Merhabalar,
Yıllardır bu tür sandal ve motorlardan kullandığım için nacizane olarak birkaç tavsiyem olacak:
1) MOTOR:
Motoru sıfır alacaksanız bence de 9.9 HP 4 zamanlı motorlar en uygun seçimdir. Hem az benzin harcar hem de yağ ve benzin karıştırmadan kullanılır. Daha verimli ve sessiz çalışır. Ayrıca satmak isterseniz ikinci elde daha fazla para eder. Bunlar 4 zamanlıların iyi tarafları, kötü tarafları ise daha pahalıdır, 2500$ yerine 3000$ 3500$ verirsiniz. Daha ağırdır, 35 kg yerine 45 kg gibi bir fark vardır. Tasırken beliniz kopar. Ayrıca tamiri ve bakımı daha masraflıdır. Özellikle servise ve iyi bir ustaya uzak bir yerdeyseniz 4 zamanlılar arıza yaptığında daha fazla sorun yaratabilir.
2 zamanlılar karşılaştırmalı olarak daha hafiftir ve ucuzdur, daha ufak bir motordan daha fazla güç alırsınız ve bakımı ve tamiri daha ucuz ve kolaydır. Ama daha gürültülüdür, daha fazla benzin harcar. İkinci elde satarken çok kaybınız olur. Artık yeni motorların çoğu 4 zamanlı oldu ve bu durum gittikçe artacak. Sıfır 2 zamanlı alırsanız satmak istediğinizde elinizde kalabilir.
İkinci el motor alacaksanız bir ustasına çok iyi baktırın aksi halde çok başınız ağrıyabilir.
Otomatik marş, direksiyon ve uzaktan gaz-vites kumandası kullanışlı ama şart değildir. Sıradan kullanıma dıştan takma ve ipli motor yeter de artar. Serpintiye karşı yarım kamara işe yarar ama sandalın kullanım alanını kuçültür. Onun yerine yaptıracağınız branda yağmurda sandalı korur ve tente sıcak güneş altında daha çok işinize yarar.
Hangisini seçerseniz seçin muhakkak faturasını alın, faturasızsa almayın çünkü üzerinize kayıt yaptırıken çok uğraştırır. 9.9 HP'nin üzerindeki beygir güçlerinde Motorlu Taşıt Vergi (MTV) uygulanır ve beygir gücüne göre bedeli arabaya göre kat kat fazla para demektir. Tekneniz büyük değilse veya balık avı yerine parasailing yapmayı düşünmüyorsanız 9.9 HP size yetecektir.
2)TEKNE:
Tekne konusunda seçim elbette size aittir ama bence 4-5 m. boyundaki bir fiber işinizi görür. Ben yüksek küpeşteli modelleri öneririm. Böylece serpintiden korunmuş olursunuz. Daha önce yazıldığı gibi dolaplarının fazla olması teknede gereksiz karışıklığı önler. Dolapları kilitli olursa başınız rahat olur. Depo koyacak yeri olursa her seferinde tekneden çıkarmanız gerekmez. Fiberin bir başka sıkıntısı ise bağlayacak yere ihtiyacınız olacaktır. Bu da genelde para demek tabii ki. Her seferinde kıyıya çekecek yeriniz varsa ve çekecek kadar gücünüz veya arkadışınız varsa sırtınız yere gelmez ama her zaman bu kadar şanslı olunmaz.
Fiberde teknenin çift cidarlı olması çok önemlidir. acil durumda batışını geciktirir. İyi teknelerde iki cidar arasında hava boşlıuları olur ve alabora olsa da teknenin batmasına engel olur. Ben ilave olarak inşaatlarda kapı kasalarında kullanılan poliüretan köpük sıkarak benim tekneyi iyice takviye ettim siz de dikkatlice sıkarak bu tür bir köpükle veya boşluklara yerleştireceğiniz ambalaj-izolasyon köpükleriyle takviye edebilirsiniz. Sadece bir nokta önemli: Bu köpük sıkıldıktan saatler sonrada genleşmeye devam ettiği için iyi ve dikkatli iş yapmazsanız yukarı doğru şişme yapabilir. Ama yine de denizde ne olacağı belli olmaz, bu yüzden teknenizi muhakkak takviye edin. Ayrıca moturu da herzaman iyi bağlayın ki alabora olursa kayıp gitmesin. Cep telefonunuzu su geçirmez kutuya (eski yoğurt kutusu da olur) veya torbaya koymayı unutmayın.
