Yalnız Mesajı Göster
Eski 02-11-2007, 02:56   #8
Amatör İstanbullu
Miço

Amatör İstanbullu kullanıcısının avatarı

Varsayılan Balon balığına dikkat..

Buda Alanya daki durum...

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Balon balığı, bilinçsiz yenince zehirlenmeye yol açıyor
11/11/2006

Alanya'da bu balıktan zehirlenenler bulunurken, balığın kilosu halde 5 YTL'ye satılıyor. Konuyla ile ilgili bir makale yayınlayan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Akyol'a göre, 'balon balığı'nın kesinlikle yenmemesi gerekiyor. Makalede, "Bu balık tatrodotoksin (TTX) ihtiva ettiğinden kas felci yaparak nefes darlığına sebep olabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir." deniliyor. Deniz araştırmacısı Mehmet Baykan da zehirli olan balon balığının tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor. Söz konusu balığın daha çok Japonya'da tüketildiğinin altını çizen Baykan, "Bu balık Japonya'da sertifikalı aşçılar tarafından özel olarak temizlendikten sonra tüketiliyor." dedi. Alanya'da yediği balon balığından zehirlenen Şenol Çakır, balığı bilinçsizce tüketenlerden biri. Balığı yedikten bir süre sonra karnındaki ağrılar nedeniyle hastaneye gittiğini anlatan Çakır, "Balon balığının eti oldukça güzel ve lezzetli. Ancak zehirli olduğunu tam olarak bilmiyordum. Akşam balığı yedikten sonra karnımda ağrılar başladı. Daha sonra kas kasılmaları, mide bulantısı, kusma ve halsizlik oldu. Hastaneye gittim, zehirlendiğim ortaya çıktı. Balığı yemek isteyenler daha dikkatli olsunlar." diye konuştu.