Yer Canakkale civarı / 80'li yıllardan bir yıl
yaklasık 10 yıldır gittigimiz yerlesimden edindigimiz dostlar bizi dalıs bolgelerine goturuyorlar, vurdugumuz balıkları aksamları hep beraber afiyetle yiyiyoruz.
O zamanlar Istanbul' da dahi sualtı avı malzemesi yok denecek kadar az, bulunanlar da pahalı. Yerel halk ise dalmak deyince sadece bodrumdan ve ayvalık tan gelen tek tuk sunger nargilecisini biliyorlar.
Arkadaşlardan hevesli olanlara ufak ufak nefesle dalmayı ve avlanmayı ogretiyoruz. Zamanla ithalatın serbestlemesiyle beraber malzeme temini kolaylasıyor. Arkadaslarımızın biraz daha yasca ve fizikce buyumus olan kucuk kardesleri, gelisen sartlara hızla adapte olarak sagdan soldan temin ettikleri ABC malzeme ve basit tufeklerle balık vurmaya ve bazen de satmaya baslıyorlar.
Bir gun, Lise bahcesinde basketbol oynayan bir kardesimiz aniden yere yıkılıyor ve hastaneye yetistirilemeden vefat ediyor. Once kalp krizi, sara v.s. nedenler dusunulduyse de yapılan tıbbi tetkikde olum nedeninin akciger iltihabına baglı yetmezlik oldugu anlasılıyor. Arkadas ve aile cevresi ile konusuldugunda ise 2 gun once balık vurmaya gittigi, yaklasık 2mt derinlikte bi tasın altında buyukce bir ahtapot vurdugu, cesitli kereler denemesine ragmen ahtapotu cıkaramadıgı, en sonunda kolunu tasın altına sokarak ahtapotu elle cıkartmaya calıstıgı ama ahtapotun koluna sarılması sonucu kurtulamayarak su yutmaya ve refleks sonucu akcigerine su cekmeye basladıgı, tesadufen yakınına gelen arkadasının
yardımıyla ahtapottan kurtarılıp, yarı baygın satıha ve sonrada yakın kıyıya getirildigi; oradan da Ckale Devlet Hastanesine goturulerek muayene edildigi vetaburcu edildigi ogreniliyor. 48 saat sonra da vefat ediyor.
Burada olayın sudaki kısmıyla ilgili pek cok ders var ama asıl onemli olan sonrasında yasananlar. Her ne sekilde olursa olsun, hafif bir bogulma tehlikesi sonrasında dahi kazazedenin en az 48 saat yatarak musahade altında tutulması ve vucuttan su attırıcı tedavi uygulanması ihmal edilmemelidir. Ciger fonksiyonları surekli izlenmelidir. Tuzlu suda yasayan bakterilerin vucut ortamında septik sok'a neden olmaması icin gerekli antibiyotik tedavileri ihmal edilmemelidir. Bu arada bu tip tıbbi tedavinin yeterli faydayı saglayabilmesi icin
olur olmaz sekil ve dozlarda , doktor tavsiyesinden uzak, grip ve nezle durumlarında antibiyotik kullanımına yonelmekten uzak durmak ve de sigara kullanmamak gerekmektedir.
Tatlı su bogulmalarında ise bu tur mudahaleyi mumkun olan en kısa zamanda yapmak gerekir. Cunku tatlı su bogulması yasayan kazazedenin, tuzlu suda bogulma yasayan kazazedeye gore hayattta kalma sansı -sureye baglı olarak- daha azdır (osmos olayı).
cevrenizdeki bogulma olaylarında eger olaya mudahale eden egitimli tıbbi ilkyardım ekibi (paramedic veya acil servis uzmanı) yoksa; kazazede yakınlarını bu konuda ikaz etmeyi unutmayalım.
Kazasız dalıslar
__________________
Jekfer GÖKPINAR
ISTANBUL / 1955
TSSF **DE/110532
T.C.U.B. B-1/587
AMATOR DENIZCI A43-1666
KISA MES.TEL.OPR. T43-303
TB0CBB
|