Diğer alternatif ise Zodiac tipi şişme bot ve bir motor almanızdır ama oturması ve içinde balık avlaması zordur ama taşıması daha kolaydır. Her seferinde söndürüp bagaja koyması zordur ama genelde insanlar arabalarının üstünde şişirilmiş vaziyette taşıyorlar. Çok az sayıda sefere çıkıyorsanız uygun olabilir ama düşündüğünüz kadar pratik değildir. Fiyatı da ucuz olmaz.
Sonuncu alternatif ise yeni çıkan alüminyum alaşımlı teknelerdir. Hem hafif hem de sağlamdır. Fibere göre daha hafiftir. Alüminyum toz fırınlı boya ile kaplı olduğundan korozyona mukavimdir. Ayrıca oturma yerlerinin altında köpük kaplı olduğundan alabora olursa yine de yüzer. Bence bu tür tekneleri düşünün. Sadece dolap konusunda iyi dizaynı olanını henüz pek görmedim. Belki iyileri vardır araştırmak lazım.
3)BELGELER VE GEREKLİ MALZEMELER:
Benzin deposu, çapa ve ipinin yanısıra Özel Tekne Belgesinde istenen aşağıdaki malzemeler sandalda size oturacak yer bırakmaz:
Bayrak (Boyutları en az 30x40 cm.), can simidi (faturalı, 20m. savlolu), can yelekleri (faturalı, sertifikalı, reflektörlü, bilinçsiz olsanızda başı su üstünde tutan, düdüklü, kişi adedi kadar), radar reflektörü, yangın söndürücü (Faturalı, Marine Sertifikalı), ilk yardım seti, duman kandili, paraşütlü işaret fişeği, işaret maytabı, düdük, manyetik pusula, tüzüğe uygun seyir ışıkları, v.s. (Hiçbirinin kullanım ve geçerlilik süresi geçmemiş olacak).
Ayrıca bir sürü evrak: Özel Tekne Belgesi, Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü, Acil Durum İşaretleri Tablosu, ADF Amatör Denizcilik Kitabı, v.s.
Teknenin ismi ve bağlı olduğu limanın ismi hem can simidinin üstüne hem de teknenin iki baş omuzluğu ile arkasına en az 10 cm.'lik harflerle azılacak.
Ihtiyari olarak Amatör Balıkçılık Belgesi,
Ve en önemlisi Amatör Denizci Belgesi, yani arabada ehliyet denizde ADB.. Alınması ehliyet kadar zor oldu benden söylemesi..
Benim yazarken içim bayıldı eminim sizin okurken içiniz bayılmıştır.. Ama bunları zorunlu tutan ben değilim, ben sadece elçiyim. 2,5 m. üstü motorlu tüm teknelere bunlar isteniyor. Yasaya göre "GEMİ" sayılıyor. Biz de bu durumda gemi kaptanı oluyoruz herhalde... Yorum hakkımı saklı tutarak son bir şey yazıp bitiriyorum:
Hem motorun hem de teknenin tüm fatura ve diğer belgelerini almadan hiçbirşey satın almayın.. Dost arkadaş işinde sonradan başınız ağrır. Satışlarda noterler artık Özel Tekne Belgesi olmadan işlem yapmıyacak. Tekne devirlerini zorlaştırmak amacıyla yapıldığını sanıyorum.. Bir amacı MTV toplamak, ayrıca kaçakların eski püskü tekneleri kayıtsız alıp Yunan adalarına iltica etmesini engelleme amacı da var. Sahil Güvenlik yazmak istedikten sonra bunlardan herhangi birinin eksikliğinde ceza yazabilir.
Bu kadar formaliteye karşı hala hevesinizi kaybetmemişseniz ve yine de tekne alırsanız size kolay gelsin diyorum. Aramıza hoşgeldiniz.
Bu mesaj en son " 05-11-2007 " tarihinde saat 23:19 itibariyle apikoreef tarafından düzenlenmiştir....
|