra takımlarını salla denize ve buz gibi biranı aç

Gece avında (özellikle levrek için) sakın gürültü yapma yanında radya falan varsa sesi kısıkta olsa kapat ayrıca tam suyun kenarında ayakta durmamaya dikkat et levrek çok dikkatli görüntünü hemen farkediyor birde eğer ay ışığı çok fazla ise (dolunay) ve sardalya ile avlanma yapıyorsan yılan balığı çekme ihtimalin çok fazla,eğer bir tane bile yılan balığı çekersen bilki balık verimin çok düşük olacak hatta hiç olmayacak o zaman radyoyu aç sonuna kadar ve istediğin gibi gürültü yap yüksek sesle şarkı bile söyleyebilirsin

Anlatımım biraz karışık oldu ama kusura bakma eğer aklında başka sorular olursa seve seve cevaplandırayım bu sene örene gidişimiz 23 temmuz gibi olacak yani seçim oyumuzu kullanıp öyle gideceğiz dolayısıyla karşılaşma şansımız az sanırım.Ayrıca burada seni bilgilendirmek için bahsettiğim yerlerin haritalarını ve benim bir resmimi tagoya yayınlaması için göndereceğim çünkü buraya o resimleri yerleştirmeyi beceremedim.Size şimdiden rastgelsin

Bu mesaj en son " 29-06-2007 " tarihinde saat 19:03 itibariyle nirvana tarafından düzenlenmiştir....
nirvana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links