Yalnız Mesajı Göster
Eski 27-02-2008, 11:31   #31
egede
Oltacı
 
Üyelik Tarihi: 05.01.08
Mesaj Sayısı: 6
Varsayılan

Konuyu yoğun emek sarfederek gündeme getirdiğiniz için teşekkürler. Ben de naçizane bazı eklemeler yapmak isterim. Öncelikle belirtmek isterim ki; her ne kadar özellikle Shimano kataloglarında, sözkonusu olta balıkçılığı tekniği Japon icadı olarak gösterilmekte ise de esasen uzun yıllar önce boğazda avlanan oltacılar tarafından bilinmekte ve uygulanmakta olan bir tekniktir. Günümüzde uygulanan ve bu başlık altında konu edilen teknik, bizim eski oltacılarımızın kullandığı iptidai metodun modernize edilmiş ve geliştirilmiştir şeklidir. Eski boğaz oltacılarının seyirtme zokası adı verilen, kurşundan balık (istavrit, gümüş vb. yem balık formunda) şeklinde dökülmüş, mazgallanmış ve civalanarak parlatılmış zokalarla palamut, torik, lüfer ve kofana gibi yırtıcı balıkları avladıkları, olta balıkçılığına yönelik hemen tüm kaynaklarda yazılmaktadır. Bu kaynaklarda (örneğin sayın Prof. Atilla Alpbaz ve Arif Özer'in "Olta Balıkçılığı Tüm Yönleri İle" isimli kitabı ve daha geriye gidersek Karakin Deveciyan'ın kitabı) seyirtme zokalarını şekilleri ve kullanım yöntemleri ile birlikte ayrıntılı olarak anlatmaktadır. Ağır seyirtme zokalarının temel çalışma prensibi; hızla aşağıya indirme ve hızla yukarı toplama şeklinde olup bu başlık altında incelenen konuyla aynı prensip altında çalıştığı bilinmektedir.

Günümüzde anılan zokalar çok çeşitli firmalar tarafından çeşitli boy, desen, şekillerde imal edilmektedir. Derin sulara indiremediğimiz diğer yapay yemlerin bu dezavantajını değerlendiren olta balıkçılığı malzemesi üreten firmalar ve özellikle Shimano firması bu açığı kapatmak için "Butterflay" ticari adıyla piyasaya sürdüğü ağır metallardan imal edilen bu ürünleri ile piyasada geniş bir yer tutmuş ve diğer firmalar da onu izlemiştir. Sayın üstadın da belirttiği gibi özellikle Zest marka ürünler Türkiye piyasasına girmiş ve 10 YTL civarı fiyatıyla İzmir Hisar Önü'ndeki malzemelcilerin raflarında bulunabilmektedir.
Ben yabancıların "vertical jigging" diye adlandırdığı yöntemin "dikey seyirtme" olarak adlandırılmasının daha doğru ve geleneğimize uygun olacağı kanaatindeyim. Zira sıyırtma (sıyırtı-sırtı) nasıl farklı bir teknik ve bize ait bir adlandırma ise seyirtme de ondan farklı ve fakat yine bize ait bir adlandırmadır. İsimler ve yöntemler daha önceden kullanılmış ve yerleşmiştir. Nitekim Shimano firmasının Türkiye tek satıcısı ve dağıtıcısı olan İzmirli firma da bu yıl ilk kez Shimano Avrupa kataloğunu Türkçe olarak yayınlamış, butterflay jigging kısmında çeviriyi butterflay seyirtme olarak yaptırmıştır. (Butterflay ticari bir markadır.)
Dikey seyirtme yöntemi günümüzde kamış ve makineli takımla uygulanmakta ve bu uygulama olta balıkçılığına daha modern ve sportif bir yön katmaktadır. Fethiye civarında bu yöntemi el oltası ile uygulayanlar vardır. El oltasını tercih edenlerin bundan büyük zevk aldıkları da saygı duyulması gereken bir gerçektir.
Dikey seyirtme yöntemi mucizevi bir yöntem değildir. Çok fazla zaman ve emek,sabır ister. Oldukça sportif ve bir o kadar yorucu bir yöntemdir. Ekipmanı oldukça pahalıdır. Shimano'nun bu yöntem için tavsiye ettiği ekipmanı tam tekmil almak isteyen bir oltacı Türkiye şartlarında 2000 YTL üzeri harcama yapmak zorundadır. (Ekipmanı dışarından bir tanıdığı vasıtasıyla getirme olanağı olanlar için bu rakam yarı yarıya düşer.)
Sayın Erol Bey'in yazısında tavsiye ettiği marka ve modeller de oldukça pahalı ve Türkiye'de temini oldukça zor olan orjinal Japon modelleridir. Yapılacak masraf büyüktür. Bu yöntemle balık tutmak çok emek ve harcama gerektirmektedir. Öncelikle kişinin kendi teknesi (arkadaşının teknesi olursa daha iyi olur) ve (merasını iyi bilen bir balıkçı değilse) sonar cihazı olmalıdır. Bütün bunlar tamamsa ve balığın bulunabileceği denizaltı oluşumları tespit edilirse yöntemi denemeye geçebiliriz. Peki biz bu yöntemi uygulamak ama bu bütçeyi ayıramayacak durumda isek alternatifler ne olmalıdır. Bu husustaki fikirlerimi de bir sonraki mesajımda açıklamak üzere şimdilik hoşçakalın diyorum. (Erol Üstada bu çok meşakkatli ama bir o kadar zevkli ve sportif yöntemi gündeme getirdiği için tekrar teşekkür ediyorum.)
egede Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links